Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » «Головне – людське здоров’я, а не «прописка»

«Головне – людське здоров’я, а не «прописка»

Бути здоровим хочеться всім. Але підтримувати організм у нормі вдається не завжди. От і звертаємося за допомогою до медиків - в надії віднайти фізичну і психічну рівновагу.
У нашому регіоні відповідні послуги для майже 120-тисячного населення надає Ірпінська центральна міська лікарня. Але галузь не стоїть на місці – розвиваються нові методики, з’являються нові підходи до лікування. Зрештою, проводяться медичні реформи. Про все це – у нашій розмові з головним лікарем ІЦМЛ Данилом Лісняком.

Даниїл Лісняк, головний лікарь Ірпінської міської лікарні ІЦМЛ- Даниле Костянтиновичу, у якому напрямку зараз рухається лікарня в плані надання послуг населенню?
- Як і всюди, відбулися певні зміни, але вони, мабуть, на краще. Ми не скорочували ні відділення, ні штатний розпис – все так само працює. А кілька років тому, у зв’язку з потребою для населення, створили два нових – кардіологічне і травматологічне відділення.
Враховуючи те, що наша лікарня переважно надає ургентну і невідкладну допомогу, то служби і адміністрація лікарні спрямовують свої зусилля, насамперед, на порятунок людського життя. Але це не означає, що ми повністю відмовились від надання планової медичної допомоги. До речі, вона також зараз розвивається. Зокрема, і завдяки тому, що свого часу отримали нове обладнання.

- Розкажіть детальніше – яке саме обладнання?
- Наприклад, маємо сучасну лапароскопічну апаратуру. Є хірурги-ентузіасти саме цього спрямування, які широко застосовують свої знання на практиці.
Також налагодили зв’язки з науковцями з кафедри хірургії Академії післядипломної освіти ім. Шупіка. Тому під час дуже складних оперативних втручань запрошуємо на консультацію і допомогу спеціалістів найвищого рівня.
До того ж, наші хірурги проводять майстер-класи, зокрема міжнародного рівня. Сюди приїздять фахівці з багатьох регіонів України, Росії, Польщі. Так само набувають досвіду й наші медики.
Такий активний обмін напрацюваннями вже призвів до позитивних результатів. Наприклад, зросла оперативна активність, набагато зменшилася кількість днів перебування хворого у стаціонарі. І не тому, що ми хочемо швидше «позбутися» пацієнта. Людина значно швидше відновлюється і стає на ноги. Зменшилася кількість післяопераційних ускладнень.
Лапароскопічний метод лікування не новий у світі, але він не поширений в регіоні. Тому в Київській області – ми одні з кращих в даному напрямку. Це якщо говорити про хірургію. А взагалі, у нас більшість лікарів на своєму місці, мають великий досвід роботи і бажання допомагати людям.

- Якщо мова вже пішла про устаткування, то чи достатньо його в усіх відділеннях?
- В принципі, діагностичним обладнанням жодна лікарня, жоден медик не будуть повністю задоволенні. Адже життя не стоїть на місці – все стрімко розвивається: з’являються нові функціональні можливості апаратури, розширюється спектр їх застосування. Звичайно, хочеться мати більш сучасні пристрої, але ми – бюджетна організація, і часто їх оновлювати не має можливості. А загалом, у лікарні є все необхідне для лікування хворих.
Проте, потрібно приділяти увагу ще й господарському питанню. Так, в медичній установі працюють харчоблок, пральня, автопарк – їх дійсно вже час оновлювати, і це нагальне питання.

- Не секрет, що періодично виникає питання: «лікарня – ірпінська чи бучанська?». Як особисто ви ставитеся до цього?
- Лікарня – ірпінська і фінансується з бюджету міста Ірпеня. Місто Буча передає субвенцію для лікування хворих у стаціонарі. З бучанською владою ми у нормальних відносинах. У нас не було серйозних конфліктів.
Крім того, всі робочі моменти, які виникали між медиками і посадовцями, – жодним чином не позначаються на ставленні до пацієнтів і їхньому лікуванні. Для нас головне – людське здоров’я, а не «прописка». У нас завжди лікувалася частина Києво-Святошинського району, Бородянського району, а з реформою швидкої допомоги це стало «узаконеною» нормою.
Лікарня – «наша», спільна для всіх. І хочеться, щоб керівництво всіх населених пунктів, які ми обслуговуємо, відповідно до цього відносилося. Ми розуміємо, що в бюджеті міста є фінансові обмеження, але хотілося більш тісної взаємодії.
Усі складні питання можна успішно обговорювати, знаходити спільну мову, як робили це до цих пір. Сподіваюся, так буде і в майбутньому.

