Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Світлана Архипенко : "Ми захищаємо права неповнолітніх"

Світлана Архипенко : "Ми захищаємо права неповнолітніх"

СВІТЛАНА АРХИПЕНКО: „МИ ЗАХИЩАЄМО ПРАВА НЕПОВНОЛІТНІХ”

Світлана Архипенко : "Ми захищаємо права неповнолітніх"— Скажіть, будь ласка, в чому саме полягає робота служби у справах неповнолітніх?
– Наша служба – окрема структура, робота якої спрямована на дитину, її потреби. Особлива увага приділяється захисту прав неповнолітніх. На жаль, проблема поганого поводження з дітьми, невиконання батьками своїх обов’язків й зараз залишається актуальною, можна навіть сказати, що вона загострилася – є неблагонадійні сім’ї, в яких дорослі зловживають алкоголем чи наркотиками, жорстоко поводяться з дітьми. Зрозуміло, що від цього в першу чергу страждають самі діти, адже у їхній свідомості відкладається механізм поведінки батьків, що зрештою призводить до наслідування такої моделі, сприяє у них прояву агресії та негативу до решти членів суспільства, виникає внутрішньо особистісний конфлікт. Це проблема комплексна й підходити до неї потрібно різносторонньо, індивідуально до кожного. Не завжди можна подолати першопричину такого стану речей, але обов’язок служби у справах неповнолітніх – максимально захистити дітей, надати допомогу, забезпечити їм нормальні та прийнятні умови для подальшого життя.

— Який механізм реагування на ту чи іншу ситуацію?
— Якщо до нас надходить сигнал про порушення прав дитини або сімейні проблеми, що вкрай негативно впливають на неї, ми повинні відреагувати на це. Зазвичай, робимо обстеження умов проживання, намагаємося вникнути й розібратися в ситуації, що склалася, перевірити її, і лише потім вживаються якісь заходи. Для кожної сім’ї й дитини вони різні: ставимо на облік, у випадках, де це потрібно, працюємо з кримінальною міліцією, подаємо справи на адмінкомісію, допомагаємо самим батькам, зокрема із влаштуванням на роботу, проводимо бесіди.
Як уже було зазначено, часто батьки самі не хочуть брати участі в долі й вихованні своїх дітей, а це – найгірше, адже до них практично не можливо “достукатися”. Проте, є й такі, що згодом приходять й дякують – на них вдалося вплинути, вони замислилися над своєю долею й обрали правильний шлях у житті.
У будь-якому разі, такі сім’ї завжди знаходяться на контролі, з-за потреби викликаються, провідуються, адже ми повинні знати, як живе дитина, її справами цікавимося через школу.

— Тобто, ви підходите до проблеми комплексно, взаємодієте й з іншими структурами?
— Так, ми співпрацюємо з різними службами. Але найбільш тісно – із міліцією та дитячою лікарнею. Працівники останньої допомагають нам тим, що кладуть діток на обстеження, лікують, поки ми не влаштуємо їх до інтернату чи притулку й не оформимо це юридично. Крім того, поліклініка завжди повідомляє нам про ситуації, які слід вважати тривожними. І ми силами різних служб шукаємо шляхи їх вирішення.

— Робота з неповнолітніми має свою специфіку. Чи передбачений у штаті психолог, який би працював із дітьми?
— Психологи є в школах. Передбачається, що і в штатному розписі відділу освіти працюватиме психолог-фахівець, який, зокрема, займатиметься й цією категорією дітей. Його послугами ми будемо користуватися.

— Щодо організаційних моментів. Де в подальшому розміщуватиметься служба і який штат працівників передбачений у ній?
— Це питання ще на стадії вирішення: чи ми будемо поділяти приміщення разом із відділом освіти, чи залишимося під дахом міської ради. У службі передбачено дві штатні одиниці, але поки що є тільки начальник. Кандидатура головного спеціаліста – наразі підбирається і є дуже важливою, адже в нас повинен бути ще й підрозділ – орган опіки та піклування. У його компетенції – представляти інтереси дітей у справах, що стосуються житла, майна, дитячих актів, позбавленням батьківських прав, опіки, усиновлення, аліментів судових слухань, посвідчення дитячого підпису, тобто, всіх питань, які стосуються дітей та виходять за межі побутових.
Взагалі, в Бучі понад 5 тисяч дітей, тому логічно, що працювати доведеться багато й наполегливо.
Перший рік роботи служби – рік становлення. З досвідом, з тими надходженнями, які в нас будуть, не раніше ніж через рік можна буде говорити про результати.

