Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Анатолій Федорук: «2011 рік буде хорошим стартом для здійснення мрій і побажань»

Анатолій Федорук: «2011 рік буде хорошим стартом для здійснення мрій і побажань»

Завершується календарний рік, як завжди – активний та багатий різними подіями. У житті територіальної громади Бучі були і труднощі, а головне - і приємні моменти. Проте отриманий досвід неодмінно стане цінним надбанням на шляху подальшого розвитку.
А планів, по-доброму амбітних, далекоглядних – у нас вистачає. Тож, ми запросили Бучанського міського голову Анатолія Федорука підбити підсумки зробленому та окреслити подальші перспективи розбудови міста.

- Завершується 2010 рік, тож пора підводити певні підсумки. Анатолію Петровичу, яким цей час був для вас, Бучанської міської ради, міста в цілому?
- Якщо узагальнити і звести все це в єдине, то для мене, для ради, для громади – скажу, що 2010-й увійде в історію як рік досить складний, напружений, але відповідально-важливий, виходячи з тих процесів, які відбувалися як в житті нашої територіальної громади, так і на обласному та загальнодержавному рівнях. Але завершується рік оптимістично, з піднесеним настроєм, тому що незважаючи на нелегкі економічно-фінансові та політичні умови (вибори – це завжди певний хаос), для нашої територіальної громади рік є напрочуд успішним.

- Поясніть, будь ласка, хоча б з точки зору бюджету.
- Якщо більш детально зупинятися на цьому, то скажу, що отримавши розрахункові показники бюджету на 2010 рік, звичайно не афішуючи цього, ми з фінансовим управлінням, керівниками підприємств (яких долучили до роботи), відразу прийшли до висновку, що цей бюджет «не підйомний» для виконання. Адже 40% темпу приросту, які передбачувало Міністерство фінансів, в існуючих умовах було нереально реалізувати. Але разом із тим, аналізуючи хід виконання бюджету, скажу, що наша територіальна громада прискіпливо та раціонально підходила до видаткової частини і разом з тим опікувалися доходною частиною. Це дало нам можливість сумарно вийти на забезпечення виплат заробітних плат, енергоносіїв, розрахунки за виконані роботи, поточних платежів, працювати над проектними рішеннями – такими, як площа Тараса Шевченка та інші соціальні об’єкти. Це якраз і характеризує моє визначення, що рік є успішним, і підкреслює, що територіальна громада Бучі, навіть в умовах економічної кризи, здатна здійснювати і реалізовувати соціально важливі й позитивні задуми.

- Це тільки легко на словах сказати, що побудували, приміром, площу. Насправді ж це потребує величезних фінансових і людських затрат…
- Нічого не відбувається просто так: тільки виходячи із бажання або подачі тієї чи іншої команди чи прийняття рішення. Колись один із теперішніх великих керманичів-політиків, які працюють у Верховній Раді (не буду називати прізвища) був губернатором Львівської області. І коли його журналісти запитали про досвід керівної роботи, вирішення проблемних питань, то він відповів: «А що там керувати?! Натискай кнопки, командуй, і всі будуть виконувати»! Пропущу, чим завершилося таке його керування на Львівщині, але скажу, що в тих умовах, в яких ми працюємо другий рік поспіль, виконання наміченого, в значній мірі, залежить від того, з ким ти працюєш, на кого можеш розраховувати. Від тих людей, які згуртовані навколо ідей розвитку міста і спроможні зреалізувати задумане. Я вважаю, що нам вдалося в місті всіх націлити на позитивні зрушення, незалежно від економічної ситуації.

- Як би ви охарактеризували свій стиль керівництва і як взагалі будуєте взаємини з людьми? Як вам вдається їх надихнути на добрі справи?
- У кожної людини, особливо яка займає керівну посаду, є свої методи і підходи до організації певної роботи чи процесу.
Розкрити таємницю свого керування – не можу. Її просто не існує, як таємниці. В кожного – свої підходи, які залежать і від особистості керівника, і від того, кого він запросив працювати в свою команду. Але головним і основним критерієм, який повинен бути в будь-якого керівника, це принцип – довіряй і, одночасно, перевіряй. В повній мірі перевірити проблематично, але потрібно намагатися, щоб було відчуття зворотності по відповідальності за доручену справу. І це, напевно, найголовніше.

