Тяжких злочинів у Бучі – стало більше

Закономірно, що будь-які кримінальні прояви, які стаються у місті – торкаються кожного з нас. Адже від ситуації зі злочинністю, крадіжками – залежить спокій і безпека мирних жителів Бучі. Тож, про стан криміногенної ситуації в Бучі, роботу правоохоронців та захист жителів міста – розповідає заступник начальника Бучанського відділу міліції Євген Лебедько.

- Євгене Володимировичу, назвіть найбільш серйозні справи, які сталися впродовж останнього року?
- Насамперед хотів би відзначити, що 2009 рік був дуже напруженим в криміногенному плані. Якщо протягом трьох-чотирьох років вбивств у Бучі не було, то у минулому році ситуація стала протилежною.

Наприклад, у нашому місті було скоєно вбивство, яке отримало резонанс на всю Україну.
Громадянин М. розстріляв з вогнепальної мисливської зброї сім’ю – батька, матір і сина. Після цього покінчив життя самогубством. Ця подія сталася на дачах в мікрорайоні Ястремщина. Ситуація, по суті, банальна. Громадянин М. мав рушницю, яку отримав у законному порядку. Виникла сімейна сварка, яка призвела до того, що громадянин М. взяв зброю і здійснив такий вчинок.
Ми звертаємося до всіх мисливців з проханням більш відповідально і обережно поводитися зі зброєю і зайвий раз її не виймати. Адже це – дуже серйозна річ.

Також був випадок нанесення тяжких тілесних ушкоджень громадянці К. громадянином К. Вони обоє приїжджі – з Кіровоградської області. Не мали постійної роботи і місця проживання, вели антиморальний спосіб життя. Ці громадяни неодноразово потрапляли в поле зору міліції. Одного разу, будучи в стані алкогольного сп’яніння, громадянин К. наніс тілесні ушкодження своїй знайомій і не надав їй своєчасної медичної допомоги. Коли ж через 2-3 тижні громадянка К. все-таки потрапила до лікарні, то врятувати її не вдалося (були сильно пошкоджені внутрішні органи). Громадянин К. після скоєного почав приховуватися, але межі Київщини не покинув. Оперативним шляхом та завдяки допомозі жителів Бучі, злочинця вдалося затримати. Зараз він заарештований і перебуває під слідством. Свою вину він повністю визнав і понесе покарання.

У минулому році скоєно ще одне зухвале вбивство громадянки М. 1925 року народження, яка проживала в Бучі по вул. Кочубея. Бабуся була одинокою, жила скромно – на одну пенсію. Проте, раніше судимий громадянин Д. вирішив нажитися на літній жінці. Удень заліз до неї у двір і почав виносити металобрухт. Громадянка М. побачила це і намагалася перешкодити злодію. Але чоловік заштовхав її у будинок і почав бити, а потім вийшов і зачинив ззовні двері. Після побоїв, жінка, ще при свідомості, змогла дістатися до ліжка. У будинку не було телефону, щоб покликати на допомогу. На 3-й день бабусю знайшли сусіди – вона лежала мертвою.

Дуже тяжко було розкривати цей злочин. Задіяли управління внутрішніх справ у Київській області, багато служб, Ірпінський відділ міліції. Завдяки оперативній роботі, знову ж таки – допомозі громадян, які надали інформацію, було встановлено, що громадянин Д. намагався збути вкрадений метал, який у нього не прийняли. Так встановили місце перебування цього чоловіка. Злочинця затримали в притоні, де він переховувався. Громадянин Д. зізнався у скоєному і повністю визнав свою вину. Справа направлена до суду і громадянин Д. понесе покарання.

Крім того, у 2009 році було скоєно багато крадіжок. Криза в країні суттєво позначилася на погіршенні криміногенної обстановки. Безробіття, злидні – все це штовхає людей на злочини. Попри все, Бучанський міський відділ міліції працює і намагається робити все, щоб покращити криміногенну ситуацію в Бучі.

- Яка ситуація стосовно злочинних проявів у новому році?
- На жаль, невтішна. У ніч з 31 на 1 січня, у Бучі (по вул. Ново-Лєрмонтова) сталася пожежа, внаслідок якої загинув громадянин Т. Він зловживав спиртними напоями і палив. Швидше за все, зустрічаючи Новий рік, чоловік добре випив і заснув з цигаркою в ліжку. Це і стало причиною загорання. Чоловік загинув на місці. Поруч з ним проживали мати і сім’я брата. Завдяки тому, що брат почув запах диму – вдалося врятувати решту членів родини. Подібні випадки, на жаль, - непоодинокі.