— З якими проблемами довелося зіштовхнутися, коли розпочали діяльність?
— Головна проблема, яка сьогодні стоїть перед нами – запобігання дитячій бездоглядності. З січня 2006 року вийшов та вступив у дію закон, згідно якого, батьки не мають права без дозволу органів опіки й піклування вчиняти будь-які матеріальні дії (навіть, якщо дитина й зареєстрована).
До своєї праці намагаємося залучати й підприємства та установи, щоб вони сприяли ефективній роботі, тобто повідомляли про ситуації, які є в нашій компетенції. Хотілося, щоб і наші депутати були більш активними в цьому плані – знали й повідомляли про подібні проблеми у своїх округах, допомагали своїм виборцям їх вирішувати.

— А як щодо безпритульних дітей: чи проводиться в цьому напрямку якась робота? Наскільки складно контактувати з ними?
— Цим питанням також займалися. Доки в нас не було своєю служби, співпрацювали із службою у справах неповнолітніх міста Ірпеня, проводили спільні рейди. Ми ходили по платформах, вокзалах, місцях, де могли б знаходитися такі діти. Потім віднаходили відповідні заходи. Перше, що намагалися зробити - установити з ними контакт, адже не кожен охоче йде на відверту розмову, з’ясовували звідки вони й чому опинилися на вулиці. Якщо діти місцеві – відвозили додому. Але, як показує досвід, діти з вулиці зазвичай приїжджають з інших районів та міст України, як кажуть – куди доля закине.
Із цими дітьми дійсно важко знайти спільну мову – вони замкнені в собі, мало що хочуть розповідати, з недовірою ставляться до оточуючих, особливо дорослих. Хоча й серед них є різні характери – одні тікають, ховаються, інші ж навпаки – просять, щоб їм допомогли, забрали з вулиці.

— На що спрямовані перші кроки діяльності служби у справах неповнолітніх, які найближчі плани?
— У планах – проведення шкільних рейдів. Будемо перевіряти, як проходить виховна робота з дітьми, які потребують особливої уваги, в навчальних закладах. Адже часто вчителі чи дирекція шкіл ставлять нас перед фактом: – такий-то не відвідує навчального закладу. Але що ж зробили самі педагоги, щоб виправити таку ситуацію, скільки разів пішли додому до дитини й поцікавилися причиною цього? Таке ставлення також є проблемою.

— На Вашу думку, що саме призводить до неналежного догляду за дітьми: впливають економічні фактори чи це все ж таки більше провина самих батьків, їхня моральність?
— Перше, що можна назвати - це безвідповідальність батьків. Є ж багатодітні родини, матері-одиночки, які гідно виховують дітей, люблять їх, вкладають у них душу, хоч і матеріальний стан залишає бажати кращого. При такому вихованні діти не будуть вештатися вулицями, чи недоглянутими. Потрібна людська відповідальність перед маленькими створіннями, що народилися, уважне ставлення до них. А так буває – не завжди. І поки самі батьки не зрозуміють, що діти часто віддзеркалюють їхню, не завжди гарну, поведінку, й до яких наслідків це може призвести – доти цю проблему не вдасться остаточно вирішити...
газета: №5 "Бучанські новини" від 9 лютого 2007р.
Людмила Гладська
 Інші новини по темі:
Новопризначені начальники служб Бучі

Новопризначені начальники служб Бучі

Бучанські новини
Кримінально-виконавча інспекція: Кроки становлення

Кримінально-виконавча інспекція: Кроки становлення

Ірпінський вісник
Управління юстиції міста Буча інформує

Управління юстиції міста Буча інформує

міська юстиція
Своя служба у справах неповнолітніх

Своя служба у справах неповнолітніх

ВИКОНКОМ
Дітям та молоді особлива увага

Дітям та молоді особлива увага

Бучанські новини
Учні поспілкувались з правоохоронцями

Учні поспілкувались з правоохоронцями

відділ освіти
Реалізувати у Бучі державну політику з питань молоді..

Реалізувати у Бучі державну політику з питань молоді..

Бучанські новини
Юридична консультація

Юридична консультація

міська юстиція
Дозвілля підлітків залишається на контролі служб

Дозвілля підлітків залишається на контролі служб

Бучанські новини
Статистика ради опіки та піклування

Статистика ради опіки та піклування

Буча та регіон
Причини невиконання молодшими школярами правил культурної поведінки

Причини невиконання молодшими школярами правил культурної поведінки

статті
Реєстрація народження дитини — правовий акт, що засвідчує її походження

Реєстрація народження дитини — правовий акт, що засвідчує її походження

Бучанські новини
Формування молодіжної свідомості

Формування молодіжної свідомості

Бучанські новини
"Я ще з дитинства мріяла захищати людей..."

"Я ще з дитинства мріяла захищати людей..."

Молодіжне слово
Юридична консультація: Договори між подружжям щодо спільних дітей

Юридична консультація: Договори між подружжям щодо спільних дітей

законодавтство
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.