Буча новини міста, Буча сайт » статті і публікації » законодавтство » В Україні з 5 серпня запроваджується міжнародний номер банківського рахунку

В Україні з 5 серпня запроваджується міжнародний номер банківського рахунку

Зважаючи на комплексність заходів із впровадження цього міжнародного стандарту, Національний банк України нагадує банкам та їхнім клієнтам про особливості цього процесу.

З 5 серпня 2019 року нові рахунки клієнтам банки відкриватимуть відповідно до вимог стандарту IBAN.



Водночас чинні номери рахунків банки змінюватимуть відповідно до вимог цього стандарту зі збереженням чинного номера аналітичного обліку.
З 1 листопада 2019 року застосування IBAN стане обов’язковим для клієнтів усіх банків України під час здійснення переказів коштів як у національній, так і в іноземних валютах, зокрема під час транскордонних переказів. Тобто всі перекази з 1 листопада 2019 року будуть здійснюватися лише з використанням IBAN.


Важливо, що усі платіжні картки, емітовані банками до рахунку клієнта, залишаються чинними, вони є платіжним інструментом, який надає клієнту можливість за допомогою платіжного пристрою, зокрема ініціювати переказ коштів з банківського рахунка.

Структура IBAN


Банки України відкриватимуть своїм клієнтам нові рахунки тільки за стандартом IBAN, рахунки складатимуться з 29 літерно-цифрових символів, викладених у такій послідовності:
- код України – UA-2 літери;
- контрольний розряд – 2 цифри;
- код банку – 6 цифр;
- рахунок – довжина номера рахунка не є фіксованою (до 31 жовтня 2019 року – від 5 до 14 символів, з 01 листопада 2019 року – від 5 до 19 символів).

Заповнення реквізитів


У період з 5 серпня до 31 жовтня 2019 року клієнти банків у документах на переказ коштів можуть заповнювати реквізити “Код банку” та “Рахунок” у будь-яких варіаціях.

У документах на переказ коштів в реквізитах платника/отримувача клієнт може заповнювати як пару реквізитів (номер рахунка платника/отримувача та код банку платника/отримувача), так і номер рахунка платника/отримувача за стандартом IBAN. У разі заповнення номера рахунка платника/отримувача за стандартом IBAN, у реквізиті “Код банку платника/отримувача” зазначається нуль.

Банк платника обов’язково має прийняти до виконання документ на переказ коштів з реквізитами, варіації заповнення яких обрав платник.

Банк отримувача коштів зобов’язаний зарахувати кошти на рахунок отримувача:
- за парою реквізитів (“Код банку” та “Рахунок”, якщо рахунку не присвоєно стандарт IBAN або платнику не відомо рахунок отримувача за стандартом IBAN); або за стандартом IBAN.

Обрана платником варіація заповнення реквізитів не може бути підставою для повернення документа на переказ коштів без виконання або не зарахування коштів на рахунок клієнта.

Система електронних платежів Національного банку України у період з 05 серпня до 31 жовтня 2019 року забезпечить проведення міжбанківського переказу коштів незалежно від варіації заповнення реквізитів.

Переваги IBAN


Запровадження IBAN дасть можливість гармонізувати український платіжний простір з європейським, а також сприятиме подальшій запланованій модернізації системи електронних платежів Національного банку. Загалом використання стандарту IBAN завдяки скороченню реквізитів має зробити зручнішим оформлення розрахункових документів.

Завдяки цьому клієнти банків зможуть:

- зручно та просто ідентифікувати платника та отримувача коштів, а також банк України, що їх обслуговує;
- уникнути помилок у реквізитах рахунків завдяки скороченню реквізитів в розрахункових документах;
- швидше здійснювати перекази та отримувати кошти.

Серед інших переваг для клієнтів банків Національний банк планує запровадження стандарту для здійснення платежів з використанням QR-кодів для учасників платіжного ринку. Використання QR-кодів, які міститимуть інформацію про IBAN, сприятиме спрощенню сплати рахунків та обміну платіжною інформацією.


Як відбуватиметься перехід на новий формат рахунків?
>> Клієнти <<


1. До 5 серпня 2019 року отримають від банку інформацію про зміну діючого рахунку за стандартом IBAN для інформування своїх контрагентів та зазначення в розрахункових документах. При цьому зміна діючого номера рахунку за стандартом IBAN не призводить до зміни положень договору (договору банківського рахунку/розрахунково-касового обслуговування/банківського вкладу тощо).

