Хто пише статті про культуру?

Нещодавно в розважальному комплексі “Акваріус” пройшов яскравий захід – творчий звіт Бучанського дитячого хореографічного колетиву “Оксамит”. Усі гості та глядачі, які були присутні на цьому заході, були вражені яскравими танцями, піснями, якісною музикою та світловим оформленням, театральними постановками. Увесь час лунали оплески, місця були заповнені повністю, а в проходах стояли ті, кому не вистачило місця в залі. Таке шоу, підготовлене силами самих бучанців, (до речі, на нього не було витрачено жодної копійки з бюджету) вперше проходило в Бучі й свідчить про високий творчий рівень усіх колективів, які брали у ньому участь.

27 квітня 2007 р., у газеті “Бучанські новини” вийшла стаття Али Кравченко під назвою “Звітний концерт у школі мистецтв”. Вважаю за необхідне зауважити: факти, викладені в цьому матеріалі, не відповідають дійсності. Стаття вражає своїми неправдивими свідченнями про творчий звіт нашого колективу, який, вважаю, пройшов на високому професійному рівні.

По-перше. Насправді початок концерту було затримано на півгодини, а не “майже на годину”, і зроблено це було для того, щоб усі глядачі змогли зручно розміститися на своїх місцях і ніхто не пропустив початку концерту.

По-друге. Ніякої генеральної репетиції перед концертом не було, як пише автор статті, а проходив саунд-чек, тобто, перевірка якості звуку. І якщо автор статті у цьому не розібрався, то це свідчить про його низьку обізнаність у методах професійної організації звукового супроводу подібних заходів. До того ж директором Акваріуса було надано цілком достатньо репетиційних днів, щоб діти знали сцену та послідовність виконання номерів.

По-третє. Захід не рекламувався й ніякої “багатообіцяючої реклами” не було, адже вхід до залу був тільки за запрошеннями, які керівники колективу особисто вручили кожному гостю.
Уперше в Бучі проводився концерт такого масштабу зі справжньою режисурою, справжньою хореографією (хореограф Оксана Вижга), справжнім вокалом (викладач вокалу Наталія Гуліч), класичною музикою, театральними постановками (режисер Світлана Соколенко). Тільки справжній режисер міг об’єднати в одному концерті різні жанри мистецтва та розробити такий чудовий сценарій. Дуже шкода, що автор статті не зміг у цьому розібратися. Натомість він накинувся на організаторів концерту з невиправданою критикою професійної якості підготовки номерів.
Хочеться зазначити, що на концерті не було професійних хореографів, які могли б дати професійну та кваліфіковану оцінку цього заходу. А оцінку, яку дає виступу бучанських юних артистів пані Ала Кравченко, аж ніяк не можна вважати професійною, адже вона працює художником-оформлювачем у клубі й ніякого відношення до хореографії та постановки концертів не має. Щоб по-справжньому оцінити професійний рівень колективів, які проводили концерт, наведемо деякі факти.

За сім років роботи хореографічний колектив “Оксамит” неодноразово був лауреатом та переможцем дитячого фестивалю „Травнева веселка”, постійно брав участь в оглядах художньої самодіяльності серед шкіл, став лауреатом обласного фестивалю „Терпсихора запрошує”, був запрошений до участі в параді на святковому концерті у Києві на Майдані Незалежності, брав участь у масштабній всеукраїнській акції “Не продавайся”, яку проводило Міністерство сім’ї та молоді, виступав на одній сцені з відомими українськими зірками - Марією Бурмакою, групами “Mad Heads”, “Чілі бомберс” та ін. На ювілеї Бучанської школи-інтернату разом з “Оксамитом” Тіна Кароль виконала свою пісню “Show me your love”.
2005 року колектив брав участь у всеукраїнському дитячому телевізійному конкурсі „Весняні ластівки” (м. Київ) – з-поміж 70 колективів з різних куточків України „Оксамит” потрапив у десятку найкращих. Хореографічний колектив “Оксамит” брав участь у конкурсі “Морська мушля” в Болгарії, звідки привіз аж 6 дипломів (2005 р.) та 4 дипломи в (2006 р.). 2006 року колектив „Оксамит” став дипломантом обласного конкурсу „Дебют”, посівши третє місце. А в 2007 році в номінації “Сучасний танець” колектив, на цьому ж конкурсі, зайняв почесне друге місце, набравши велику кількість балів - 121. Інший колектив – ворзельський театр-студія “Крила” (керівник С. В. Соколенко, вона ж режисер звітного концерту), хоча ще зовсім молодий, проте встиг отримати на фестивалі “Театральні обрії” приз за найкращу режисуру та приз глядацьких симпатій. Гадаємо, що ці факти переконливо свідчать про визнання високого рівня майстерності наших колективів справжніми фахівцями в цій справі.

