"Я висловлюю свою думку прямо в очі"

«БН» продовжує серію інтерв’ю з депутатами Бучанської міської ради.
Сьогодні наш співбесідник депутат міськради по виборчому округу № 7 (вул. Енергетиків, №№1.2,3,4,5) Ігор БАРТКІВ.

- Ігор Степанович, дозвольте банальне запитання: з якими обіцянками ви йшли на вибори до Бучанської міської ради, і що з того реалізовано?
- Не скажу, що все, але в більший частині – виконав. В мене зараз немає із собою передвиборчої програми, але по пам’яті...

- Повіримо на слово..
- Так... Більшість із обіцяного реалізовано. Хочу зазначити наступне. Одне з того, що не вдалося зробити… Я обіцяв, що буду робити все можливе для більш прозорого надання земельних ділянок під забудову. На жаль, більшість моїх колег-депутатів дану ідею не підтримали. Крім нашої групи «Правиця». З таким запитом я звернувся ще на Другій сесії нового скликання. І мав надію, що депутати, які декларували, що вони виступають проти «дерибану» землі, проти якихось «незаконних виділень», підтримати мене. Та цього не сталося. Я розробив положення про порядок надання земельних ділянок, передав, на той час, у селищну раду, але депутатами і міським головою воно не було підтримано. І в подальшому, коли стосувалося значних виділень земельних ділянок, я, і мої колеги по групі, виступали категорично проти. Решта питань… Обіцяв, для прикладу, встановити енергозберігаючі вікна в дитячих садочках. Багато хто сміявся із цієї ідеї, але у більшості садочків не тільки поставлені вікна, а й зроблені капітальні ремонти. Те саме й по школах. Ми з колегами обіцяли удосконалити міську інфраструктуру. Це також робилося і робиться...

- Ви говорити про якісь глобальні роботи. А що зробили конкретно для «своїх» виборців? По округу… У вас, до речі, досить «вдалий» округ: в центрі міста…
- Це так… Але, зважаючи на мою позицію у раді, то якби мій округ був на околиці, то там би нічого і не робилося владою… А так, як це центр, то певний благоустрій робиться. Тобто вулиці заасфальтовані, біля усіх будинків встановлені лавочки для відпочинку, двері – на кодових замках, освітлення – є, дитячі майданчики також є, відділ благоустрою і КЖЕП підтримують належний порядок… Бувають певні незручності для мешканців, але вони тимчасові…

- Я розумію наскільки важливий депутатський корпус, який ініціює певні програми, завдання тощо, але все що створюється у місті робиться силами виконавців. Тією ж міськрадою, відділом благоустрою, комунальними службами… Ви, як депутат, не вставляєте вікна чи двері, не асфальтуєте вулиці і таке інше… Безпосередньо не приймаєте участь у конкретних робота…Чи може я не правий?..
- Чому ж праві… Але ні депутат, ні міський голова не повинен ходити і вставляти вікна. Для цього є відповідні виконавці. Але і написати програму, і віднайти кошти, і прийняти рішення – все це не так легко. Та якщо все робити в комплексі, то все буде належним чином виконано. А виковці за зроблену роботу отримують заробітну платню. У мене, наприклад, на виборчому окрузі розташований кооперативний будинок, і була написана і розроблена програма щодо підтримки подібних помешкань, і виділені кошти. Інші кооперативи використали це. Їм були виділені кошти. І були виконані роботи, які вони планували. У будинку по Енергетиків, 4 у зв’язку із переобранням голови кооперативу, кошти не були використані. Хоча з людей і були зібрані певні гроші. А в зв’язку з тим, що у нас зараз фінансова криза, і в цьому році не було зроблено. Але я маю надію, що в наступному році все буде гаразд…

- Хоча б побіжно, можете окреслити основні контури вашої програми щодо кооперативних будинків?
- Справа в тому, що такі будинки, до цього, від міста не отримували допомогу. Так само як і ОСББ. Але люди, які придбали за власні кошти квартири, які створили кооператив і за власні кошти утримували не мали ні моральної, ні матеріальної допомоги від міськради. Інші, які проживають в державних будинках, платять менше. Скажімо, за квартиру. КЖЕП і рада відповідно, виділяють кошти на поточний ремонт, ремонт ліфтів і інші роботи. Тому і було намагання поліпшити життя мешканцям таких будинкам, яким вже по 30-40 років. Вони вже в такому віці, що почасти потребують значних капіталовкладень. Та й жителі цих кооперативів – це люди похилого віку. Вони сплачують комунальні послуги регулярно, без затримок. Ось таким людям я і намагався допомогти. Це і утеплення будинків, і ремонт ліфтів, дахів, сантехнічні роботи… Будь-яка допомога, яка необхідна.