- Ви пробачаєте людям певні слабкості чи недопрацювання в роботі?
- Не сказав би, що пробачаю чи вибачаю, тому що я теж людина. Я просто не ображаюся на них. Будь-яка людина здатна помилятися і робити певні прорахунки. Але якщо вони від того, що працівник лінивий і неорганізований, то в цій ситуації, звичайно, потрібно робити висновки. Або ж якщо невиконання тієї чи іншої роботи потягнуло за собою певні наднегативні наслідки. Тому що негативний результат дій чиновника – це також результат, і означає, що він, посадовець, все-таки намагався щось зробити й, принаймні, зробив з того всього якісь висновки. Ще раз зазначу, що працюючи в органах місцевого самоврядування з людьми, не можна встановити якісь певні стандарти чи шаблон дій в тій чи іншій ситуації. Кожна людина приходить з якимсь питанням, і шляхи його вирішення є різними – залежить від обставин. Тому з позиції моральності повинен бути людяний підхід, а з позиції прийняття рішення – виключно по закону.

- Згідно змін у законодавстві, буде вирішуватися питання щодо скорочення штату чиновників. Це якимось чином торкнеться Бучі?
- Якимось чином, але не докорінно, бо ми максимально оптимізовано підійшли до розбудови структур в нашому місті. Більше того, частину з посад, виходячи із нормативів, постанов і законодавчих актів, ми й не вводили в Бучі. Кількість заступників, які сьогодні працюють, відповідає типовому штатному положенню Постанови Кабінету Міністрів України. Адже немає сенсу приховувати, що деякі ради ввели собі таку кількість заступників, що деякі міністри собі такого не дозволяють. Якщо ми говоримо про штатну чисельність відділів і підрозділів, то тут навпаки – нам ще потрібно вводити штатні одиниці, проводити оптимізацію деяких структур і переводити їх на госпрозрахунок.
Взагалі, ті процеси, які ініційовані Президентом нашої держави, урядом – є позитивними, і органи місцевого самоврядування, я особисто їх підтримуємо.
Мені імпонує в цьому відношенні позиція голови Київської облдержадміністрації Анатолія Присяжнюка. На одній із нарад, ще перед розпорядженням про оптимізацію міністерств і відомств, він якраз зробив акцент перед міськими радами на тому, де і що потрібно скоригувати. А це – оптимізація, це – кошти.

- Повернемося до фінансових питань. Зараз приймається державний бюджет. У зв’язку з цим, яким буде аналогічний фінансовий документ у Бучі?
- Ми підійшли до формування бюджету на 2011 рік без чітких і зрозумілих, на мій погляд, стандартів по закріпленню доходів за місцевими бюджетами. Наприклад, Податковий кодекс: є він чи немає? Прийняли – будемо впроваджувати, але з довідками (зроблено такі застереження). Бюджетний кодекс: на якій основі буде будуватися бюджет 2011 року?
Нещодавно у Верховній Раді відбулося перше читання по бюджету. Ті показники, які ми отримали, фактично дають можливість говорити, що бюджет не буде гіршим, ніж в 2010 році. Звісно, він не покриває всіх наших «побажань», але разом з тим при 100% виконанні доходної частини бюджету, ми будемо гарантовано забезпечувати виплату тих стандартів, які покладені на місцеве самоврядування, зокрема на нашу територіальну громаду.
Так що, відповідаючи на запитання по бюджету 2011 року, скажу, що після другого читання можна вже буде остаточно говорити й про бюджет Бучі та план соціально-економічного розвитку на 2011 рік. Адже ми подали низку пропозицій і програм до Міністерства житлово-комунального господарства, Міністерства регіонального розвитку. Після теперішніх реорганізацій певні якісь зміни будуть відбуватися. Ми вийшли на Бюджетний комітет і Міністерство фінансів по коштам на соціально-економічний розвиток Бучі, бо два роки поспіль ми плідно співпрацюємо з цими державними структурами і отримуємо фінансовий ресурс. Наприклад, у позаминулому році Бучі, одному з небагатьох населених пунктів, було виділено 20 млн грн для розвитку міста.

Спільно з обласною владою намічено низку проектів, які ми будемо реалізовувати шляхом співфінансування – це й спортивний комплекс і об’єкти соціальної сфери (садочок, школа). Тобто, кінець грудня і весь січень будуть насичені на події і змістовні дії, спрямовані на перспективу, щоб в новому році ми мали можливість виконувати план соціально-економічного розвитку і всі ті доручення і зобов’язання, які отримали під час виборчої кампанії. Головне завдання і пріоритет, які сьогодні ставляться, – повернути, зберегти і примножити довіру людей до влади. З цього не потрібно робити політики, а потрібно перевести вирішення проблем у практичне русло. Якщо є питання, які потребують вирішення, то для людини абсолютно байдуже, яка політична сила представлена сьогодні в тій чи іншій представницькій владі. Її турбує питання сьогодні, зараз і на перспективу. Моє переконання: від політики ми повинні перейти до практики, що, напевно, і відбувається на сьогоднішній день.

