Буча новини міста, Буча сайт » Бучанська податкова інспекція » Публікації » Податкова: Гаряча лінія щодо деклараційної кампанії 2016 року

Податкова: Гаряча лінія щодо деклараційної кампанії 2016 року

Ірпінська ОДПІ провела черговий сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія»

Нещодавно в Ірпінській ОДПІ відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». Темою для обговорення стали актуальні питання стосовно подання декларації про майновий стан та доходи, отримані у 2015 році.


Заступник начальника Людмила Ступак відповідала на питання щодо деклараційної кампанії 2016 року.
Пропонуємо до уваги найбільш актуальні питання з якими абоненти звертались на «гарячу лінію»:




Чи були внесені зміни до декларації про майновий стан і доходи?


Відповідь:
Наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 року № 859 затверджено нову форму декларації про майновий стан і доходи та Інструкцію щодо її заповнення.
Відтак, для зручності фізичних осіб у новій декларації об’єднано звітність по податку на доходи фізичних осіб та військовому збору. Враховуючи це, за результатами 2015 року фізичні особи, які отримували доходи не від податкових агентів (зокрема, від інших фізичних осіб) та іноземні доходи, визначають податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору в одній податковій звітності. Для спрощення та зменшення часу для її заповнення обсяг зменшено з 2 аркушів до 1, а кількість додатків – з 7 до 4.

Тепер додатки заповнюються лише при отриманні доходів, які передбачають особливий розрахунок оподатковуваного доходу при:
- отриманні доходів від двох та більше податкових агентів, у випадках передбачених Податковим кодексом;
- операціях з інвестиційними активами;
- отриманні іноземних доходів;
- визначенні оподатковуваного доходу від здійснення підприємницької та незалежної професійної діяльності.
Значна кількість інформації, яка раніше заповнювалась в додатках, наразі відображається в самій декларації.

Так, інформація про уповноважену особу, яка раніше відображалась в окремому додатку, тепер відображається в декларації.
Фізичні особи, які мають намір скористатися правом на податкову знижку раніше заповнювали декларацію і додаток, в якому визначали реквізити всіх первинних документів за понесеними витратами. Тепер такі фізичні особи заповнюють лише декларацію, в якій відображають загальну суму понесених витрат та суму податку до повернення.
Відомості щодо відчуження нерухомого (рухомого) майна відображаються в додатку без заповнення додатку та переліку відчуженого майна.
Інформація про отримані доходи та перелік майна, яке надається в оренду (суборенду) також без заповнення додатку відображається в декларації.

Які строки подання декларації?


Відповідь:
Нова декларація передбачає визначення категорії, до якої відноситься платник податків (рядок 8 розділу І декларації): громадянин; особа, яка проводить незалежну професійну діяльність; підприємець (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування).
Нагадуємо, що податковим законодавством установлені такі строки для подання декларації:
громадянин та особа, яка проводить незалежну професійну діяльність, – до 01 травня року, що настає за звітним;
підприємець – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року).

Які основні випадки подачі платником декларації про майновий стан та доходи?


Відповідь:
Платники податків обов’язково повинні подати декларацію у випадках отримання:
• доходів від підприємницької діяльності (ст. 177 ПКУ)
• доходів від провадження незалежної професійної діяльності (ст. 178 ПКУ)
• доходів, отриманих від двох і більше податкових агентів, згідно з п.п."є" п. 176.1 ст. 176 ПКУ
• доходів, отриманих від особи, яка не є податковим агентом (п.п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 ПКУ)
• іноземні доходи (п.п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 ПКУ)
• доходів від операцій з інвестиційними активами (п. 170.2 ст. 170 ПКУ)
• доходів від надання в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) нерухомості, ящо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання (п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170)
• від успадкування чи отримання в дарунок коштів, майна, манових чи немайнових прав від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення, крім спадкоємців-нерезидентів (п.174.3 ст. 174 ПКУ)
• за ухвалою суду, за яким прийнято рішення про зміну власника та перехід права власності на рухоме майно (п.п 173.4 ст. 173 ПКУ)
• у вигляді суми заборгованості, за якою минув строк позовної давності у сумі, що перевищує 50 відсотків місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (п.п. 164.2.7 п. 164.2 ст. 164 ПКУ)
• у разі отримання благодійної допомоги, відповідно до п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 ПКУ, у сумі, що перевищує граничний розмір, встановлений абз. «б» п.п. 170.7.8 п. 170.7 ст. 170 ПКУ, або використану не за цільовим призначенням
• у разі отримання цільової благодійної допомоги не використаної та не повернутої благодійнику у строки визначені законодавством (п.п. 170.7.5 п. 170.7 ст. 170)
• у разі отримання нецільової благодійної допомоги, у разі якщо загальна сума такої допомоги перевищує граничний розмір, установлений п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ (п.п. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170)
• у разі отримання додаткового блага у вигляді основної суми боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором у сумі, що перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року (п.п. «д» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ)
• доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції, у випадках передбачених п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ

Які застосовуються ставки податку на доходи фізичних осіб?


