Буча новини міста, Буча сайт » статті і публікації » 7 КВІТНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ'Я. ПЕРЕМОЖЕМО ДІАБЕТ!

7 КВІТНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ'Я. ПЕРЕМОЖЕМО ДІАБЕТ!

7 квітня міжнародне співтовариство відзначає Всесвітній день здоров'я. Це свято було засновано на честь створення Всесвітньої організації охорони здоров'я. З'явившись в 1948 році, ця організація об'єднала у своїх рядах представників 191 держави світу.
Вперше святкування відбулося в 1950 році. Уже тоді глобальною ідеєю заходу була пропаганда здорового способу життя і боротьба з поширенням різних захворювань. Щороку для офіційних заходів, присвячених дню здоров'я, вибирається окрема тема: активність життя, захист вагітності, вплив клімату на здоров'я людини, медична допомога людям, постраждалим в результаті надзвичайних ситуацій і т.д.

Всесвітній день здоров'я також акцентує увагу на медичних проблемах, які стають предметом обговорення лікарів усього світу. Тема Всесвітнього дня здоров'я 2016 року - "Переможемо діабет!". Епідемія діабету стрімко наростає в багатьох країнах, причому особливо різке зростання документовано в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Але діабет можна лікувати і більшу частину випадків захворювання можна запобігти.
Понад 350 мільйонів людей у всьому світі страждають від діабету, а через 20 років це число може більш ніж подвоїтися. Більше 80% випадків смерті від діабету відбувається в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.




ЦЕ ТРЕБА ЗНАТИ


Цукровий діабет (ЦД) - це порушення обміну речовин, при якому не відбувається нормального засвоєння клітинами організму цукру (глюкози) з крові. Суть цього зводиться до одного, найважливішого - у людини хронічно підвищується цукор у крові.

Глюкоза є основним джерелом енергії, універсальним паливом для наших клітин, вона забезпечує нормальну функцію мозку, печінки, серця і м’язів, особливо при додаткових навантаженнях. А для того, щоб цукор потрапив у клітини, потрібен інсулін. Абсолютний брак інсуліну буває при 1 типі ЦД. При 2 типі ЦД інсулін є, його може бути навіть більше, ніж потрібно, але він «не працює».

Відмінності між 1 і 2 типом ЦД





Таким чином, хоча відмінності між 1 і 2 типами є, але в обох випадках цукор у крові залишається підвищеним, а клітини відчувають дефіцит енергії. Сама ж людина зазнає почуття голоду. Та скільки б вона не вживала їжі, наситити клітини не вдається, якщо не вжити заходів, тобто усунути причину - зробити ін’єкцію при 1 типі, а при 2 типі - домогтися зниження ваги шляхом правильного харчування і фізичних вправ, тоді клітини відновлять чутливість до власного інсуліну.

Іноді доводиться приймати цукрознижувальні препарати, але, як правило, цього не потрібно на перших стадіях захворювання.

Що ж відбувається в організмі здорової людини і що потрібно робити хворому, щоб добитися компенсації.

У здорової людини підшлункова залоза і печінка під контролем головного мозку автоматично підтримують рівень цукру в крові у межах норми. Коли вона щось з’їсть - їжа перетравлюється в шлунку і кишечнику - розщеплюється до простих компонентів і надходить у кров. Поява в крові глюкози відразу ж помічається головним мозком, тобто він визначає конкретний її зміст, дає наказ підшлунковій залозі виділити інсулін (саме стільки, скільки потрібно) і інсулін поступає в кров. Глюкоза надходить з крові в клітини в залежності від потреб, а надлишки запасаються в печінці у вигляді глікогену. Якщо багато глюкози і після цього залишається в крові, то вона переробляється в жир, але в крові її рівень ніколи не перевищить норми, скільки б людина не вжила їжі.

У хворого автоматичне регулювання «зламане», а це означає, що управління процесом людина повинна взяти у свої руки.

Ви самі повинні визначати цукор в крові, а потім думати, скільки ж настачити організмові інсуліну.

Цукор в крові підвищується багато разів за день. Тому і визначати його бажано теж кілька разів денно. Абсолютно неприпустимо, та й просто марно, хворому 1 типом цукрового діабету вимірювати цукор крові один раз на місяць і, тим більше, один раз у три місяці в поліклініці.

Коли ЦК перевищує 10 ммоль/л, нирки починають виділяти його з сечею. Ця величина називається нирковим порогом. У різних людей вона може коливатися від 9 до 11 ммоль/л

Найвища точка підйому цукру спостерігається через годину після їжі, за умови звичайно, що це не солодкий чай або шматок торта, а їжа, яка містить і вуглеводи, і білки, й жири.