- Анатолію Петровичу, ви вже побачили як люди працюють у новому депутатському корпусі. Що ви можете сказати про перспективи співробітництва з ними?
- Зараз можна лише стверджувально констатувати, що у всіх депутатів Бучанської міської ради - велике бажання працювати. Працювати, виходячи із декларованого під час виборчих перегонів, на користь територіальної громади. Наскільки це кому вдасться і хто бачить в чому яку користь, поживемо - побачимо. Можна сказати, що депутатський склад якісно вищий від попереднього. Мається на увазі не показники якості тої чи іншої особистості, в жодному разі, всі люди фахові, знані, як і у попередньому скликанні, а у самому підході до організації роботи. Принаймні мені так здалося і здається, тому що жодне питання, яке виноситься у сесійну залу не вноситься з голосу, не вноситься не підготовленим, не вноситься те, що не пройшло комісії, погоджувальну раду. Це є запорукою того, що рішення приймаються якісні, виважені. А це і становить головний продукт роботи ради – приймати відповідні рішення, які б слугували, були базою для розвитку, а не породжували якісь конфліктні ситуації, судові тяжби та таке інше.
Отож, першими кроками, які здійснила Бучанська міська рада, від її діяльності і роботи, я задоволений. А наскільки кожен депутат відчує свою відповідальність перед виборцями, перед виборчим округом, людьми, які його обрали, перед тими, які голосували за нього, то це покаже час. Все залежить від особистості депутата. Якщо він прагне слугувати людям, отримувати довіру, думати про майбутнє, не тільки своє, а й міста, територіальної громади, то тоді лише буде позитивний результат, тоді буде відповідна людська вдячність. Напевно, кожен до цього прагне. Я думаю, що і шляхи реалізації ми знайдемо спільні.

- Двоє депутатів від Бучі пройшли в обласну раду. Щось уже почали допомагати місту, проявляють свою ініціативу?
- Коли ми проводили передвиборчу кампанію, то говорили, що принаймні двічі на рік будемо звертатись до депутатів обласної ради. І, маючи представників, через яких це можна зробити, будемо використовувати їхні можливості.

- Кожен рік люди чекають від влади, від вас, якихось кроків, які покращать життя, принаймні зовнішній вигляд Бучі. Що планується нового, які об’єкти найближчим часом з’являться у Бучі?
- Буча і надалі буде стрімко розвиватися, примножуючи об’єкти соціальної сфери, підтягуючи благоустрій. Вже не раз говорили на цю тему, що зробити все і відразу неможливо. Але поступово динаміка, тенденція до поступового розвитку має проглядатися. Раніше нам це вдавалося. Думаю, що ми і надалі забезпечимо той сталий поступ, який ми з вами робили. Виборчі перегони, які відбувалися, надихають на те, щоб із завтрашнього дня вже починати реалізовувати обіцяне. Тому у цьому відношення 2011 рік буде хорошим стартом для здійснення мрій і побажань. Тим більше попереду 2012 рік.

- До речі, щось відомо про 2012 рік? Якісь «футбольні об’єкти» заплановані?
- Об’єкти обов’язково будуть, будуть розвиватися за рахунок державних, місцевих програм, за рахунок приватного бізнесу. Взагалі новий 2011 рік буде серйозним поштовхом і до 2012 року.

- Ви нас заінтригували. Будемо чекати від влади приємних сюрпризів…
- Якщо будуть дійсно приємні сюрпризи від влади, то це добре (сміється)… Хоча, думаю, їх і так багато уже було… Останній сюрприз від влади - багато розмов велося про підготовку до зимового періоду, утримання шляхів і так далі. Я під певним враженням від останньої обласної наради, яку проводив Анатолій Присяжнюк. Він проаналізував роботу відповідних служб, в компетенцію яких входить стан підготовки до першого снігу. Всі вони прозвітувалися, що все прекрасно підготовлено. Традиційно, воно так і є. А як хто зустрів, то вже інше питання. Багатьом керівникам органів місцевого самоврядування було соромно дивитися і піддаватися критиці з боку обласної ради щодо початку роботи комунальних служб у зимовий період. З цього, звичайно, були зроблені певні висновки і нами, і нашою територіальною громадою.

- Анатолію Петровичу, я дякую вам за цікаву розмову, і, як то кажуть, до нових зустрічей.
- Неодмінно. Ми маємо якомога частіше зустрічатися і доносити до людей позицію міської влади щодо тих чи інших актуальних питань життя громади.

