» » » Як правильно скласти великодній кошик

Як правильно скласти великодній кошик

Напередодні свята Воскресіння Христового, яке ми відзначатимемо у цю неділю, 24 квітня, всі господині переймаються підготовкою, закупівлею продуктів для Великоднього кошика. Але не всі ми знаємо, що саме в нього треба класти. Виявляється, що кожен продукт має своє символічне значення. Які продукти є обов’язковими, а які – навіть небажаними, - з цим питанням ми звернулися до настоятеля Церкви Різдва Пресвятої Богородиці (УГКЦ) отця Мирослава Латинника.

До Пасхального кошика, з усім його наповненням, який сьогодні є невід’ємним атрибутом Великодня, господині мають покласти: пасху, сир і масло, писанки, шинку, хрін, сіль.

Пасха – символ Воскресіння та Агнця, який за нас був розіп’ятий на хресті. Для виготовлення тіста вживають закваску із дріжджів – символ Царства Небесного. Сир і масло - це молочні страви, а молоко є первотвором, сировиною, яка не походить з діяльності людських рук, а є даром природи. Так, як мати годує свою дитину молоком, так сир і масло є символами жертовності та ніжності Бога. Яйце – символ зародження життя, знак нового життя, Писанка символізує життя, достаток, вічний рух, а крашанка – побажання усякого добра, основаного на Христовому воскресінні. Шинка символізує душевну радість, яка приходить від сповнення людиною Божої волі. Хрін робить людину міцнішою, як міцнішає християнин, який приймає таїнство сповіді та Євхаристії під час пасхального періоду. Сіль завжди є символом достатку та повноти в домі. У Біблії – сіль символічний засіб зв’язку між Богом і його народом: «Не оставляй жертви твоєї без солі завіту Бога твого» (Лев. 2,13). Недоречно ставити до кошика алкоголь, яблука тощо.

Нехай радість Христового Воскресіння буде звеличена нашою молитвою, розумінням символіки освячених Господніх дарів! З Великоднем усіх вас!
Ніна КОСТЕНКО 
газета: «Ірпінський вісник» № 17 22 квітня 2011 року
  0
 QR-код адреса статьи
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати новини на сайті можна тільки протягом 370 з дня публікації.