Відповідь:
Слід враховувати, що до доходів, отриманих у 2015 року, застосовується ставка податку на доходи фізичних осіб:
15 відсотків бази оподаткування – щодо доходів (крім випадків, визначених у підпункті 167.2 - 167.6 статті 167 Податкового кодексу України (далі за текстом - ПКУ)), які не перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року;
20 відсотків, – якщо база оподаткування в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, – до суми такого перевищення. Самозайняті особи застосовують ставку 20 відсотків до частини середньомісячного річного оподатковуваного доходу, що перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати;
подвійна ставка податку (30 відсотків) – до доходів, нарахованих як виграш чи приз (крім виграшів, призів у лотерею, грошові виграші у спортивних змаганнях) на користь резидентів або нерезидентів;
20 відсотків – для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів за акціями та/або інвестиційними сертифікатами, що виплачуються інститутами спільного інвестування (крім зазначених у підпункті 167.5.2 пункту 167.5 статті 167 ПКУ). Перелік пасивних доходів визначено підпунктом 167.5.3 пункту167.5 статті 167 ПКУ, до яких, зокрема, відноситься інвестиційний прибуток, включаючи прибуток від операцій з облігаціями внутрішніх державних позик, у тому числі від зміни курсу іноземної валюти;
5 та 0 відсотків бази оподаткування у випадках, прямо визначених розділом IV ПКУ, зокрема при операціях з успадкування (дарування) та операціях з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна.
При декларуванні доходів за результатами 2015 року платникам податків слід враховувати, що розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, становить 1218 гривень.

Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, має подати платник податку до податкової інспекції щоб скористатись правом на нарахування податкової знижки щодо суми коштів, сплачених за навчання?


Фізична особа, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання, на вимогу контролюючого органу, крім декларації про майновий стан і доходи, надає: відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери; договір з навчальним закладом; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення) тощо. Для прискорення проведення розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум доцільно надавати до контролюючого органу копії зазначених документів.

У яких випадках громадяни звільняються від обов’язкового подання податкової декларації про майновий стан і доходи?


Згідно з п. 179.4 ст. 179 ПКУ платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації в таких випадках:
а) незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які:
є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;
перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;
перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;
перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року;
б) в інших випадках, визначених Розділом IV ПКУ.
Відповідно до п. 179.2 ст. 179 Розділу IV ПКУ обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:
від податкових агентів, які згідно з цим розділом не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
виключно від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених цим розділом;
від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до цього розділу;
у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ;
зазначені у п. 167.2 — 167.4 ст. 167 ПКУ, крім випадків, коли декларування таких доходів прямо передбачено відповідними нормами цього розділу;
зазначені у п.п. «є» п. 176.1 ст. 176 ПКУ від двох і більше податкових агентів, і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) такими податковими агентами не перевищує ста двадцяти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

У який спосіб можна подати декларацію?


Декларація подається за вибором платника податків в один із таких способів:
особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання;
засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису не пізніше закінчення останньої години, в якому спливає граничний строк подання.
Інформацію щодо порядку підготовки та подання податкової звітності в електронному вигляді, яка надсилається засобами телекомунікаційного зв’язку, розміщено на офіційному сайті ДФС України.
0 0

Ірпінська ОДПІ 
податкова декларація
 Інші новини по темі:
Гаряча лінія щодо «Деклараційної кампанії 2016 року»

Гаряча лінія щодо «Деклараційної кампанії 2016 року»

Публікації
Ірпінська ОДПІ запрошує громадян задекларувати свої доходи!

Ірпінська ОДПІ запрошує громадян задекларувати свої доходи!

Публікації
Змінено форму податкової декларації про майновий стан і доходи

Змінено форму податкової декларації про майновий стан і доходи

Повідомлення!
Податкова декларація про майновий стан і доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи

Публікації
До уваги громадян, які подають податкову декларацію про майновий стан та доходи!

До уваги громадян, які подають податкову декларацію про майновий стан та доходи!

Публікації
З 1 січня 2017 року – нова форма декларації про майновий стан і доходи

З 1 січня 2017 року – нова форма декларації про майновий стан і доходи

Публікації
Податкова інформує: «ДЕКЛАРУВАННЯ -2018»

Податкова інформує: «ДЕКЛАРУВАННЯ -2018»

Публікації
З 1 січня стартувала деклараційна кампанія – 2016

З 1 січня стартувала деклараційна кампанія – 2016

Публікації
Ірпінська ОДПІ нагадує громадянам

Ірпінська ОДПІ нагадує громадянам

Публікації
Ірпінська ОДПІ інформує

Ірпінська ОДПІ інформує

Повідомлення!
Ірпінська ОДПІ звертає увагу: Затверджено нову форму Податкової декларації

Ірпінська ОДПІ звертає увагу: Затверджено нову форму Податкової декларації

Публікації
Податкова: Про кампанію «Декларування 2018»

Податкова: Про кампанію «Декларування 2018»

Публікації
До уваги мешканців Ірпінського регіону, які декларують свої доходи

До уваги мешканців Ірпінського регіону, які декларують свої доходи

Публікації
Кампанія декларування доходів громадян продовжена до 1 липня

Кампанія декларування доходів громадян продовжена до 1 липня

Публікації
У 2015 році платники Ірпінської ОДПІ сплатили  понад 31 млн. грн. військового збору

У 2015 році платники Ірпінської ОДПІ сплатили понад 31 млн. грн. військового збору

Публікації
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.