Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Більшість об’єктів ЖКГ Бучі – потребують заміни

Більшість об’єктів ЖКГ Бучі – потребують заміни

Незабаром працівники комунального господарства та побутового обслуговування громадян відзначатимуть своє професійне свято.
Сьогодні громадяни все більше переконуються, що без належної та злагодженої роботи комунальних служб жити було б некомфортно та досить проблематично. Адже саме від комунальників залежить чистота та освітлення вулиць, справність комунікацій, стан внутрішньо-будинкових мереж та багато інших факторів, необхідних для нормального проживання жителя сучасного міста.

У Бучі, крім комунальних підприємств, уже декілька років успішно працює відділ житлово-комунального господарства при виконавчому комітеті Бучанської міської ради. Він покликаний реалізовувати низку завдань і програм, які діють в Бучі, контролювати роботу комунальних служб у місті.
Як все це реалізовується на практиці ми запитали у завідувача відділу – Леоніда Колосовського.

Леонід Колосовський - Леоніде Степановичу, які найбільш значущі програми ЖКГ сьогодні є у місті та як вони реалізовуються? Як фінансуються?
- У Бучі працює декілька ключових програм. Так, на останній сесії Бучанської міської ради була затверджена програма «Модернізація системи теплопостачання у місті Бучі на 2010-2013 роки». Насамперед, вона передбачає суттєве зменшення споживання природного газу та заміщення його альтернативними видами палива, запровадження та використання місцевих видів палива. Тобто, поступово можна буде перейти на торф, деревину, відходи рослинного походження. Також планується підвищити ефективність та надійність функціонування комунальної енергетики шляхом оновлення існуючого обладнання, впровадження сучасних енергозберігаючих технологій тощо. Усі ці завдання можна буде успішно розв’язати, звернувши увагу на декілька важливих чинників. Якщо конкретніше, то це і збереження тепла споживачами, низка заходів спрямованих на збереження витрат теплоенергії (встановлення лічильників, утеплення будинків та ін.).

У відповідності до даної програми розроблено план заходів, які будуть реалізовуватися впродовж трьох років. Перш за все, це модернізація котелень (заміна застарілих котлів на нові), капітальний ремонт тепломереж та бойлерних, автоматизація котелень.

У 2009 році для реалізації програми модернізації систем теплозабезпечення та енергопостачання підписано Меморандум між виконкомом Бучанської міської ради та ТОВ «НВО Територіальні ресурси» про наміри реалізації проекту «Комплексна програма реконструкції десяти котелень та будівництва нової міні ТЕЦ на території існуючої. Є пропозиція співробітництва виконкому Бучанської міської ради з ДП «703 металообробний завод котельного обладнання» та «Укрполімерконструкції» по оснащенню котельних, реконструкції систем теплозабезпечення міста.
Крім того, ми маємо ще декілька досить важливих для життєдіяльності міста програм – «Енергозбереження у місті Бучі на 2010-2014 роки», «Питна вода на 2009-2020 роки». Зокрема, остання програма передбачає охоронні заходи та заходи щодо раціонального використання джерел питного водопостачання, розвиток та реконструкцію систем водопостачання та водовідведення.

Зараз працюємо над питанням розробки загальної і ґрунтовної міської програми «Реформування та розвиток житлово-комунального господарства».
Звичайно, все це сприяє покращенню функціонування галузі. Хочеться зауважити, що програми тільки тоді ефективні, коли всі заходи реалізовуються комплексно, планомірно, а не шматками. Але, на жаль, на державному рівні кошти на все це виділяються по залишковому принципу й ми мусимо миритися з тим, що є.

- Багато бучанців скаржаться на те, що з їхніх кранів тече неякісна вода, яку немає бажання споживати. Чим це зумовлено?
- Вся біда в тому, що у воді зависокий вміст заліза. Це і дає рідині відповідний присмак та колір. Щоб подолати проблему, потрібно будувати станцію обеззалізування питної води. А це – величезні кошти, навіть в межах усього регіону. Проте, в перспективі, і така можливість не відкидається. Зараз же робиться усе, що під силу нашому бюджету – будуються резервуари чистої води, замінюються підземні мережі, створюються нові артсвердловини. Крім того, в Бучі існує проблема з тиском води, особливо у літній період, коли починаються масові поливи у приватному секторі міста. Тому передбачено замінити насосне обладнання на 32 артсверловинах (уже замінено на 20 об’єктах). Кошти на це були виділені із стабілізаційного фонду держбюджету.