- Ігор Степанович, не хочу показатися упередженим, але часом лунають докори, що ви не вчасно допомагаєте своїм виборцям. Не вчасно складаєте ті чи інші документи… Чи це правда?..
- Я скажу, що таке буває, але у вас не зовсім достовірна інформація. Зараз розпочалася виборча кампанія і тому почали лунати голоси на мою адресу, на адресу моїх колег про те, що ми начебто щось недопрацьовуємо. Що не пишуть вчасно виборцям акти, характеристики, в комісіях не працюємо. У кожного є свої недоліки, як і в будь якій роботі, а зазначати що це є системним, я б не став. Можливо, є такі депутати, що підписують акти і не перевіряють їх. Я за кожен акт відповідаю, тому перевіряю інформацію, всі обставини перед тим, як його скласти. А для цього потрібний певний час…

- Ви – приватний підприємець. А можете більш детально розповісти, якою саме справою займаєтеся?
- Я не роблю секрету із своєї роботи. Надаю юридичні та транспортні послуги, є власником приміщень, які здаю в оренду.

- Складається таке враження, що Ви – більше політик, ніж підприємець. На сесіях Ви висловлюєте свою думку буквально по кожному питанню, дуже активно поводитися. Це що: намагання «пропіаритися», чи пильна, та навіть прискіплива, увага до роботи Бучанської міської ради?
- Щодо «піару», то думаю, що і зараз, і пізніше – це слово буде скрізь фігурувати. Для мене передвиборча програма розпочалася відразу після минулих виборів – я почав виконувати свої обіцянки. Якщо хтось вважає, що виконання виборчих програм – це «піар», то нехай називають мою поведінку як завгодно.
З приводу бізнесу. Так, я маю свою налагоджену справу і вона потребує певної уваги, але все йде без проблем. Тому намагаюся більше часу та уваги приділяти роботі як виконавчих органів, так і Бучанської міської ради.

Робота депутата полягає не тільки в тому, щоб складати акти і характеристики. Потрібно ще й брати участь у роботі в комісії, в роботі ради. В мене є помічники і я не володію абсолютно усіма питаннями. Я звертаюся до колег, до посадовців, щоб розповіли більш детальніше про те чи інше питання, що мені не зрозуміле (адже в цьому разі я не можу за них голосувати).

Чого на сесіях у мене виникає так багато запитань? Тому що, буває так: розглядається якесь питання на комісіях, уточнюєш по ньому інформацію, але не отримуєш відповіді, або воно не відповідає чинному законодавству, а виноситься на сесію. Тож, і намагаюсь розібратись у ситуації що складається. Тому проблема не в мені, а у виконавчій владі, що вони так готують документи. Вважаю, що всі питання повинні виноситися правильно і все має бути зрозумілим для колег-депутатів і для наших мешканців.

- Все таки, ви чимало часу віддаєте політиці. Мабуть, тому й пішли навчатися по відповідному профілю?
- Я вже закінчив Академію державного управління при Президенті України. Зараз там навчається і наш міський голова Анатолій Федорук, деякі депутати, працівники ради. Ті знання, які я там отримав, допомагають мені у роботі.

- Ви – досить харизматична постать. Буває так, що на Вас ображаються деякі колеги-депутати?
- Звісно, ображаються. В останньому номері газети «Громадянське суспільство» (я є керівником цього проекту) була навіть опублікована стаття «Правда не завжди буває солодка». Мені притаманно висловити свою думку колегам-депутатам прямо в очі, аніж «юлити» і вести в кулуарах інтриги. Не завжди це їм буває приємно, дехто ображається.

- Був присутній невеличкий «шкандаль» і на останній сесії…
- На ній розглядалося питання стосовно мене – як голови регламентної комісії. Колега-депутат, який вважав, що проти нього була висловлена неперевірена інформація, написав подання на зняття мене з голови регламентної комісії. Мовляв, я неетично поводився стосовно нього й інших колег, погано працював, як голова комісії. Коли це питання розглядала наша профільна комісія – вона його не підтримала. Не підтримали його й депутати на сесії – всього шість колег-депутатів проголосували «за». Розпочалася передвиборча компанія і колег-депутатів цікавить тільки те, що їх цікавить. Якщо вони не хочуть у своєму колі перевіряти якусь інформацію і вважають, що це їм не потрібно, то вважаю, що правоохоронні органи перевірять цю інформацію і дадуть їй належну оцінку. Тоді й з’ясується, хто правий, хто – ні.

