Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Про проблеми і здобутки позашкільного виховання дітей

Про проблеми і здобутки позашкільного виховання дітей

Бучанський центр позашкільної роботи (БЦПР), який діє при відділі освіти з 2007 року, виховав для міста багатьох талановитих дітей – переможців різноманітних конкурсів і змагань. Сотні учнів мають можливість не тільки цікаво провести дозвілля, але й напрацювати базу знань і вмінь, що знадобляться у житті, а може – стануть основою для майбутньої професії.

І, як завжди, наші гуртківці не топчуться на місці. Вони мають нові здобутки, зміни у роботі та завдання на перспективу. Про все це розповів директор Бучанського центру з позашкільної роботи – Андрій Куцевалов.

- Андрію Володимировичу, відсутність власного приміщення – завжди було проблемою Центру. Тож, тепер вас можна привітати з новосіллям?
- Частково. Зараз оформляємо необхідну документацію. Крім того, будівлі перебувають у занедбаному стані, деякі приміщення – аварійні. У перспективі краще взагалі провести реконструкцію приміщень, адже навіть пристойний ремонт не вирішить проблем.
Наразі, першочерговим завданням стоїть запустити опалення приміщень, відновити електропостачання, освітлення. Навіть це вимагає чималих коштів і часу.
Під час осінніх канікул плануємо провести суботник у закладі. Зберемо керівників гуртків, гуртківців і хоч трохи приведемо територію у порядок. Але повторюся: потрібно немало часу, фінансових ресурсів і людських сил, щоб Центр мав належний вигляд. Самі приміщення для гурткової роботи потребують ремонту: поклейка шпалер, фарбування стін та підлоги, встановлення освітлення тощо. Також стоїть нагальна проблема забезпечення навчальним обладнанням та меблями.

- Розпочалися канікули. Чи передбачаються у зв’язку з цим якісь заходи для дітей?
- Окрім того, що учні відвідують заняття, вони ще й їздять на екскурсії до музеїв, на виставки, беруть участь в різних заходах. Тобто, ті школярі, які бажають цікаво та з користю провести вільний час – мають таку можливість.

- Якщо підбити підсумки минулорічних досягнень гуртківців, то якими вони були?
- У попередні роки було відносно непогане фінансове забезпечення БЦПР, то й відповідно перемог і досягнень було більше. Ми мали кращі можливості для проведення тих чи інших заходів, поповнення матеріальної бази гуртків, заохочення обдарованих дітей. Крім того, частіше виїжджали на всілякі змагання, конкурси. У 2009-2010 навчальному році займали четверте місце у Київській області серед позашкільних закладів комбінованого типу.
У минулому році, у зв’язку із кризою, фінансування скоротилося, тому і здобутків було менше. Багато заходів (особливо це стосується туристів) проводяться за власні кошти учасників та кошти батьків. Виходить, що цим «відсікаються» талановиті, здібні діти із сімей, які мають невеликі статки.



Про роботу гуртків
Значною проблемою розвитку різних напрямків роботи Центру є недостатнє кадрове забезпечення та слабка матеріально-технічна база.
Але, не зважаючи на це у цьому році ми відкрили гурток початкового технічного моделювання на базі школи № 2, який веде вчитель трудового навчання Ярослав Новак. До речі, до цього часу у нас не було гуртків технічного спрямування.
На даний час на базі школи № 4 діє гурток «Юний біолог». Він більше спрямований на наукову роботу. Але вважаю, що з часом ситуація покращиться. Принаймні, на базі Центру для цього будуть створені кращі умови для розвитку гуртків еколого-натуралістичного напрямку. Для цього плануємо відновити парник, благоустроїти територію, де можна буде «розгорнутися» нашим юним екологам.
Щороку багато конкурсів проводиться серед художників. Тож, гуртківці вже самі можуть обирати який захід для них цікавий і в якому варто брати участь.

За останній рік добре «піднявся» театральна студія «Браво», яка діє на базі школи № 2 під керівництвом Тетяни Михайленко. До речі наші театрали поїхали 24 жовтня на фінальний тур обласного конкурсу «Театральні обрії». Із 26 колективів тільки 14 відібрали для участі у цьому заході й бучанці – серед кращих.
Є і прикрі моменти. Наприклад, наша циркова студія припинила свою діяльність (звільнився керівник гуртка).
Спортивно-оздоровчий напрямок представлений гуртком «Ояма-карате» (веде Ірина Петренко). Майже на кожні вихідні хлопці та дівчата їздять на змагання і повертаються звідти з нагородами. Але також у роботі гуртка є проблеми з приміщенням для тренувань. Зараз гуртківці за кошти батьків орендують для занять зал у клубі «Колосок».

Вихованці гуртка спортивного туризму, який діє на базі школи № 4 під керівництвом Олексія Карабут обладнують зал для занять туризмом у зимовий період (полички, кріплення для мотузок). Все «облаштування» буде розташоване вгорі спортивної зали, тому не заважатиме проведенню звичних занять фізкультурою. Єдиний недолік – юні туристи змушені займатись у вечірній час, так як спортивна зала школи задіяна у дві навчальні зміни а у вихідні дні там також проходять тренування учнів спортивної школи.


