ОСББ чи управитель?

Панацеєю від усіх комунальних проблем влада всіх рівнів вбачає створення ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків). Цим самим вона засвідчує свою безпорадність та нездатність ефективно управляти житловим фондом і утримувати його в належному стані. Намір уряду перекласти відповідальність за управління та утримання житловими будинками на самих мешканців ні в кого не викликає заперечень. Причому, поки що це намагаються робити добровільно, а до 2015 р. планують ліквідувати ЖЕКи та повністю передати житловий фонд в управління ОСББ у примусовому порядку. Влада поступово сама довела до такого стану ЖКГ, фінансуючи його за залишковим принципом, скоротила управдомів та майстрівобхідників, які виявляли дефекти будинків та інженерного обладнання. Зараз немає ні фінансування, ні контролю, тому будинки в такому жахливому стані.

Раніше ми були квартиронаймачами і платили ЖЕКу квартплату, який через певний час мав проводити ремонт квартир, заміну обладнання, сантехніки тощо. Фактично квартплату платили, а ремонтів та заміни обладнання не було. Тому було прийнято рішення про приватизацію квартир, тобто передачу їх із власності ЖЕКу у власність мешканців, які тепер на свій смак облаштовують квартири в залежності від статків.

Враховуючи позитивні результати приватизації квартир, влада намагається передати у спільну власність весь будинок його мешканцям. Але тут спрацьовує егоїстичне мислення: моє – це особисте (власне), а спільне – це загальне (нічиє). І доки ми не засвоїмо, що спільне – це наше і його треба берегти і доглядати, як власне, результату не буде.

Зараз панують споживацькі вимоги: у мене є власна квартира і, будь ласка, подайте у неї тепло, воду, електрику відповідної якості та заберіть стоки, бо я за це сплачую. І вони праві, бо також сплачують свою частку на утримання будинку та прибудинкової території – ремонт покрівель, під’їздів, внутрішньо будинкових мереж, обслуговування ліфтів тощо. Нам відомо, як робляться ті ремонти та обслуговуються ліфти і невідомо куди діваються сплачені нами кошти.
Передавши будинки у власність мешканців, влада зменшує витрати з місцевого бюджету на їх утримання, звільняється від проблем, пов’язаних із розрахунком та збором квартплати.

На ОСББ перекладаються проблеми неякісних послуг, оскільки залишаються ті ж самі виконавці-монополісти та боржники, з якими не може впоратися влада. Крім того, з’являються додаткові витрати на утримання правління – голови та бухгалтера
і додаткові внески на утримання будинку. Одна справа, коли будинок новий і за 10 років можна накопичити певну суму на подальші ремонти, а інша – коли будинку 35-40 років. Де брати сотні тисяч гривень на його капітальний ремонт при нинішньому зубожінні населення?

Поради, що можна заробляти кошти, здаючи в оренду нежилі (технічні) приміщення або частину прибудинкової території для
платної автостоянки, є примарними, оскільки більшість підвалів приватизовано (продано). Законом передбачається, що
у разі передачі будинку ОСББ, попередній власник робить за свої кошти його капітальний ремонт. Але влада вже забула, що таке капітальний ремонт, і добре знає, що таке косметичний. Якщо міська влада дійсно підтримує створення ОСББ, їй треба
серйозно замислитися над тим, чому їх так мало створено.

Необхідно, насамперед, визначити виконавця послуг з управління житловим фондом міста (управителя). Відпадає необхідність створення десятків правлінь ОСББ та витрат мешканців будинків на їхнє утримання. Управитель (як і голова ОСББ) укладає двосторонні договори із виробниками послуг та споживачами, контролює якість та кількість послуг по кожному будинку та робить перерахунки оплати у разі невідповідності послуг. При цьому споживач має договірні відносини з одним виконавцем (а не кількома, як зараз) і сплачує йому за всі послуги за єдиним платіжним документом.

Скоротити адмінвитрати; по кожному будинку ввести облік отриманих управителем коштів, в тому числі додаткових внесків мешканців, дотацій тощо із зазначенням обсягу та вартості виконаних робіт і через певний період інформувати мешканців будинку; надати можливість мешканцям будинку (його представнику) контролювати якість і кількість виконаних робіт, шляхом включення до складу комісії тощо.

