Будуть гроші - буде тепло

Опалювальний сезон цього року таки розпочався. На жаль, це сталося не так швидко, як того хотіли жителі нашого міста, проте тепло таки пішло в оселі. До речі, ліміти газу теплопостачальникам видаються лише на місяць. Тобто, за словами в.о. начальника відділу житлово-комунального господарства, Леоніда СОКОЛОВСЬКОГО, на листопад газ є, а от чи буде тепло в грудні – це питання, на яке відповідь дати складно, все залежатиме від наявності коштів:

- На сьогоднішній день, станом на 28 жовтня по Бучі включені всі котельні. На території міста розташовано 19 котелень і всі вони почали працювати. Із 138 будинків підключених до тепломережі, всі отримують тепло. На жаль, поки що ми не можемо говорити, що в усіх помешканнях вже тепло, бо наразі триває процес запуску системи. Але протягом одного-двох днів ця проблема перестане існувати.
Із 13 об’єктів соціальної сфери, це 2 медичних, 5 загальноосвітніх та 6 дошкільних закладів, всі підключені до систем опалення, відповідно отримують тепло.

- Як пройшла підготовка до опалювального сезону? Чи все у нас нормально сьогодні?
- Як завжди, підготовка до опалювального сезону йшла дуже важко, і багато проблем залишаються не вирішеними сьогодні. Основною причиною того, що останніми роками підготовка до зими проходить важко, була і залишається відсутність на теплопостачальних підприємствах оборотних коштів. А це, як відомо, є наслідком хронічної заборгованості користувачів за надані послуги.

- Уточніть, будь-ласка, що таке оборотні кошти...
- Що таке оборотні кошти теплопостачального підприємства? Це, насамперед, ремонти мереж, це заміна енергетичного обладнання, насосних груп, встановлення більш економічних котлів і т.д. До речі, коли ми економимо на використанні ресурсу (газу) для подачі тепла, це автоматично призводить до зниження тарифів. Але, як я вже казав, ситуація із заборгованістю така, що усе це лише теорія, а для практики немає грошей.

- Боржники. Це лише власники приватного житла?
- Йдеться про боржників, як юридичних осіб, так і фізичних.
Тут хочу наголосити, що, наприклад, не всі підприємства заключили угоди на теплопостачання з нашим новим комунальним підприємством «Бучатепломережа», а це, у свою чергу, не дає змоги мати з ними правильних, юридично оформлених стосунків. Зокрема це Бучанське відділення «Укрсоцбанку», міські відділи освіти та культури і спорту, навчальнокурсовий комбінат, КП «Продсервіс», ТОВ «Фармак», магазин «Всесвіт», між лікарняна аптека, ПП Копитько, ПП Журавель і ряд інших.

- Який розмір загального боргу по теплопостачанню в Бучі?
- Загальний борг по теплозабезпеченню сьогодні, тільки в Бучі, складає 2 млн 121 тис. грн. Це величезна сума. І якби вона вчасно погашалася, багато питань, левова частина з яких ставиться перед нами тими ж споживачами, просто не виникали б.

- Хто, на вашу думку, окрім злісних неплатників, винен у тому, що борги з роками лише накопичуються?
- Звісно боржники винні, але й законодавча база не дозволяє нам ефективно впливати на ситуацію та стягувати борги. Відносини між постачальником послуг та користувачем у нашій сфері взагалі дуже погано врегульовані на законодавчому рівні. Тому, я думаю, багато в чому винен законодавець.

До речі, цікавий момент – відповідно до проведеного аналізу, хронічними неплатниками являються більш заможні верстви населення, тоді як пенсіонери, наприклад, проблем з боргами по комунальним послугам практично не мають. Знову ж для прикладу: маємо в Бучі нові красені будинки по бульвару Б.Хмельницького чи на Пушкінській. Не секрет, яка комерційна ціна квартир в цих будівлях. А увечері на стоянці біля них, «Таврія» чи «Жигулі» – велика рідкість серед автопарку блискучих недешевих іномарок. Так ось: Бульвар Б. Хмельницького, 2 – 64 тис. грн боргу, Б.Хмельницького, 4 – 144 тис. грн, а по Б.Хмельницького, 6 – 261 тис. грн.