Перемоги велосипедистів
Активно розвивається велотуризм. З нагоди Олімпійського дня на Київщині, який проходив у нашому місті, БЦПР подарували тринадцять велосипедів. Це дало змогу залучити більше дітей до занять велотуризмом, краще тренуватися. У результаті, гуртківці добре себе показали на міських змаганнях «Буча-тревел» (вибороли перше місце) та обласних змаганнях (посіли третє місце). А от на чемпіонаті України серед юніорів з велотуризму (проходив влітку у Немирівському районі Вінницької області, тому Бучанська міська рада повністю проплатила для нас транспортні витрати) – Бучу допустили як окрему команду (на рівні команди обласної збірної). На дистанції «ралі» наші спортсмени посіли друге місце, а збірна команда Київської області – перше.
Були велозмагання і для найменших бучанців. Влітку і на День Бучі, разом із громадською організацією «Дивосвіт», проводили «Дивогонки» для дітей від 2-х до 10-ти років.

Туристична діяльність
Протягом літа юні туристи здійснили два сплави по Дністру. Провели походи першої категорії складності – кожен учасник походу отримав третій спортивний розряд.
Крім того, у серпні три наші групи здійснили пішохідні походи у Карпатах. Кожна група йшла своїм маршрутом і тільки на один день всі три зійшлись у селі Кваси на Закарпатті. Туристи пройшли і Чорногірський хребет, були на Говерлі, купалися у солоних озерах, ходили до водопаду Труфанець, подолали масиви Свидовець, Красна, Боржава. Було весело і цікаво, учасники залишилися задоволеними своїм відпочинком!
Завершенням туристського сезону став традиційний обласний туристський зліт і вже вчетверте поспіль бучанські туристи посіли друге місце серед дорослих команд області.




Про найближчі плани
До цих пір гуртки працювали на базі загальноосвітніх шкіл. Але поява нового приміщення по вулиці Малиновського, 54 відкриває перед нами широкі можливості. У перспективі, сподіваюсь недалекій, більша частина гуртків буде переведена у приміщення Центру.
Зокрема, плануємо розпочати роботу фотогуртка – це цікавий напрямок, який дозволить дітям творчо розвиватися. Можна буде облаштувати «живий куточок», а також хочемо відновити занедбані теплиці.
Хочемо відкрити гурток авіамоделювання (власне, радіокеровані моделі). Це заняття не з дешевих, але багато дітей прагнуть займатися цією справою. З листопада цього року керівники даного гуртка розпочнуть свою роботу. Спочатку – на базі школи (якої саме – визначаються).
Щоб все це втілити у життя – потрібні нові сили, творчі й талановиті люди, які б працювали з дітьми. Адже кадри вирішують багато чого. Тож, будемо шукати таких людей і сміливо реалізовувати задумане!
0 0

Людмила Гладська, Вікторія Кончаківська 
газета: «Бучанські новини» №42 від 28 жовтня 2011 р.
 Інші новини по темі:
Розклад занять гуртків Бучанського центру позашкільної роботи

Розклад занять гуртків Бучанського центру позашкільної роботи

відділ освіти
26 березня: Мистецький калейдоскоп

26 березня: Мистецький калейдоскоп

відділ освіти
Туристський сезон розпочато

Туристський сезон розпочато

відділ освіти
Бучанський центр позашкільної роботи на картах Googlemaps

Бучанський центр позашкільної роботи на картах Googlemaps

відділ освіти
Бучанська ДЮСШ: Спортивні надії міста

Бучанська ДЮСШ: Спортивні надії міста

Бучанські новини
Позашкілля в Бучі: чим «приваблюють» дітей?

Позашкілля в Бучі: чим «приваблюють» дітей?

Буча та регіон
Перший ювілей Бучанського центру позашкільної роботи

Перший ювілей Бучанського центру позашкільної роботи

відділ освіти
Будівлі бучанського центру позашкільної роботи зносять

Будівлі бучанського центру позашкільної роботи зносять

Буча та регіон
Позашкільна освіта Бучі: яка вона?

Позашкільна освіта Бучі: яка вона?

статті
Буча: Гурток технічної лабораторії запрошує дітей від 11 років

Буча: Гурток технічної лабораторії запрошує дітей від 11 років

відділ освіти
Нові здобутки дитячо-юнацької спортшколи

Нові здобутки дитячо-юнацької спортшколи

Бучанські новини
20 жовтня відбулися змагання з велосипедного туризму "БУЧА-ТРЕВЕЛ"

20 жовтня відбулися змагання з велосипедного туризму "БУЧА-ТРЕВЕЛ"

відділ освіти
Освітня матеріально-технічна база у Бучі на високому рівні

Освітня матеріально-технічна база у Бучі на високому рівні

Бучанські новини
Мандрівки бучанських туристів

Мандрівки бучанських туристів

спортивні новини
БЦПР запрошує молодь до участі в конкурсах

БЦПР запрошує молодь до участі в конкурсах

відділ освіти
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.