Шановні бучанці!
Нам потрібно пишатися, що є в нашому місті такі люди, які віддають свою душу дітям, що є щасливі батьки, діти яких займаються хореографією. Завдяки виступам на фестивалях та конкурсах, виступам в інших містах про Бучу заговорили, як про місто з гарним культурним розвитком. А відкривши газету і, прочитавши цю ганебну статтю, стало зрозуміло, що не всі люди однаково переживають і турбуються про майбутнє нашого міста, є його патріотами.

Сергій Орнатський,
керівник хореографічного колективу "Оксамит"



Точка зору
Неабияке обурення викликала публікація в „Бучанських новинах” від 27.04.07 „Звітний концерт у школі мистецтв” серед гостей та безпосередніх учасників цього дійства.

Точка зору автора цього матеріалу є однобокою. На нашу думку, свято дитячої творчості, організоване О.К.Вижгою, заслуговує на кращі відгуки. Глядачі отримали велике задоволення не тільки від яскравості світлових ефектів та музичного оформлення, а, насамперед, від гарної хореографічної постановки композицій.
Чи може колектив, у підготовці якого, за словами автора вищезгаданої статті, відчувається брак хореографічної майстерності, замаскований лише зовнішніми ефектами та творчими пошуками, зайняти 2-ге місце серед найкращих хореографічних колективів області в конкурсі „Дебют”, який відбувся 21 квітня цього року?
Як бачите, кваліфіковані хореографи насправді високо оцінюють танцювальні композиції колективу „Оксамит”. І тому авторці публікації слід було б вибачитися за образливі слова її статті не тільки перед керівником О. Вижгою, а й перед її вихованцями.

Дуже прикро, що серед нас є люди, які відвідують концерти, підготовлені дітьми, лише для того, щоб оцінити промови офіційних осіб, а не творчість юних артистів. Авторці статті забракло теплих слів для дітей, які змогли створити піднесену, незабутню атмосферу свята, за допомогою танцю передавали свої почуття, натхненно виконували музичні твори, не дивлячись на свій юний вік, досить упевнено почувалися на сцені.

Ми висловлюємо подяку талановитому хореографу й викладачу О.К. Вижзі. Вона працює не тільки над майстерністю своїх вихованців, а й розвиває творчі здібності своїх учнів, прививає дітям любов до витонченої класичної музики, навчає їх сприймати та розуміти прекрасний світ мистецтва.

Батьки учнів
хореографічного відділення Бучанської школи мистецтв ім. Левка Ревуцького
викладача О. Вижги
газета: №18 "Бучанські новини" від 11 травня 2007р.
Коментарів: 3
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
FAN
  • FAN (0)
  • Гостi
  • 30 травня 2007 13:05
Я ошибся , он выступает 2-го июня в доме опереты!

0
ANTIFAN
  • ANTIFAN (0)
  • Гостi
  • 7 липня 2007 21:25
Это позор, у нас естиь намного лучше коллективы!!!

0
kidrock
  • kidrock (0)
  • Гостi
  • 3 листопада 2007 00:39
ОКСАМЫТ МИ ЛУТШЕ ВСЕХ!!! wink

ОКСАМЫТ МЫ ЛУТШЕ ВСЕХ!!! wink

0