Чому діти хворіють на рак?

Щороку ми відзначаємо в лютому Міжнародний день захисту онкохворої дитини. Це привід укотре звернути увагу на загрозливу тенденцію зростання числа хворих дітей на цю страшну недугу. І пам’ятати про неї постійно!

Дитяча онкологія - одна з найстрашніших і гострих тем для сучасного суспільства. Кожен рік в Україні онкологічні захворювання діагностуються більш ніж у тисячі дітей.
За даними світової статистики, у структурі дитячої смертності онкологія займає 2 місце, на першому - нещасні випадки. Україна за показниками дитячої смертності від ракових захворювань займає 5 місце в Європі - 5 осіб на 100 тисяч населення.

Своєрідною є частота різних злоякісних пухлин у дітей. На відміну від дорослих, у яких переважну більшість складають ракові пухлини внутрішніх органів, у дітей на першому місці знаходяться пухлини органів кровотворення і лімфатичного апарату (лейкози, лімфогранулематоз, ретикулосаркома), що складають близько 40% злоякісних новоутворень. Більш 25% припадає на пухлини нирок (пухлина Вільмса) і неорганні заочеревинні пухлини, що виходять з елементів симпатичної нервової системи.
Трохи рідше спостерігаються пухлини кісток, центральної нервової системи і м'яких тканин. Украй рідкісні в дитячому віці ракові пухлини печінки, шлунка, легені, матки.


Чому діти хворіють на рак?

Злоякісні новоутворення у дорослих онкологи пояснюють шкідливими звичками, поганою екологією, «хімізацією» побуту тощо. Але коли рак виявляють у дітей і навіть немовлят, які лише появилися на світ, мимоволі зривається: чому? За що?
Нині онкологія дещо відкрила завісу таємниць виникнення деяких видів раку. Скажімо, головною причиною раку легень вважають куріння, раку шлунка – тривалі неліковані гастрити внаслідок гелікобактерної інфекції, раку шийки матки - статеве зараження в ранній юності папіломатозною інфекцією. А що провокує рак у діток, які лише починають жити?

Генетичний брухт. Велику частку відповідальності беруть на себе батьки, оскільки саме їхні гени часто несуть дітям «генетичний брухт» замість чіткої програми розвитку дитячого організму. Цікаві дослідження з цього приводу провели закордонні генетики, котрі визначали тонкі порушення в геномі людини при вдиханні тютюнового диму: виявляється, що навіть короткочасне навантаження організму продуктами тліючої цигарки з мільярдами часточок бензопірену та агресивних смол, викликає порушення роботи генів. Якщо кинути палити, робота порушеного генетичного апарату дещо вирівняється, однак уже ніколи не зрівняється з рівнем людини, що не палила. Тож молоді люди, які планують народити здорових дітей, повинні знати про «генетичні рубці» шкідливих звичок і робити певні висновки. Щоб потім їм, не приведи Господи, не прийшлося дивуватись, чому в немовляти раптом виявили онкологію.

Хімізований побут і довкілля. Інші фактори ризику - екологічні та побутові. На жаль, людина сама створила цілій клас хімічних сполук, що дуже стійкі в природному середовищі, здатні накопичуватися в біологічних об’єктах (водоростях, рачках, рибі), а потім потрапляти в організм людини разом з їжею в концентраціях, що в тисячі разів перевищують допустимі рівні. Такі речовини руйнують гормональну та імунну системи маленької дитини і належать до класу «ендокринних руйнувачів». Їх доволі багато – це хлорорганічні пестициди, продукти хлорування целюлози при виготовленні паперу, органічні сполуки хлорування питної води, діоксиноподібні домішки у продуктах згоряння пластикового сміття, викиди хімічної, текстильної та машинобудівної промисловості. Чудові та корисні вогнетривкі рідини (моторні масла, гідравліка) та електростійкі матеріали в конденсаторах насправді виявилися досить шкідливими «ендокринними руйнувачами», що забруднюють екологію та зберігаються у грунтах і водоймах десятки років.

