Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Молодь стала “активнішою” у правопорушеннях

Молодь стала “активнішою” у правопорушеннях

Зараз інформацією про скоєння злочину нікого не здивуєш. Більшість громадян вже звикли сприймати екстремальні випадки як даність. Іноді й самі “грішать”. Щоправда, додають: “Добре, що це сталося не зі мною!”. Але від цього “оптимістичного” ствердження ситуація кращою не стає. Яка ж криміногенна обстановка в Бучі? Про це ми дізнавалися у начальника Бучанського селищного відділення міліції Євгена Лебедька.

Молодь стала “активнішою” у правопорушеннях- Десь місяць тому, в Парку Слави були знову побиті бігборди. Чи розкритий цей злочин? Якщо так, то яка доля затриманих, що на них чекає?
- Так, до Ірпінського міськвідділу внутрішніх справ надійшло повідомлення про те, що в ніч з 13 на 14 жовтня 2006 року, в Бучі, невідомі особи з хуліганських мотивів пошкодили бігборди та лавочки на Алеї Слави. В ході проведення розшукових заходів Бучанським СВМ було встановлено, що даний злочин був скоєний двома громадянами Бучі. Вони обидва повнолітні, раніше до кримінальної відповідальності не притягувалися, в поле зору міліції не потрапляли.

Злочин був скоєний на ґрунті зловживання спиртними напоями. Як згодом пояснив один із звинувачених, він був сильно роздратований внаслідок сварки з невідомою особою, через що й пошкодив майно. Цей злочин був розкритий протягом 3-х діб. Їм інкримінується ст. 296 Кримінального кодексу України – Хуліганство (Грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом. Ці дії, вчинені групою осіб, караються обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на строк до 4 років. – прим. авт.).
Зараз ведеться слідство.

- Але подібні випадки – не рідкість. На Вашу думку, чим спричинена така поведінка людей?
- Причина переважно в тому, що молодь вживає спиртні напої, а потім починає з’ясовувати між собою стосунки, що призводить до бійок і хуліганських проявів з їхнього боку. На дані випадки реагують Бучанське СВМ та Ірпінський МВ. В період з 10-12 листопада 2006 року нами проводилися профілактичні заходи і хочу сказати, що за ці три дні в селищі було спокійніше, менше скоювалося злочинів. Тобто, люди розуміють, що правоохоронці патрулюють вулиці й поводять себе більш достойно.

- Зрозуміло, що в Бучанському селищному відділенні міліції не вистачає людей, аби охопити всю територію Бучі. Чи допомагає вам в цьому плані Ірпінський міський відділ ВС?
- Ірпінський відділ міліції надає допомогу та виділяє наряди “Барсу” і патрульної служби, які патрулюють територію – це переважно привокзальна площа, Київська площа, центральні вулиці. На інші дільниці не вистачає сил. Якщо буде більше людей, залучатимемо їх і в інші мікрорайони Бучі.
Ці патрулювання відбуваються постійно, чи лише в певний період?

В плані відпрацювання – постійно. Також тоді, коли загострюється обстановка з правопорядком. Потрібно зрозуміти, що наш регіон – великий і є не лише Буча, а й Гостомель, Коцюбинське, інші прилеглі території. Людей, щоб охопити ці населенні пункти, не вистачає. Тому намагаємося контролювати обстановку на вулицях тими силами, які в нас є.

- Яка зараз ситуація в селищі з незаконним обігом наркотичних речовин?
- За 10 місяців цього року, нами та галузевими службами Ірпінського МВ було розкрито та зареєстровано 18 злочинів на території Бучі, які пов’язані з незаконним обігом наркотичних речовин ( виявлено 12 фактів зберігання наркотичних речовин; 4 факти збуту наркотиків на території селища; 2 факти - утримання наркопритонів).

Для прикладу наведу, що в минулому році було зареєстровано лише 8 подібних випадків. Вважаю, що така різниця спричинена покращенням розкриття цих злочинів, профілактикою з боку міліції.
В чому саме полягає дана профілактика та чи є вона дійсно ефективною?

З метою профілактики та запобіганню скоєння злочинів Бучанським СВМ та ірпінськими галузевими службами проводяться рейди, під час яких затримуються особи, які перебувають в стані наркотичного сп’яніння. Згідно ст. 263 Кодексу України Про адміністративні правопорушення вони направляються до ізолятора тимчасового утримання Ірпінського МВ для огляду лікарем-наркологом та встановлення місця придбання наркотичної речовини. Такі заходи є досить дієвими, адже це профілактика, крім того, можна поговорити з такою людиною, поставити на облік. Також постійно проводяться перевірки місць скупчення осіб, які схильні до вживання наркотичних речовин. Люди, які вже потрапляли до міліції за вживання наркотиків, автоматично ставляться на облік.

