ГЕРОЯМ ВІЧНА СЛАВА!

... Там сплять навічно воїни-солдати —
Чиїсь батьки, чиїсь брати, сини!
Їм не судилось весен зустрічати,
Тих, що стрічаєм ми, після війни...

Там сплять твої ровесники-орлята,
Тепер уже б були із них орли,
Схилися ж над могилами солдатів,
Що у боях за тебе полягли...


ГЕРОЯМ ВІЧНА СЛАВА!

Увеличить картинку


Війна... Це поняття уособлює в собі розруху, горе і відчай, смерть. Чорним птахом над світом пролетіла звістка про її початок. Мороком оповила існування народів, принесла страждання і біль. Ми лише сторонні спостерігачі цієї драми, що звикли аналізувати хід історії, висловлювати “мудрі” думки про доцільність цієї війни, комбінувати різні варіації подій тих років.

Ми — це ті, хто бачив війну з екранів телевізорів, читав у книжках, слухав лекції викладачів і, переважно, зовсім мало розповіді дідів. Ветерани рідко змальовують картини боїв, в яких брали участь. Може, не хочуть згадувати, або ж бережуть нас — на-щадків. Не можливо без жаху переповісти про криваве місиво, що колись являло собою здорові людські тіла, звірячі крики солдатів, в яких снарядом відривало руки і ноги, безнадію родин, коли хтось із членів сім’ї не повертався з фронту.
Героїзм і патріотизм — слова, що лунають завжди, коли мова йде про День перемоги.

Увеличить картинку


Мабуть, кожен з нас вкладає свій смисл в ці поняття. Що таке безстрашність — відсут-ність страху чи знаходження сил і мужності, щоб його перебороти? Чи можливо так вже й сміливо дивитися у вічі смерті, особливо, якщо ти молодий, а життя ще тільки починається? Відповіді на ці питання знають лише вони — люди, пріоритетом для яких стало ба-жання бути вільними, подарувати країні надію на майбутнє, а нам те, що самі часто втрачали — життя. Це і є справжній героїзм.

9 травня бучанці зібралися біля пам’ятника Слави, щоб сказати: “Дякуємо” всім тим, хто дав нам можливість бути присутніми і долучитися до свята Перемоги. Теплі й лагідні по-бажання, що сходили з вуст промовців, свідчили про щирість, з якими ці слова говорилися.

Увеличить картинку


Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих у Великій Вітчизняній війні, разом з лункими пострілами автоматів згадали про їхній подвиг і ту силу духу, що була в них за-кладена...

Квіти, вічний вогонь, сльози, радість — символи свята, близького кожному, свята перемоги і життя...

Увеличить картинку


Іван Крутько, голова Бучанської ради ветеранів Великої Вітчизняної війни :
Дорогі побратими, шановні присутні! Приємно відчувати, що пам’ять про 9 травня в серцях нашого народу не вмирає. І я в цьому переконуюся. Щороку, коли я виступаю на цьому місці, то все більше і більше бачу вас — це нам, літнім людям, дуже приємно.
Всі ми смертні. На жаль, до сьогоднішнього дня нас дожило в селищі, тих, хто безпосередньо брав участь у боях — 250 чоловік, а тих, хто відчув на собі й знає, що таке війна — голод, холод, спрага, мозолі на долонях — залишилося 1300 чоловік.
З кожним роком нас все менше й менше. Війна — це жахіття. Дай Боже, щоб ніхто з вас не тільки не бачив, але й не чув про неї. Ми, старші віком, бажаємо вам щасливого дитинства, щоб в нас розвивалися і гарно функціонували школи, інші заклади, бажаємо, щоб кожен з вас мав гарну роботу та щастя у житті. Бажаємо, щоб в цей день ми тільки раділи, а не сумували.
Зі святом вас, мої друзі!

Увеличить картинку


Анатолій Варламов, голова Бучанської ради інвалідів Великої Вітчизняної війни :
Дорогі бучанці! Ось вже 61 рік, дякуючи нашим захисникам, ми живемо тихо й мирно. Сумно про це говорити, але на сьогодні інвалідів Великої Вітчизняної війни в Бучі залишилося лише 120 чоловік, з яких 80-90% вже лежачі. Скрутно нам зараз доводиться і з ліками, а інваліди хворіють дуже сильно.
Хотілося б, щоб уряд більше звертав на нас увагу. А загалом, я вітаю вас зі святом перемоги над фашизмом, бажаю вам щастя та всіляких гараздів.
Будьте здорові!

Увеличить картинку


Петро Мельник, депутат Бучанської селищної ради
Шановні бучанці, гості, і наші дорогі ветерани! Сьогоднішнє свято — незвичайне, тому що ми і святкуємо, і сумуємо, згадуємо і пам’ятаємо тих, хто в роки страшного лихоліття віддав найцінніше — відав своє життя, щоб наблизити сьогоднішній день. Ми шануємо тих героїв, які в роки війни, не жалкуючи себе і ризикуючи життям, робили все можливе заради миру на землі. Шановні наші ветерани, учасники Великої Вітчизняної війни, від депутатського корпусу селищної ради ми щиро вітаємо вас, бажаємо здоров’я, щастя. Хочемо, аби ви щоденно відчували ту шану і повагу, яку ви відчуваєте сьогодні!

Увеличить картинку


Ярослав Місяць, депутат Бучанської селищної ради
Доброго дня шановні ветерани, бучанці і гості нашого міста! Я вийшов сюди, щоб ще раз вам подякувати від імені молоді за те, що сьогодні ми вільно і мужньо зустрічаємо це свято. Якщо б не ваш подвиг, цього б сьогодні не було. Ви, в найскладніших умовах, не лише перенесли лихоліття війни, але й перемогли її. Зараз в нас, як молодої держави, теж є проблеми, але я бажав би, щоб кожна молода людина, кожен громадянин брав з вас приклад. Так як ви перемогли у війні, так само і ми повинні побудувати сьогодні свою країну. Ми це зможемо! Адже в нас є ті предки, які зуміли перемогти фашизм і звільнити від нього увесь світ.
Я щиро вклоняюся вам і бажаю, щоб ви якнайбільше передавали свій досвід молодому поколінню — свою силу характеру і волю до перемоги!

Увеличить картинку


Олександр Бондарчук, лейтенант військової частини №0565
Шановні бучанці, шановні наші ветерани! Ми цінуємо ваш подвиг, мир і свободу, які ви відстояли.
Своїм подвигом ви показали приклад найкращих якостей солдата Вітчизни — стійкість, мужність і героїзм. Як представник молодого покоління військових, сподіваюся, що ми зможемо гідно продовжити героїчні традиції захисників Батьківщини та будемо шанувати цю дату і вас, людей, які зробили все можливе, аби вона була у нашому календарі.
Сердечно вітаю всіх присутніх зі світлим святом Перемоги! Вічна пам’ять героям, які загинули у боях за визволення рідної землі...

ГЕРОЯМ ВІЧНА СЛАВА!




Людмила ГЛАДСЬКА 
газета: "Бучанські новини" №18 від 12 травня 2006р.
Анатолій Варламов, фотофакт, Буча
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.