Викладені заходи та додатково запропоновані читачами покращать обслуговування споживачів, зменшать зловживання завдяки прозорості розрахунків та контролю громадян за якістю і обсягом виконаних робіт.
Віталій САВЕНКО, голова ІРГО «Самозахист» 
газета: "Ірпінський вісник" №34 від 26 серпня 2010 року
 Інші новини по темі:
Мешканці 14 будинків – за ОСББ

Мешканці 14 будинків – за ОСББ

ВИКОНКОМ
Проводиться роз’яснювальна робота щодо створення ОСББ

Проводиться роз’яснювальна робота щодо створення ОСББ

Бучанські новини
«Від роботи ЖКГ очікуємо тільки хорошого…»

«Від роботи ЖКГ очікуємо тільки хорошого…»

Бучанські новини
В  Україні зруйнована монополія ЖЕКів

В Україні зруйнована монополія ЖЕКів

статті
27 березня: Ініціативні групи проведуть установчі збори ОСББ

27 березня: Ініціативні групи проведуть установчі збори ОСББ

Буча та регіон
Тарифи на послуги ЖКГ поки що не підвищуватимуться

Тарифи на послуги ЖКГ поки що не підвищуватимуться

Бучанські новини
Чому зросли тарифи для ОСББ?

Чому зросли тарифи для ОСББ?

Бучанські новини
ОСББ, як альтернатива ЖЕКам

ОСББ, як альтернатива ЖЕКам

Ірпінський вісник
ОСББ: загальнодержавні тенденції на прикладі Бучі та Ізмаїла

ОСББ: загальнодержавні тенденції на прикладі Бучі та Ізмаїла

Буча та регіон
Ера ЖЕКів закінчується: відповідай за свій будинок сам

Ера ЖЕКів закінчується: відповідай за свій будинок сам

Бучанські новини
Посібник "Як обрати управителя багатоквартирного будинку"

Посібник "Як обрати управителя багатоквартирного будинку"

законодавтство
Президент підписав Закон про повернення ОСББ статусу неприбуткових організацій

Президент підписав Закон про повернення ОСББ статусу неприбуткових організацій

законодавтство
Що буде з бучанським ЖЕКом?

Що буде з бучанським ЖЕКом?

Бучанські новини
У Бучі створять Асоціацію голів ОСББ Киівщини

У Бучі створять Асоціацію голів ОСББ Киівщини

Суспільство
21 квітня: Підвищення ефективності управління ОСББ

21 квітня: Підвищення ефективності управління ОСББ

Буча та регіон
Коментарів: 4
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
Les Claypool
Трошки "рвано" написано, але в цілому все правильно!

Єдине, що можу доповнити, так це про потребу донести до кожної людини, і що найважливіше, донести і вкласти в кожну клітину мозку, що сам принцип ОСББ - це єдина альтернатива сьогоднішнім ЖЕКам. ЖЕКи - це ракова пухлина на тілі людей.

І ще - знищення ЖЕКів треба проводити одночасно з найдетальнішими перевірками їх, можна цілком впевнено констатувати, абсолютної бездіяльності, виявляти та наказувати винних, в тому числі нині тихенько відпочиваючих у власних 250-ти метрових приватних будинках бувших керівників...

0
Helga Pataki
я против осбб!
Мне лично оно дорого обойдется, если в моем доме некоторые активисты добьются того, чтоб жек снял с баланса мой дом.
А как насчет субсидии на квартиру, если дом принадлежит осбб?
И что-то я сомневаюсь что глава осбб будет боротся со злостными должниками. За них будут платить "плательщики", долги ж организации как-то надо покрывать...
При жеке, например, за воду жильцы оплачивают по тарифам для физ. лиц, естественно для осбб вода будет предоставлена как для юр. лица, получается платить мы будем дороже (за всё).
А как же з/п электрикам, уборщицам, сантехникам, дворникам и т.д. + резервный фонд...

Короче говоря, у меня есть другие цели, на которые я могу потратить свои деньги.

1
Les Claypool
Як ви не можете зрозуміти:
- з злісними боржниками можна боротися різними методами, включаючи блокування подачі води, елекроенергії, відводу каналізаційних стоків (екперимент мав місце на харківщині);
- щодо тарифів - звідки така інформація? ОСББ такий самий постачальник послуг фізичним особам, як і ЖЕК;
- ви зараз і так платите з/п электрикам, прибиральникам, сантехникам, дворникам через квартплату, тільки ніхто нічого не робить...

0
Helga Pataki
щодо тарифів - звідки така інформація?

читала про это.

Як ви не можете зрозуміти

та все понятно. я никогда не подпишусь на членство в это сообщество.

1
FELIX TRINIDAT
Cтаття 22. Забезпечення об’єднанням утримання та експлуатації
багатоквартирного будинку, користування спільним
майном у такому будинку .....

Газо- та електропостачання квартир та нежитлових приміщень
здійснюється на підставі договорів між їх власниками і газо- та
електропостачальними організаціями відповідно до вимог
законодавства.

0