Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Ірпінський вісник » Банки Ірпеня: Хто за ними стоїть і що від них чекати?

Банки Ірпеня: Хто за ними стоїть і що від них чекати?

З таким запитанням кореспондент «ІВ» звернулася до колишнього банківського працівника з сімнадцятирічним досвідом роботи Михайла Чмихова. Він пройшов шлях від начальника відділення до члена правління банку і має особисту думку щодо роботи банківських установ сьогодні у м. Ірпінь.

Нині в Ірпені працює п'ятнадцять банківських установ, із яких три державні: Ощадний Банк України, Укргазбанк, Банк Київ (сподіваюся, що він до кінця цього року відновить роботу ірпінського відділення) та дванадцять комерційних: ПриватБанк, РайфайзенБанк Аваль, Укрсоцбанк, Брокбізнес-банк, Правекс-Банк,

Банк Надра, Банк Форум, VAB Банк, Кредобанк, Універсалбанк, Піреус Банк, Дельта Банк. Щоб зрозуміти ситуацію, яка склалася в цих фінансових установах, коротенько розглянемо хто є хто у нашій «хаті».
Віце-прем'єр С. Тігіпко днями заявив, що Кабінет Міністрів України шукає інвесторів для банків Укргазбанк, Банк Київ, Родовід Банк. Так що, держава знову віддає їх приватним власникам?

Найпотужнійшим в Україні сьогодні є ПриватБанк (щоправда, не за всіма визначеними для рейтингу показниками). Два акціонери - І. Коломойський та Г. Боголюбов - володіють 49 відсотками його акцій. За банком стоїть могутня промислова група Приват. Цей факт вселяє надію на стабільну роботу. Попри те, що за даними незалежних аналітиків у банку є багато сумнівних кредитів, виданих фізичним особам. Пам'ятаєте, скільки раніше в магазинах було кредитних пунктів продажу від Приватбанку? Достатньо було мати на руках лише паспорт, щоб отримати кредит на придбання, наприклад, мобілки. Зараз, після зміни Кабінету міністрів, банк позбувся суттєвої підтримки Прем'єра, а отже, розраховуватиме тільки на власні сили.

РайфайзенБанк Аваль повністю залежний від свого материнського - австрійської фінансової групи Райфайзен. У травні 2009 року він повернув їй мільярд субординованого боргу і зараз ніяк не може вийти на стабільний прибуток. На даний момент знову отримав підтримку від головного банку та стабілізував свою діяльність, хоча поки що збитковий.

Укрсоцбанк, головним акціонером якого є італійська Унікредит Груп, в умовах кризи працює з прибутком. За січень 2010 року банк «засвітив» прибуток у 1,22 млн. грн. За словами голови правління установи Бориса Тимонькіна, багато прибуткових коштів пішло на формування резерву. На даний час ця фінустанова надає кредити, але проводить дуже жорстку кредитну політику.

Брокбізнесбанк - стабільний. Станом на 1 лютого 2010 року він показав прибуток у 6,46 млн. грн. Один із його колишніх засновників обіймав посаду керівника Податкової Адміністрації України. Всі акціонери банку - громадяни України.

Банку Надра ще на рік пролонгували присутність тимчасової адміністрації. Він нині працює з прибутком. Пан Д. Фірташ неодноразово заявляв про свою готовність внести до його статутного фонду 6 млрд. грн. Можливо, незабаром, та ще й з приходом нової влади, так воно й
станеться.

Правекс-Банк належить італійській фінансовій групі Імпреза Сан-Пауло.
63 проценти статутного фонду банку Форум належать «Комерцбанку» (Німеччина).

Акціонери VАВ Банку – велика міжнародна компанія TBIF Financial Services B.V. (Амстердам, Нідерланди).

Universalbank на всі 100 відсотків належить могутній Європейській банківській групі «Eurobank EFG».

Піреус Банк - це міжнародна грецька фінансова група Рігаеив Вапк бгоир.

Невдовзі в Ірпені має відчинитися Дельта Банк, точніше, його відділення. Він зареєстрований 9 лютого 2006 року. Засновник - Микола Лагун. Статутний фонд складає більше 500 млн. грн. Ця фінустанова спеціалізується на споживчому кредитуванні. Його доля з цього виду послуг сьогодні на вітчизняному ринку складає майже 25 відсотків. В Україні банк відкрив 81 відділення. У Києві та області - 12 відділень, ще три незабаром мають відчинитися. Станом на 1 лютого 2010 року банк отримав 0,23 млн. грн. прибутку. Команда, яка сформувалася тут, в Ірпені, амбітна. Але побачимо, чи достатньо у неї вміння, сил, щоб завоювати довіру жителів міста. Залишається багато запитань до цієї фінансової структури та її обласного керівництва. Вона показує 0,23 млн. грн. прибутку, хоча на відкриття тільки одного відділення в Ірпені потрібно близько 1 млн. грн.! Таким чином, банк розвиває свою мережу за гроші вкладників. Чи не так? Виникає запитання: «А чи не збирається його власники продати своє «дітище»?

- Якщо подивиться на рейтинги банків України (січень 2010 року), то побачимо, що іноземні фінустанови здебільшого працювали зі збитком.
- Щодо цього я можу сказати: по-перше, збитки у них невеликі; по-друге, іноземні банки працюють прозоро і не перекручують звітність.

