Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Реалізувати у Бучі державну політику з питань молоді..

Реалізувати у Бучі державну політику з питань молоді..

НІНА КАЛІНІНА: “НАШЕ ЗАВДАННЯ – УСПІШНО РЕАЛІЗОВУВАТИ У БУЧІ ДЕРЖАВНУ ПОЛІТИКУ З ПИТАНЬ СІМ'Ї ТА МОЛОДІ”

Міністерство у справах сім’ї та молоді покликане розробляти державну політику щодо захисту, створення сприятливих умов для родин і молодого покоління. Згідно законодавства, вік молоді визначається від 14 до 35 років. Ця категорія населення, на думку фахівців, – найбільш динамічна, яка здатна стрімко розвиватися та потребує сприяння й допомоги з боку відповідних служб. Таку підтримку на місцях повинні надавати спеціально створені відділи, що працюють у даному напрямку.

Тож, ми пропонуємо вашій увазі інтерв’ю із новопризначеним завідувачем Бучанського міського відділу у справах сім’ї та молоді –
Ніною Дем’янівною Калініною.

— Скажіть, на що спрямована робота відділу, які цілі й завдання ставите перед собою?
Реалізувати у Бучі державну політику з питань молоді..— Відділ сім’ї та молоді виконавчого комітету Бучанської міської ради був створений з 1 січня 2007 року. Вже затверджено положення та штатну чисельність. Відділ складатиметься з двох осіб – завідувача та головного спеціаліста. Основна наша мета й завдання полягають у тому, щоб у місті успішно й ефективно реалізовувалася державна політика з питань сім’ї та молоді, яка базується на розроблених програмах.

— Які саме програми плануєте реалізовувати в Бучі?
— Бучанською радою затверджені такі місцеві програми: “Підтримки молоді на 2007-2009рр.”, програма “З питань роботи з обдарованою молоддю на 2007-2009рр.”, “Молодь Бучі”, “Патріотичне виховання населення, формування здорового способу життя, розвитку духовності та зміцнення моральних засад суспільства”. Відповідно до вищезазначених програм мають бути створені сприятливі умови для політичних, економічних, соціальних, законодавчих, фінансових та організаційних передумов для життєвого самовизначення та самореалізації молоді, розв’язання її нагальних проблем. Зокрема, це надання доступних і якісних послуг – освіта, сприяння творчому та інтелектуальному розвитку, забезпечення зайнятості та розвиток підприємницької діяльності молоді, формування здорового способу життя, підтримка обдарованої молоді.
Довідка
Близько 10 років працювала начальником відділу у справах сім’ї та молоді Ірпінської міської ради. Улюблені заняття – квіти, вишивання, в’язання, спілкування з цікавими людьми. Від своїх слів – ніколи не відмовляється, що вже стало життєвим принципом. Одружена, має двох дорослих дітей.

— Які заходи будуть спрямовані на сім’ю, її захист?
— Діє програма щодо посилення соціального захисту багатодітних та неповних сімей Бучі, яких також немало в нашому суспільстві. Також відділ готує до затвердження на сесії програму по оздоровленню дітей, програму “Бучанська родина”.
Хотілося б навести приклад однієї бучанської родини, що потрапила в екстремальну ситуацію і відноситься до категорії незахищених. Ця сім’я має свої традиції, позитивно впливає на виховання дітей, є зразком для наслідування. Але батько родини, в якій 8 дітей (шестеро – неповнолітніх і двоє повнолітніх, але які ще навчаються), захворів і потребує термінової операції. Мати перебуває в декретній відпустці по догляду за дитиною. Цій родині потрібна допомога і, якщо знайдуться не байдужі люди, які бажають її надати, ми радо з ними зустрінемося.

— На державному рівні широко розроблялися заходи щодо правової обізнаності населення. Вони будуть реалізовуватися і для жителів нашого міста?
— Затверджена в нашому місті програма правової освіти населення Бучі на 2007-2009рр. буде активно впроваджуватися. Добре те, що вона стосуватиметься не лише молоді, але й дорослого населення. Адже як показує досвід, правових знань не достатньо навіть і у досить зрілих бучанців. До чого це призводить? Люди багато чого втрачають, не знаючи законів і постанов Кабінету Міністрів, зокрема в матеріальному плані. Якщо ти не в курсі державних змін, то й не завжди знаєш, до якої служби звернутися та вчасно подати документи, і, як наслідок, – втрачається можливість отримання цілком реальної допомоги. Особливо це стосується незахищених категорій – сімей з дітьми, неповних родин.

— Досить актуальним є питання насильства в сім’ях, але не завжди самі жертви хочуть це афішувати. Яка робота проводитиметься в цьому напрямку, чи планується надання допомоги по виходу з таких кризових ситуацій?
— Відділ займається питанням сімей, які потрапили в кризові ситуації або один із членів яких зазнав насильства. За спільним наказом семи міністерств на відділ покладається координація роботи органів внутрішніх справ, служби у справах неповнолітніх, медицини, освіти, соціального центру, виконавчої служби щодо роботи з такими сім’ями.

