«Резерв» кладовищ вичерпується

Наше існування має дві грані – життя і смерть. І зустріти останню також потрібно достойно. Сьогодні в державі все частіше піднімається проблема переповненості кладовищ, нестачі місць для захоронення. За даними інтернет-джерел, в Україні за рік помирає близько 760 тисяч чоловік, що потребує щорічного приросту площ під цвинтарі на 3 тисячі га.

Ситуацію із організацією поховань, ритуального обслуговування населення та утримання кладовищ – досліджували і в Бучі.

Наразі в місті є три кладовища: діюче по вул. Депутатській (виділяються місця для поховання і роблять підпоховання) та два «закритих» - по вул. Малиновського та Кірова. Там поховання здійснюють за рахунок резервних місць: хтось зайняв метри поруч із могилами родичів або замовив собі ділянку заздалегідь.

Загалом на цвинтарях міста поховано 14901 людина. Зокрема, 7020 чол. на кладовищі по вул. Малиновського; 4783 чол. на кладовищі по вул. Кірова та 3098 чол. на кладовищі по вул. Депутатській. Але з плином часу «резерви» стають все менші й зараз досить гостро виникає питання облаштування в Бучі нового кладовища.

До речі, зараз деякі міста починають будувати колумбарії – сховища для урн з прахом після кремації. От тільки з крематоріями – проблема. Їх на території України лише три: в Києві, Одесі і Харкові. Всі вони побудовані давно і не відповідають екологічним стандартам. До того ж, їх кількість у рази менша за загальноєвропейську. Наприклад, якщо в Чехії на 8 мільйонів населення існує 27 колумбаріїв, то в Україні - одиниці.

За словами начальника комунального підприємства КП «БУЖКГ» Володимира Кравчука, «ресурсів» кладовища по вул. Депутатській вистачить ще на чотири роки. Крім того, для підпоховання в родинних огорожах можливо розглядати 450 місць на кладовищі по вул. Кірова та 490 місць по вул. Малиновського. А потім потрібно буде шукати нові території.


«На утримання кладовищ в Бучі протягом 2010 року було витрачено 113,6 тис. грн.

Зокрема, нагляд за всією територією, прибирання алеї, проїздів, доріжок, систематичне вивезення сміття, забезпечення належного освітлення, огорожі та асфальтування – проводиться за рахунок місцевого бюджету», - каже начальник «БУЖКГ».

Володимир Денисович зазначає, що для зменшення витрат та кваліфікованого ритуального обслуговування добре було б укласти договір про співпрацю з приватним підприємством, яке б викупило земельну ділянку під нове кладовище. Разом з тим, підприємство надаватиме всі необхідні ритуальні послуги по затвердженій калькуляції, а також виконуватиме роботи з благоустрою, прибирання. При цьому вони зобов’яжуться гарантувати збереження могил та надмогильних споруд і відшкодовуватимуть матеріальні збитки в разі їх пошкодження.

«Поява приватної ритуальної фірми в Бучі дасть нам змогу, щонайменше, зменшити витрати на послуги прибиральника кладовища. У рік буде економія близько 14, 5 тис. грн. Принаймні, я ініціюватиму винесення даного питання на розгляд виконавчого комітету Бучанської міської ради», - наголосив Володимир Кравчук.

Що ж, можливо з появою нового кладовища в Бучі вдасться поставити крапку в цьому делікатному питанні на декілька десятків років.


За 2010 рік в Бучі було поховано:
- на кладовищі №1 по вул. Малиновського – 69 чол.,

- на кладовищі №2 по вул. Кірова – 51 чол.,

- на кладовищі №3 по вул. Депутатській – 209 чол.
Людмила Гладська 
газета: "Бучанські новини" №13 від 8 квітня 2011 року
цвинтар
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.