- Чи є якась «особливість» захворюваності жителів?
- Якщо ще в минулому році у нас було багато випадків гострих захворювань живота (апендицити, перитоніти), то зараз їх все менше. І це насторожує. Є досвід, що під час Другої Вітчизняної війни різко зменшилися випадки гострих захворювань черевної порожнини. Тоді це пояснювали «стресовою ситуацією» - війною. Організм людини знаходився у фізичній, психологічній наднапрузі – його завданням було «вижити». Тож, і теперішня наша статистика наштовхує на певні роздуми...

- У регіоні з’явилося чимало платних лабораторій. Чи можна їм довіряти і де краще зробити аналізи?
- У нас клінічна лабораторія. Вона розрахована і профінансована тільки для хворих стаціонару. Так само і лабораторія бучанської поліклініки – розрахована для жителів міста.
Лабораторне обладнання у нас є. Може воно й не надсучасне, проте досить оновлене для тих необхідних аналізів, які дозволяють відстежувати стан хворого.
Але крім цього, є частина специфічних або дуже складних лабораторних досліджень. Можливо, лікарні і вдалося б придбати таке обладнання. Але ринок медичної апаратури особливий тим, що не стільки дорога сама техніка, як матеріали до неї. Кожна фірма робить їх тільки під свій апарат і ціну ставить відповідну, недешеву.
Цим користуються приватні клініки, але нічого поганого тут немає. Не так вже багато коштують ті аналізи, які треба зробити раз у декілька місяців. Насамперед, це стосується визначення рівня гормонів, різних маркерів захворювань. Це не ті дослідження, які треба робити в динаміці, як у реанімації, – кожен день.
Наприклад, я свої лабораторії довіряю, бо знаю фахівців, які там працюють: вони «головою» відповідають за цифри, які дають. Разом з тим, інші лабораторії також мають право на існування.

- Яке зараз навантаження на лікарню – чи достатньо койко-місць?
- Вистачає. Навантаження переважно на ті відділення, які надають ургентну допомогу – хірургія, травматологія, реанімація. Але практично у нас всі відділення надають екстрену медичну допомогу.
Наразі ми зробили ремонт у приймальному відділенні, пристойна хірургія. Травматологи виходять із ситуації, як можуть – також стараються.
Ще потрібно ремонтувати лабораторію, неврологічне відділення, другий поверх аптеки – та грошей обмаль.
Щодо кадрового забезпечення, то в середньому, на 80% лікарня укомплектована фахівцями по всіх напрямках.

- Стосовно реформи галузі охорони здоров’я. На якому ми «світі» перебуваємо?
- Зараз завершується перший етап реформування. Створили центр первинної медико-санітарної допомоги і зареєстрували його, як юридичну особу. З 2014 року повинен розпочатися другий етап реформи. Тут виникає питання створення так званих госпітальних округів.
Була пропозиція Бучанського міського голови Анатолія Федорука облаштувати його на базі Київської обласної психоневрологічної лікарні №2 (Кичеєво).
Одним із завдань реформи є наближення послуги до населення. Враховуючи досвід останніх снігопадів, коли швидкій допомозі було досить складно виїжджати на виклики, не впевнений, що вони зможуть туди оперативно доставити хворого.
По-друге, щоб переобладнати психоневрологічний заклад на лікарню екстреної медицини, облаштувати там пологовий будинок, дитячу лікарню – потрібно щонайменше 35 млн грн. Це дуже великі кошти. В цьому – мінус.
Разом з тим, було б добре, якби всі заклади медицини знаходилися в одному місці і створювали повноцінний комплекс медичних послуг, а не були «розкидані». В цьому – плюс.
На мою думку, все-таки потрібно розвивати вже існуючу лікарню – там, де вона є.

- Окрім «компактності», чим ще госпітальні округи відрізняються від звичайних стаціонарів?
- У госпітальному окрузі повинні бути лікарні екстреної допомоги, планового лікування (можна створити на базі окремих відділень), відновлювального лікування і хоспіси.
Відновлювальна терапія і хоспіси – це дуже недешеве задоволення.
Госпітальні округи не будуть співпадати з адміністративними районами. Вони розраховані на 200-500 тисяч населення. Туди «підтягнуть» й інші райони.
На жаль, поки що ні в кого немає досвіду – як краще його зробити. Йдемо навпомацки, набиваємо «гулі» і паралельно вчимося.
Крім того, зрозумійте – є певні особливості кожного регіону. Те, що «на ура» проходить в Донецькій області (де велика густота населення), буде не дуже добрим досвідом у Львівській області, де менше проживає людей.
А в Бородянському районні є таке село Мигалки. Якщо госпітальний округ зроблять в Кичеєво, як думаєте – «швидка» зможе «довезти» тяжко хворого?..
Тому це питання треба вивчати, детально опрацьовувати. Поки що створення Північно-Західного госпітального округу – тільки перспективи.

