Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Створено громадську організацію дітей війни

Створено громадську організацію дітей війни

У четвер, 29 лютого, в актовій залі ЗОШ № 4 відбулося засідання дітей війни. Запрошені Бучанський міський голова Анатолій Федорук і його заступник Віктор Фальковський не змогли бути присутніми, та й дітей війні завітало мало (майже 40 осіб із зареєстрованих 3100). Проводив засідання голова міської громадської організації ради ветеранів Іван Сергійович Крутько, обговорювалися два питання:: Закон України «Про статус дітей війни та гарантії їх соціального захисту» і створення громадської організації дітей війни. Вступне слово взяв Іван Сергійович, розповів про діяльність ради ветеранів, існуючі секції, основні документи, які повинні бути в організації, що створюється, про переваги створення самостійної громадської організації дітей війни.

Слово було передано начальнику управління праці, соціального захисту та захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Бучанської міської ради Ганні Назаренко. Ганна Василівна роз’яснила, що до категорії дітей війни належать громадяни України, які народилися у період з 1 вересня 1927 до 2 вересня 1945. Нині законодавством визначені державні соціальні гарантії щодо надання пільг, діють програми захисту дітей війни, здійснюється контроль за їх виконанням.
Ганна Назаренко детально зупинилася на тому, які саме пільги дітям війни надаються. По-перше, це переважне залишення на роботі при скороченні чисельності штату, працюючі пенсіонери нині захищені законом, звільнення законне у разі самоліквідації організації. По-друге, переважне надання основної оплачуваної відпустки за місцем роботи у тому місяці, в якому хочуть або необхідно, а також одержання у зручний час додаткової відпустки без збереження зарплати до двох тижнів. Окрім того виплачується допомога з тимчасової непрацездатності (лікарняний листок) у розмірі 100% середньої місячної зарплати незалежно від стажу. Першочергово відводяться земельні ділянки для індивідуального житлового будівництва садівництва та городництва Бучанською міською радою.

Діти війни можуть скористатися безплатним проїздом усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування у сільській місцевості, переміщення водним транспортом автобусами приміських маршрутів у межах області за місцем проживання. Автобус загального користування за робочий день здійснює 11 маршрутів, а у таксомоторах надається 10% пільгових місць від загальної кількості. Якщо в останніх вже їдуть діти війни, сплачується повна вартість проїзду, а немає — пред’являється документ і проїзд безплатний. Маршрути — міжміські, оскільки зв’язують Бучу і Ірпінь, по нашому місту окремого маршруту нема. Щодо порушених своїх прав у міжміському транспорті необхідно звертатися до АТП-13250. Пролунали і скарги на те, що діти війни не можуть скористатися правом на безплатний проїзд у Києві.

Залізниця перевозить усі пільгові категорії населення, держава відшкодовує безплатне перевезення (380 тис. грн.). Залізниця передає управлінню документи тільки тих людей, які у касі придбали посадочний талон, тому невідома точна кількість людей пільгових категорій, які користується послугами залізниці. Можливо, з’являються якісь інші форми обліку перевезення пільгових категорій, механізми відшкодування безплатного перевезення. На одному з етапів навіть пропонувалося видавати «живі» гроші дітям війни, проте важко врахувати яку саме суму дати: щомісяця витрачаються різні суми на поїздки.

Також вони мають право на 25-відсоткову знижку при платі за користування комунальними послугами у межах середніх норм споживання. Окрім того виплачується надбавка до пенсії як дітям війни. Минулого року управління праці, соціального захисту та захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи зробило запит на 500 дітей війни, і тільки у чотирьох з них соціальна допомога виявилася більшою, ніж пенсія. Також можуть створювати безплатно громадські організації і інші об’єднання, місцеві осередки таких організацій відповідно до законодавства про об’єднання громадян. Нагляд за дотриманням закону здійснюється місцевою держадміністрацією, оскаржуються рішення у місцевому суді, посадові особи, громадяни, організації несуть відповідальність відповідно до чинного закону.
Ганна Назаренко відповідала на поставлені запитання щодо трактування закону, які найбільше турбували присутніх. Зокрема, дехто цікавився що робити, якщо у квартирі проживає лише дві дитини війни і пільгу при сплаті за комунальні послуги надають одній. У цьому випадку необхідно звертатися до керівництва відповідної організації у письмовій формі, яке повинне письмово надати відповідь і вказати документ на основі чого діють.