У екологічно безпечних, але рідше заселених районах діти хворіють частіше. Рівень гормонально-залежного раку в розвиненому світі стрімко зростає і причиною цього вчені називають естрогенізацію екологічного середовища. (Екос- від грецького «дім»). Тож логічно напрошується запитання: чи можна уникнути загрози дитячої онкології, покинувши забруднені території і оселившись у відносно екологічно чистому регіоні? Як не дивно, але за даними аналізу захворюваності встановлено, що рівень дитячої онкології у «чистих» районах навіть дещо вищий, ніж у екологічно забруднених. Чому? Можливе пояснення цьому дають генетики: люди сільських та гірських районів живуть локальними групами з тісним, майже внутрішньородовим обміном генів, що збільшує вірогідність прояву однотипних генетичних мутацій, які в решти населення при змішуванні різних генетичних груп перекриваються здоровими варіантами генів.
Найчастіше в Україні у дітей виявляють такі види раку: лейкемії та пухлини мозку (дані Національного канцер-реєстру України). Від них найчастіше і помирають діти. Дещо менше діти хворіють на пухлини нирок та лімфоми. При вроджених пухлинах нирок у дітей вчені доводять, що головною причиною є вроджена чи спадкова генетична мутація. Ризик «підхопити мутацію» впродовж життя має кожен, однак у кожного також працює система очистки ДНК від таких мутацій. На який бік перехиляться шальки терезів? Перехилитися їм у бік зародження ракових мутацій допомагають шкідливі звички – тютюнопаління, зловживання канцерогенними продуктами (копченості, смажені продукти та напівфабрикати, консерванти і барвники), нестача свіжих овочів та фруктів, надмірно калорійна та жирна їжа, малорухомий спосіб життя, споживання гормонально активних речовин (гормональні контрацептиви, анаболічні гормони, до яких нерідко вдаються юнаки заради краси чи спортивного вигляду тіла, харчування м’ясом тварин, до корму яких додавали прискорювачі росту.

Ознаки раку у дітей

Ознаки онкозахворювання, особливо на ранніх стадіях, дуже невиразні. Батькам варто звернути увагу: для всіх злоякісних пухлин характерний так званий “пухлинний симптомо-комплекс”, що має такі ознаки, як підвищення температури тіла до високих показників, що повторюються без ознак застуди. А також:
• загальна слабкість, кволість, стійке зниження апетиту, блювання, біль у кістках;
• поява набряку чи деформації на якійсь ділянці тіла;
• збільшення розмірів живота, зміна кольору випорожнення;
• періодичний біль у животі
• безболісне збільшення одного або двох лімфовузлів (двобічне або одностороннє), бліда шкіра і слизові;
• схуднення без визначеної причини, пітливість;
• поява кровотеч або великої кількості синців (не пов’язана з травмами);
• будь-які патологічні виділення (кров, гній, слиз і т. п. у калі, сечі, блювотинні);
• порушення функції будь-якого органу (наприклад, шкутильгання при ураженні кісток і суглобів);
• раптова втрата свідомості, нестійка хода.
Для уважних батьків будуть помітні й зміни в звичній поведінці дитини:
• дитина вередує;
• швидше, ніж звичайно, стомлюється, забуваючи навіть про найулюбленіші ігри.