2. З 5 серпня до 31 жовтня 2019 року в документах на переказ коштів можуть заповнювати реквізити «Код банку» та «Рахунок» у будь-яких варіаціях. Так, у документах на переказ коштів у реквізитах платника/отримувача можуть заповнювати як кілька реквізитів (номер рахунку платника/отримувача та код банку платника/отримувача), так і номер рахунку платника/отримувача за стандартом IBAN. У разі заповнення номера рахунку платника/отримувача за стандартом IBAN у реквізиті «Код банку платника/отримувача» зазначається нуль.

3. З 1 листопада 2019 року в реквізити розрахункового документа «Рахунок» зазначатимуть номер рахунку платника/отримувача тільки за стандартом IBAN.

>> БАНКИ <<


1. З 5 серпня до 31 жовтня 2019 року:
- прийматимуть до виконання документи на переказ коштів/зараховуватимуть кошти на рахунок отримувача за реквізитами, варіації заповнення яких вибрав клієнт-платник;
- повідомлятимуть контролюючі органи про зміну діючих рахунків клієнтів – суб’єктів господарювання за стандартом IBAN.

2. З 5 серпня 2019 року:
- відкриватимуть рахунки (поточні, депозитні) відповідно до вимог стандарту IBAN;
- забезпечуватимуть формування виписки за рахунком клієнта від дати відкриття рахунку та суми вхідного залишку за діючим рахунком до зміни рахунку за стандартом IBAN з подальшим підтвердженням операцій на будь-яку дату після зміни діючого рахунку клієнта відповідно до стандарту IBAN;
- виконуватимуть документи на арешт коштів/примусове списання/стягнення коштів незалежно від номера рахунку, зазначеного в цих документах (діючий рахунок до зміни за стандартом IBAN/за стандартом IBAN).

Зворотний зв’язок У разі необхідності клієнти банків можуть користуватися пам’яткою, підготованою Національним банком у зв’язку із запровадженням IBAN.


інформує: www.bank.gov.ua
1 0

законодавство, юрконсультація
 Інші новини по темі:
Податкова:  Нові реквізити бюджетних рахунків для сплати податків і зборів

Податкова: Нові реквізити бюджетних рахунків для сплати податків і зборів

Публікації
1 жовтня: Нові рахунки для податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів

1 жовтня: Нові рахунки для податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів

ВИКОНКОМ
З 13 січня рахунок відправника/отримувача має ідентифікуватися тільки за допомогою IBAN

З 13 січня рахунок відправника/отримувача має ідентифікуватися тільки за допомогою IBAN

законодавтство
Виплата пенсій через банки - зручно, надійно, економно

Виплата пенсій через банки - зручно, надійно, економно

Бучанські новини
Національний Банк України: Обмеження користування валютою

Національний Банк України: Обмеження користування валютою

законодавтство
Бюджетні рахунки та рахунки для сплати єдиного внеску (перелік)

Бюджетні рахунки та рахунки для сплати єдиного внеску (перелік)

Буча та регіон
Що таке тимчасова адміністрація банку?

Що таке тимчасова адміністрація банку?

статті
Ірпінська ОДПІ інформує

Ірпінська ОДПІ інформує

Публікації
Облікові картки платника податків паспортизували

Облікові картки платника податків паспортизували

Публікації
ПАТ "БАНК НАЦІОНАЛЬНИЙ КРЕДИТ" віднесено до категорії неплатоспроможних

ПАТ "БАНК НАЦІОНАЛЬНИЙ КРЕДИТ" віднесено до категорії неплатоспроможних

Суспільство
Податківців просять не нараховувати ПДВ на операції Visa

Податківців просять не нараховувати ПДВ на операції Visa

законодавтство
Податкова,  2 травня 2019: Нові рахунки для сплати ЄСВ (список Ірпінь, Буча)

Податкова, 2 травня 2019: Нові рахунки для сплати ЄСВ (список Ірпінь, Буча)

Повідомлення!
28 квітня 2020 року змінюється порядок переказу коштів

28 квітня 2020 року змінюється порядок переказу коштів

законодавтство
Неплатоспроможний ПАТ “КБ “НАДРА” ліквідовується

Неплатоспроможний ПАТ “КБ “НАДРА” ліквідовується

Суспільство
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.