Буча новини міста, Буча сайт » статті і публікації » законодавтство » Cубсидія 2019 - на які послуги і в якому обсязі поширюється

Cубсидія 2019 - на які послуги і в якому обсязі поширюється

Відповідно до програми житлових субсидій, держава відшкодовує витрати на оплату користування житлом та комунальних послуг (тепло-, газо-, водопостачання, водовідведення, електроенергії, вивезення побутового сміття та рідких нечистот).



Крім того, один раз на рік, для сімей, які використовують для опалення тверде паливо, а для приготування їжі скраплений газ, надається грошова субсидія на їх купівлю (Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива).

Постановою Кабінету Міністрів України №409 від 06.08.2014 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» прийняті єдині для всієї України норми житла та споживання комунальних послуг, на які може бути призначена субсидія.

Стандарти на 2018 рік:
Cубсидія 2019 - на які послуги і в якому обсязі поширюється


Як оформити або продовжити субсидію на 2019 рік



Як отримати субсидію в Україні?


Порядок надання компенсацій з оплати комунальних послуг було спрощено. Для отримання субсидії необхідні лише заява та декларація про доходи. Оформлення державної допомоги на сплату ЖКП проводиться через місцеві управління праці та соціальної політики. Подати заповнені документи на субсидію можна трьома шляхами: самостійно занести до УПтаСЗН, надіслати рекомендованим листом або відправити через Інтернет (заповнити онлайн-заяву та декларацію на сайті Мінсоцполітики).

Хто із членів сім’ї має заповнювати документи на субсидію?


Субсидія у 2018 році призначається власнику (співвласнику) житла або іншому зареєстрованому в квартирі (будинку) члену сім’ї, на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг. Таким чином, саме ця особа повинна заповнювати заяву на оформлення компенсації.

Як правильно заповнити заяву і декларацію на субсидію?


Для зручності громадян та коректного заповнення документів для оформлення комунальної субсидії Міністерство соціальної політики України розробило інструкцію щодо заповнення бланка заяви і декларації про доходи та витрати осіб, які звернулися за призначенням державної допомоги на сплату ЖКП.

Чи потрібно вносити в декларацію доходи непрописаних, але фактично проживаючих в квартирі членів сім’ї?


Згідно із законодавством, при розрахунку розміру житлово-комунальної субсидії враховуються доходи не тільки тих мешканців, які офіційно зареєстровані в житловому приміщенні, а й членів сім’ї особи, прописаної в даному домогосподарстві. Це правило поширюється і на квартирантів, що знімають житло на підставі договору оренди.

Яка інформація про доходи та майновий стан сім’ї повинна бути внесена до декларації при оформленні субсидії?


У декларацію необхідно внести відомості про всі види доходів членів сім’ї, прописаних в квартирі (будинку), а також дані про витрати, пов’язані з придбанням майна, товарів або оплату послуг на суму понад 50 тисяч гривень, здійснених протягом останніх 12 місяців.

Які доходи повинні бути задекларовані?
- заробітна плата
- отримані аліменти
- виплати по безробіттю
- натуральна оплата праці
- стипендія, пенсія, соціальна допомога
- доходи від здачі нерухомості в оренду
- доходи від підприємницької діяльності
- допомога по тимчасовій непрацездатності
- заробіток осіб, які працювали у фізичних осіб
- інші грошові виплати, які мають систематичний характер
- грошове забезпечення військовослужбовців (крім строкової служби)
- заробіток учнів та студентів, які поєднують навчання з постійною роботою
- гроші, отримані за відшкодування шкоди, заподіяної працівникові при виконанні робочих обов’язків
- винагороди, що виплачуються штатним (позаштатним) митцям, літературним працівникам, фотокореспондентам та іншим особам з фонду авторського гонорару
- доходи від особистого селянського господарства, земельних ділянок, наданих для ведення городництва, випасання худоби, сінокосіння, а також земельної частки (паю), виділеної під час розподілу землі


Чи можуть зняти субсидію через неправильну декларацію?


Якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про майновий стан і доходи (не вказав будь-який вид прибутку), то при виявленні порушень надання субсидії припиняється. При цьому, сума перерахованої компенсації на оплату послуг ЖКГ повинна бути відшкодована. При відмові повернути гроші, питання буде вирішуватися в судовому порядку.

Чи призначається субсидія людям, у яких є борги по ЖКГ?


За чинним законодавством України, наявність заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг не є підставою для відмови в призначенні субсидії вперше. Однак, слід знати, що після призначення комунальної компенсації, оплата обов’язкової частки платежу повинна здійснюватися своєчасно, в іншому випадку, надання компенсації буде припинено.