Не займайтесь самолікуванням, якнайшвидше зверніться до лікаря.
Симптоми багатьох дитячих захворювань схожі. Тому батьки іноді декілька тижнів лікують дитину ліками, які колись допомагали. А коли дитині не кращає, починають застосовувати всі засоби, які порадили друзі, сусіди, реклама по телебаченню. А час минає…
У деяких випадках встановлення діагнозу займає багато часу. А діагностичні процедури болючі, неприємні та можуть бути безрезультативними. Іноді лікар просить приїхати на повторне обстеження. Стан дитини при цьому може погіршуватись. Саме тоді у батьків виникає бажання залишити все, як є, і відкласти обстеження на місяць-другий, вирішуючи інші нагальні справи.
Пам’ятайте, онкозахворювання не чекає. Пухлина збільшується безперервно та швидко.
Необхідною умовою для успішного лікування є взаємна довіра. Батьки та лікар мусять бути союзниками та партнерами, які об’єдналися з метою допомогти дитині вилікуватись швидко, ефективно та безпечно.

Профілактика пухлин дитячого віку ґрунтується на трьох засадах:

1) виявлення сімейної схильності до деяких форм пухлин;
2) усунення всіляких шкідливих впливів (хімічних, радіаційних) на організм вагітної жінки й плоду в період його внутрішньоутробного розвитку;
3) видалення доброякісних пухлин і лікування вад розвитку, що є фоном для можливого виникнення злоякісного новоутворення.

Організаційні заходи полягають у суворому диспансерному спостереженні за дитиною з метою раннього виявлення передпухлинних або пухлинних захворювань і своєчасного їх лікування, а при неясній симптоматиці - у невідкладному направленні дитини до фахівців - дитячих онкологів.

А насамперед – здорове харчування, рухливе, активне життя, відсутність шкідливих звичок у підлітковому віці. Це запорука здоров’я юного організму, перші ліки від усіх хвороб, у тому числі й онкологічних.


Бажаю Вам міцного здоров’я.


Чому діти хворіють на рак?Леся Дяченко,
заступник головного лікаря Бучанської міської поліклініки




За матеріалами комунального закладу Київської обласної ради
«Київського обласного центру здоров’я»
2 0

Леся Дяченко
 Інші новини по темі:
20 жовтня - Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

20 жовтня - Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

статті і публікації
Значення рентгенологічного обстеження органів грудної клітки в ранній діагностиці пухлин легень

Значення рентгенологічного обстеження органів грудної клітки в ранній діагностиці пухлин легень

статті
Ірпінська ОДПІ: Податки очима дітей - стартує новий конкурс

Ірпінська ОДПІ: Податки очима дітей - стартує новий конкурс

Публікації
Віддавати дітям краще, наповнювати радістю їхнє життя

Віддавати дітям краще, наповнювати радістю їхнє життя

Публікації
Особливі потреби - в особливих дітей

Особливі потреби - в особливих дітей

Бучанські новини
4 лютого: Всесвітній день боротьби проти раку

4 лютого: Всесвітній день боротьби проти раку

статті
4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку

4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку

статті і публікації
Ірпінська СЕС інформує про епідемічну ситуацію  із захворюваності  на грип в місті Буча

Ірпінська СЕС інформує про епідемічну ситуацію із захворюваності на грип в місті Буча

Буча та регіон
МВС спростило процедуру реєстрації місця проживання немовлят

МВС спростило процедуру реєстрації місця проживання немовлят

Суспільство
Кількість хворих на багряницю у Ворзелськый школі №5 збільшилась

Кількість хворих на багряницю у Ворзелськый школі №5 збільшилась

Ірпінський вісник
Захищаючи інтереси дітей, прокуратурою міста Ірпеня порушено кримінальне провадження

Захищаючи інтереси дітей, прокуратурою міста Ірпеня порушено кримінальне провадження

Прокуратура м. Ірпеня
Оздоровлення дітей та молоді

Оздоровлення дітей та молоді

Бучанські новини
Микола Михайленко: "Здоров`я за гроші не купиш"

Микола Михайленко: "Здоров`я за гроші не купиш"

Бучанські новини
Бучанське міське управління юстиції повідомляє

Бучанське міське управління юстиції повідомляє

міська юстиція
Темпи зростання наркоманії в Україні є одними з найвищих у світі

Темпи зростання наркоманії в Україні є одними з найвищих у світі

Суспільство
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.