Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Бучанська делегація відвідала Раду Європи та Європейський суд

Бучанська делегація відвідала Раду Європи та Європейський суд

1995 року Україна стала членом найбільшої європейської організації – Ради Європи, яка об’єднує нині 47 країн-членів. З того часу і в Україні, і в Європі багато що змінилося. Більшість держав Європи вважають країнами сталої демократії, а ось Україну звикли сприймати як країну молодої демократії. Хоча, якщо зазирнути в історію, то ми маємо вікові традиції демократії, які зараз найбільш яскраво відображаються саме в місцевому самоврядуванні. Що ж нам потрібно зробити, щоб ми виглядали не гірше за, приміром, Німеччину чи Францію? В першу чергу – особисто познайомитися з їхніми реаліями життя, і порівняти їх з нашими.

Для того, щоб українці, а саме представники місцевого самоврядування, мали змогу ближче познайомитися з діяльністю Ради Європи, а також економічно більш розвиненими країнами, делегація України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи, Фонд сприяння місцевому самоврядуванню України, Міністерство закордонних справ України вже третій рік поспіль організовують навчально-ознайомчі візити до Ради Європи. Метою цих візитів є сприяння європейській інтеграції України на місцевому і регіональному рівні.

15-24 червня відбувся черговий навчально-ознайомчий візит, у якому взяла участь делегація з Бучі, яка складалася з 11 депутатів міської ради, в тому числі секретаря Бучанської міської ради Марії Крижової, та посадових осіб органів місцевого самоврядування, серед яких і керуюча справами виконкому Бучанської міської ради Галина Сурай. Ініціаторами поїздки стали голова та член депутатської групи «Правиця» Іван Лисенко та Ігор Бартків, які в лютому вже побували з таким візитом у Страсбурзі.

У рамках десятиденного візиту наша делегація разом з представниками Чернігівщини, Донеччини та міста Севастополь відвідала Раду Європи (Страсбург, Франція), постійне представництво України при Раді Європи, а також Європейський суд.

Під час зустрічі у Секретаріаті Ради Європи постійний представник України при Раді Європи Євген Перелигін ознайомив українську делегацію з діяльністю Конгресу місцевої та регіональної влади Ради Європи. Конгрес є форумом, в рамках якого виборні представники місцевої та регіональної ланки можуть обговорювати проблеми, обмінюватися досвідом і висловлювати свою думку на адресу урядів. Конгрес направляє Комітету Міністрів і Парламентській Асамблеї Ради Європи рекомендації з усіх аспектів місцевої та регіональної політики. Крім того Конгрес готує регулярні доповіді про стан місцевої та регіональної демократії в усіх державах-членах Ради, займається моніторингом виконання на місцях принципів Європейської хартії місцевого самоврядування, а також надає практичну допомогу новим державам-членам.

Конгрес складається з двох палат: Палати місцевої влади та Палати регіонів, і проводить свої засідання один раз на рік в Страсбурзі, в перервах між засіданнями проводить двічі на рік свої сесії Постійний комітет та працюють статутні комітети. Діяльність Ради Європи, в тому числі й Конгресу місцевої та регіональної влади охоплює такі сфери суспільного життя, як права людини, засоби масової інформації, правове співробітництво, охорона здоров’я, освіта, культура, культурна спадщина, спорт, молодь, місцева демократія навколишнє середовище та регіональне планування.
Євген Перелигін представив склад делегації України в Конгресі місцевої та регіональної влади на 2008-2009 роки, який затверджений указом президента в квітні цього року.

Зокрема до складу ввійшли Едуард Гурвіц – Одеський міський голова, Віталій Кличко – депутат Київської міської ради, Володимир Удовиченко – Славутицький міський голова, Ігор Олійник – голова Івано-Франківської обласної ради та інші.

Члени Бучанської делегації поставили пану Перелигіну низку запитань та подарували презентаційні подарунки про Бучу.

Цей візит до Страсбурга відрізнявся від попередніх тим, що українська делегація представників місцевої влади вперше змогла відвідати Європейський суд. Представник секретаріату Європейського суду з України юрист Ольга Дмитренко ознайомила членів делегації з механізмом розгляду заяв до суду. Вона зазначила, що Україна зараз на четвертому місці по кількості звернень до Європейського суду. Перед нею тільки Росія (перше місце), Туреччина та Румунія. Але п’ята частина цих заяв залишаються не зареєстрованими, оскільки зазвичай українці, економлячи на послугах адвокатів, подають неповний пакет документів. Деколи справи розглядаються протягом трьох-чотирьох років. Найбільша кількість справ стосується порушень майнових прав, невиконання рішень українського суду та умов утримання ув’язнених. Справами пріоритетного розгляду є ті, які стосуються дітей, хворих та літніх людей. Найгучнішою справою України, яка вже декілька років розглядається Європейським судом, є справа журналіста Георгія Гонгадзе.