Сьогодні я, як голова регламентної комісії написав заяву про складання з себе повноважень. Я не тримаюся за це крісло і готовий працювати на будь-якому місті, а не тільки вставати і виступати тільки по земельних питаннях. Я виступаю – по всіх питаннях, бо все мене цікавить і турбує. Комісія повторно залишила мене на цій посаді, але рішення приймає рада…

- Які Ви бачите пріоритети в розвитку міста?
- Потрібно, щоб із самого початку була прийнята відповідна стратегія розвитку міста, його бачення: чи «спальний район» Києва, чи курортна зона, чи місто з розвиненою спортивною інфраструктурою, чи як промислове місто тощо. І з того й повинні виходити, розвивати та розбудовувати якусь галузь.
Особисто я вважаю, що не доцільно було б робити з Бучі «спальний район» Києва. У місті є (і повинна залишитися) якась своя родзинка. Буча завжди притягувала до себе письменників, композиторів, людей, які приїжджали сюди відпочити.

Є місця відпочинку, будуються спортивні майданчики, бази. Тож вважаю, що в цьому й потрібно рухатися вперед, а не здійснювати багатоповерхові забудови. Багатоквартирні будинки потягнуть за собою низку проблем: екології, збільшення транспорту, нових кладовищ та ін.

- Чого Вам ще не вистачає в Бучі? Від себе скажу, що не завадили б місця відпочинку для молоді, хотілося б бачити і правоохоронців на вулицях міста…
- Стосовно правопорядку, то зазначу, що дане питання розглядалося у червні та серпні на сесіях Бучанської міської ради і роботі міліціянтів було дано відповідну оцінку. Проблема залишається відкритою – працівників міліції на вулицях міста немає.
Також є проблемним питання і місць відпочинку для молоді. Якщо раніше ми ходили відпочивати до лісу, гралися там, то зараз практично всі ділянки роздані під забудову.

- Останнє, досить актуальне на сьогодні питання – не боїтеся захворіти на грип?
- Ні. Вважаю, що як і багато питань – воно надумане. Це – піар-кампанія нашого Прем’єр-міністра та інших кандидатів у Президенти України. Більш докладно по даному питанню думаю почути на наступній сесії...

Вів розмову
Сергій Куліда
газета: "Бучанські новини" №45 від 13 листопада 2009 року
 Інші новини по темі:
“СИДИ І КУРИ!”

“СИДИ І КУРИ!”

Ірпінський вісник
Василь Олексюк: «Обов’язок влади – підтримати учасників АТО»

Василь Олексюк: «Обов’язок влади – підтримати учасників АТО»

ВИКОНКОМ
Народні обранці: «Зміни йдуть, і це - невідворотньо!»

Народні обранці: «Зміни йдуть, і це - невідворотньо!»

Бучанські новини
Консолідація усіх зусиль

Консолідація усіх зусиль

Бучанські новини
Розмова з народним обранцем

Розмова з народним обранцем

Мироцька правда
Багато депутатів уже почали готуватися до виборів

Багато депутатів уже почали готуватися до виборів

Бучанські новини
Вирішення проблем виборців – це мій обов’язок, як депутата

Вирішення проблем виборців – це мій обов’язок, як депутата

Бучанські новини
Про роботу Бучанскої селищної ради у 2006 році

Про роботу Бучанскої селищної ради у 2006 році

ВИКОНКОМ
"Потрібно взаємодіяти усім гілкам влади"

"Потрібно взаємодіяти усім гілкам влади"

Бучанські новини
Розвиватимемо Бучу в соціально-культурній сфері

Розвиватимемо Бучу в соціально-культурній сфері

ВИКОНКОМ
Інтерв’ю з депутатом Бучанської селищної ради - Василь Олексюк

Інтерв’ю з депутатом Бучанської селищної ради - Василь Олексюк

ВИКОНКОМ
Ірпінь : відставка міського голови

Ірпінь : відставка міського голови

Буча та регіон
'Потрібно більше уваги приділяти дітям'

'Потрібно більше уваги приділяти дітям'

ВИКОНКОМ
"Я люблю свій мікрорайон"

"Я люблю свій мікрорайон"

ВИКОНКОМ
Ігор Бартків: «Стабільність і розвиток Бучі став комусь кісткою в горлі»

Ігор Бартків: «Стабільність і розвиток Бучі став комусь кісткою в горлі»

Бучанські новини
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.