Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » КП «Бучатепломережа». Робота, проблеми, плани

КП «Бучатепломережа». Робота, проблеми, плани

20 березня комунальники України відзначали своє професійне свято. У нашій газеті ми вже вітали працівників КП БУЖКГ, говорили про його роботу, але окрім управління ЖКГ до сфери комунального господарства належать й інші підприємства міста, які займаються побутовим обслуговуванням населення. Зокрема це КП «Бучатепломережа». До уваги читачів ми пропонуємо інтерв’ю з керівником вказаного підприємства Ігорем Черняком, де ми говоримо про їхні послуги, тарифи та загальну проблематику теплопостачання в місті.

Ігор Черняк- Отже, кілька загальних моментів щодо очольюваного вами підприємства?
- КП «Бучатепломережа» засноване згідно рішення Бучанської міської ради «Про прийняття у комунальну власність котелень та мереж теплопостачання та їх подальшу передачу на баланс КП «Бучатепломережа» від 27 серпня 2009 року. Підприємство надає послуги з виробництва теплової енергії, транспортування її магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами та постачання теплової енергії споживачам. На балансі знаходиться 6 діючих котелень у Бучі, з яких, для обслуговування потреб населення, використовується 4. До джерел теплопостачання КП «Бучатепломережа» підключені 43 житлових будинків, 2 медичні установи, 1 навчальний заклад, 10 госпрозрахункових установ та 2 інші бюджетні установи.

- Як на сьогоднішній день ви оцінюєте стан мереж та обладнання?
- На балансі КП «Бучатепломережа» 20 котлів, з яких першочергової заміни потребують 8. Впершу чергу ми говоримо про котельню по вулиці Польовій, 19 (3 котли), котельня по вулиці Водопровідній, 46 (3 котли) та котельня по вулиці Шевченка, 14 (2 котли).
Загальна протяжність теплових мереж становить 3,69 км в двотрубному вимірі. Трубопроводи для транспортування та постачання теплової енергії прокладені чорні та попередньо теплоізольовані. І хоча у 2009 році проводились часткові заміни невеликих ділянок трубопроводів, більша частина трубопроводів потребує заміни бо експлуатується понад 20 років, та повністю вичерпали строк використання
Для надання якісних послуг з теплопостачання населенню Бучі у котельнях КП «Бучатепломережа» необхідно провести капітальні ремонти та відповідно максимальну автоматизацію встановленого обладнання, замінити обладнання котелень на технічно нове, енергоефективне. Така заміна та модернізація обладнання котелень буде мати більш повний економічний ефект за умови приєднання максимального навантаження на них.

- Як зазвичай підприємство готується до опалювального сезону, з якими проблемами доводиться стикатися? Приведіть приклади.
- Ще в період опалювального сезону на підприємстві проводяться планування для проведення капітальних та поточних ремонтів теплових мереж та обладнання в між опалювальний період. Плануються заходи з підготовки теплового господарства КП «Бучатепломережа» до опалювального сезону, готуються плани організаційно-технічних та природоохоронних заходів.
Наприклад, згідно рішення Бучанської міської ради № 1855-66-V в минулому році підприємством «Бучатепломережа» проведено роботи з демонтажу чотирьох котлів, які вишли з ладу та не придатні до експлуатації на котельні по вулиці Енергетиків, 4-А. У результаті цього виробничі потужності котельні зменшились до мінімуму, що унеможливлює виробництво необхідної кількості теплової енергії для забезпечення теплом об'єктів у центрі міста (вулиці Енергетиків та Польова). Тобто без встановлення нового обладнання потужностей котельні недостатньо. Ми вже придбали та встановили новий котел в цій котельні, але для повної реконструкції необхідно продовжити фінансування.

У квітні 2010 року було затверджено план-графік виконання капітальних ремонтів на 2010 рік. По ньому закладено коштів в сумі 1400 тис. грн. Роботи виконані частково. А основна частина грошей якраз закладена на реконструкцію котельні по вулиці Енергетиків, 4-А. Втім у зв’язку з подорожчанням обладнання до початку виконання закупівлі, кошторисна вартість цього обладнання значно зросла. Тому роботи по реконструкції цієї котельні було розпочато вже після початку опалювального сезону. На жаль, через затримку фінансування, роботи проводиться і до теперішнього часу.
Взагалі, що стосується усіх наших котелень, роботи, що були заплановані як обов’язкові, виконані не в повному обсязі. Знову ж таки, причина у відсутності вчасного фінансування. Капітальні та поточні ремонти за час підготовки до опалювального сезону підприємство виконувало за власні кошти.