Один з керівників візиту начальник відділу Фонду сприяння місцевому самоврядуванню України при Президентові України, керівник Секретаріату делегації України в Конгресі місцевої та регіональної влади Ради Європи Андрій Гук відзначив, що з діяльністю Ради Європи вже змогли ознайомитися представники Житомирщини, Донеччини, Криму, Полтавщини, Київщини, Чернігівщини та інших регіонів. Фонд разом з постійним представництвом України в Раді Європи планує й надалі проводити такі навчально-ознайомчі візити, частково змінюючи маршрути та програму. Можливо наступні делегації зможуть побувати безпосередньо на розгляді справи в Європейському суді, в офісі НАТО, зустрітися з представниками муніципальної влади. «Але керівники місцевої чи регіональної влади Європи хочуть, щоб це були предметні зустрічі. Тобто не для галочки, а, конкретний обмін досвідом тощо. На безпредметні зустрічі у них немає часу», – зазначив Андрій Гук.

Окрім навчально-ознайомчого візиту до Ради Європи та Європейського суду, українська делегація мала змогу з екскурсоводами познайомитися з польським містом Краків, німецькими містами Дрезден, Баден-Баден та Берлін, французькими – Страсбург та Париж.

Ми мали змогу побачити Дрезденську художню галерею, Лувр та Ейфелеву вежу, Берлінську стіну та Рейхстаг у столиці Німеччини тощо. Обмінюючись враженнями, члени делегації відзначали, які чисті та охайні міста Німеччини, яка патріотична молодь Франції, котра щовечора збирається на Марсовому полі і досить пристойно розважається. А також – як в Європі люблять футбол. Проїхавши автобусом Польщу, Німеччину та Францію, ми бачили на балконах, у вікнах будинків на автомобілях і просто в руках людей тисячі прапорів цих країн, національні футбольні збірні яких беруть участь в Євро-2008.

Але як не було цікаво в Європі, не було жодного члена делегації, який би не хотів повернутися додому. В Бучі всім членам делегації керівниками поїздки Андрієм Гуком та начальником відділу міжнародних зв’язків Фонду сприяння місцевому самоврядуванню України Олександром Бейком були вручені дипломи про участь у навчально-ознайомчому візиті.

Світлана Остапа, депутат міської ради,
член Бучанської делегації
газета: "Бучанські новини" №26 від 27 червня 2008р.
 Інші новини по темі:
Поїздка до Ради Європи

Поїздка до Ради Європи

Буча та регіон
Гостомелю «Кубок Європи Ояма ІКF»

Гостомелю «Кубок Європи Ояма ІКF»

Буча та регіон
У Бучу завітала дипломатична місія із Стамбулу

У Бучу завітала дипломатична місія із Стамбулу

Буча та регіон
Збірна України з футзалу готується до Євро-2022 в Бучі (відеосюжет)

Збірна України з футзалу готується до Євро-2022 в Бучі (відеосюжет)

Буча та регіон
Рекорди KYIV EURO MARATHON починаються з Бучі

Рекорди KYIV EURO MARATHON починаються з Бучі

Буча та регіон
Спортклуб «Санчін»: Вдруге чемпіони Європи!

Спортклуб «Санчін»: Вдруге чемпіони Європи!

спортивні новини
Бучанець прийме участь у чемпіонаті Європи з кікбоксингу

Бучанець прийме участь у чемпіонаті Європи з кікбоксингу

спортивні новини
Вихованці клубу”Санчін” завоювали 7 нагород (відеосюжет)

Вихованці клубу”Санчін” завоювали 7 нагород (відеосюжет)

спортивні новини
Потяг Київ - Рахів: Подорож до центру Європи (відео)

Потяг Київ - Рахів: Подорож до центру Європи (відео)

Суспільство
Права підкріплять можливостями: Європейська хартія місцевого самоврядування

Права підкріплять можливостями: Європейська хартія місцевого самоврядування

Суспільство
СК "Санчін" - Переможці Європи

СК "Санчін" - Переможці Європи

спортивні новини
Школярі прокладають місток від Бучі до Європи

Школярі прокладають місток від Бучі до Європи

Молодіжне слово
30 квітня, Ірпінь: Відбірковий матч Чемпіонату Європи з регбі

30 квітня, Ірпінь: Відбірковий матч Чемпіонату Європи з регбі

Ірпінський вісник
Валерій Андрійцев - срібний призер Олімпіади!

Валерій Андрійцев - срібний призер Олімпіади!

Ірпінський вісник
Буча визнала Російську Федерацію державою-агресором (+опитування)

Буча визнала Російську Федерацію державою-агресором (+опитування)

ВИКОНКОМ
Коментарів: 3
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
Max T
  • Max T (0)
  • Гостi
  • 27 червня 2008 11:46
Очень интересно, кто финансировал поездку наших депутатов?

0
Василь Макарович
Max T,
Яка різниця? Результат буде нульовий. Он, ірпінські, років десять каталися по "шведському проекту". І що?
Ну з'їздили, відтянулися, красиві місця подивилися. Реальні чуваки і чувіхи. Свою тему вони добре знають.

0
poplavok67
  • poplavok67 (0)
  • Гостi
  • 6 вересня 2008 15:34
Цитата: Max T
Очень интересно, кто финансировал поездку наших депутатов?

Частково - Фонд сприяння місцевому самоврядуванню, решта (500Евро) - із власної кишені, до речі, міг поїхати кожен бажаючий winked

0