Вів розмову
Сергій Куліда
газета: "Бучанські новини" №49 від 17 грудня 2010 року
 Інші новини по темі:
Буча святкуватиме День народження

Буча святкуватиме День народження

Буча та регіон
31 березня, Буча: ІІІ Чемпіонат Бучанської об’єднаної територіальної громади з футболу

31 березня, Буча: ІІІ Чемпіонат Бучанської об’єднаної територіальної громади з футболу

спортивні новини
Анатолій Федорук: Межі Бучанської громади можуть зрости

Анатолій Федорук: Межі Бучанської громади можуть зрости

ВИКОНКОМ
Василь Олексюк запрошує небайдужих бучанців до команди!

Василь Олексюк запрошує небайдужих бучанців до команди!

Буча та регіон
Знакові події в Бучанській ОТГ за 2020 рік (відеосюжет)

Знакові події в Бучанській ОТГ за 2020 рік (відеосюжет)

Буча та регіон
Міська рада: Про утворення старостинських округів Бучанської ОТГ

Міська рада: Про утворення старостинських округів Бучанської ОТГ

ВИКОНКОМ
Депутатів стане більше

Депутатів стане більше

Бучанські новини
Нові здобутки - у новому році

Нові здобутки - у новому році

ВИКОНКОМ
Чи буде у Бучі краще після районування? Зустріч громади і влади

Чи буде у Бучі краще після районування? Зустріч громади і влади

Буча та регіон
Бабинці, Здвижівка та Мироцьке – у складі Бучанської ОТГ

Бабинці, Здвижівка та Мироцьке – у складі Бучанської ОТГ

Буча та регіон
Фінансовий відділ інформує

Фінансовий відділ інформує

фінансове управління
Перспективи розвитку Бучанської ОТГ у 2020 році

Перспективи розвитку Бучанської ОТГ у 2020 році

Буча та регіон
Юридичний відділ розяснює про майновий стан Ірпінської міської лікарні

Юридичний відділ розяснює про майновий стан Ірпінської міської лікарні

Буча та регіон
Стратегія розвитку Бучанської ОТГ (оновлено)

Стратегія розвитку Бучанської ОТГ (оновлено)

Буча та регіон
Бучанська ОТГ: Стратегічне планування розвитку громади

Бучанська ОТГ: Стратегічне планування розвитку громади

ВИКОНКОМ
Коментарів: 4
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
honeybunch
  • honeybunch (0)
  • Гостi
  • 17 грудня 2010 09:49
Блин, вот прочитала, и подумала о чем было интервью? Ни контретно что было сделано, ни что планируется сделать. Налил воды и розмазал. Поняла только что Присяжнюк самый клёвый пацан там у них и все.

0
Winterman
  • Winterman (0)
  • Гостi
  • 18 грудня 2010 02:36
працювати над проектними рішеннями – такими, як площа Тараса Шевченка та інші соціальні об’єкти. Це якраз і характеризує моє визначення, що рік є успішним, і підкреслює, що територіальна громада Бучі, навіть в умовах економічної кризи, здатна здійснювати і реалізовувати соціально важливі й позитивні задуми.
_________________________________
Це не успіхи! Найважливішим соціальним проектом для Бучі повинен бути проект, пов'язаний з модернізацією водогону! Вода у місті просто жахлива а Вельмишановний мер повинен знати наскільки важливою вона є для організму людини. Не всі мають можливість купувати придатну до споживання воду. А взагалі у міста чимало проблем, при цьому ні репортер, ні мер ні до якої конкретизації не прагнули. Місто маленьке, проблеми всі на виду, а мер виступає наче на якомусь світовому конгресі. ПРАЦЮЙТЕ і займайтесь справами які дійсно є актуальними для громади!

0
OXiAX
  • OXiAX (0)
  • Гостi
  • 18 грудня 2010 11:03
Цитата: honeybunch
Блин, вот прочитала, и подумала о чем было интервью?


- вот блин, и я прочитал. и как бучанец - ничо не понял. с кем эти двое розговаривали на страницах местной газеты - загадка для меня.

такое впечатление, что кореспондент НЕ слышал что говорят, а говорящиЙ НЕ понял ЧТО сказал.

наверно - надо было просто поменять заглавие к статье - и было б всё нормально, - например "Які ми друзяки з депутатами і Присяжнюком".

а проблем в городе нет уже давно, поэтому что там говорить про прошлое - ведь будущее у нас светлое.

--
я могу и ошибаться - так тыкните меня в правду/истину :request:

0
Ortodox
  • Ortodox (0)
  • Гостi
  • 21 грудня 2010 18:39
Великий Князь, удельного княжества, рассказал о светлом будущем для своих подданых.

0