Хороший турист – вдома не валяється

Туризм, як форма активного відпочинку і оздоровлення, здавна захоплює багатьох людей. На щастя, наша країна має великі та потужні туристсько-рекреаційні ресурси. Широкі степові простори, ліси Полісся, незрівнянна краса величних Карпат, розмаїття природи Криму, – все це приваблює до себе тисячі людей, які хочуть пізнати природу України, познайомитися з новими людьми, відкрити для себе культуру, побут, звичаї та традиції місцевого населення, збагатити своє естетичне єство.

Декого задовольняє поїздка в санаторії чи пансіонати, де можна відпочити і підлікуватися. Іншим подавай розкішні апартаменти і вишуканий сервіс. Але в наш час існують люди, для яких найбільша насолода, – зібравшись дружною, веселою компанією, накинувши на плечі рюкзаки з усіма необхідними для такого життя речами, пройти цікавий, сповнений несподіванками та природними примхами маршрут своїми ногами, на власні очі побачити красу та чудеса природи рідного краю. І їх не лякають ні спека, ні холод, ні дощ, ані сніг. Для таких людей немає більшої радості, ніж, переборовши і подолавши всі труднощі та незгоди похідного життя, в колі перевірених справжніх друзів радіти черговій перемозі. Перемозі над труднощами, над природою, над собою. Фізична міць, сила волі, прагнення перемоги, естетизм світосприйняття, витримка, винахідливість, взаємодопомога, кмітливість, оптимізм, – все це основні характеристики людини, яка може гордо назвати себе – турист.

Сьогодні хочемо окремо розповісти про людину, яка протягом 12 останніх років віддає свої життєві сили та енергію розвитку туризму в нашому регіоні. Мова йде про Андрія Куцевалова, директора Бучанського Центру позашкільної роботи, керівника туристсько-краєзнавчого гуртка, інструктора дитячо-юнацького туризму, про одного з найдосвідченіших туристів нашого міста. Ще у 1998 році, працюючи вчителем у школі, він почав реалізовувати свої туристські ідеї, залучати школярів до активного туристського життя, плекати в них туристський дух, передавати свій досвід. Андрій Куцевалов розпочинав свою роботу керівника туристського гуртка з місцевих змагань та екскурсій по Київщині. Згодом географія подорожей та походів значно розширилася. А відтак бучанські діти й підлітки почали віддавати перевагу літньому відпочинку в наметових туристських таборах у Криму, Карпатах, на Сквирщині. Поступово, оволодівши потрібними знаннями, здобувши необхідні вміння і навички на заняттях гуртка, юні бучанські туристи під керівництвом А.Куцевалова вирушали вже у багатоденні пішохідні походи. Кожен учасник походу мудрішав і мужнів протягом походу, знаходив собі нових друзів, розширював світогляд та збільшував життєвий досвід.


З часом Андрій Куцевалов знайшов однодумців серед педагогів міста, що були, як то кажуть «бувалі» туристи, «заражені бацилою туризму». І на сьогоднішній день ще троє керівників гуртків спортивного туризму Бучанського Центру позашкільної роботи, які пройшли необхідну фахову підготовку, мають кваліфікацію інструкторів дитячо-юнацького туризму. І тепер Андрій Куцевалов має свою команду професіоналів, які розвивають туристський молодіжний рух у Бучі.

Можемо відверто констатувати факт, що туризм у Бучі, завдяки А.Куцевалову, розвивається різносторонньо. Останніми роками все більшої популярності, окрім пішохідного, набувають водний та велосипедний туризм. Тому все частіше організовуються водні походи на байдарках та катамаранах по Дністру, Тетереву, Південному Бугу, Черемошу. Окремо хотілося б вирізнити стан розвитку велосипедного туризму. За сприяння однодумців і колег Андрій Куцевалов у 2006 році у Бучі організував та провів перші відкриті змагання з велосипедного туризму, на яких був головним суддею. Ідея припала до душі бучанським дітлахам та молоді. Згодом ідея про традиційність подібних змагань знайшла розуміння і підтримку місцевої влади, і тому цього року у нашому місті у червні відбулися вже п’яті за ліком змагання «Буча-тревел», у яких беруть учать не лише бучанці, а й гості з Борисполя, Броварів, Ірпеня, Тетіїва, Яготина, Бородянки та інших куточків Київщини. Змагання традиційно збирають близько сотні велотуристів.

Враховуючи туристський та організаторський досвід А. Куцевалова, КЗКОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини» вже чотири роки поспіль запрошує А.Куцевалова бути головним суддею обласних змагань з велосипедного туризму серед учнівської молоді Київщини. Також він був запрошений на суддівство на перший Чемпіонат України з велосипедного туризму серед юніорів, що відбувся у м. Коростишиві у 2009 році, на другий Чемпіонат України з водного туризму серед юніорів та студентів цього року (Чернівецька обл.).

Свої практичні навички та вміння Андрій Куцевалов втілює у науково-методичній роботі з метою передачі досвіду новому молодому поколінню туристів Київщини. Так у 2007 році був надрукований навчально-методичний посібник для керівників туристських гуртків «Змагання з велосипедного туризму», за який А.Куцевалов отримав Грамоту Міністерства освіти і науки України. У 2009 році він розробив програму гуртка «Велосипедний туризм», яка на сьогодні використовується як робоча програма керівниками гуртків позашкільних закладів Київської області.
Окремо хочемо сказати, що молодь нашого міста, після закінчення школи не забуває своє туристське шкільне життя з походами та змаганнями. Юнаки і дівчата продовжують ходити в пішохідні, водні та велосипедні походи як під керівництвом А.Куцевалова, так і в самостійно організованих групах. У спортивний туристський доробок можна занести той факт, що за останні два роки вже троє колишніх вихованців А.Куцевалова підкорили найвищу вершину Європи – гору Ельбрус (5642 м).

Щороку у жовтні Київська обласна федерація спортивного туризму проводить Чемпіонат Київської області зі спортивного туризму. Вже десять років команда нашого міста, підготовлена і натренована Андрієм Куцеваловим, успішно бере участь у цих змаганнях. Серед здобутків зазначимо, що у 2006 році Буча вперше у своїй спортивній туристській історії стала чемпіоном області, а у 2004 та 2009 роках – срібним призером. І загалом нижче п’ятого місця у заліку не опускається. За два тижні – нові чергові змагання, і Буча з нетерпінням буде чекати медалі і перемогу.

Загалом, хочемо відзначити спортивні туристські та педагогічні досягнення Андрія Куцевалова за останнє десятиліття:
- організатор і керівник 14-х наметових таборів, 24-х пішохідних походів, 11-х водних походів, 2-х велосипедних, 3-х гірських походів;
- кандидат в майстри спорту зі спортивного туризму;
- суддя ІІ категорії зі спортивного туризму;
- інструктор дитячо-юнацького туризму.

Врешті решт, хочемо побажати здоров’я та сили Андрію Куцевалову, наснаги і добробуту, вдячних вихованців, енергійних однодумців у справі розвитку туристського руху Бучі, Київщини та України та привітати з отриманням почесного знаку «Відмінник освіти України»!
Сергій Клименко 
туризм
Коментарів: 1
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
AlKo
  • AlKo (0)
  • Гостi
  • 24 вересня 2010 00:12
Пресоединяюсь к поздравлениям!

0