Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Семен Яцук: «Жителі не повинні залишатися байдужими»

Семен Яцук: «Жителі не повинні залишатися байдужими»

Інтерв’ю з депутатом Бучанської міської ради по виборчому округу №2 (вул. Жовтнева, Горького, Будьонного, Фрунзе, провулки Жовтневий, Будьонного), головою комісії з питань містобудування та природокористування, членом декількох інших постійних комісій Семеном ЯЦУКОМ.

Окрім того, Семен Никонович – Почесний громадянин міста Буча. Вперше був обраний депутатом Бучанської селищної ради у 1969 році (загалом же – депутат 8 скликань).

Семен Яцук вважає, що хоча робота на сесіях і в комісіях займає багато часу, проте це не знімає з депутата обов’язку зустрічатися і спілкуватися зі своїми виборцями.
- Семене Никоновичу, охарактеризуйте, будь ласка, свій виборчий округ. З чого він складається?
- На окрузі розташовані два міських ринки, привокзальна площа з усіма кафе і магазинами, торговий центр «Буча-Пасаж», школа мистецтв ім. Левка Ревуцького, залізнична станція «Буча» та інші соціально важливі об’єкти Бучі. Тож, роботи насправді вистачає, адже проблемні питання, які потрібно вирішувати – дуже різні.

- Але це – загальноміські об’єкти. А щодо приватного сектору, які проблеми насамперед турбують жителів?
- Існують проблеми з комунікаціями. Так, не заасфальтована вул. Фрунзе, провулок Чапаєва, немає водогону та каналізації по вул. Горького, Фрунзе. Відсутня каналізація і по вул. Будьонного.
Не скрізь облаштовані тротуари. Особливість округу в тому, що він розташований між двома переїздами. А наші водії, які звикли швидше літати, ніж їздити, не завжди дотримуються правил дорожнього руху. Уже були два випадки, коли гинули люди. Встановити дорожні знаки (або обмежувачі швидкості руху) ДАІ не дозволяє, бо вони нібито повинні бути лише біля дитсадків, шкіл, лікарень.

Але в цьому році компанія «Київміськбуд» буде здійснювати закільцювання водогону з вул. Депутатської і по вул. Горького та Жовтневій. Дороги будуть побудовані після прокладання комунікацій, тож, заразом вирішиться питання і забезпечення жителів округу водою та системою каналізування. Також є домовленість про асфальтування провулку Чапаєва та встановлення освітлення по вул. Фрунзе та провулку Будьонного (у жовтні 2009 року).

- Чи вчасно вивозиться сміття з приватного сектору виборчого округу?
- Жителі укладають із КЖЕПом договори, і, згідно встановленого графіку, сміття вивозиться. Проте не всі люди бажають сплачувати кошти за ці послуги і виносять ТПВ до найближчого контейнерного майданчику, який їм трапиться.

- Яка нині доля колись потужного підприємства «Веда»? До речі, жителі скаржаться, що зі сторони заводу йде якийсь неприємний запах?
- Наразі на підприємстві винаймають приміщення близько 20 орендарів (переважно – складські приміщення, але є і виробничі). Відділ благоустрою і комісія з містобудування та природокористування спілкувалися з підприємцями даного заводу. Причина неприємного запаху швидше за все в тому, що власники спалюють сміття (щоб не вивозити). Шкідливих викидів виробництва на даній території немає.

- Ви кажете, що на окрузі велика проблема з комунікаціями. Це Бучанська міська рада повинна була їх провести чи, коли будувалися будинки, жителі самі повинні були зорганізуватися та протягнути водогін?
- Міського бюджету не вистачить, аби по всій Бучі провести необхідні комунікації. Тому люди створюють кооперативи. Набула поширення практика, коли прокладання каналізації, системи водопостачання та водовідведення частково здійснюються за кошти жителів, а частково – фінансує міська рада.

У нашому випадку проблема в тому, що згідно проекту, на даній території технічно неможливо просто пустити каналізацію, а потрібно будувати КНС. Мешканці не в силі зібрати на це достатньо коштів, тому розгляд питання був відкладений. Зараз, коли буде здійснюватися закільцювання водогону, ми до нього знову повертаємося.

- Які об’єкти соціальної сфери в перспективі можуть з’явитися на виборчому окрузі?
- Передбачається оновлення привокзальної площі, належне облаштування місцевих ринків, прокладання комунікацій на виборчому окрузі. Вважаю, що чимало робіт з благоустрою будуть зроблені до свята Дня Бучі, яке відбудеться 3-4 жовтня. Крім того, попереду на нас ще чекає Євро-2012 – принаймні хочеться сподіватися, що Чемпіонат в Україні буде проведений. Це також дасть нам змогу якісно розвинути інфраструктуру в місті.

- На яких саме питаннях зосереджується особлива увага під час роботи в профільній комісії?
- В основному це питання земельних відносин (надання земельних ділянок в оренду, для житлового будівництва, розгляд різних спірних питань). Щодо містобудування, то розглядаємо ситуації із благоустроєм, розташуванням торгових закладів, розміщення реклами тощо. Також в компетенції цієї комісії генеральний та детальний план забудови Бучі.

