Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Спільними зусиллями спорудимо пам’ятник славному отаману

Спільними зусиллями спорудимо пам’ятник славному отаману

Ми живемо в історичний час, коли змінюються державні символи та ідеологічні пріоритети, форми власності і суспільні взаємовідносини. По новому осмислюється наша історія. Адже відомо, що історію кожного поневоленого народу писали його завойовники. І ми тут не є винятком.

Останні 350 років нашого бездержавного, підневільного життя наклали свій тяжкий відбиток на свідомість багатьох українців, на все суспільне життя. Та, слава Богові, часи змінилися. Нині Україна поступово займає своє належне місце у колі європейських держав, а ми, українці стаємо цивілізованою нацією. Із спецархівів повертаються імена історичних героїв, яких раніше нам трактували як бандитів і грабіжників.

Цілком закономірно, що по всій Україні нині постають пам’ятники героям останньої українсько-російської війни 1918-1920 років. У пресі часто розповідається про отаманів Холодного Яру братів Чучупаків, Орла-Гальчевського, про отаманів Житомирщини братів Соколовських, після загибелі яких загін очолила наймолодша сестра Олександра, яка взяла псевдонім — отаман Маруся. Подібних випадків багато. Український народ вшановує своїх героїв, споруджуючи їм пам’ятники. Недалеко від нас, в Обухові, уже стоїть пам’ятник отаману Зеленому. У Бучі ведуться підготовчі роботи для спорудження пам’ятника нашому землякові, славному отаману Орлику. Проводиться збір коштів.

Президент України Віктор Ющенко видав Указ про вшанування героїв 20-90 років минулого століття. На рівні нашого регіону отаман Орлик є визначною історичною особою, борець за волю України, полковник армії УНР, житель Бучі, тут же таємно лікувався будучи важко пораненим. Звідси і пішов у свою останню дорогу.

Прошу вас долучитися до акції збору коштів на пам’ятник. Усі жертводавці будуть занесені до Книги Подяки, яка довічно зберігатиметься у місцевому музеї. Гроші перераховувати на рахунок Ірпінського міського об’єднання осередків «Просвіта» імені Тараса Шевченка № 260001708008801 в АКБ “Київ” МФО 300799 код 20579344 з позначкою «На пам’ятник отаману Орлику».

За довідками звертатися: 26-022 — Тетяна Олексіївна Осадча; 26-897 — Павло Матвійович Авраменко; 25-1-23 — Микола Якович Табунський. Спільними зусиллями спорудимо пам’ятник славному отаману.

Микола Лабунський,
голова Ірпінського міського об’єднання осередків «Просвіта»
імені Тараса Шевченка


Надійшли пожертви на спорудження пам`ятника славному отаману Орлику:
В. М. Кравченко — 500 грн.; В. С. Пікулик — 500 грн.;
Олег Ярмоленко — 20 грн.; Ж. П. Мельниченко — 150 грн.;
А. С. Прибил — 150 грн.; Г. І. Осадча — 150 грн.;
Г. Й. Олійник — 100 грн.; В. І. Осадчий — 100 грн.

Збір коштів триває, поспішайте!
газета: №8 "Бучанські новини" від 22 лютого 2008р.
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.