- Назвіть найсуттєвіші проблеми в галузі житлово-комунального господарства, які нині існують?
- По-перше, і в Україні загалом, і в місті Бучі зокрема – це велика зношеність об’єктів житлово-комунального господарства: котелень, тепломереж, житлових будинків.
Друга проблема – відсутність оборотних коштів на підприємствах ЖКГ, що не дає змогу направляти їх на покращення роботи галузі.
Третя проблема – заборгованість споживачів житлово-комунальних послуг перед підприємствами ЖКГ (квартплата, сплата за водопостачання та водовідведення, тепло). Сьогодні борги населення Бучі сягають більше 3 млн грн. Це ті кошти, які б могли бути спрямовані на покращення роботи галузі. Зокрема, стільки, наприклад, коштує п’ять нових котлів.
Ці три глобальних чинники не дають змоги якомога ефективніше працювати службам ЖКГ у місті.

- Не всі об’єкти ЖКГ, що розташовані на території міста, є власністю Бучанської міської ради. Це якось впливає на їхню роботу?
- Так, звісно. Деякі підприємства, які надають послуги з тепло- та водопостачання у Бучі – є власністю Ірпінської міської ради. Тож, і виникають проблеми у керуванні ними, фінансуванні. Наприклад, по вул. Тарасівській потрібно терміново замінити котел. Бучанська міська рада не має права виділити на ці роботи кошти, бо то є грубе порушення фінансового законодавства. А ірпінська сторона, схоже, навіть не думає займатися даною проблемою. І такі випадки, на жаль, непоодинокі. Аналогічну ситуацію маємо і з КП «Ірпіньводоканалом».

- Ще декілька років тому багато бучанців хотіли перейти на індивідуальне опалення квартир. Тоді припинили видавати на це дозволи. А яка ситуація із оформленням документації зараз?
- Дійсно, дозволи припинили видавати тоді, коли трапилася алчевська трагедія під час опалювального сезону 2006-2007 років.
Від себе додам, що технічно перевести помешкання на індивідуальне опалення – досить складно. Тому що наші будинки, які проектувалися 30 років тому (та й сучасні) – передбачали централізоване опалення і навіть спеціальних димоходів там немає.
Крім того, при переході на автономне опалення порушується технологічний процес опалення будинку. Адже система газопостачання в багатоповерхівці не розрахована на те, що у кожній квартирі буде встановлено якесь додаткове (окрім газової плити) обладнання споживання газу. Тож, об’ємів природного палива на такий будинок – катастрофічно не вистачатиме.

І якщо навіть теоретично якийсь будинок перейде на систему індивідуального опалення, то тоді виникне питання: що роботи з мережами, які прокладені в підвалах житлових будинків? Ці комунікації – просто позамерзають.
Сьогодні на законодавчому рівні передбачено, що дозволи на індивідуальне опалення можна давати тільки тоді, якщо на це погодяться всі без виключення мешканці під’їзду або будинку. У Бучі немає будинків, які б повністю перейшли на індивідуальне опалення. А от Ірпінь – має в цьому досвід.
Щоб покращити теплозабезпечення будинку, краще будувати міні-котельні. Хоча дуже дорого, проте – дієво.

- Як ви ставитися до ідеї утворення ОСББ, яка нині досить популярна? Які переваги у такого об’єднання?
- Справа в тому, що в нас від ідеї до втілення законодавства в життя – лежить величезна прірва.
Рішення про створення ОСББ – це не прерогатива органів місцевого самоврядування. Мешканці будинку самі повинні ініціювати таку ідею. Лише тоді завдання влади – і технічно, і юридично допомагати їм у цьому.