Також порушувалося питання про виплату надбавки до пенсії як дітям війни — відповіді на запитання щодо пенсій і надбавок дає Пенсійний фонд міста Ірпінь. Зокрема цікавило присутніх оформлення і переоформлення документів різного характеру, а також першочергове і позачергове надання путівок на оздоровлення дітей війни (це не враховано у законі), оскільки вони знаходяться у загальній черзі. Порушувалося питання благоустрою вулиці Кірова, якою їздять вантажівки з щебенем з асфальтового заводу: адже розбите покриття проїжджої частини дороги, неможливо пройти заасфальтованою доріжкою. Говорилося і про благоустрій залізничної станції Склозаводська, відсутність низької платформи, що спричиняє чимало аварій, адже люди зістрибують з платформи. Пішохідний перехід через рейки тільки один, і він у незадовільному стані, існує нагальна потреба й у другому переході. Зокрема говорилося і про необхідність на станціях Склозаводська і Лісова Буча залів очікування, де можна було б зачекати на електропотяги.

Гостро стоїть проблема швидкості руху мікрорайоном Яблунька, адже знаки відсутні. Щоправда, їх установлювали, але вже на другий день зняли. Усі погодилися з думкою, що громада може наводити лад у своєму місті, взаємодіючи з місцевою владою.

Слово узяв Іван Сергійович Крутько, запропонував обрати членів ради за власним бажанням від кожного округу по представнику: знають жителів, нагальні проблеми. Розпочалося жваве обговорення питання створення громадської організації дітей війни, програми її діяльності, кандидатур до ради організації. Виступив і Микола Васильович Куцько, який коротко зупинився на питанні статусу дітей війни в Україні, законі, який гарантує їх соціальний захист, розповів про створення організації. Адже дітей війни стає все менше, тому потрібно у першу чергу самим турбуватися про себе, і громадська організація вирішуватиме нагальні проблеми сьогодення.

Іван Сергійович продовжив засідання зібрання. Висунену пропозицію увійти до складу міської громадської організації ради ветеранів на правах секції з реєстрацію у місті Буча обговорили і підтримали одноголосно. Членами ради обрано Миколу Васильовича Куцька, Віктора Даниловича Замостяна, Анатолія Васильовича Гавозу, Ганну Савелівну Щербакову, Людмилу Дмитрівну Саклакову, Любов Олексіївну Рудніченко, Миколу Михайловича Гапієнка, планувалося обрати більше, проте дехто з присутніх не може працювати у раді через об’єктивні причини. На цьому засідання зібрання дітей війні завершилося.
газета: №10 "Бучанські новини" від 7 березня 2008р.
Ксенія Палієва
 Інші новини по темі:
Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту

Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту

УПФУ в місті Буча інформує
У таксомоторних маршрутних таксі кількість пільгових місць складає 10%

У таксомоторних маршрутних таксі кількість пільгових місць складає 10%

Бучанські новини
Рада ветеранів ВВв та праці у Бучі

Рада ветеранів ВВв та праці у Бучі

Бучанські новини
Управління праці, соціального захисту повідомляє

Управління праці, соціального захисту повідомляє

Буча та регіон
РЕЄСТР послуг Управління соціальної політики

РЕЄСТР послуг Управління соціальної політики

Управління соціальної політики
Положення про управління праці

Положення про управління праці

Управління соціальної політики
Данина шани

Данина шани

Управління соціальної політики
Спрага соціальної справедливості

Спрага соціальної справедливості

Бучанські новини
Управління праці: Про заміну довідки Чорнобильської катастрофи 1категорії на посвідчення

Управління праці: Про заміну довідки Чорнобильської катастрофи 1категорії на посвідчення

Управління соціальної політики
Уряд підвищує пенсії особам, яким виповнилося 100 і більше років

Уряд підвищує пенсії особам, яким виповнилося 100 і більше років

УПФУ в місті Буча інформує
Положення про відділи Бучанської міської ради

Положення про відділи Бучанської міської ради

ВИКОНКОМ
Пільги, які мають громадяни по платі за землю у 2012 році

Пільги, які мають громадяни по платі за землю у 2012 році

Публікації
Буча: Про присвоєння звання "Почесний громадянин Бучі"

Буча: Про присвоєння звання "Почесний громадянин Бучі"

Буча та регіон
Права дітей війни

Права дітей війни

Мироцька правда
ОДПІ: Про податкову соціальну пільгу

ОДПІ: Про податкову соціальну пільгу

Публікації
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.