- Що ви можете сказати про Кредо-банк, у якому працювали донедавна керівником ірпінської філії?
- Кредобанк - найбільша інвестиція Польщі в Україну. 98,7 відсотків банку належить потужному, на 51,3 процентів державному банку Республіки Польща «РКО ВР 5А». На жаль, польські банкіри зупинили прийняту програму розвитку Кредобанку на чотири роки. Замість того, щоб підтримати вже працюючі в Україні польські підприємства, залучити їх до обслуговування, сприяти розвитку польського бізнесу в Україні, вони загрузли у безкінечних нарадах та «самоїдстві». На мою думку, причина - не тільки кризова ситуація в Україні, але і те, що головний банк знаходиться у Львові, а він фільтрує політику по всій Україні. Керівництво київської філії - здебільшого вихідці зі Львова. Тому, на мій погляд, є два напрямки вирішення проблеми: або перевести головний банк до Києва і далі розвивати польський бізнес в Україні, або перепродати банк іншому власнику. РКО ВР 5А може допомогти авіаційному заводу у місті Мелетц налагодити співпрацю з АНТК «Антонов», який раніше будував фірмові літаки «Ан-2», «Ан-28». Зараз керівництво польського заводу шукає нові шляхи для відновлення контактів.

- Як знайти свій банк жителю нашого міста? Щоб ви порадили як фахівець?
- Щоб визначити надійність того чи іншого банку, необхідно проаналізувати великий обсяг інформації, яка характеризує його діяльність за останній період. їхні рейтинги робить Асоціація українських банків (АУБ), Національний банк України (НБУ), міжнародні рейтингові агентства, а також українська компанія «Простобанк консалтинг». Правда, рейтинги не завжди спроможні врахувати політичну заангажованість та людський фактор, однак дадуть вам можливість стежити за динамікою розвитку банку. Який висновок можна зробити по Ірпеню? На мою думку, усі п'ятнадцять банків не спрямовані на розвиток міста і не мають намір інвестувати гроші в економіку Ірпеня. Відсоткові ставки дуже високі для підприємств. Банки не мають цільових програм для кредитування промисловості, будівництва, торгівлі. Це не є їхня вина, а їхня біда. Вони накопичують депозити та інші пасиви, проте при цьому не кредитують, втрачаючи прибутки. Нині вони мають прибуток за рахунок відсотків від раніше наданих кредитів та комісій від операційного обслуговування клієнтів. Так не може продовжуватися тривалий час.

Післямова. Опублікований матеріал актуальний і водночас дискусійний. Отож редакція запрошує до розмови інших банкірів.


----------------
повну версію статті читайте в газеті "Ірпінський вісник"
газета: "Ірпінський вісник" №13 від 26 березня 2010р.
Ніна КОСТЕНКО
 Інші новини по темі:
ПАТ "БАНК НАЦІОНАЛЬНИЙ КРЕДИТ" віднесено до категорії неплатоспроможних

ПАТ "БАНК НАЦІОНАЛЬНИЙ КРЕДИТ" віднесено до категорії неплатоспроможних

Суспільство
9 лютого, Буча: Працює безкоштовний банк одягу "Добре діло"

9 лютого, Буча: Працює безкоштовний банк одягу "Добре діло"

Буча та регіон
Національний банк України спростовує неправдиву інформацію в ЗМІ щодо діяльності ПАТ КБ "Приватбанк"

Національний банк України спростовує неправдиву інформацію в ЗМІ щодо діяльності ПАТ КБ "Приватбанк"

Суспільство
Ліквідовується неплатоспроможний ПАТ “ЕНЕРГОБАНК”

Ліквідовується неплатоспроможний ПАТ “ЕНЕРГОБАНК”

Суспільство
Неплатоспроможний ПАТ “КБ “НАДРА” ліквідовується

Неплатоспроможний ПАТ “КБ “НАДРА” ліквідовується

Суспільство
Разрекламированный кредит, который нигде не дают

Разрекламированный кредит, который нигде не дают

головна
Нацбанк України встановив  граничну суму розрахунків готівкою

Нацбанк України встановив граничну суму розрахунків готівкою

Публікації
УПФУ в місті Буча повідомляє

УПФУ в місті Буча повідомляє

УПФУ в місті Буча інформує
Нове життя старим речам у бучанському “Банку одягу” (відеосюжет)

Нове життя старим речам у бучанському “Банку одягу” (відеосюжет)

Буча та регіон
Виплата пенсій через банки - зручно, надійно, економно

Виплата пенсій через банки - зручно, надійно, економно

Бучанські новини
Новорічні канікули-2015: пропозиції Кабміну

Новорічні канікули-2015: пропозиції Кабміну

законодавтство
Комунальні послуги можна оплатити у відділеннях УКРПОШТИ

Комунальні послуги можна оплатити у відділеннях УКРПОШТИ

Суспільство
Гроші з єПідтримки тепер можна витрачати на будь-які продукти чи товари

Гроші з єПідтримки тепер можна витрачати на будь-які продукти чи товари

Буча та регіон
Порядок проведення розрахунків за природний газ..

Порядок проведення розрахунків за природний газ..

головна
В Буче ФГВФЛ продал за 44,7 млн грн площади в ТРЦ "Буча Пассаж"

В Буче ФГВФЛ продал за 44,7 млн грн площади в ТРЦ "Буча Пассаж"

Буча та регіон
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.