Але, розуміючи, що вони звалюють на себе – люди неохоче йдуть на такий крок, як створення ОСББ. Адже все потрібно буде робити за власні кошти: ремонт, вивезення сміття, утеплення будинків, благоустрій тощо. Також законодавчо не передбачено, хто буде відшкодовувати кошти тим мешканцям, які мають пільги. Навіть по 12 кооперативним будинкам, які є у Бучі, ми бачимо, що мешканці просять, аби їх прийняли на обслуговування до комунальної власності Бучанської міської ради. То що ж тоді вже говорити про ОСББ? Проте, це знову ж таки – справа кожної окремо взятої групи людей. Якщо є бажання – нехай створюють.

- Які саме роботи по ЖКГ в Бучі заплановано виконати в поточному році?
- Це всі роботи, які підпадають під діючі програми ЖКГ. Крім того, уже проведена низка робіт по утепленню будинків. Також розробляється проектно-кошторисна документація, аби продовжити роботу в цьому напрямку і в 2010 році повністю утеплити (не лише торцеві стіни) ще 10 житлових будинків у Бучі.
Стосовно водного господарства, то у поточному році КП «Ірпіньводоканал» планується виконати роботи по перепідключенню діючих артсвердловин і 4-х новозбудованих свердловин на РЧВ по вул. Пушкінській, а також по закільцюванню водопровідної мережі на житловий масив, який будує «Київміськбуд» і запустити в експлуатацію насосну станцію 2-го підйому.

Крім того, планується закінчити роботи по перепідключенню діючих артсвердловин на РЧВ по вул. Тарасівській та запустити в експлуатацію насосну станцію 2-го підйому для водопостачання житлових будинків по вул. Тарасівська, Кірова і житлового масиву «Яблунька».
А ще дуже сподіваємося, що робота комунальних підприємств покращиться, коли буде прийнятий новий Житловий Кодекс України, адже до цих пір ми працюємо за радянським документом.

- Що б ви хотіли побажати своїм колегам напередодні професійного свята?
- Насамперед, у наш непростий час – зберегти свої колективи. Також усім працівникам галузі зичу усвідомлення особливої суспільної місії, важливості своєї праці, відповідальності, ініціативності та енергійності. І, звичайно ж, - миру, добра, благополуччя, успіхів в усіх благих починаннях їм та їхнім родинам.
газета: "Бучанські новини" №10 від 12 березня 2010р.
Людмила Гладська
 Інші новини по темі:
У місті відкрився відділ ЖКГ

У місті відкрився відділ ЖКГ

Бучанські новини
У Бучi вiдзначили День працiвникiв ЖКГ

У Бучi вiдзначили День працiвникiв ЖКГ

Бучанські новини
Комунальне господарство Бучі – на контролі міських служб

Комунальне господарство Бучі – на контролі міських служб

Бучанські новини
Ірпінь отримав три нові авто для комунальних підприємств

Ірпінь отримав три нові авто для комунальних підприємств

Буча та регіон
ЖКГ – єдиний комплекс, який повинен діяти злагоджено, чітко і швидко

ЖКГ – єдиний комплекс, який повинен діяти злагоджено, чітко і швидко

Бучанські новини
У Бучі прийнято місцеву програму "Питна вода України"

У Бучі прийнято місцеву програму "Питна вода України"

ВИКОНКОМ
Про причини підвищення тарифів на оплату житлово-комунальних послуг

Про причини підвищення тарифів на оплату житлово-комунальних послуг

Ірпінський вісник
Проведемо свято в чистоті

Проведемо свято в чистоті

Бучанські новини
Тепло в оселях: Підприємства готові розпочати опалювальний сезон

Тепло в оселях: Підприємства готові розпочати опалювальний сезон

Бучанські новини
На нараді у комунальних служб

На нараді у комунальних служб

Бучанські новини
Як формуються тарифи

Як формуються тарифи

Бучанські новини
Буча перейде на альтернативне паливо?

Буча перейде на альтернативне паливо?

Бучанські новини
У спеку залишилися без світла і води

У спеку залишилися без світла і води

Буча та регіон
Яка комісія за оплату послуг ЖКГ?

Яка комісія за оплату послуг ЖКГ?

Бучанські новини
Юридична консультація: Чи можуть внутрішньо переміщені особи стати на квартирний облік

Юридична консультація: Чи можуть внутрішньо переміщені особи стати на квартирний облік

законодавтство
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.