Отже, щоб цукор із крові не проходив нирковий поріг і не потрапляв у сечу, через годину він не повинен перевищувати 10 ммоль/л, через 2 години при правильному лікуванні він повинен бути дорівнює 7 ммоль/л. Різких перепадів ЦК між прийомами їжі не буде , якщо ви будете їсти часто і потроху - 5-6 разів на добу, тобто не об’їдатися і не голодувати.

Детальніше про харчуванні ми поговоримо нижче. А тепер давайте розберемо, як виявляється підвищений і знижений ЦК, від чого це відбувається, і що при цьому робити.

ГІПЕРГЛІКЕМІЯ - ВИСОКИЙ ЦУКОР В КРОВІ









Кетоацидоз - ускладнення гіперглікемії, поява ацетону в крові у великих кількостях. При тривалому недоліку звичного джерела енергії - глюкози, клітини спалюють власний жир, а продукт розпаду жирів - ацетон - отрута. Ацетон отруює організм і може призвести до діабетичної коми. Якщо ви визначили у себе ацетон і протягом декількох годин не вдалося його нейтралізувати самостійно, то необхідно негайно звернутися до лікаря, щоб не опинитися в реанімації.


Якщо ви визначили рівень цукру крові і він підвищений, необхідно вжити заходів:
1. Попити води (краще мінеральної, що містить солі калію і магнію та ін);
2. Зробити додаткову ін’єкцію інсуліну. При ЦД 2 типу буває досить зробити кілька фізичних вправ.
3. Якщо ЦК вище 16 ммоль/л, необхідно визначити ацетон в сечі, щоб не допустити ускладнення гіперглікемії - кетоацидозу.

Причини гіперглікемії
1. Недостатньо ефективні дози інсуліну або цукрознижувальних таблеток:
? пропуск ін’єкцій;
? мала доза;
? забагато з’їли їжі (вуглеводів) і не скорегували дозу препаратів;
2. Недостатнє фізичне навантаження - недільний день на дивані;
3. Підвищена температура тіла - при застуді, операціях. Потреба в інсуліні при захворюваннях зростає через підвищення енергетичних витрат на боротьбу з інфекцією, до того ж інсулін при цьому гірше працює.
При 1 типі ЦД доза інсуліну повинна бути збільшена на 10%, а пацієнтам, які приймають таблетки, бажано в цей період перейти на інсулінотерапію.
4. Стрес. - Можливе підвищення цукру крові за рахунок викиду гормонів. Однак цей фактор не належить до основних причин підвищення цукру в крові.
5. Прийом інших лікарських препаратів (гормональні, деякі гіпотензивні, препарати нікотинової кислоти);
6. Підвищений цукор може спостерігатися після епізоду гіпоглікемії (низького цукру), за рахунок викиду глюкози з запасу печінки;
7. Неправильне зберігання або неправильна техніка введення інсуліну;
8. Підвищення ваги, особливо швидке, може сильно погіршити чутливість клітин до інсуліну.

ГІПОГЛІКЕМІЯ

Гіпоглікемія - це зниження глюкози крові нижче 2.9 ммоль/л. Низький цукор дуже небезпечний для всього організму, але в першу чергу страждає нервова система.







Такі симптоми можуть відчувати не тільки пацієнти з інсулінозалежністю, але й ті, хто приймає пігулки або навіть просто дотримується дієти. Кожен повинен знати, що ж робити при гіпоглікемії.

Правило: Завжди носити з собою цукор.

Коли ви відчули симптоми гіпоглікемії потрібно терміново вжити 3-4 шматки цукру-рафінаду. Якщо цього не зробити, подальше зниження цукру може призвести до втрати свідомості, тоді Ви не зможете допомогти собі самі. Ваші родичі, також повинні знати симптоми гіпоглікемії і що потрібно робити в цій ситуації. Необхідно мати при собі саме цукор, а не хліб або шоколад. Цукор - це вуглевод, що швидко засвоюється, він одразу нормалізує рівень цукру в крові.

Іноді симптоми зниження глюкози виникають і при більш високому рівні - 6-9 ммоль/л. Це помилкова гіпоглікемія, вона проявляється, коли перед цим був тривалий період декомпенсації, тобто цукор в крові тримався вище 14-17ммоль.