Чи може іноземець з постійним дозволом на проживання розраховувати на отримання житлової субсидії?


Законодавство не встановлює обмежень щодо громадянства при наданні комунальних субсидій. Оформлення субсидії для іноземних громадян здійснюється на загальних підставах і надається одній з зареєстрованих у житловому приміщенні осіб. Крім того, призначення компенсації на оплату комунальних послуг здійснюється на підставі договору оренди.

Чи можуть безробітні оформити комунальну субсидію?


На даний момент обмеження для призначення субсидії працездатним громадянам, які не отримують доходів та не перебувають на обліку як безробітні не існує. При цьому в якості доходу буде зараховуватися подвійний прожитковий мінімум для працездатного населення країни.

Чи мають право на субсидію жителі гуртожитків?


Відповідно до пункту 15 «Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», громадяни, які проживають в гуртожитках, також мають право на відшкодування витрат по оплаті житлово-комунальних послуг.

Чи можуть квартиранти отримати комунальну субсидію?


Завдяки новому порядку надання житлово-комунальної субсидії право на відшкодування витрат по сплаті послуг ЖКГ мають особи, які проживають в житловому приміщенні на підставі договору найму (оренди). Для орендарів квартири (будинку) компенсація надається на термін дії договору, але не більше ніж на 12 місяців з моменту звернення за її призначенням. Продовження субсидії здійснюється за особистим зверненням орендаря.

Скільки часу розглядається рішення про призначення субсидії?


Вердикт про призначення або не призначення комунальної субсидії виноситься протягом десяти днів після подання заяви та отримання відомостей від відповідних державних органів про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, їх доходи, забезпеченість комунальними послугами, а також їх вартість. Далі, після всіх проведених розрахунків, заявнику видається повідомлення про призначення житлової субсидії, в якому вказується термін надання компенсації, її розмір, а також сума обов’язкового платежу.

Як продовжити житлово-комунальну субсидію?


За відсутності змін в сім’ї, необхідності в повторному зверненні в соцзабез немає. Законодавством встановлено автоматичний принцип перерахунку субсидії на новий період. Виняток становлять орендарі житла, особи, яким компенсація була призначена за зареєстрованим місцем перебування, а також громадяни, які звертаються за субсидією на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Для цих категорій населення продовження терміну дії субсидії на 2019 рік проводиться за особистим зверненням в УПтаСЗН.

Розрахунок ЖКГ субсидії на наступний період проводиться структурними підрозділи з питань соціального захисту населення на підставі зібраної відповідно до законодавства інформації. Рішення про призначення (не призначення) компенсації приймається протягом 10 днів після отримання всіх необхідних даних. Інформування одержувачів субсидії про продовження їм компенсаційних виплат у 2019 році може проводитися в письмовому вигляді, електронною поштою (при наявності відповідного реквізиту), а також за допомогою засобів мобільного зв’язку (смс).

За наявності двомісячної заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, субсидія на наступний період призначається лише за умови її погашення або укладання договору реструктуризації боргу. У такому випадку компенсація надається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому — з місяця, в якому громадянин документально підтвердив оплату боргу або укладення договору. Зазначений строк може бути продовжений на підставі рішення комісії, але тільки при наявності поважних причин.

Якщо отримати інформацію про доходи, необхідну для проведення автоматичного розрахунку субсидії, неможливо внаслідок помилки, виявленої в персональних даних субсидіанта, УПтаСЗН повідомляє йому про необхідність виправлення помилки і проводить розрахунок суми компенсації по сплаті житлово-комунальних послуг протягом десяти днів після подання оновлених даних і отримання інформації про доходи.

Що робити, якщо відмовили в субсидії?


Оскаржити дії або бездіяльність місцевого органу соціального захисту можна, звернувшись до органу влади, якому він підпорядковується. Зокрема, це може бути керівництво районної держадміністрації або виконавчого комітету міської ради, також можна звернутися в обласне управління або департамент соціального захисту населення облдержадміністрації. Крім того, завжди існує можливість захистити свої права в судовому порядку.

Зразок заяви на субсидію
Заява для отримання від держави допомоги на оплату житлово-комунальних послуг — це документ, бланк якого затверджений Наказом Міністра соціальної політики № 604 від 02.05.2018 року. Ознайомитися зі зразком заяв на оформлення субсидії і завантажити новий бланк цього документа можна на сайті Юридичного порталу України.


Приклад заяви на субсидію з інструкцією по заповненню:


Про які зміни в сім’ї необхідно повідомити в соцзабез?


