
Вперше святкування відбулося в 1950 році. Уже тоді глобальною ідеєю заходу була пропаганда здорового способу життя і боротьба з поширенням різних захворювань. Щороку для офіційних заходів, присвячених дню здоров'я, вибирається окрема тема: активність життя, захист вагітності, вплив клімату на здоров'я людини, медична допомога людям, постраждалим в результаті надзвичайних ситуацій і т.д.
Всесвітній день здоров'я також акцентує увагу на медичних проблемах, які стають предметом обговорення лікарів усього світу. Тема Всесвітнього дня здоров'я 2016 року - "Переможемо діабет!". Епідемія діабету стрімко наростає в багатьох країнах, причому особливо різке зростання документовано в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Але діабет можна лікувати і більшу частину випадків захворювання можна запобігти.
Понад 350 мільйонів людей у всьому світі страждають від діабету, а через 20 років це число може більш ніж подвоїтися. Більше 80% випадків смерті від діабету відбувається в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.
ЦЕ ТРЕБА ЗНАТИ
Цукровий діабет (ЦД) - це порушення обміну речовин, при якому не відбувається нормального засвоєння клітинами організму цукру (глюкози) з крові. Суть цього зводиться до одного, найважливішого - у людини хронічно підвищується цукор у крові.
Глюкоза є основним джерелом енергії, універсальним паливом для наших клітин, вона забезпечує нормальну функцію мозку, печінки, серця і м’язів, особливо при додаткових навантаженнях. А для того, щоб цукор потрапив у клітини, потрібен інсулін. Абсолютний брак інсуліну буває при 1 типі ЦД. При 2 типі ЦД інсулін є, його може бути навіть більше, ніж потрібно, але він «не працює».
Відмінності між 1 і 2 типом ЦД

Таким чином, хоча відмінності між 1 і 2 типами є, але в обох випадках цукор у крові залишається підвищеним, а клітини відчувають дефіцит енергії. Сама ж людина зазнає почуття голоду. Та скільки б вона не вживала їжі, наситити клітини не вдається, якщо не вжити заходів, тобто усунути причину - зробити ін’єкцію при 1 типі, а при 2 типі - домогтися зниження ваги шляхом правильного харчування і фізичних вправ, тоді клітини відновлять чутливість до власного інсуліну.
Іноді доводиться приймати цукрознижувальні препарати, але, як правило, цього не потрібно на перших стадіях захворювання.
Що ж відбувається в організмі здорової людини і що потрібно робити хворому, щоб добитися компенсації.
У здорової людини підшлункова залоза і печінка під контролем головного мозку автоматично підтримують рівень цукру в крові у межах норми. Коли вона щось з’їсть - їжа перетравлюється в шлунку і кишечнику - розщеплюється до простих компонентів і надходить у кров. Поява в крові глюкози відразу ж помічається головним мозком, тобто він визначає конкретний її зміст, дає наказ підшлунковій залозі виділити інсулін (саме стільки, скільки потрібно) і інсулін поступає в кров. Глюкоза надходить з крові в клітини в залежності від потреб, а надлишки запасаються в печінці у вигляді глікогену. Якщо багато глюкози і після цього залишається в крові, то вона переробляється в жир, але в крові її рівень ніколи не перевищить норми, скільки б людина не вжила їжі.
У хворого автоматичне регулювання «зламане», а це означає, що управління процесом людина повинна взяти у свої руки.
Ви самі повинні визначати цукор в крові, а потім думати, скільки ж настачити організмові інсуліну.
Цукор в крові підвищується багато разів за день. Тому і визначати його бажано теж кілька разів денно. Абсолютно неприпустимо, та й просто марно, хворому 1 типом цукрового діабету вимірювати цукор крові один раз на місяць і, тим більше, один раз у три місяці в поліклініці.
Коли ЦК перевищує 10 ммоль/л, нирки починають виділяти його з сечею. Ця величина називається нирковим порогом. У різних людей вона може коливатися від 9 до 11 ммоль/л
Найвища точка підйому цукру спостерігається через годину після їжі, за умови звичайно, що це не солодкий чай або шматок торта, а їжа, яка містить і вуглеводи, і білки, й жири.
Отже, щоб цукор із крові не проходив нирковий поріг і не потрапляв у сечу, через годину він не повинен перевищувати 10 ммоль/л, через 2 години при правильному лікуванні він повинен бути дорівнює 7 ммоль/л. Різких перепадів ЦК між прийомами їжі не буде , якщо ви будете їсти часто і потроху - 5-6 разів на добу, тобто не об’їдатися і не голодувати.
Детальніше про харчуванні ми поговоримо нижче. А тепер давайте розберемо, як виявляється підвищений і знижений ЦК, від чого це відбувається, і що при цьому робити.
ГІПЕРГЛІКЕМІЯ - ВИСОКИЙ ЦУКОР В КРОВІ

