Спиртне продають неповнолітнім

В Ірпінському регіоні проведено рейд по виявленню осіб, які продають неповнолітнім алкогольні напої та тютюнові вироби.
Поширення шкідливих звичок серед дітей та молоді перетворилося для України на соціальне лихо, яке потрібно долати стрімкими темпами, інакше можна втратити нове покоління.


Безжалісна статистика

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, останні роки Україна посідає «призові» місця у рейтингах шкідливих звичок. Так, в одному зі звітів надано інформацію по дитячому алкоголізму. Дослідження проводилися серед учнів 5-10 класів. Установлено, що майже 40% українських дітей практично регулярно вживають алкоголь.

Частина з них з алкогольними отруєннями різного ступеня тяжкості потрапляє на лікарняні ліжка. Слід пам’ятати, що для тих, хто вперше намагається спробувати алкогольні напої, навіть чотири випитих ложки можуть стати останніми. Активно діти «знайомляться» з алкоголем уже з 11-14 років. Сотні, а подекуди тисячі з них потрапляють на облік до обласних наркологічних диспансерів як особи, які страждають на алкоголізм.

Лякає і проблема дитячого тютюнопаління в Україні. Безжалісна статистика соціальних досліджень свідчить, що палити сигарети починають 17% українських школярів до 11 років. У нашій країні у віці 11-12 років «димить» кожен п’ятий школяр. За результатами опитувань, щодня палять 40% восьмикласників, 50% десятикласників, 70% першокурсників професійно-технічних училищ та 55% студентів перших курсів вищих навчальних закладів.

Несумлінних продавців - до відповідальності

В Україні передбачено низку профілактичних заходів, спрямованих на попередження поширення дитячого алкоголізму та тютюнопаління. Один із них стосується обмеження продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім. Такі заходи здійснюються й у нашому місті.

— Відповідно до чинного законодавства служба у справах дітей має повноваження перевіряти торгові точки на продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім, — розповідає її провідний спеціаліст Ірина Терещук. — Ми проводимо рейди по виявленню несумлінних продавців декілька разів на рік із залученням представника кримінальної міліції у справах дітей і власне неповнолітнього.

Якщо фіксується факт такого незаконного продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, то працівник правоохоронних органів складає відповідний акт на продавця.
Улітку проводився аналогічний рейд. Із шести торгових точок, які перевірялися, лише в одній неповнолітньому не продали спиртне, запитали документи.

Усі інші порушили чинне законодавство. В основному продавці мотивували продаж тим, що покупець виглядав на 18 років чи навіть більше. Ми проводили профілактичну бесіду з продавцями, переконуючи їх: якщо виникають сумніви, то вони мають право запитувати у покупців документ, який засвідчує їхній вік.

Такі рейди проводяться для профілактики та попередження продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім. Адже у нашій країні гостро стоїть питання дитячого алкоголізму та тютюнопаління. І одне з головних завдань нашої служби — боротьба за здоров’я нації.


Трофейна «баккара»
Черговий рейд по виявленню несумлінних продавців, які продають неповнолітнім алкогольні напої та тютюнові вироби, було проведено наприкінці минулого тижня. До складу оперативної групи увійшли старший оперуповноважений відділу кримінальної міліції у справах дітей Віталіна Дешко та спеціаліст I категорії служби у справах дітей Катерина Постолюк. Проте основна роль в операції дісталася нашому 15-річному спецагентові.

Хлопець навчається на першому курсі Київського фінансово-економічного коледжу, що функціонує у структурі Національного університету ДПС України. Звичайно, ми не можемо розсекречувати ім’я таємного агента. Назвемо його просто Джеймсом Бондом…

Отже, завдання спецагента полягало в тому, щоб зайти до обраного для перевірки магазину чи іншої торгової точки, які мають відповідні ліцензії на реалізацію підакцизних товарів (у нашому випадку — алкогольних напоїв та тютюнових виробів), і спробувати придбати їх.

Виглядав він на свої 15 років. Зі «зброї» у кишені нашого спецагента було лише свідоцтво про народження. У Гостомелі в одній з торгових точок на нашу спецгрупу чекало «фіаско» — сумлінний продавець відмовилася продавати спиртне нашому агентові, без проблем визначивши його справжній вік. Будь-які переконання на неї не подіяли і жінка залишилася непохитною у своєму рішенні.

Проте вже у наступному магазині нашому «Джеймсу Бонду» вдалося ввести продавця в оману, запевнивши, що йому вже виповнилося 18. «Трофеєм» агента стала пляшка вина «Баккара», яку йому вдалося у неї придбати (потім алкоголь було повернуто). Тому жінка була просто шокована, коли побачила перед собою міліцейське посвідчення.

