Мандрівки бучанських туристів

От і минула половина літа, а відпочинок за межами міста, для більшості жителів, – далека перспектива. На відміну від наших туристів – вихованців та працівників Бучанського Центру з позашкільної роботи (БЦПР). Вони не тільки здійснили чимало мандрівок, але й привезли з собою безліч незабутніх вражень і фотографій. У майбутньому з цих яскравих світлин створять фотовиставку, яка презентуватиме широкому загалу туристський рух Бучі.
Нещодавно бучанці повернулися з мандрівки по Дністру. Пройшла вона, як завжди – трохи екстриму, пригод, краєзнавчої роботи, багато емоцій. Більш детально про туристський сезон розповість керівник групи, директор БЦПР Андрій Куцевалов.

- Літо у вас, туристів, почалося досить активно. Розкажіть куди їздили, що робили?
- Насправді, туристський сезон наші туристи розпочали ще взимку – святкували Новий рік на горі Піп Іван на Чорногірському масиві Карпат, Різдво зустрічали у Верховині. Весною були здійснені водні походи. Сплав по річці Тетерів та похід першої категорії складності по Черемошу. Пішохідний ступеневий похід у Криму (дітей водив керівник гуртка спортивного туризму БЦПР, вчитель фізкультури ЗОШ № 4 Олексій Карабут). Весною гуртківці Центру брали участь в обласних змагання з техніки пішохідного туризму.

Також у травні відбулися військово-патріотичні збори «Місцеві рубежі оборони» в с. Нові Петрівці. Наші діти гідно себе на них представили – брали активну участь у навчаннях, військових тренуваннях.
До речі, гуртківці, на свято Івана Купала, самоорганізувалися і поїхали в традиційну етнографічно-краєзнавчу мандрівку в село Чубинці Сквирського району. Побачили багато цікавого, взяли участь у святкуванні, відпочили на берегах мальовничої Роставиці і повернулися додому з безліччю незабутніх вражень.

Та й взагалі, вже багато наших колишніх вихованців а тепер студентів, самі організовують групи та ведуть у подорожі друзів і знайомих. На травневі свята дві групи пройшли пішохідні маршрути в Криму.
У червні, на День Конституції, були здійснені два походи. В одному з них – група вчителів з Бучі та Сумщини за чотири дні пройшла Чернігівський хребет (керівник Олексій Карабут). В іншому – «збірна» група, що складалася з дітей і дорослих (разом 18 чоловік) здійснили сплав на катамаранах річкою Південний Буг (керівники Тарас Кот та Андрій Куцевалов).
Водний туризм набуває все більшої популярності. Нескладні цікаві маршрути, екстрим і цікаві природні та екскурсійні об’єкти. Всі ці складові викликають постійний інтерес у туристів. Кілька днів тому ми повернулися зі сплаву на катамаранах по Дністру.

- Андрію Володимировичу, як провели сплав по Дністру? Обійшлося без пригод?
- Було просто чудово! Ми побачили все найцікавіше та незабутнє, що є на Дністрі. Група складалася з 11 чоловік з Бучі, Ірпеня, Києва.
Крім активної частини самого сплаву, на нас чекала насичена пізнавально-екскурсійна програма. Це і велична краса справжнього каньйону, відвісні стіни якого прикрашає фіолетовий сланець; і найвищий та повноводний рівнинний водоспад України - Джуринский (його висота 16 м) – ми із задоволенням скупалися в його освіжаючих струменях; і низка замків Поділля. Пообідали в унікальному ресторані «Старий млин» у Тернополі… Таке унікальне поєднання природних та історико-архітектурних пам’яток створює неповторну атмосферу, притаманну тільки Дністру. Це варто побачити хоча б один раз!

- Ваші туристичні мандрівки завжди носять краєзнавчий характер – потім чи фотовиставку організовуєте, чи книгу пишете. А що в цій подорожі запам’яталося найбільше?
- Власне, все було цікавим. Так трапилося, що побачили наслідки повені в Західній Україні. У деяких місцях річка піднялася на 5-6 метрів. Спілкувалися з місцевим населенням і довідалися про особливості цього неповторного краю. Під час подорожі виникли кілька ідей по організації краєзнавчих досліджень в районі Дністра. Зокрема цікавим і пізнавальним є вивчення фізико-географічних особливостей регіону та його кліматичних характеристик. Ця інформація може використовуватись на уроках географії, біології тощо. Є ідея виїхати на Дністер із гуртківцями зразкової художньої студії «АРТ» Бучанського Центру позашкільної роботи з метою провести пленер.

- Хто, зазвичай, обирає маршрути, місця куди їхати?
- Керівники гуртків збираються і радяться, які місця краще показати широкому загалу. При цьому, враховуються багато нюансів: досвід учасників, кількісний склад групи, зручність під’їздів і від’їздів, вартість подорожі, погодно-кліматичні умови тощо.
Цікаво, але зібрати групу у Карпати зараз набагато легше, ніж у Крим. Можливо тому, що це «фішка» Бучанського Центру з позашкільної роботи (БЦПР). З покоління в покоління юних туристів передаються розповіді про те, що Карпати – це круто!