- Як ви ставитеся до страхової медицини: чи потрібно її запроваджувати в Україні?
- Ставлюся до цього позитивно - страхову медицину потрібно запроваджувати. Це – перспективно. Але…
По-перше, страхова медицина може бути тільки тоді, коли працюватимуть всі підприємства і кожне з них вчасно сплачуватиме податки. Якщо цього не буде, то ні про яку страхову медицину не може йти мови. Маю на увазі в тому значенні, як її розуміють в усьому світі, а не нашу – якусь особливу, українську.
По-друге, через страхову медицину пройшло багато країн. Проте найбільш розвинені з них – знову повертаються до тієї системи, від якої пішли – безкоштовної медицини.
І роблять її або основною, або складовою всієї системи охорони здоров’я.
Також можна навести досвід Куби та Лівії (так звана система Семашко) – державна медицина була на 100% профінансованою.
Тож, страхова медицина – це добре, але вона не є панацеєю від всіх проблем.

- А медицина може бути безкоштовною?
- Ні, бо це і ліки, і матеріали, діагностичне обладнання. Питання тільки в тому, хто за це платить - держава чи приватні структури, чи самі пацієнти.

- Стосовно майбутнього: які бачите перспективи розвитку лікарні?
- Будемо залучати до співпраці лікарів-гінекологів і лікувати дану патологію. Адже за останні роки значно зросла кількість «жіночих» хвороб, які потребують нагального вирішення. Наприклад, із застосуванням того ж лапараскопічного методу. Це менш травматично, хірург має можливість під час операції побачити «повну картину» стану черевної порожнини. При класичному оперативному методі – це мало можливо.
Ще такі втручання проводяться з мінімальними косметичними дефектами. А це для «слабкої статті» - також досить важливо.
Крім того, будемо розвивати й інші відділення. Ми від душі хочемо, щоб люди були здоровими!
Людмила ГЛАДСЬКА 
газета: "Бучанські новини" №15 від 12 квітня 2013 року
Лікарня, медицина
 Інші новини по темі:
Ірпінська лікарня – у ногу з часом (відеосюжет)

Ірпінська лікарня – у ногу з часом (відеосюжет)

Ірпінський вісник
Міську лікарню готують до прийому хворих на COVID-19. +40 ліжок

Міську лікарню готують до прийому хворих на COVID-19. +40 ліжок

Буча та регіон
Міська лікарня отримала 10 нових ліжок-трансформерів

Міська лікарня отримала 10 нових ліжок-трансформерів

Буча та регіон
Міська лікарня стане «базою» для навчання

Міська лікарня стане «базою» для навчання

Буча та регіон
Всім потрібно зареєструватися: Ірпінська центральна лікарня впроваджує медичну інформаційну систему

Всім потрібно зареєструватися: Ірпінська центральна лікарня впроваджує медичну інформаційну систему

Буча та регіон
Про медичну галузь регіону в цифрах і фактах

Про медичну галузь регіону в цифрах і фактах

Ірпінський вісник
Лікарі з міської лікарні стажуються в Німеччині (відеосюжет)

Лікарі з міської лікарні стажуються в Німеччині (відеосюжет)

Ірпінський вісник
Спалах захворювання серед медперсоналу. Ірпінська лікарня (в Бучі) на карантині

Спалах захворювання серед медперсоналу. Ірпінська лікарня (в Бучі) на карантині

Буча та регіон
Хронічні проблеми регіональної медицини

Хронічні проблеми регіональної медицини

Медицина
Ірпінська лікарня отримала благодійну допомогу на 2 мільйони (відеосюжет)

Ірпінська лікарня отримала благодійну допомогу на 2 мільйони (відеосюжет)

Буча та регіон
Ірпінсько-Бучанська центральна міська лікарня отримала  тести COVID-19

Ірпінсько-Бучанська центральна міська лікарня отримала тести COVID-19

Буча та регіон
Про безоплатну медичну допомогу в лікарні

Про безоплатну медичну допомогу в лікарні

Суспільство
Ірпінська лікарня в Бучі тимчасово не прийматиме нових пацієнтів

Ірпінська лікарня в Бучі тимчасово не прийматиме нових пацієнтів

Буча та регіон
Ірпінська центральна міська лікарня: Оновлено графік та розклад прийому пацієнтів

Ірпінська центральна міська лікарня: Оновлено графік та розклад прийому пацієнтів

Буча та регіон
«Бажаю, щоб пацієнти цінували вашу турботу»

«Бажаю, щоб пацієнти цінували вашу турботу»

Ірпінський вісник
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.