- Багато жителів звертаються до міської ради з проханням надати їм земельну ділянку. Зараз процес виділення землі триває чи призупинився?
- Зараз земельні ділянки під індивідуальну житлову забудову практично не видаються у зв’язку з тим, що територія між вул. Тарасівська та Вокзальна (де згідно генерального плану забудови міста повинні зводитися багатоквартирні будинки та виділятися ділянки під індивідуальну житлову забудову) проходять високовольтні лінії, газопроводи, каналізації. Потрібно мати на руках розробку проектного інституту для того, щоб бачити реальну картину і не побудувати об’єкт на місці, де проходять комунікації. Наразі ці документи тільки розробляються. Через це затримується розгляд питань по наданню земельних ділянок.

- Які результати роботи комісії щодо ліквідації засилля реклами на стовпах і парканах міста?
- Цією проблемою опікується як наша комісія, так і насамперед відділ благоустрою Бучанської міської ради. Хочу зазначити, що відрізок шляху по трасі Київ-Ковель, хоч і в межах міста Буча, проте трасою опікується служба автомобільних доріг, і часто саме вони визначають – де і яку рекламу розміщувати.

На території самого міста рекламу контролюють відповідні місцеві служби. Де це було можливо, встановили спеціальні щити під оголошення, але жителі все одно розклеюють їх там, де заманеться – навіть на лампах освітлення у під’їздах. Безумовно, накладаються штрафи, складаються протоколи про адміністративні порушення, але охопити всіх рекламодавців, щоб провести з ними роз’яснювальну роботу, – фізично неможливо. Вважаю, що жителі не повинні залишалися байдужими. Якщо бачать якісь негаразди, нехай телефонують і повідомляють про них.

- Чи будуть облаштовані стоянки для автотранспорту біля міського ринку?
- Будуть, але пізніше. Справа в тому, що сам ринок створює чимало проблем. Він, як торгівельний заклад, потрібен місту, але не в такому стані, як нині. Ринок виник стихійно, адже колись на тому місці була швейна фабрика, яка під час пожежі згоріла. Наразі постало питання, аби привести даний торговий заклад у порядок. Але перед цим потрібно виготовити технічну документацію, на якій зазначатимуться ряди, план забудови ринку, освітлення та під’їздні дороги тощо. Тоді, в комплексі, й будуть облаштовані місця для паркування.

- Ви – депутат восьми скликань, тож, як ніхто інший можете порівняти роботу Бучанської ради колись і за теперішніх часів. У чому відмінність? Можливо, нинішнім депутатам варто щось перейняти з досвіду своїх попередників чи навпаки – відкинути?
- Часи змінюються, люди змінюються. Буду відвертим, якщо тоді депутати обиралися за принципом: підприємство висувало чиюсь кандидатуру і 99,9 відсотків працівників «добровільно-примусово» за неї голосували, то сьогодні депутатів обирають виборці, які їм дійсно довіряють. Оскільки раніше в передвиборчому процесі не було конкурентів – то й не було особливого бажання якось рости, працювати, рухатися вперед. Але тоді селище ще тільки-но починало якось розбудовуватися і гострих нагальних проблем не було, депутатської роботи, в порівнянні з теперішнім часом, було в декілька разів менше, адже сесії проходили раз у три місяці.

Сьогодні саме життя вимагає по-іншому ставитися до своїх обов’язків, зросла відповідальність за свої дії перед виборцями. Сьогоднішні депутати впевнено дивляться вперед, рішуче приймають важливі рішення, що йде на користь розвитку міста та його територіальній громаді. Сподіваюся, що так буде і надалі. Зі свого боку зичу колегам-депутатам – такої ж солідарності та порозуміння, які були колись.
Людмила Гладська 
газета: "Бучанські новини" №34 від 28 серпня 2009 року
 Інші новини по темі:
Виборчі дільниці в Бучі

Виборчі дільниці в Бучі

Бучанські новини
Буча : новий дошкільний заклад №5

Буча : новий дошкільний заклад №5

Бучанські новини
Галина Джунь: «Хотілося, щоб Буча краще розвивалася  в культурній сфері»

Галина Джунь: «Хотілося, щоб Буча краще розвивалася в культурній сфері»

Бучанські новини
Депутат, а за покликанням - художник

Депутат, а за покликанням - художник

Бучанські новини
"Потрібно взаємодіяти усім гілкам влади"

"Потрібно взаємодіяти усім гілкам влади"

Бучанські новини
Про роботу Бучанскої селищної ради у 2006 році

Про роботу Бучанскої селищної ради у 2006 році

ВИКОНКОМ
Буча: Депутати прозвітують за рік роботи на округах

Буча: Депутати прозвітують за рік роботи на округах

Буча та регіон
Буча остаточно позбудеться комуністичних назв вулиць та провулків

Буча остаточно позбудеться комуністичних назв вулиць та провулків

Бучанські новини
Досвід громадської роботи

Досвід громадської роботи

Бучанські новини
місто Буча : рік перший

місто Буча : рік перший

Бучанські новини
Розвиватимемо Бучу в соціально-культурній сфері

Розвиватимемо Бучу в соціально-культурній сфері

ВИКОНКОМ
Консолідація усіх зусиль

Консолідація усіх зусиль

Бучанські новини
Інтерв’ю з депутатом Бучанської селищної ради - Василь Олексюк

Інтерв’ю з депутатом Бучанської селищної ради - Василь Олексюк

ВИКОНКОМ
Збережемо екологію в Бучі

Збережемо екологію в Бучі

ВИКОНКОМ
11 листопада відбудуться звіти Бучанських депутатів

11 листопада відбудуться звіти Бучанських депутатів

Буча та регіон
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.