Щодо подальшої роботи в цьому напрямку, то плануємо спільно з депутатами Бучанської селищної ради проводити рейди по школах, учбових закладах, де проходитимуть бесіди з учнями, роз’яснення їм, що таке наркоманія і як від неї вберегтися.

- Стосовно агресивної поведінки з боку підлітків – порушення тиші в нічний час, лайок, дрібного хуліганства. Ви реагуєте на такі випадки?
- Ми реагуємо на будь-які правопорушення і злочини, тому що це наші обов’язки.
Випадки порушення тиші й спокою, хуліганство з боку підлітків є. Приміром, в школі №4 –неодноразово пошкоджувалися вікна, розмальовувалися стіни. Наші працівники брали участь у виявленні цих правопорушень і відповідні матеріали передавалися на розгляд згідно законодавства.

Скажу, що молодь, на жаль, стала дещо “активнішою” у цих правопорушеннях. Щоправда, це проблема не лише Бучі, а швидше держави. Зі свого боку ми намагаємося долати такі випадки, переконувати молодь в тому, що цього робити не потрібно. Адже можна один раз оступитися, а потім решту життя про це шкодувати.

Чи можна взагалі виділити в плані правопорядку найгострішу для сьогодення проблему?
Якщо раніше вкрай гостро стояло питання квартирних крадіжок, то зараз можу констатувати – їх стало значно менше. Було виявлено декілька груп, які займалися цією злочинною діяльністю.
Зараз, актуальною є проблема побоїв в громадських місцях, багато тілесних ушкоджень.

Проте, я вважаю, що всі проблеми є гострими, тому потрібно до кожної з них підходити індивідуально. Адже, наприклад, та ж наркоманія тягне за собою низку інших злочинів, таких як пограбування, крадіжки.

- Тяжкі злочини є?
- Щодо тяжких злочинів (а це переважно пограбування, розбої), то в Бучі всі вони на даний момент розкриті. Радує те, що вбивств в цьому році не було, єдине - була одна спроба вбивства. Сталося це за умов, коли співмешканка посварилася із своїм співмешканцем, взяла ножа і з опалу всадила його в ділянку серця. Цей злочин розкритий, особа притягнута до відповідальності.

- Ваше ставлення до муніципальної міліції – її переваги та недоліки?
- Якщо все буде в рамках закону, то муніципальна міліція – це добре. Адже правоохоронні органи повинні співпрацювати із селищними і міськими радами, допомагати один одному. Власне, це запорука підвищення ефективності роботи. Принаймні, недоліків у такому введенні я не бачу, адже міліція залишиться такою ж, буде та ж форма, законодавство від цього не зміниться.

- Хотілося б повернутися до давнього питання – вбивства двох дівчаток в Блиставиці. Ширяться чутки, що злочинців затримано. Дехто стверджує, що їх спіймали, але злочинців вбили співкамерники. На скільки такі розмови підтвердженні?
- Ці чутки не підтвердженні. На жаль, на даний час цей злочин залишається не розкритим.
Людмила Гладська 
газета: "Бучанські новини" №45 від 17 листопада 2006р.
 Інші новини по темі:
У Бучі скоєно злочин

У Бучі скоєно злочин

Буча та регіон
З власної вини двічі покараний!

З власної вини двічі покараний!

Бучанські новини
Серійних грабіжників затримано

Серійних грабіжників затримано

Бучанські новини
Відмовили в порушенні кримінальної справи. що робити та куди скаржитись?

Відмовили в порушенні кримінальної справи. що робити та куди скаржитись?

статті і публікації
Керівництво Ірпінського міського відділу внутрішніх справ звертається до жителів Ірпінського регіону

Керівництво Ірпінського міського відділу внутрішніх справ звертається до жителів Ірпінського регіону

Бучанські новини
Резонансний злочин у Бучі

Резонансний злочин у Бучі

Буча та регіон
Міліція поверне довіру народу

Міліція поверне довіру народу

Бучанські новини
У перспективі - Бучанський міский відділ мілції

У перспективі - Бучанський міский відділ мілції

Бучанські новини
Що робити потерпілому від злочину?

Що робити потерпілому від злочину?

Буча та регіон
VIII сесія Бучанської селищної ради

VIII сесія Бучанської селищної ради

Бучанські новини
Про трагічний випадок у місті Буча

Про трагічний випадок у місті Буча

Буча та регіон
Зелений вандалізм у Бучі

Зелений вандалізм у Бучі

Бучанські новини
Тяжких злочинів у Бучі – стало більше

Тяжких злочинів у Бучі – стало більше

Бучанські новини
У Бучі побили гральні автомати

У Бучі побили гральні автомати

Буча та регіон
Нічний вандалізм

Нічний вандалізм

Бучанські новини
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.