Визначити, яка ж у Вас зараз гіпоглікемія - справжня чи помилкова, можна тільки вимірявши рівень глюкози в крові, але в будь-якому випадку при підозрі на гіпоглікемію необхідно, на всяк випадок,випити солодкий чай.

Причини гіпоглікемії:
1. Доза інсуліну або таблеток завищена:
технічні похибки, неправильний розрахунок, помилка самоконтролю;
2. Недолік вуглеводів у їжі чи просто недоїдання;
3. Неадекватно висока фізичне навантаження. Інтенсивні фізичні вправи сприяють швидкому засвоєнню цукру, в таких випадках необхідно зменшити дози інсуліну та збільшити прийом вуглеводів;
4. Прийом інших лікарських препаратів: саліцилати, антидепресанти, антигістамінні, бета-блокатори;
5. Порушення всмоктування їжі ( блювота, пронос та ін. захворювання);
6. Вживання алкоголю (особливо у великих дозах).

Сам по собі алкоголь не протипоказаний в невеликих кількостях, оскільки він є антидепресантом ( покращує настрій), спалювачем жиру ( профілактика атеросклерозу), засобом, що поліпшує кровообіг, розширюючи судини. Але пам’ятайте, позитивні властивості алкоголю проявляються тільки при вживанні лише в таких дозах:

100 - 200 г сухого вина (краще червоного-більше вітамінів);
50 - 75 г горілки або коньяку (за умови впевненості в їх хорошій якості);
250 - 300 г світлого пива ( темне пиво, як правило, міцніше і калорійне, його - не більше 200 м);


Пам’ятайте також, що будь-який алкогольний напій калорійний і стимулює апетит, тому для людей, що бажають скинути вагу, він небажаний.

Якщо Ви схудли, то, зазвичай, чутливість до інсуліну посилюється, і Вам знадобиться менша доза цукрознижуючих препаратів. Намагайтеся частіше контролювати цукор в крові і, при необхідності, поступово зменшуйте дози ліків.

У наш час є багато можливостей для хорошого самоконтролю. Можна вимірювати цукор дуже точно за допомогою приладів - глюкометрів. Визначення рівня глюкози візуальними тест-смужками ( за кольоровою шкалою) або навіть вимірювання цукру в сечі допоможе досить доступно (дешево ) і задовільно стежити за своїм здоров’ям.

Пам’ятайте, чим кращий контроль за захворюванням, тим менше обмежень і більше свободи.



Бажаю Вам міцного здоров’я.





Леся ДЯЧЕНКО,
заступник головного лікаря
Бучанської міської поліклініки











За даними комунального закладу
Київської обласної ради
«Київського обласного центру здоров’я

1 0

ЗДОРОВ'Я, ДІАБЕТ, Леся Дяченко
 Інші новини по темі:
17 квітня – Всесвітній День довкілля

17 квітня – Всесвітній День довкілля

Суспільство
Туберкульоз: від боротьби до повного викорінення

Туберкульоз: від боротьби до повного викорінення

Бучанські новини
Фтизіатрична служба запрацює у відремонтованому приміщенні

Фтизіатрична служба запрацює у відремонтованому приміщенні

Бучанські новини
Поетична хвилинка до всесвітнього дня поцілунків

Поетична хвилинка до всесвітнього дня поцілунків

Суспільство
4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку

4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку

статті і публікації
Міська лікарня отримала нове медичне обладнання для здоров’я жінок

Міська лікарня отримала нове медичне обладнання для здоров’я жінок

Буча та регіон
Центри первинної медико-санітарної допомоги набули офіційного статусу

Центри первинної медико-санітарної допомоги набули офіційного статусу

законодавтство
9 травня - Всесвітній день боротьби з артериальною гіпертензією

9 травня - Всесвітній день боротьби з артериальною гіпертензією

статті і публікації
Шановне студентство!

Шановне студентство!

Бучанські новини
Інструкція щодо надання допомоги хворим на туберкульоз

Інструкція щодо надання допомоги хворим на туберкульоз

законодавтство
4 лютого: Всесвітній день боротьби проти раку

4 лютого: Всесвітній день боротьби проти раку

статті
Здійснили понад 400 бойових виїздів

Здійснили понад 400 бойових виїздів

Ірпінський вісник
В Ірпені дев’ять медичних працівників отримали соціальне житло

В Ірпені дев’ять медичних працівників отримали соціальне житло

Ірпінський вісник
14 травня: Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією

14 травня: Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією

статті
Право на безкоштовне лікування охороняється законом

Право на безкоштовне лікування охороняється законом

Буча та регіон
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.