- Усім відомо про застаріле обладнання великих котелень, кілометрові мережі від котельні до безпосередніх споживачів, величезні втрати ресурсів і тепла. Мінікотельні для невеликої кількості споживачів називають вирішенням багатьох проблем.
- Насправді так і є. Ми маємо, здається, 9 таких міні котелень. Всі вони на обслуговуванні «Теплокомунсервісу». Процес включення цих котелень, звісно, набагато простіший. Вони мають сучасне обладнання, у них більше ККД... Подібні котельні, як мені здається, – це наше майбутнє. І міська влада, і відповідні підприємства активно над цим питанням працюють.

- Повертаючись до боржників, можливо ще раз нагадаємо їм про борги?
- Звертатися до недобросовісних громадян через пресу, один з небагатьох варіантів впливу на них. Але неодноразові публікації, у тому числі в «Бучанських новинах», відчутних результатів не дають.

В Росії, для прикладу, тепловики використовують цікавий метод, який ми, можливо, теж запровадимо. На простому папері пишуть: шановні мешканці, дана квартира заборгувала по тим чи іншим комунальним послугам таку то суму. А двірники наклеюють ці оголошення на вхідні двері квартир боржників. І роблять це, поки борги не погашаються. Так от, росіяни кажуть, що цей, здавалося б, простий спосіб виявився достатньо дієвим.
газета: "Бучанські новини" №43 від 30 жовтня 2009 року
Віктор Бондаренко
 Інші новини по темі:
Лічильники тепла - це вигідно!

Лічильники тепла - це вигідно!

Ірпінський вісник
Гарячі точки «Теплоенергопостачу»

Гарячі точки «Теплоенергопостачу»

Ірпінський вісник
Автономне тепло у домі

Автономне тепло у домі

Бучанські новини
Нові мережі забезпечать теплом

Нові мережі забезпечать теплом

Бучанські новини
ЖКГ – єдиний комплекс, який повинен діяти злагоджено, чітко і швидко

ЖКГ – єдиний комплекс, який повинен діяти злагоджено, чітко і швидко

Бучанські новини
Буча: Будинки утеплюватимуться за новими технологіями

Буча: Будинки утеплюватимуться за новими технологіями

Бучанські новини
Більшість об’єктів ЖКГ Бучі – потребують заміни

Більшість об’єктів ЖКГ Бучі – потребують заміни

Бучанські новини
Теплопостачання в Бучі: які перспективи?

Теплопостачання в Бучі: які перспективи?

Бучанські новини
Чиї котельні будуть у  Бучі?

Чиї котельні будуть у Бучі?

Бучанські новини
КП «Бучатепломережа». Робота, проблеми, плани

КП «Бучатепломережа». Робота, проблеми, плани

Бучанські новини
Тепло в оселях: Підприємства готові розпочати опалювальний сезон

Тепло в оселях: Підприємства готові розпочати опалювальний сезон

Бучанські новини
Буча: Коли розпочнеться опалювальний сезон?

Буча: Коли розпочнеться опалювальний сезон?

Бучанські новини
Підвищення ціни на газ: Має бути зрозумілим для населення

Підвищення ціни на газ: Має бути зрозумілим для населення

Суспільство
Котел на Тарасівській: аналогів в Україні немає

Котел на Тарасівській: аналогів в Україні немає

Буча та регіон
Коментарів: 2
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
Merlin
  • Merlin (0)
  • Гостi
  • 31 жовтня 2009 13:12
Кожного року ми маємо "організований початок" опалювального сезону. Підніміть підшивки газет за миннулий рік. Там також прочитаєте: вчасно не розпочали - бо немає газу, немає газу - бо немає грошей, немає грошей- бо не платять! Хто не платить? І знову ж жителі новобудов. А де вони взяли кошти, щоб придбати квартири? Знайшли? То нехай знайдуть на оплату послуг. Інше питання- А чи проживають вони там? І чому, ми- всі ті, що вчасно сплачуємо за опалення повинні мерзнути? Чи не пора прийняти службам міста радикальні міри до боржників. Їх можна відключити від системи опалення, подати до суду тощо. У нас привикли на "авось", а в ринкових умовах треба ДІЯТИ.

0
Krot
  • Krot (0)
  • Гостi
  • 3 листопада 2009 22:03
Merlin,
Я підтримую цей коментар!

0