У цьому році також був випадок вбивства у Бучі. Злочин розкритий. Громадянка Н. проживала у цивільному шлюбі з громадянином С. (у Бучі по вул. Садовій). Громадянка Н. була психічно хворою, але її чоловік не прослідкував, щоб вона вчасно пройшла курс лікування. Обоє зловживали спиртними напоями. Виникла сварка, і жінка, схопивши ножа, вдарила ним свого чоловіка. Удар прийшовся прямо в серце і громадянин С. загинув на місці. Наразі громадянка Н. затримана.

- Який мікрорайон міста можете назвати найнеспокійнішим?
- Досі проблемним місцем залишається привокзальна площа. У зв’язку з тим, що поряд залізничний вокзал, до міста приїжджає багато «гастролерів», які скоюють злочини і потім легко зникають.
Також викликає занепокоєння мікрорайон Склозаводський – він вважається досить неспокійним. За цим мікрорайоном закріплений дільничний та оперуповноважений. Зараз навели там порядок і криміногенна обстановка – в задовільному стані. Так що люди можуть себе почувати у безпеці.

- Як здійснюється патрулювання вулиць міста?
- У зв’язку з тим, що в Бучанському міському відділі міліції немає таких посад, як патрульний міліціонер, - патрулювання проводиться силами Ірпінського міського відділу міліції та спецпідрозділами «Барс» і «Беркут». Вони охороняють громадський спокій під час відпрацювань, свят, проведення масових заходів. Також в Ірпені є така служба, як група швидкого реагування. Вони забезпечені автомобілем і роблять виїзди на термінові виклики.

У нічний час в Бучанському міському відділі міліції знаходиться наряд державної служби охорони – вони роблять термінові виїзди та здійснюють охорону об’єктів, які ними підпорядковані. Але, зрозуміло, що заяви у нічний час від громадян вони не приймають.
Щоденного патрулювання вулиць міста немає у зв’язку з тим, що не вистачає працівників.

- Які види злочину сьогодні є найпоширенішими у місті?
- Це – крадіжки особистого майна громадян. Боремося і з наркотиками. Зокрема, в минулому році було розкрито значну кількість злочинів на території Бучі, виявлені нарколабораторії, притони. Всі причетні до цього особи були затримані і понесли покарання.

- Останнім часом почастішали випадки крадіжок мобільних телефонів. Але люди вважають, що злочинців нереально знайти, тому часто навіть заяви не пишуть. А насправді, чи можна віднайти вкрадений телефон?
- Якщо мобільний телефон не працює, то його дуже важко знайти. Якщо працює, то це можливо, але також досить складно. Якщо телефон діє в межах Київської області, то розшукуємо – часто знаходимо мобілки й повертаємо їх власникам. Та це дуже клопітка робота, яка не завжди увінчується успіхом.

Тому краще робити все можливе, аби не допустити скоєння крадіжки – пильнувати за своїми сумками, кишенями, обережніше поводитися у громадському транспорті. Хоча, як показує практика, найчастіше мобільні телефони крадуть на вулиці або на робочому місці. Наприклад, людина залишила речі на виду, відволіклася, а потім розуміє, що хтось із відвідувачів їх поцупив.

- Робота з молоддю: чи є «кімната дитячої міліції»?
- Простежується тенденція, що молодь все частіше починає вживати наркотики. Намагаємося запобігати проявам злочинів в молодіжному середовищі, проводимо профілактичні заходи.
У Бучанському відділі міліції наразі немає кримінальної міліції у справах неповнолітніх. Сподіваємося, що незабаром інспектор вийде з декретної відпустки, і робота з молоддю відновиться.

- Був час, коли правоохоронців у місті можна було перерахувати на пальцях. Чи збільшився штат працівників тепер?
- На даний час в Бучанському міському відділі міліції працює 14 чоловік. У порівняні з попередніми роками – це суттєвий крок вперед. Поступово ми виходимо на показники 2000 року – тоді в Бучі було 16 працівників міліції. Сьогодні працюють начальник міліції, його заступник, начальник дільничних інспекторів міліції, начальник розшуку, 5 дільничних інспекторів, 3 – оперуповноважених, 1 працівник чергової частини та старший інспектор паспортного відділення, який проводить прийом громадян в Бучанському відділенні міліції з приводу паспортних питань.

- У відділі вже обладнана чергова частина. Але чи працює вона?
- Частково. Чергова частина в Бучі ще повністю не укомплектована. Але там сидить працівник, який проводить прийом громадян, відповідає на телефонні дзвінки, приймає заяви та реагує на різні ситуації, які трапляються у місті. Проте в нічний час потрібно звертатися за допомогою до Ірпінського відділу міліції.

