Як вибрати яйця для паски і крашанок. Стандарти яєць » Бучанський міський Інтернет портал Новини міста Буча. Бучанські новини
» » Як вибрати яйця для паски і крашанок. Стандарти яєць

Як вибрати яйця для паски і крашанок. Стандарти яєць

Як вибрати яйця для Пасхи



Яйця на Великдень не тільки входять практично в усі страви святкового столу, а й виступають в ролі окремого страви - крашанок. Звернемо увагу на маркування виробника і показник свіжості.

На курінних яйцях в магазині є маркування, що складається з букв і цифр.
(маркування яєць згідно ДСТУ 5028:2008
НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ ЯЙЦЯ КУРЯЧІ ХАРЧОВІ)




Буква «Д» - (добірна) означає, що яйце відноситься до розряду дієтичних, і може зберігатися не більше 7 днів, при кімнатній температурі. Зазвичай наноситься червоним чорнилом.
Буква «С» - яйце «столове» і зберігатися до 25 днів, без урахування дня знесення. Маркування наноситься синім чорнилом.
Яйця, не реалізовані протягом 7 діб, належать до столових.
До охолоджених належать яйця, які зберігали у холодильниках за температури від мінус 2 °С до О °С не більше ніж 90 діб.

Вага яєць


Друга цифра маркування означає - «Категорію» і вказує на вагу яйця.
«В» - це «відбірна категорія»
«0» - яйце важить більше 75 г, «вища категорія».
«Д», або «О» - 65 - 74,9 г, «добірна категорія» («отборная категория»).
«1» - 55 - 64,9 г, «перша категорія».
«2» - 45 - 54,9 г, «друга категорія».
«М» - 35 - 44,9 г, «дрібні».

Зверніть увагу, що середня маса яйця для рецепта з розрахунку - 45 г.

Ступінь блиску шкаралупи


Свіже яйце має матовий відтінок, це стосується і білих, і коричневих яєць.
Згодом, при зберіганні, шкаралупа починає блищати, і чим більше глянцю - тим довше лежить яйце.
Блищать так само і вимиті яйця - і це значить, що зберігатися воно може не більше 10-12 днів.

Яйце може «булькати»


При тривалому зберіганні яйця, шкаралупа стає пористою і туди потрапляє більше повітря. Тому при трясці чутно, як яйце всередині «бовтається».

Дієтичні яйця зберігаються 7 діб.
У митих яєць термін зберігання не перевищує 12 діб.
Столові яйця зберігають свіжість від 8 до 25 діб.


Вибирайте яйця до 12 денної давності
Для фарбування вибирайте яйця невеликого розміру - їх шкаралупа міцніша і ті, які були знесені 5-15 днів назад. Яйця двотижневої давності краще чистити і на шкаралупі не залишається білок, але при цьому вони будуть ще досить свіжими.

Щоб визначити свіже яйце чи ні, потрібно занурити його в воду. Якщо воно тоне, то свіже. Якщо спливає хоча б одним кінцем, то протухше, або протухла. Використовувати його не рекомендується.


Географічна прив'язка виробника важлива в тому сенсі, що чим ближче курник до магазину, тим менше яйце тряслося по дорогах.
Ця рекомендація спірна у випадку з мережевими магазину, де товар спочатку надходить на розподільчий центр, і тільки потім вже їх доставляють по магазинах.
Яйця з курника, який знаходиться в кілометрі від вашого будинку, може пройти шлях в добру сотню кілометрів. Спочатку їх відправлять на розподільний центр, і вже звідти вони надійдуть на прилавок.

Місце зберігання повинно бути сухим, чистим і без сторонніх запахів. Яйця добре вбирають в себе різні аромати. На упаковці не повинно бути ніяких плям або цвілі. Вдома яйця теж не рекомендується зберігати поряд із м'ясом і продуктами з сильним запахом.

Перед вживанням яйця рекомендується вимити теплою проточною водою з милом.
На шкаралупі може бути бактерія сальмонела. Це небезпечна інфекція. Тому мити руки рекомендується кожен раз, коли ви торкаєтеся до яйцю.


Не рекомендується звертати уваги на колір яєць, несертифіковані написи і шорсткість яєць. Все це ніяк не впливає на якість яєць. Під несертифікованими написами маються на увазі твердження «біо», «еко», «фітнес» характеристики яєць.
Під виглядом «біо-яйця» покупцеві пропонують звичайне куряче з якимись добавками, які підмішувалися в корм курці.

Варіть яйця в солоній воді. Навіть якщо яйце трісне, сіль не дасть витекти білку назовні.
Після того як яйця при варінні дійшли до потрібної кондиції, опустіть їх в крижану воду, так вони будуть краще чистити.


Порівнюємо яйця курей та перепілок


З точки зору хімічного складу, то різниця не відразу впадає в очі. Причому перепелині яйця не завжди знаходяться у виграші.
Зокрема, на 100 грамів продукту білків в курячих яйцях доводиться 12,7 грама, в перепелиних - 11,9; жирів в курячих - 11,5 грама, в перепелиних - 13,1; вуглеводів в курячих - 0,7 грама, в перепелиних - 0,6. Енергетична цінність перепелиних яєць трохи вище, ніж курячих: 168 ккал проти 157, але це теж не можна назвати істотною перевагою.


Крім того, в перепелиних яйцях вміст небажаного холестерину майже в два рази перевищує аналогічний показник курячих яєць. У чому ж їх краса? Виявляється, перепелині яйця виграють у курячих за змістом деяких мінеральних речовин і вітамінів. Наприклад, в перепелиних яйцях майже в три рази більше магнію і на 28% більше заліза, вітаміну А - майже вдвічі більше.

Фраза «яскравий жовток»
В цілому колір жовтка залежить від того, чим курка харчувалася. Зазвичай насичений жовтий колір жовтка мають яйця «домашніх» курей, які росли на волі. У фабричних курей, що сидять на дієті з комбікормів, колір жовтка світло-жовтий. Тому деякі виробники стали вводити в раціон курей добавки, що забарвлюють жовток в яскраво-оранжевий колір.

Якщо ви пофарбували яйце
Штучні хімічні барвники значно послаблюють шкаралупу, проникаючи крізь її пори. А ось яйця, пофарбовані бабусиним способом за допомогою цибулиння - навпаки, роблять стінки міцніше.

Будьте здорові!
1 0

Андрій Беляков 
Пасха здоров'я
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
"Гостi" не можуть коментувати дану новину.