Мироцьке: Маєте право на житло!

За матеріалами журналістського розслідування газети “Мироцька правда”

Одним з найважливіших питань для людини є наявність свого власного житла, яке відповідає всім необхідним нормам. Саме проблема у відсутності такого житла вже не один рік бентежить жителів нашого села. Особливо це стосується мешканців вулиці Радгоспна 2 (друге відділення). Умови в яких вони проживають є непридатними для життя. Наша редакція прийняла рішення розібратися у причинах бездіяльності місцевої влади з цього приводу. До Мироцької сільської ради був надісланий відповідний запит № 02/09 від 27 січня 2009 року з проханням пояснити як саме відбувається вирішення питання надання альтернативного (соціального) житла для жителів Радгоспної 2 та запит № 11/09 від 05 лютого 2009 року з питанням чи ведеться облік громадян, які відповідно до законодавства потребують поліпшення своїх житлових умов.

У листі-відповіді № 24 від 18.02.09 голови Мироцької сільської ради на наш запит № 02/09 від 27 січня 2009 року зазначено наступне: «З приводу альтернативного житла мешканці до сільської ради не звертались».

Та у листі-відповіді № 43 від 25.02.09 голови Мироцької сільської ради на наш запит № 11/09 від 05 лютого 2009 року, пані голова вказала на відсутність обліку громадян, які відповідно до законодавства потребують поліпшення житлових умов – «По Мироцькій сільській раді не ведеться облік громадян, які відповідно до законодавства потребують поліпшення житлових умов. На території Мироцької сільської ради відсутнє будівництво за кошти держави».
Отримавши такі відповіді від голови Мироцької сільської ради наша редакція була вражена, адже хто ж як не голова села має займатися питанням поліпшення житлових умов для цих мешканців. Бере сумнів стосовно відсутності звернень громадян про поліпшення їх житлових умов, але ми маємо інформацію, що в усній формі ці звернення були подані до сільської ради. Цікаво чому ж саме ті кого обрав народ не переймаються його проблемами?
Згідно чинного законодавства, голова Мироцької сільської ради, як виборна особа, що є підзвітною, підконтрольною та відповідальною перед громадою яка її обрала, а також є представником інтересів цієї громади, мала б проінформувати населення про їх права стосовно можливості отримання соціального житла та роз’яснити всі тонкощі оформлення відповідного звернення. А вже після створення обліку громадян, що потребують поліпшення своїх житлових умов, вона мала б перейти до реалізації наступного етапу - формування житлового фонду соціального призначення.

Можливо хтось отримував відповідь, що місцева влада села Мироцького до вирішення житлових питань не має жодного відношення? Правдива відповідь – Мироцька сільська рада має безпосереднє відношення до питання житлового забезпечення свого населення! Відразу наведу законодавчо закріплені повноваження органу місцевого самоврядування, яким і є Мироцька сільська рада, стосовно вирішення питань житлового забезпечення населення та які чітко прописані в Конституції України (ст. 47. передбачає надання житла громадянам Державою та органами місцевого самоврядування в безоплатному порядку або за доступною ціною); Житловому Кодексі України (ст. 36 визначає компетенцію сільської ради стосовно обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов); Закон України «Про місцеве самоврядування» також містить норми стосовно обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов (п. 2 та п.3 ст. 30 цього закону); ч. 3 ст. 2 Закону України «Про житловий фонд соціального призначення» передбачає пряму компетенцію сільрад у наданні соціального житла, а ст. 5 цього ж закону вказує на шляхи формування такого житла органами місцевого самоврядування (будівництва нового житла; реконструкції існуючих жилих будинків, а також переобладнання нежилих будинків у жилі; та з інших підстав.), а ст.9 цього ж закону наводить перелік повноважень органів місцевого самоврядування відповідно до житлового фонду соціального призначення (створювати за рахунок коштів місцевих бюджетів, інших джерел фінансування житловий фонд соціального призначення; приймати рішення про проведення реконструкції, капітального ремонту, переобладнання нежилих будинків у жилі або знесення непридатних для проживання жилих будинків з житлового фонду соціального призначення; тощо).

Законодавство завжди було на боці громадян, але реалізувати свої законні права в реальності виявляється вкрай тяжко, а інколи взагалі неможливо, бо місцева влада не дбає про своє населення та не поспішає вирішувати його проблеми і отримані відповіді від голови Мироцької сільської ради яскравий тому приклад. І якщо Вам скажуть, що в бюджеті села немає коштів на будівництво житлового фонду соціального призначення – не вірте, бо кошти повинні бути, але їх правильне та раціональне використання особисто наша редакція ставить під сумнів. Саме тому в наступних номерах газети ми наведемо Вам конкретні приклади які дають нам право робити такі висновки.

Жителям села Мироцьке, яких безпосередньо торкнулась ця стаття, ми радимо звернутися до сільської ради з заявою про поліпшення власних житлових умов. Ваші звернення примусять місцеву владу замислитись над цим питанням та розпочати ведення обліку громадян які потребують поліпшення житлових умов. В обов’язковому порядку реєструйте подану заяву (приготуйте 2 екземпляри заяви на одній з яких секретар має поставити відмітку про реєстрацію) у випадку відмови сільською радою це допоможе оскаржити її дії або бездіяльність з приводу вашого звернення.

В разі якщо ваші права будуть порушені Ви можете звернутися до редакції газети – ми надамо Вам кваліфіковану юридичну допомогу у захисті Ваших законних прав та інтересів.
Мироцьке
 Інші новини по темі:
Село Мироцьке: "На чужій землі"

Село Мироцьке: "На чужій землі"

Мироцька правда
Медицина по Мироцькому

Медицина по Мироцькому

Мироцька правда
Розмова з народним обранцем

Розмова з народним обранцем

Мироцька правда
«Швидка допомога» в селі Мироцьке

«Швидка допомога» в селі Мироцьке

Мироцька правда
Справедливість є, і за неї варто боротися

Справедливість є, і за неї варто боротися

Мироцька правда
Наша пісня гарна й нова починаймо її знову

Наша пісня гарна й нова починаймо її знову

Мироцька правда
Перереєстрація громадян, які перебувають на квартирному обліку

Перереєстрація громадян, які перебувають на квартирному обліку

Бучанські новини
«Паперові інвестори» села Мироцьке

«Паперові інвестори» села Мироцьке

Мироцька правда
Лист на сайт: Про долю села Мироцьке

Лист на сайт: Про долю села Мироцьке

Буча та регіон
село Мироцьке: Ялинка відбулась

село Мироцьке: Ялинка відбулась

Мироцька правда
Причини для зняття з квартирного обліку громадян

Причини для зняття з квартирного обліку громадян

законодавтство
Зустріч з головою райдержадміністрації

Зустріч з головою райдержадміністрації

Мироцька правда
Депутат - слуга народу

Депутат - слуга народу

Мироцька правда
«Ліс рубають - тріски летять»

«Ліс рубають - тріски летять»

Мироцька правда
Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків

Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків

статті
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.