Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Ірпінський вісник » Ворзель: Відкрилася виставка про незнайку

Ворзель: Відкрилася виставка про незнайку

Ірпінське культурологічне товариство ім. Д. Паламарчука представляє


Улюбленому нами і нашими дітьми Незнайці уже півстоліття. Рівно удвічі більше нещодавно виповнилося його творцеві, що вдихнув у свого героя таке довге і яскраве життя.

Саме сторіччю Миколи Носова і присвячена тематична виставка, організована у Ворзелі, в ЦК „Уварівський дім” земляками видатного письменника – членами Ірпінського культурологічного товариства ім. Д.Паламарчука на чолі з прозаїком і бардом Олександром Єрмаковим. Відкриття виставки об`єднало людей усіх поколінь: від дошкільнят до пенсіонерів. Для кожного знайшлося щось цікавеньке — кому мультфільм, кому — вірші та музика в авторському виконанні, кому — унікальні історичні відомості, зібрані відомою письменницею з Ірпеня Нілою Василівною Висоцькою.

В основі виставки - видання кольорового буклету «100 лет Николаю Николаевичу Носову”, (ініціювала депутат Л. Г. Янкова, яка часто підтримує культурні та мистецькі починання місцевої інтелігенції). Причетна до створення буклету і комісія Ірпінської міськради “По охороні культурно-історичної спадщини Приірпіння”. Змістове наповнення належить Н. Висоцькій, оформлення — О. Єрмакову.

Найцікавішим для нас, жителів Приірпіння, є причетність М. Носова до історії нашого краю. Тому саме ірпінському періоду у житті автора Незнайки і приділялася основна увага. І до сьогодні в Ірпені збереглася хата, в якій минуло дитинство Миколи Миколайовича, а в самому місті проживає чимало родичів Носова по лінії його першої дружини. З багатьма із них знайома Ніла Висоцька, яка з дослідницькою ретельністю зберігає їхні спогади про Миколу Миколайовича. Деякі із них вона наводить у буклеті: «Пам’ятають Незнайку і його творця й ірпінські старожили... Є.Т.Брікс вказала на будівлю лавки Шеккера і бетонного заводу,... де юного Колю Носова нещадно штрафували. До речі, цю систему штрафів... Носов переніс у книгу „Незнайка на Луне”, зображуючи тамошній несправедливий експлуататорський устрій».

Більшість відомостей про ірпінські роки Миколи Миколайовича можна почерпнути з автобіографічної книги “Таїна на дні колодязя”; назва безпосередньо пов’язана з Ірпенем: колодязь, в якому із підслуханої розмови між батьками Коля Носов випадково дізнався про якусь таїну на його дні, знаходився у їхньому дворі.

Особливий інтерес викликали принесені Нілою Василівною фотокартки, подаровані їй родичами Миколи Носова. На них зображені двоюрідні брати і сестри Миколи Миколайовича, яких закарбував рідний брат Петро Носов, фотохудожник.

Талановиті твори завжди породжують не лише своїх шанувальників, а й тих, хто у власну творчість „поселяє” улюблених героїв. Такими виявилися члени Ірпінської літературної студії “Дебют” Володимир Симоненко та Людмила Хорошева. Остання презентувала нещодавно написану пісню про Незнайку, яку експромтом виконала разом із Вікторією Козак.

“Наша основна задача, — наголосив голова Ірпінського культурологічного товариства ім. Д.Паламарчука Олександр Єрмаков, - нагадати про те, що поруч із нами жили і нині живуть дивовижні люди, яких треба знати і цінувати. І якщо, повернувшись із виставки, відвідувач візьме до рук хоча б одну із багатьох книжок Носова — то наше завдання буде виконаним”.

Тематична виставка “Незнайка родом з Ірпеня” експонуватиметься в “Уварівському домі” ще протягом місяця, а для дітей демонструватимуться мультфільми.


Юлія БЕРЕЖКО-КАМІНСЬКА
газета: №6 газета "Ірпінський Вісник" від 12 лютого 2009р.
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.