Село Мироцьке: "На чужій землі"

Ось і відбулась довгоочікувана зустріч головного редактора газети «Мироцька правда» Джус О.М. зі зневіреними мешканцями вулиці Радгоспна 2 (друге відділення) села Мироцьке, Києво - Святошинського району, що на Київщині. Сталося це у неділю 22 березня у святковий за православним календарем день – сорока мучеників Севастійських. Тематика проведеної зустрічі була присвячена наболілим житловим проблемам населення цієї вулиці про які вже писалося на сторінках багатьох засобів масової інформації Київщини.

Зневіра цих мешканців має давню історію... історію з щасливим початком та сумним кінцем. Хоча ставити крапку в цій історії не хотілося б, адже ми сподіваємося, що хід подій та їх фінал зміняться в позитивну, для жителів Радгоспної 2, сторону. Щоб проникнути в корінь проблем цих жителів, слід зазирнути в недалеке минуле. Те минуле, що поклало початок стражданням сотням тисяч тих сімей, чиї рідні працювали у колгоспах та радгоспах по всій території України.

Колись давно розпочав своє існування могутній радгосп «Київський», що є нащадком славетного колгоспу імені Леніна та батьком колективного сільськогосподарського підприємства – «Агрофірма київська». Радгосп був міліонером і він рішуче брав на себе вирішення соціальних проблем його працівників. Однією з таких проблем було надання житла для робітників, що були основою та гордістю аграрного велетня. Так йшли роки і з’являлися нові будинки в які з радістю на очах заселялися новостворені сім'ї працівників радгоспу, молоді спеціалісти, передовики виробництва та багато інших почесних трударів. Вони жили й продовжували приносити неоціненні здобутки в розвиток сільського господарства своєї держави та свого рідного радгоспу.

Минув час. Він приніс з собою важкі часи перебудови на терени країн колишнього СРСР, які за лічені роки змінили все те, що створювалося десятиліттями важкої праці радянських робітників та селян. Кожна ланка народного господарства зазнала нищівного удару, але вона зазнала його не від ворога, не від чужого, а від свого, від власного народу. Точніше буде сказати, від конкретних його представників, які ще вчора були членами Компартії, а вже сьогодні перехрестилися в демократів і почали керувати за новою системою – ринковою. І рівно так, як велить ринок, вони й почали господарювати.

Яскравим прикладом такого господарювання став згадуваний рядками вище радгосп «Київський», який було доведено до банкрутства з використанням відомих схем та продано правонаступникам за смішну ціну. І як наслідок – системні скорочення працівників, втрата працівниками права на отримання частки майнового паю, та інше. Тяжка доля спіткала й житлові будинки якими раніше опікувався радгосп, адже тривалий час знадобився для передачі їх на баланс відповідних органів місцевого самоврядування, а це у свою чергу спричинило суттєві незручності для їхніх мешканців, бо утримувати відповідні будинки в належному стані місцеві органи влади виявились безсилими. Людям подовгу доводилось самотужки вирішувати різноманітні проблеми, що виникали при обслуговуванні своїх помешкань.

Але правонаступнику була замало заволодіти майном колишнього радгоспу-міліонера, бо занадто вже ласим шматком для них була ще й земля, на якій донедавна процвітав радгосп. Тож склавши відповідні позовні заяви нові «господарі» звернулися до суду з наміром «приватизувати» ще й землі радгоспу. Як результат їхніх старань 27.12.04 на світ з’явилося рішення суду згідно якого землі КСП «Агрофірма київська» переходять до зацікавлених осіб (ТОВ «Титан-інвест»). Серед чисельних гектарів втрачених радгоспом земель були і ті 65,8645 га, які знаходились на території села Мироцьке і саме на частинці цих земель знаходяться будинки по вулиці Радгоспна 2 (друге відділення), які радгосп будував для своїх працівників.

І якщо мешканці інших колишніх радгоспних будинків (наприклад Радгоспна №2, №4, №6) принаймні отримали можливість приватизувати свої квартири, то мешканці вулиці Радгоспна 2 (друге відділення) взагалі зависли в повітрі і навіть не знають правди про своє проживання на чужій землі. На протязі багатьох років вони намагаються віднайти правду та даремно. Місцева влада згадує про проблеми цих людей лишень на передодні виборів, відверто перетворюючи людське горе на спекулятивні обіцянки. І ось Вам результат – водопостачання не налагоджене, житло не приватизоване, квартирна черга на поліпшення житлових умов не сформована, інформація про статус землі під будівлями де мешкають ці люди - цілковита таємниця.

Після такого екскурсу в недалеке минуле, багатьом стане зрозумілий той біль і та зневіра з якою пліч опліч проживають мешканці вулиці Радгоспна 2 (друге відділення) в селі Мироцьке впродовж багатьох років. Саме тому редакція газети «Мироцька правда» миттєво відреагувала на прохання цих жителів допомогти їм «достукатися» до місцевої влади, щоб та подбала про їхнє житло та супутні проблеми. Першим кроком редакції газети «Мироцька правда» на допомогу мешканцям Радгоспної 2 (друге відділення) стала публікації статті зміст якої стосувався роз’яснень компетенції Мироцької сільради стосовно вирішення житлових проблем від яких потерпають згадані мешканці.

Другим кроком редакції нашої газети стала згадана на початку статті зустріч головного редактора Джус О.М. з мешканцями Радгоспної 2 (друге відділення) та надання потрібних консультацій, а також зразків необхідних документів, що безпосередньо допоможуть цим жителям домогтись від влади реалізації своїх законних прав та інтересів, бо жити на чужій землі і не знати, що тебе чекає в майбутньому це відверто кажучи жахливо.

Редакція газети «Мироцька правда» обіцяє здійснювати будь-яку підтримку у вирішенні освітленого питання жителів вулиці Радгоспна 2 (друге відділення) в селі Мироцьке. Вся зібрана інформація з цього питання буде розповідатися на сторінках нашої газети, а на усіх порушників чинного законодавства України чекає громадський осуд!
Мироцьке
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.