"Дім, де добре всім"

Дитинство починається зі спілкування, любові, пізнання світу. Адже ще змалечку закладаються у пам’ять усі ті знання, які в дорослому житті перетворяться на необхідні навички. Одну з головних ролей в цьому процесі відіграють дитячі садочки. Саме їх двері відкривають перед малюками дивовижний світ нового, цікавого, незвіданого.Тому від атмосфери, яка панує в закладі, залежить і моральне здоров’я молодого покоління.

ДНЗ №4 «Пролісок» виповнюється 30 років! За весь час своєї роботи у Бучі у його стінах виховувалось понад 2000 дітей. І сьогодні кожного дня 210 веселих життєрадісних малюків відчиняють двері своєї другої домівки.
У закладі працює згуртований та професійний колектив під керівництвом мудрого завідувача Ірини Зінюк, яка не стоїть осторонь виховного процесу, а робить усе, щоб спрямувати діяльність своїх 45-ти підлеглих на розвиток малечі, їх комфортне перебування у садочку. Ірину Семенівну ми застали за приємними клопотами, які передують проведенню свята. Незважаючи на брак часу, вона залюбки розповіла про «своїх дітей».

— Ірино Семенівно, за якими принципами ви виховуєте маленьких жителів Бучі? Як відрізняєте, що головне, а що – другорядне в навчальному процесі?
— Протягом усіх тридцяти років функціонування садочку весь педагогічний склад спрямовує свої зусилля, щоб зростити добрих, розумних, чесних людей. І вкладаємо в цю справу все серце й душу. Дитина як ніхто, відчуває фальш, нещирість, тому не може бути й мови про «шаблонність» виховного процесу. Ми впроваджуємо цікаві ідеї, інноваційні технології, дбаємо про всебічний розвиток малят, створюючи для цього всі умови. До кожного малюка ставимося, як до особистості й вважаємо такий підхід найбільш правильним. Це і є запорукою нашого успіху, а ще невтомна праця. Наша мета — зробити все, аби садок став для вихованців другою домівкою.

— Ваш садочок відомий тим, що має спеціалізовані групи. Яка саме увага приділяється здоров’ю вихованців?
— Ось уже майже вісім років у «Проліску» працює тифлоцентр, відкриті 4 корекційні групи — 2 логопедичні і 2 для дітей з вадами зору. На жаль, діти все частіше народжуються з різними захворюваннями. Якщо не вирішувати цю проблему своєчасно, то вилікувати вже дорослу людину не завжди вдається. Тому на збереженні й відновленні здоров’я своїх підопічних ставимо чи не головний акцент. Приміром, у дитячому садку добре обладнанні музична та спортивна зали, діє релакс кабінет, кабінет англійської мови та кабінети логопедів, психолога, вихователя-методиста, медичний, ортоптичний, кабінет лікаря-офтальмолога, музичних керівників. Ми прагнемо ефективно поєднати три складові — фізичний розвиток дитини, моральний розвиток та прищеплення знань. Вважаю, що нам це вдається.


- Ви користуєтеся якимось спеціальними лікувальними методиками?
- З 2002 року тифлоцентр тісно співпрацює з „Центром відновлювання зору” (м. Сімферополь) та з навчально-реабілітаційним центром для дітей з вадами зору „Левеня” (м. Львів). Завдяки цій співпраці заклад забезпечений сучасними лікувально-корекційними ліцензійними комп’ютерними програмами, апаратами для лікування і профілактики хвороб органу зору, методиками медико-педагогічної реабілітації дітей з вадами зору. Тифлогрупи відвідують діти, які мають значні порушення зорового аналізатору: афакія, амбліопія, косоокість, астигматизм, міопія та діти-інваліди по зору. Саме в цих групах вони отримали можливість на соціалізацію, адаптацію й інтеграцію в колектив однолітків, на отримання комплексної інтенсивної лікувально-відновлювальної терапії з корекційно-педагогічними заходами в умовах звичайного режиму.


— Поширена думка, що від педагогів, їхньої вдачі та професійності залежить майбутнє світосприйняття дитини. А якими є працівники «Проліска»? Чи відповідає їхній фаховий рівень вимогам сьогодення?
— У нашому дошкільному навчальному закладі працює ціле сузір’я талановитих педагогів, про яких не можливо не згадати, які прагнуть зростити своїх вихованців активними, творчими, морально вихованими людьми. Навчають малюків бачити і відчувати красу навколишнього світу, бути справжніми природолюбами, вміло розкривають творчі здібності дітей. Тому, користуючись нагодою, хочеться подякувати людям, які вже багато років віддають частку себе, своїх знань, своєї любові дошкільнятам — це логопед Л. Давидюк, Л. Ященко, вихователі А. Пономаренко, Т. Морозенко, С. Вєріна, Л. Легран, Т. Демченко, О. Гура, Н. Туркеня, Н. Депутат, В. Клімцова, І. Данько, Т. Гарник, музичний керівник А. Білан, тифлопедагог О. Вишневецька. Працівників дуже багато й всі вони заслуговують на увагу, бо відповідають за вагомий шмат важливої роботи — лікарі, медсестри, ті, хто займаються господарськими питаннями, кухарі, двірник.
Дякую всім, хто присвятив життя дітям, хто вірить у їхнє майбутнє і творить його своєю працею.

— Людський фактор — це добре, але без матеріальної бази, належних умов, повноцінно виховувати дітей складно. Наскільки фінансування закладу дозволяє створити сприятливі умови для розвитку особистостей?
— Є люди, яким небайдужі клопоти інших, завдяки їхнім турботам і старанням так добре живеться дітворі в цьому закладі. І в першу чергу, це Бучанський міський голова Анатолій Федорук. «Живе садок — житиме і місто», — саме такої думки він дотримується. Як мудрий господар, Анатолій Петрович дбає, щоб забезпечити дітей повноцінним харчування, створює умови для зміцнення та збереження здоров’я маленьких бучанців, сприяє забезпеченню закладів сучасними меблями та спортивним обладнанням. Сьогодні ми можемо впевнено сказати, що за останні роки матеріально-технічна база закладу значно покращилася. Крім того, вже протягом восьми років не забуває про нас та надає допомогу ТОВ «Елітон» на чолі з директором Вадимом Шевелем. Ми висловлюємо щиру подяку й небайдужим до освітянських справ людям: Тетяні Дяченко, Сергію Пірчу, Сергію Фортуні, Миколі Ростовському, Василю Олексюку, Віталію Рибчину. Низько вклоняємося їхній людяності, терпінню, вмінню з оптимізмом дивитися у майбутнє. Завдяки їхнім старанням у садочку з’явилися нові ігрові майданчики, зручні меблі, спортивне та технічне обладнання, проводяться ремонти приміщення та території, і як радіють діти, отримуючи гарні нові іграшки, книги, розвиваючі ігри.

Сьогодні, з нагоди нашого свята, я від щирого серця хочу привітати своїх колег і однодумців, які протягом тридцяти років вкладали свої сили й душу в розвиток закладу та виховання дітей. Я бажаю їм міцного здоров’я, життєвої енергії, оптимізму й побільше добра. Нехай всі благородні справи, зроблені та започатковані вами, повертаються у вигляді радісних посмішок на обличчях малечі, вдячності батьків та шани людей!
газета: №9 "Бучанські новини" від 28 лютого 2008р.
Людмила Гладська
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.