Про медицину в Бучі

Уже декілька років актуальним залишається питання про передачу Бучі об’єктів, які знаходяться на нашій території, але є в комунальній власності Ірпінської міської ради. Зокрема мова йде і про заклади охорони здоров’я. Якщо раніше ірпінська сторона і чути не хотіла про таку перспективу, то зараз, схоже, намітилося потепління у відносинах. Тривають переговори щодо передачі на баланс Бучі станції швидкої медичної допомоги.
Про це питання та загалом про розвиток медичної галузі у місті, розповідає заступник Бучанського міського голови Лариса МАТЮШЕНКО.

- Ларисо Анатоліївно, наміри передати Бучі станцію швидкої медичної допомоги не нові?
- Якщо дивитися в історичне минуле, то питання про передачу станції швидкої медичної допомоги (СШМД) на баланс Бучанської міської ради ставилося ще тоді, коли Буча стала містом. Всі будівлі та споруди, які належать СШМД повинні були передатися Бучі за місцем їхнього розташування. З цього приводу приймалися відповідні рішення обома міськими радами. Але оскільки сторони не знайшли спільної точки зору при підписані угод користування зазначеними об’єктами, то все закінчилося тим, що Ірпінська міська рада спочатку призупинила, а потім і відмінила своє рішення.

- Який би статус мала ця установа, якщо б підпорядковувалася місту Буча?
- Планувалося створити заклад, як міжміську станцію швидкої медичної допомоги та обслуговувати обидва міста (що було чітко прописано в документах). Півтора роки це питання перебувало у «підвішаному» стані й Ірпінська міська рада не хотіла розглядати будь-які варіанти його вирішення. Але у цьому році, в силу певних обставин, було прийнято рішення по оптимізації ліжкового фонду, реорганізації медичної галузі. Керівництво пішло на те, щоб в Ірпені не залишилося жодного стаціонарного ліжка. Хоча, як на мене, це були крайнощі.

- На яких умовах Ірпінь буде передавати нашому місту станцію швидкої допомоги?
- Зараз ми повертаємося до переговорів про передачу субвенції, яка знаходиться в бучанському бюджеті та розрахована на використання в галузі охорони здоров’я та передачі на баланс міста станції швидкої медичної допомоги, яка й надалі обслуговуватиме населення всього регіону. Ми сподіваємося, що також позитивно буде вирішено питання передачі місту й інших об’єктів комунальної власності, які розташовані на території Бучі. Це – об’єкти водопостачання та теплозабезпечення.

- Наскільки відомо, найближчим часом у Бучі з’явиться своя зубопротезна служба?
- Незалежно від відносин з Ірпенем, потрібно в будь-якому випадку формувати свої служби, які раніше були представлені в Ірпінській поліклініці. Один із досить важливих напрямків є формування зубопротезної служби, яка обслуговуватиме за бюджетні кошти міста лише свій закріплений контингент населення.
Можливості для реалізації цих задумів у нас є. У стоматологічному відділенні міської поліклініки можна знайти місце для прийому лікаря, а на Склозаводській, де зараз розташоване зубопротезне відділення Ірпінської міської поліклініки, можна вивільнити та облаштувати частину кабінетів для роботи зубних техніків. Адже ця будівля належить територіальній громаді Бучі і буде використана під медичну установу.

- Як буде реалізовуватися задум щодо наближення медичних послуг до населення у мікрорайоні Склозаводський?
- Це стане можливим за умови створення в цьому районі амбулаторії сімейної медицини. Уже є попередні розрахунки використання приміщення по Склозаводській,7, яке після капітального ремонту відповідатиме необхідним вимогам. Також при цій амбулаторії плануємо відкрити декілька ліжок денного стаціонару.
Взагалі напрямок відкриття ліжок денного стаціонару при поліклініках потребує серйозного розвитку і реалізації на території міста Буча. Це буде краще і зручніше для людей, і разом з тим, зменшить навантаження на лікарню.

- Раніше йшла мова про те, щоб облаштувати у школах стоматологічні кабінети. Яка ж ситуація із цим зараз?
- Ми трохи призупинили даний процес, бо з’явилися рекомендації Міністерства охорони здоров’я України, які незабаром будуть закріплені відповідними наказами. У них йде мова про те, що не рекомендується проводити лікувальні маніпуляції, зокрема лікування зубів, у навчальних закладах. Вважається, що для цього є пристосовані медичні заклади. Також у школах планується звести до мінімуму проведення лікувальних маніпуляцій. У навчальному закладі має надаватися лише невідкладна допомога при якихось раптових станах.

- У Бучі буде і свій нарколог, тож тепер не потрібно буде їхати за довідками до Ірпеня?
- Цей спеціаліст уже працює в Бучанській поліклініці. Лікар має відповідну ліцензію і може працювати і як психіатр, і як нарколог. Робота зараз ведеться переважно в напрямку профілактичних оглядів для того, щоб населення могло отримувати необхідні для навчання і прийому на роботу довідки, а також довідки для водіїв.
А в перспективі буде сформована й диспансерна група хворих.