Кожен громадянин по відношенню до якого вчинено насильство іншим членом сімї може звернутися із заявою до міліції чи відділу у справах сімї та молоді. Якщо звернення надійшло до відділу, то заява реєструється і в 3-х денний термін має бути передана до органів внутрішніх справ. Відповідно правоохоронні органи повинні постійно інформувати відділ про факти скоєння насильства в сімях. Відділ координує роботу із кожною конкретною сімєю по наданню їй різних видів допомоги.
Трапляються й факти насильства по відношенню до неповнолітніх дітей. У даних ситуаціях із жертвами та безпосередньо з насильниками повинні працювати соціальні працівники, відділ у справах сім’ї та молоді, кримінальна міліція у справах неповнолітніх, дільничні інспектори міліції. Це спільна робота багатьох служб і подолати проблему можливо за умови об’єднання зусиль.

— Які заходи плануєте втілити найближчим часом?
— Зараз, за підтримки міського голови готуємо подарунки сім’ям, у яких у січні 2007 року народилася дитина (зареєстровано 25 новонароджених). Таким чином хочемо привітати перших бучанських міських жителів. Крім того, в березні цього року запрошуємо дівчат взяти участь у конкурсі „Міс Буча”. Вік від 14 років і до... Якихось строгих обмежень у цьому плані не буде.

У своїй роботі пильно стежитимемо й за юними талантами – будемо підтримувати молодих художників, літераторів та ін. Проводитемо конкурси, виставки робіт обдарованої молоді.
Чимало часу, сил та уваги будемо приділяти профілактичній роботі з питань попередження негативних проявів у молодіжному й підлітковому середовищі. Окрім служб, плануємо залучити громадські організації. У цих заходах братиме участь і сама молодь.

— Штат відділу невеликий. Це не стане на заваді проведенню такого великого об’єму роботи?
— Штат відділу дійсно малий, тому є необхідність у створенні центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Спеціалісти таких центрів працюють в Україні за вже встановленими державними стандартами. Приміром, якщо проводиться робота з сім’ями, то один працівник охоплює 15 родин. Що ж до спектру їхньої праці, то він досить широкий – це й робота з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах і потребують допомоги психологів, соціальних працівників, робота з молоддю, яка звільнилася з місць позбавлення волі, втілення заходів, спрямованих на профілактику туберкульозу, ВІЛ/СНІДу, наркоманії.
Діяльність даного центру також повинна бути спрямована на роботу з молоддю, яка має особливі потреби, що включає і проведення різних заходів для цієї категорії.
Організація роботи відбуватиметься таким чином: відділ сім’ї та молоді координує роботу такого центру та працює з ним у тісній взаємодії. Центр соціальних служб дуже потрібний у нашому місті й думаю, що він буде створений, ми знайдемо підтримку серед депутатського корпусу.

— Як Ви оцінюєте культурний рівень бучанської молоді? Яка вона, які процеси відбуваються в молодіжному середовищі?
— У нас є чимало молоді позитивно налаштованої, адже в місті нема занадто складних, феноменальних явищ. А загалом можна сказати, що вона динамічна, віддзеркалює процеси, які відбуваються в державі. Не останню роль відіграє й виховання у сім’ї. Якщо ми будемо передавати своїм дітям тільки найкраще, то й вони будуть кращими.
газета: №6 "Бучанські новини" від 16 лютого 2007р.
Людмила Гладська
 Інші новини по темі:
Положення про відділи Бучанської міської ради

Положення про відділи Бучанської міської ради

ВИКОНКОМ
Дітям та молоді особлива увага

Дітям та молоді особлива увага

Бучанські новини
Новопризначені начальники служб Бучі

Новопризначені начальники служб Бучі

Бучанські новини
Обмеження для дітей віком до 16 років

Обмеження для дітей віком до 16 років

Бучанські новини
Оздоровлення дітей та молоді

Оздоровлення дітей та молоді

Бучанські новини
З нового року в місті відкриють центр соціальних служб

З нового року в місті відкриють центр соціальних служб

Бучанські новини
«Ми йдемо назустріч молоді»

«Ми йдемо назустріч молоді»

Бучанські новини
Буча : "Призовник. Весна-2007"

Буча : "Призовник. Весна-2007"

Бучанські новини
Рішення сесії: У Бучі перейменували відділ культури та спорту

Рішення сесії: У Бучі перейменували відділ культури та спорту

ВИКОНКОМ
У День закоханих..

У День закоханих..

Бучанські новини
Київський обласний молодіжний форум

Київський обласний молодіжний форум

Буча та регіон
Девіантна поведінка дітей – сигнал до роботи

Девіантна поведінка дітей – сигнал до роботи

Бучанські новини
Буча остаточно позбудеться комуністичних назв вулиць та провулків

Буча остаточно позбудеться комуністичних назв вулиць та провулків

Бучанські новини
Податкова: Де письмово отримати податкову консультацію

Податкова: Де письмово отримати податкову консультацію

Публікації
"Тато, мама і я – спортивна сім’я"

"Тато, мама і я – спортивна сім’я"

спортивні новини
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.