Звичайно, їй можна щиро поспівчувати, адже при невеликій зарплатні та досить важких умовах праці доведеться сплатити штраф за порушення норм чинного законодавства. Та ще й соромно, коли тебе звинувачують у продажу неповнолітньому алкоголю. Ось так повірила на свою голову словам хлопця, а тепер доводиться розплачуватися. Жінка бідкалася, що це вперше так нечистий попутав, адже чи не щодня до магазину йдуть підлітки і просять продати спиртне та сигарети. За категоричну відмову навіть можуть і вилаятися. Ось таким відвертим свинством вилазять з наших дітей недоліки виховання з боку батьків, педагогів, фахівців відповідних служб…


«Сонячна долина» - як провина

У магазині, що розташований при в’їзді до Ворзеля, також нашому агентові відмовили у випивці. Вислухавши за це нашу подяку, продавець була також шокована, але уже приємно.
Адже зараз не кожного дня почуєш добре слово, а тут ще й від таких відповідальних служб!

Але у торговій точці, що знаходиться на одній з вулиць селища, на нас чекав неприємний сюрприз: нашому «Джеймсу Бонду» знову вдалося навести мару на продавця і придбати пляшку вина «Сонячна долина». Жінка важко переживала за свою провину, стверджуючи, що не змогла правильно визначити вік юнака. Можливо, позначилася відсутність досвіду на посаді, адже почала працювати не так давно. Проте, як казали давні римляни, dura lex, sed lex (закон суворий, але це — закон). Тому треба відповідати за свої вчинки і робити відповідні висновки.

Ще по дорозі з Ворзеля з одного з місцевих магазинчиків випурхнула незадоволена чимось зграйка школярів і швидко зникла з поля зору. У нас виникла підозра, що вони намагалися придбати заборонені для них товари. В особистій розмові з продавцем з’ясувалося, що діти хотіли купити сигарети, але отримали категоричну відмову…

Особливу подяку учасники рейду висловлюють депутатам Ірпінської міської ради, членам Партії регіонів Андрію Гачкову та Дмитру Войцеху, які постійно виділяють власний автотранспорт
для проведення рейдів. Ми щиро вдячні за сумлінність тим продавцям, які відмовляються продавати заборонені товари неповнолітнім. Вони розуміють, що здоров’я дітей — запорука нашого майбутнього.
0 0

Ігор Швець 
газета: «Ірпінський вісник» № 45 від 4 листопада 2011р.
 Інші новини по темі:
Ірпінь: Журналісти розслідували як продають алкоголь неповнолітнім (відеосюжет)

Ірпінь: Журналісти розслідували як продають алкоголь неповнолітнім (відеосюжет)

Буча та регіон
Податкова: Про сплату акцизного податку з роздрібного продажу

Податкова: Про сплату акцизного податку з роздрібного продажу

Публікації
«Молодь обирає здоров'я!»

«Молодь обирає здоров'я!»

Буча та регіон
Українська молодь відмовляється від алкоголю та паління

Українська молодь відмовляється від алкоголю та паління

спортивні новини
Ірпінь : продаж алкогольних напоїв з 11.00 до 21.00

Ірпінь : продаж алкогольних напоїв з 11.00 до 21.00

Буча та регіон
Оздоровлення дітей та молоді

Оздоровлення дітей та молоді

Бучанські новини
Ні - наркобізнесу в Ірпені!

Ні - наркобізнесу в Ірпені!

Ірпінський вісник
В зоні особливої уваги. Наркоманія.

В зоні особливої уваги. Наркоманія.

Буча та регіон
Безпечний відпочинок на водоймах

Безпечний відпочинок на водоймах

Буча та регіон
9 травня - Всесвітній день боротьби з артериальною гіпертензією

9 травня - Всесвітній день боротьби з артериальною гіпертензією

статті і публікації
Ірпінський суд призначив 15 років позбавлення волі за вбивство

Ірпінський суд призначив 15 років позбавлення волі за вбивство

Прокуратура м. Ірпеня
Поради споживачу : Пити чи не пити?

Поради споживачу : Пити чи не пити?

статті
Четвертий випадок COVID-19 в Бучі. Статистика регіону

Четвертий випадок COVID-19 в Бучі. Статистика регіону

Буча та регіон
Податкова: 1 липня підвищаться ставки акцизного податку

Податкова: 1 липня підвищаться ставки акцизного податку

Публікації
14 травня: Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією

14 травня: Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією

статті
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.