- Чи змінилася ситуація в 2011 році?
- Згідно плану підготовки теплового господарства на 2011 р. затверджено попередній план ремонтів на 2011 рік, його вартість 2 600 тис. грн. До початку ремонтного періоду будуть проводитись уточнення і корегування робіт та їхня вартість. Зокрема плануємо продовження реконструкції котельні по вулиці Енергетиків, 4-А та розпочати реконструкцію котелень, які обслуговують бюджетну сферу споживачів (вулиця Польова, 19 – лікарня та вулиця Шевченка, 14 – школа).

- Розкажіть буд ласка про діючі тарифи на послуги, що надаються КП «Бучатепломережа»?
- На сьогоднішній день встановлена вартість послуг КП «Бучатепломережа» для населення складає: плата в опалювальний період 5,50 грн за 1 м?, абонентська плата протягом року 2,70 грн за 1 м? опалювальної площі. Загальна вартість опалення в опалювальний період складає 8,20 грн за 1 м?. Так склалося тому, що умовно постійні витрати, які складають абонплату розподіляються на малу кількість опалювальної площі, тобто підприємство має недостатньо виробничої потужності для формування коректної ціни.

- Тобто, умовно можна говорити про зменшення тарифів?
- Теоретично – говорити можна, але за нинішніх умов КП «Бучатепломережа» має недостатньо споживачів для нормального функціонування підприємства, саме тому ціна теплової енергії досить висока. Втім при збільшенні виробництва тепла, завдяки збільшенню опалювальної площі, зменшуються умовно постійні витрати на одиницю приєднаного теплового навантаження, тобто зменшується абонентська плата, завдяки чому, тариф стає меншим. Як наслідок, це дає можливість споживачам розраховуватись за отримані послуги теплопостачання, а КП «Бучатепломережа» отримувати оплату за надані послуги, тим самим підприємство буде мати можливість працювати беззбитково.

Окрім цього, слід звернути увагу на нові форми самоорганізації населення, я маю на увазі Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. При роботі з об’єднанням співвласників жителям окремих будинків та і підприємству легше налагодити конструктивну співпрацю. Зокрема, позитивний досвід такої роботи можна побачити на прикладі ОСББ «Тарасівське» - жителі будинку можуть особисто контролювати кількість теплоносія, який подається до квартир, також можливо розглядати питання про дострокове закінчення опалювального сезону. За рахунок активної позиції керівника об’єднання будинок не має заборгованості за спожиту теплову енергію.

- Яка ситуація на вашому підприємстві із заборгованістю за спожите тепло?
- Заборгованість на 1 січня 2011 року перед КП «Бучатепломережа» складала: населення - 1 млн 140 тис. грн, госпрозрахункові споживачі – 239 тис. грн, бюджетні організації - 101 тис. грн, оплата пільг та субсидій - 175 тис. грн., загальна заборгованість споживачів - 1 млн 655 тис. грн.
Через значні заборгованості споживачів КП «Бучатепломережа» не має можливості вчасно розраховуватись за енергоносії, що необхідні для виробництва теплової енергії. Безпосередньо борг КП «Бучатепломережа» перед ДК «Газ Україна» становить 1 млн 285 тис. грн. За 2010 рік процент проплати за газ становить 67 %, за електроенергію 100%, за воду 100%. Наприклад у нас є боржник ПП Копитько Ірина Адамівна, яка взагалі жодного разу не сплатила за отримане тепло (8,512 тис. грн).
Звісно ми проводимо заходи для боротьби з боржниками. Це і повідомлення, і роз’яснення, і заключення договорів реструктуризації, і, зрештою, звернення до суду.