- Чому жителі часто скаржаться, що двері міліції постійно зачинені?
- Це не відповідає дійсності. Ми працюємо у встановленому режимі, ведемо прийом громадян, здійснюємо виїзди на виклики тощо.

- За яким графіком працює Бучанський відділ міліції? Які номера телефонів дозвону?

- Начальник Бучанського відділу міліції приймає громадян щопонеділка – з 17.00 до 19.00 години.
Заступник проводить прийом щоп’ятниці – з 16.00 до 18.00 години.
Старший інспектор паспортного відділення проводить прийом громадян щоп’ятниці – з 14.00 до 18.00 години.
Дільничні працівники міліції ведуть прийом у вівторок – з 9.00 до 11.00 години; у четвер – з 17.00 до 21.00 години; у суботу – 10.00 до 12.00 години.


Крім цього, постійно проводиться прийом громадян з приводу прийняття заяв. Працює телефон – 25-6-37, дзвінки приймаються інспектором чергової частини.
Тому не можна сказати, що двері у нас зачинені. Щоправда, крім тих годин, коли прийом громадян не проводиться – з 18.00 і до ранку.
У нічний час громадяни повинні звертатися за номером: 102, 61-3-35 – чергова частина Ірпінського міського відділу міліції.

- Чи забезпечений відділ міліції транспортом?
- Транспортне забезпечення нас задовольняє. Маємо два авто «Патріот» та авто – ВАЗ, які нам виділила Бучанська міська рада. Це дозволяє більш оперативно реагувати на виклики жителів Бучі.

- Декілька порад, як вберегтися від вуличних крадіжок?
- Бажано у нічний час не ходити у навушниках і слухати музику, не діставати з сумки мобільний телефон і гаманець.
Це провокує злочинців на скоєння крадіжок, бо вони бачать, що є чим поживитися. Потрібно бути пильними і уважними та не ходити у пізні години вулицями міста самому.
газета: "Бучанські новини" №6 від 12 лютого 2010 р.
Людмила Гладська
 Інші новини по темі:
VIII сесія Бучанської селищної ради

VIII сесія Бучанської селищної ради

Бучанські новини
Люди повинні знати свою міліцію

Люди повинні знати свою міліцію

Бучанські новини
Повідомлення щодо криміногенної ситуації в містах Ірпінь та Буча

Повідомлення щодо криміногенної ситуації в містах Ірпінь та Буча

Буча та регіон
У Бучі скоєно злочин

У Бучі скоєно злочин

Буча та регіон
Робота Бучанського відділу міліції..

Робота Бучанського відділу міліції..

Бучанські новини
Звернення до чоловіків Бучі!

Звернення до чоловіків Бучі!

Буча та регіон
Міліція поверне довіру народу

Міліція поверне довіру народу

Бучанські новини
Керівництво Ірпінського міського відділу внутрішніх справ звертається до жителів Ірпінського регіону

Керівництво Ірпінського міського відділу внутрішніх справ звертається до жителів Ірпінського регіону

Бучанські новини
Міліція: Що турбує бучанців?

Міліція: Що турбує бучанців?

Бучанські новини
Почастішали крадіжки з салонів авто

Почастішали крадіжки з салонів авто

Буча та регіон
Про трагічний випадок у місті Буча

Про трагічний випадок у місті Буча

Буча та регіон
Освіта у Бучі розвивається досить стрімко

Освіта у Бучі розвивається досить стрімко

Бучанські новини
«Карткова система»: гроші є – ліфт не їде?

«Карткова система»: гроші є – ліфт не їде?

Бучанські новини
Земельнi питання

Земельнi питання

Бучанські новини
Про оформлення земельних ділянок

Про оформлення земельних ділянок

Бучанські новини
Коментарів: 1
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
DeVOuR
  • DeVOuR (0)
  • Гостi
  • 13 лютого 2010 00:37
Також викликає занепокоєння мікрорайон Склозаводський – він вважається досить неспокійним. За цим мікрорайоном закріплений дільничний та оперуповноважений. Зараз навели там порядок і криміногенна обстановка – в задовільному стані. Так що люди можуть себе почувати у безпеці.


На Склозаводській буде повний порядок лише тоді, коли закриють "Шинок у Віті", та заборонять продавати горілку\коньяк на розлив у "Водолії".
Тому що саме там бувають бійки саме за участю щойно "бахнувших два по сто і в одну посудіну", а бо тих, хто хоче, але не може.

0