- Знаємо, деякі жителі скаржилися на те, що в ірпінських медичних закладах їх відмовлялися приймати. Такі випадки траплялися часто?
- Дивлячись, з якими питаннями вони приїжджали в Ірпінь. Наприклад, якщо в Бучі є свої відповідні спеціалісти, а людина хоче обслуговуватися в іншому закладі, то могли й не приймати таких пацієнтів. Якщо була потреба у медичній допомозі вузького спеціаліста, якого немає в Бучі, то про випадки відмови у прийомі хворих – не чули.

Було декілька скарг від жителів, коли в Бучі тимчасово не працював рентген-кабінет, а в Ірпені їм відмовляли у наданні послуги. Це було зумовлено значним перенавантаженням в ірпінських закладах охорони здоров’я. Лікарів в першу чергу обслуговували своє населення, а бучанців – в другу чергу. Проте, цю проблему вдалося швидко вирішити.
Грубих порушень з боку медиків не було виявлено. Більше того, самі медпрацівники завжди налаштовані на те, що при зверненні вони зобов’язані надавати медичну допомогу.

А те, що на рівні Ірпінської міської ради приймалися рішення про ненадання медичної допомоги жителям Бучі, то вони були відмінені, зокрема і через протести прокурора.
Скажу лише, що медики – люди помірковані і прекрасно розуміють, яку відповідальність, в тому числі й кримінальну, вони нестимуть перед своїми пацієнтами за відмову у наданні медичних послуг.

- Як все ж таки розвивалася медицина у Бучі впродовж останнього року. У Бучанській поліклініці з’явилися нові спеціалісти?
- Велике значення у розвитку медичної галузі міста мало введення в експлуатацію додаткових поліклінічних приміщень: стоматологічного та педіатричного відділень. Тож, з’явилася можливість прийняти на роботу нових фахівців. Так, у поліклініці, в окремих кабінетах, ведуть прийом: онколог, інфекціоніст, ендокринолог, були значно покращені умови для роботи гінекологів.
Спеціалісти-медики йдуть до нас працювати, бо бачать, що міська влада створює нові робочі місця, покращує умови праці, закуповує нове сучасне обладнання, сприяє забезпеченню фахівців житлом.
Робота щодо покращення і розвитку медицини в Бучі проводиться поступово, але наполегливо. На розгляд сесії міської ради найближчим часом буде винесено питання введення ще додаткових посад у штат Бучанської поліклініки, щоб покращити медичне обслуговування населення. Адже ми прагнемо, щоб цей медичний заклад був укомплектований всіма фахівцями і надавав допомогу на найвищому рівні. Переконана, що так воно й буде.
газета: "Бучанські новини" №43 від 30 жовтня 2009 року
Людмила Гладська
 Інші новини по темі:
«Швидка допомога» в селі Мироцьке

«Швидка допомога» в селі Мироцьке

Мироцька правда
В Ірпені відкрили пункт швидкої медичної допомоги

В Ірпені відкрили пункт швидкої медичної допомоги

Ірпінський вісник
Про ситуацію в медицині у регіоні: Коментують лікарі

Про ситуацію в медицині у регіоні: Коментують лікарі

Медицина
В Гостомелі планується відкриття станції швидкої допомоги

В Гостомелі планується відкриття станції швидкої допомоги

Буча та регіон
У медичні заклади завезуть нове обладнання

У медичні заклади завезуть нове обладнання

Бучанські новини
У Гостомелі вже є своя швидка медична допомога

У Гостомелі вже є своя швидка медична допомога

Буча та регіон
На часі медичні та соціальні питання

На часі медичні та соціальні питання

Бучанські новини
Звернення Ірпінської міської ради до Бучанської міської ради

Звернення Ірпінської міської ради до Бучанської міської ради

Медицина
Медична галузь у Бучі зазнає радикальних змін

Медична галузь у Бучі зазнає радикальних змін

Бучанські новини
Буча: Згоріла станція швидкої допомоги

Буча: Згоріла станція швидкої допомоги

Бучанські новини
Буча: "Битва за медицину"

Буча: "Битва за медицину"

Бучанські новини
Центри первинної медико-санітарної допомоги набули офіційного статусу

Центри первинної медико-санітарної допомоги набули офіційного статусу

законодавтство
Погляд: Лариса Матюшенко про медицину в регіоні

Погляд: Лариса Матюшенко про медицину в регіоні

Медицина
Про припинення надання медичної допомоги жителям Бучі

Про припинення надання медичної допомоги жителям Бучі

Ірпінський вісник
Медпрацівників привітали зі святом

Медпрацівників привітали зі святом

ВИКОНКОМ
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.