Відповідно до закону, одержувач субсидії зобов’язаний повідомити орган соціального захисту населення про будь-які зміни в родині, будь то зміни в складі мешканців, соціального статусу, джерела доходів, модифікації переліку одержуваних ЖКГ послуг або умов їх надання, а також про придбання товару або оплати послуг на суму понад 50 000 гривень. Інформування органу соцзахисту про зміни, що сталися відбувається у встановлений Законом термін (один місяць), шляхом подання відповідних документів. У разі зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб подаються також нові заява та декларація.

Чи проводиться перерахунок субсидії при підвищенні вартості комунальних послуг?


Відповідно до пункту 14 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, перерахунок субсидії в межах установленого терміну її призначення здійснюється без звернення громадян у випадках:
- зміни цін і тарифів на послуги ЖКГ
- встановлення нової дати початку (закінчення) опалювального періоду
- встановлення КМ нового розміру частки витрат громадян на оплату ЖКГ
- зміни соціальної норми житла та нормативів користування комунальними послугами
- проведення перерахунку розміру плати за житлово-комунальні послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі

Нещодавнє підвищення тарифів на гарячу і холодну воду, опалення, газ і світло викликало збільшення кількості звернень громадян за компенсацією в опалювальний сезон 2018-2019. У той же час через зростання цін на комунальні послуги зростуть і витрати на субсидії з держбюджету. У зв’язку з цим процедура надання субсидії у 2019 році буде реформована.

Як розрахувати розмір субсидії в 2019 році на оплату комуналки?


Алгоритм дій при самостійному розрахунку розміру житлової субсидії наступний:
- визначення середньомісячного сукупного доходу сім’ї
- розрахунок обов’язкового відсотка платежу за послуги ЖКГ
- обчислення розміру обов’язкового платежу

Увага! При розрахунку сукупного доходу сім’ї не враховується державна соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також допомога внутрішньо переміщеним особам. Решта видів соціальних виплат (в тому числі стипендія) підлягають обліку.

Для приватних підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, сукупний дохід (незалежно від отриманого прибутку) за кожен місяць розраховується за таким принципом:

платники єдиного податку 1 групи — зараховується дохід на рівні мінімальної заробітної плати, встановленої Кабміном
платники єдиного податку 2 групи — два розміри мінімальної зарплати
платники єдиного податку 3 групи — три розміри мінімальної зарплати


Юридичний портал України www.lawportal.com.ua
3 0

Управління соціального захисту населення Бучанської міської ради 
субсидії, юрконсультація, законодавство
 Інші новини по темі:
Зміни в законокодавстві: Про субсідію для пенсіонерів які не працюють

Зміни в законокодавстві: Про субсідію для пенсіонерів які не працюють

законодавтство
Про механізм монетизації допомоги на оплату ЖКГ

Про механізм монетизації допомоги на оплату ЖКГ

Буча та регіон
Зразок заяви для призначення компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг

Зразок заяви для призначення компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг

законодавтство
Особливості надання житлових субсидій під час карантину

Особливості надання житлових субсидій під час карантину

Управління соціальної політики
Урядом внесено зміни до державних  соціальних нормативів споживання житлово-комунальних послуг

Урядом внесено зміни до державних соціальних нормативів споживання житлово-комунальних послуг

законодавтство
Урядом внесено зміни до умов надання житлових субсидій

Урядом внесено зміни до умов надання житлових субсидій

законодавтство
Інформація щодо житлових субсидій та пільг громадянам міста Буча

Інформація щодо житлових субсидій та пільг громадянам міста Буча

Управління соціальної політики
Отримувачам пільг та субсидій: Про оплату житлово-комунальних послуг

Отримувачам пільг та субсидій: Про оплату житлово-комунальних послуг

Управління соціальної політики
Соціальна допомога громадянам при підвищенні тарифів

Соціальна допомога громадянам при підвищенні тарифів

законодавтство
До уваги одержувачів субсидій: Зміни у порядку надання субсидій

До уваги одержувачів субсидій: Зміни у порядку надання субсидій

Управління соціальної політики
Соцзахист: Споживачам, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг

Соцзахист: Споживачам, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг

Управління соціальної політики
Управління праці інформує: Про пільги на оплату житлово-комунальних послуг

Управління праці інформує: Про пільги на оплату житлово-комунальних послуг

Управління соціальної політики
Субсидії по новому. Правила призначення та виплати житлових субсидій

Субсидії по новому. Правила призначення та виплати житлових субсидій

Управління соціальної політики
Роз’яснення щодо введення в повному обсязі Закону "Про житлово-комунальні послуги"

Роз’яснення щодо введення в повному обсязі Закону "Про житлово-комунальні послуги"

законодавтство
Щодо субсидій та пільг при зміні газопостачальника

Щодо субсидій та пільг при зміні газопостачальника

Управління соціальної політики
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.