При проведенні аналізу по заборгованості населення, найбільше припадає на котельню, що опалює район Ястремщини, по вулиці Києво-Мироцькій, 184. Тут у нас всього 46 особових рахунків, з них 41 споживач має заборгованість в сумі 71 632 грн 90 коп.
Крім значної заборгованості, потрібно зауважити факт постійних збільшених витрат енергоносіїв для вироблення теплової енергії на котельні по вул. Києво-Мироцькій, 184. Від котельні до квартир споживачів подається теплова енергія, теплоносій – гаряча вода. Йдеться про те, що окремі споживачі проводять несанкціонований відбір теплоносія прямо з трубопроводів системи теплопостачання. У результаті в котельні постійно працює обладнання для підживлення системи теплопостачання, що тягне додаткове використання електроенергії. А потім підігрів води до необхідної температури та подальше подання її до системи теплопостачання. За таких умов енергоносії використовуються неефективно, понаднормово. Основною фінскладовою є паливо – газ. На 2010 рік для котельні по вул. Києво-Мироцькій, 184 планувалось використати 65 тис.куб. м, а фактично спожито 153 тис. куб. м. Перевитрати палива – близько 88 тис. куб. м.

Отож, якщо узагальнити усе вище сказане, поки що вироблення теплової енергії проводиться, використання енергоносіїв збільшується, і заборгованість теж зростає. Незважаючи на складні економічні умови підприємство працює безперебійно та приносить в оселі бучанців тепло.
Віктор Артемчук 
газета: «Бучанські новини» №11 від 25 березня 2011 року
Буча, Ірпіньводоканал
 Інші новини по темі:
Буча: Тарифи на послуги по теплопостачанню та гарячому водопостачанню

Буча: Тарифи на послуги по теплопостачанню та гарячому водопостачанню

ВИКОНКОМ
Як формуються тарифи

Як формуються тарифи

Бучанські новини
Тарифи на опалення будуть переглянуті

Тарифи на опалення будуть переглянуті

Бучанські новини
В Ірпені винайшли своє «колесо»: тарифне

В Ірпені винайшли своє «колесо»: тарифне

статті
Гостомель: Повернуто понад 27 тис грн за послуги з централізованого опалення

Гостомель: Повернуто понад 27 тис грн за послуги з централізованого опалення

Буча та регіон
У Бучі затвердили тариф на теплопостачання на 2019 рік (відео)

У Бучі затвердили тариф на теплопостачання на 2019 рік (відео)

Буча та регіон
Тарифи на послуги ЖКГ поки що не підвищуватимуться

Тарифи на послуги ЖКГ поки що не підвищуватимуться

Бучанські новини
Гарячі точки «Теплоенергопостачу»

Гарячі точки «Теплоенергопостачу»

Ірпінський вісник
ЖКГ – єдиний комплекс, який повинен діяти злагоджено, чітко і швидко

ЖКГ – єдиний комплекс, який повинен діяти злагоджено, чітко і швидко

Бучанські новини
Яка комісія за оплату послуг ЖКГ?

Яка комісія за оплату послуг ЖКГ?

Бучанські новини
Теплопостачання в Бучі: які перспективи?

Теплопостачання в Бучі: які перспективи?

Бучанські новини
Чиї котельні будуть у  Бучі?

Чиї котельні будуть у Бучі?

Бучанські новини
Що буде з тарифами на воду?

Що буде з тарифами на воду?

Бучанські новини
Ірпіньводоканал,  7 грудня: Куди підуть 4,5 млн гривень. І про нові тарифи

Ірпіньводоканал, 7 грудня: Куди підуть 4,5 млн гривень. І про нові тарифи

Буча та регіон
Чому заважає працювати обласна рада?

Чому заважає працювати обласна рада?

Ірпінський вісник
Коментарів: 3
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
grey
  • grey (0)
  • Гостi
  • 26 березня 2011 13:08
При 1,5 млн. кв.метрів опалювальної площі в Бучі КП «Бучатепломережа» має недостатньо споживачів? Це якийсь жарт, чи шо?

0
sandres
  • sandres (0)
  • Гостi
  • 26 березня 2011 22:50
"...підприємство працює безперебійно та приносить в оселі бучанців тепло...".
От брехун. Два тижні морозив у грудні 2010 року і два тижні у січні 2011. А перерахунок мені зробив тільки після багаторазових телефонних та офіційних звертань до КП «Бучатепломережа». І на скільки?... При вартості оплати за тепло у 390 грн/міс, за чотири тижні практично відсутнього опалення мені зробили знижку аж на 78 (сімдесят вісім ) грн. Газу у цей час палили набагато менше (за свідченнями самих працівників КП «Бучатепломережа»).
Цікаво, а куди ділися зекономлені за цей час десятки тисяч гривень?

0
grey
  • grey (0)
  • Гостi
  • 27 березня 2011 01:39
Мабуть пішли на відгодовування керівництва...

0