- Зі скількох чоловік складаються групи? Чи всі в них бучанці?
- За кількісним складом групи бувають різні. Як правило, у водний похід беремо 12-16 чоловік (в залежності від наявності спорядження), у піший – від 8 чоловік і більше.
В основному групи представлені бучанцями, але і в них є друзі з Ірпеня, Києва, інших міст, які також ідуть з нами. До речі, зараз почали їздити більше студенти, ніж школярі. Це пояснюється тим, що походи здійснюємо за свій рахунок, а в дітей коштів немає. Хоча вартість наших мандрівок набагато нижча, ніж пропонують турфірми. Все тому, що маємо своє спорядження, не беремо гіда. Основні витрати йдуть на проїзд і харчування, оплату стоянок в заповідних територіях, страховку.

У попередні роки фінансування БЦПР було кращим, тому ми могли проводити більше заходів і частково їх оплачувати. Протягом останніх двох років такої можливості немає.
До речі, категорійні спортивні походи, що проходять в рамках Чемпіонату України серед походів учнівської та студентської молоді, дають можливість учасникам пройти цікаві маршрути і отримати спортивні розряди. Як правило ми організовуємо такі подорожі в Карпатах, Криму та водні походи річками Черемош, Південний Буг, Дністер.

- Чи достатньо у БЦПР інвентарю для походів?
- Достатньо. Маємо двадцять комплектів похідного спорядження. Цієї кількості цілком достатньо для забезпечення групи. Коли група більша – доводиться брати намети, рюкзаки та спальні мішки на прокат. Звичайно, може наше спорядження і не дуже нове, але ми його ремонтуємо і загалом стан інвентарю – задовільний. Багато вихованців, які захопились туризмом, стараються купити власне спорядження.

- Літо ще не скінчилося. Які плани на найближчі півтора місяці?
- Здійснити пішохідний спортивний похід першої категорії складності в Карпатах. Мармароський, Чивчинський та Чорногірський масиви загальною протяжністю плануємо пройти за десять днів. Хочемо ще провести похід вихідного дня на воді – на річці Тетерів, Десна або Південний Буг.
У перспективі, у вересні-жовтні планується здійснити спортивний велопохід першої категорії складності по Криму (для збірної групи – діти, студенти, дорослі). Відвідаємо такі міста, як Красноперекопськ – Тарханкут – Євпаторія – Севастополь.

- Про яку подорож мрієте, але поки що її не вдається здійснити?
- У цьому році відправляємо нашого вчителя Тараса Кота на семінар-практикум з водного туризму до Карелії (Росія). Я також хотів би сплавитись по ріках Кольського півострова, Алтаю, піти у велосипедну мандрівку по Європі та по пустелях Середньої Азії, піднятись на Ельбрус… Планів багато, думаю, що все ще попереду.
Крім того, у наступному році ми плануємо здійснити комбінований, водно-гірський похід на Кавказ. Про це також мрію і сподіваюся, що мої задуми неодмінно здійсняться!






Успіхів Вам у цьому!
Людмила Гладська 
газета: "Бучанські новини" №29 від 23 липня 2010 року
 Інші новини по темі:
Туризм - літні спогади..(ч.2)

Туризм - літні спогади..(ч.2)

Буча та регіон
Туристський сезон розпочато

Туристський сезон розпочато

відділ освіти
Позашкілля в Бучі: чим «приваблюють» дітей?

Позашкілля в Бучі: чим «приваблюють» дітей?

Буча та регіон
Хороший турист – вдома не валяється

Хороший турист – вдома не валяється

Бучанські новини
20 жовтня відбулися змагання з велосипедного туризму "БУЧА-ТРЕВЕЛ"

20 жовтня відбулися змагання з велосипедного туризму "БУЧА-ТРЕВЕЛ"

відділ освіти
Туризм: Пригоди кличуть в гори

Туризм: Пригоди кличуть в гори

Бучанські новини
«Хвилями Дністра»

«Хвилями Дністра»

відділ освіти
Розклад занять гуртків Бучанського центру позашкільної роботи

Розклад занять гуртків Бучанського центру позашкільної роботи

відділ освіти
Завершення туристського сезону

Завершення туристського сезону

Бучанські новини
Гідне завершення туристського сезону

Гідне завершення туристського сезону

відділ освіти
Про проблеми і здобутки позашкільного виховання дітей

Про проблеми і здобутки позашкільного виховання дітей

Бучанські новини
Бучанський центр позашкільної роботи на картах Googlemaps

Бучанський центр позашкільної роботи на картах Googlemaps

відділ освіти
У пошуках зими, або п`ять кроків до неба

У пошуках зими, або п`ять кроків до неба

Буча та регіон
На катамаранах - по Дністру

На катамаранах - по Дністру

Бучанські новини
Перший похід бучанських третьокласників

Перший похід бучанських третьокласників

відділ освіти
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.