Ботулізм спричиняється токсином, протікає важко з ураженням центральної нервової системи та високою смертністю.
Токсин палички ботулізму – найсильніша отрута. Паличка ботулізму широко розповсюджена в природі – у ґрунті, кишечнику тварин та риб, на овочах, фруктах. Збудник ботулізму – анаероб, він інтенсивно розмножується з накопиченням токсину в анаеробних умовах, тобто, без доступу повітря, у герметично закритих ємкостях, у великих шматках риби, копченостях, ковбасі.
Захворюваність ботулізмом, в основному, виникає після вживання продуктів домашнього консервування.
У 2006 році в Київській області захворіло 6 осіб, летальних випадків не було.
Харчових отруєнь у 2007 році, викликаних збудником ботулізму, в області зареєстровано 8 випадків, із кількістю потерпілих 8 осіб. Летальних випадків не було. Всі випадки ботулізму зареєстровані в побуті та пов’язані з вживанням продуктів харчування, виготовлених у домашніх умовах: м’ясні паштети та м’ясні консерви, в’ялена риба.
Як на території України, так і в Київській області ситуація залишається нестабільною й викликає серйозне занепокоєння.
Звертаю вашу увагу на небезпеку споживання риби сушеної, в’яленої, копченої, ковбасних виробів, консервів та інших харчових продуктів домашнього виготовлення або невідомого походження, придбаних на стихійних ринках.
Не купуйте цю продукцію в сторонніх осіб та на стихійних ринках.
При перших симптомах захворювання на ботулізм (в очах з’являється сітка, роздвоєння, забруднення при ковтанні) обов’язково зверніться за медичною допомогою.
Бережіть своє здоров’я!