Кетоацидоз - ускладнення гіперглікемії, поява ацетону в крові у великих кількостях. При тривалому недоліку звичного джерела енергії - глюкози, клітини спалюють власний жир, а продукт розпаду жирів - ацетон - отрута. Ацетон отруює організм і може призвести до діабетичної коми. Якщо ви визначили у себе ацетон і протягом декількох годин не вдалося його нейтралізувати самостійно, то необхідно негайно звернутися до лікаря, щоб не опинитися в реанімації.
Якщо ви визначили рівень цукру крові і він підвищений, необхідно вжити заходів:
1. Попити води (краще мінеральної, що містить солі калію і магнію та ін);
2. Зробити додаткову ін’єкцію інсуліну. При ЦД 2 типу буває досить зробити кілька фізичних вправ.
3. Якщо ЦК вище 16 ммоль/л, необхідно визначити ацетон в сечі, щоб не допустити ускладнення гіперглікемії - кетоацидозу.
Причини гіперглікемії
1. Недостатньо ефективні дози інсуліну або цукрознижувальних таблеток:
? пропуск ін’єкцій;
? мала доза;
? забагато з’їли їжі (вуглеводів) і не скорегували дозу препаратів;
2. Недостатнє фізичне навантаження - недільний день на дивані;
3. Підвищена температура тіла - при застуді, операціях. Потреба в інсуліні при захворюваннях зростає через підвищення енергетичних витрат на боротьбу з інфекцією, до того ж інсулін при цьому гірше працює.
При 1 типі ЦД доза інсуліну повинна бути збільшена на 10%, а пацієнтам, які приймають таблетки, бажано в цей період перейти на інсулінотерапію.
4. Стрес. - Можливе підвищення цукру крові за рахунок викиду гормонів. Однак цей фактор не належить до основних причин підвищення цукру в крові.
5. Прийом інших лікарських препаратів (гормональні, деякі гіпотензивні, препарати нікотинової кислоти);
6. Підвищений цукор може спостерігатися після епізоду гіпоглікемії (низького цукру), за рахунок викиду глюкози з запасу печінки;
7. Неправильне зберігання або неправильна техніка введення інсуліну;
8. Підвищення ваги, особливо швидке, може сильно погіршити чутливість клітин до інсуліну.
ГІПОГЛІКЕМІЯ
Гіпоглікемія - це зниження глюкози крові нижче 2.9 ммоль/л. Низький цукор дуже небезпечний для всього організму, але в першу чергу страждає нервова система.

Такі симптоми можуть відчувати не тільки пацієнти з інсулінозалежністю, але й ті, хто приймає пігулки або навіть просто дотримується дієти. Кожен повинен знати, що ж робити при гіпоглікемії.
Правило: Завжди носити з собою цукор.
Коли ви відчули симптоми гіпоглікемії потрібно терміново вжити 3-4 шматки цукру-рафінаду. Якщо цього не зробити, подальше зниження цукру може призвести до втрати свідомості, тоді Ви не зможете допомогти собі самі. Ваші родичі, також повинні знати симптоми гіпоглікемії і що потрібно робити в цій ситуації. Необхідно мати при собі саме цукор, а не хліб або шоколад. Цукор - це вуглевод, що швидко засвоюється, він одразу нормалізує рівень цукру в крові.
Іноді симптоми зниження глюкози виникають і при більш високому рівні - 6-9 ммоль/л. Це помилкова гіпоглікемія, вона проявляється, коли перед цим був тривалий період декомпенсації, тобто цукор в крові тримався вище 14-17ммоль.
Визначити, яка ж у Вас зараз гіпоглікемія - справжня чи помилкова, можна тільки вимірявши рівень глюкози в крові, але в будь-якому випадку при підозрі на гіпоглікемію необхідно, на всяк випадок,випити солодкий чай.
Причини гіпоглікемії:
1. Доза інсуліну або таблеток завищена:
технічні похибки, неправильний розрахунок, помилка самоконтролю;
2. Недолік вуглеводів у їжі чи просто недоїдання;
3. Неадекватно висока фізичне навантаження. Інтенсивні фізичні вправи сприяють швидкому засвоєнню цукру, в таких випадках необхідно зменшити дози інсуліну та збільшити прийом вуглеводів;
4. Прийом інших лікарських препаратів: саліцилати, антидепресанти, антигістамінні, бета-блокатори;
5. Порушення всмоктування їжі ( блювота, пронос та ін. захворювання);
6. Вживання алкоголю (особливо у великих дозах).
Сам по собі алкоголь не протипоказаний в невеликих кількостях, оскільки він є антидепресантом ( покращує настрій), спалювачем жиру ( профілактика атеросклерозу), засобом, що поліпшує кровообіг, розширюючи судини. Але пам’ятайте, позитивні властивості алкоголю проявляються тільки при вживанні лише в таких дозах:
100 - 200 г сухого вина (краще червоного-більше вітамінів);
50 - 75 г горілки або коньяку (за умови впевненості в їх хорошій якості);
250 - 300 г світлого пива ( темне пиво, як правило, міцніше і калорійне, його - не більше 200 м);
Пам’ятайте також, що будь-який алкогольний напій калорійний і стимулює апетит, тому для людей, що бажають скинути вагу, він небажаний.
Якщо Ви схудли, то, зазвичай, чутливість до інсуліну посилюється, і Вам знадобиться менша доза цукрознижуючих препаратів. Намагайтеся частіше контролювати цукор в крові і, при необхідності, поступово зменшуйте дози ліків.
У наш час є багато можливостей для хорошого самоконтролю. Можна вимірювати цукор дуже точно за допомогою приладів - глюкометрів. Визначення рівня глюкози візуальними тест-смужками ( за кольоровою шкалою) або навіть вимірювання цукру в сечі допоможе досить доступно (дешево ) і задовільно стежити за своїм здоров’ям.
Пам’ятайте, чим кращий контроль за захворюванням, тим менше обмежень і більше свободи.
Бажаю Вам міцного здоров’я.

Леся ДЯЧЕНКО,
заступник головного лікаря
Бучанської міської поліклініки
За даними комунального закладу
Київської обласної ради
«Київського обласного центру здоров’я
Київської обласної ради
«Київського обласного центру здоров’я