Буча новини міста, Буча сайт » статті і публікації » законодавтство » «Підводні камені» припинення трудових відносин у зв'язку зі скороченням чисельності та штату працівників

«Підводні камені» припинення трудових відносин у зв'язку зі скороченням чисельності та штату працівників

«Підводні камені» припинення трудових відносин у зв'язку зі скороченням чисельності та штату працівниківОдним з найпоширеніших підстав для припинення трудових відносин з ініціативи роботодавця є зміни в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників на підставі п. 1 ч. 1 ст . 40 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП України)

Згідно із ч. 3 ст. 64 Господарського кодексу України, підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

Враховуючи положення ч. 3 ст. 64 Господарського кодексу України, підприємство вправі приймати рішення щодо чисельності працівників. Підприємство, беручи до уваги економічну обстановку і свої потреби у трудовій силі, має право прийняти рішення про розірвання трудових відносин з частиною працівників у зв'язку зі скороченням чисельності та штату.

Проте слід мати на увазі, що відповідно до абз. 1 ч. 1 ст. 60 Цивільного процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Таким чином, рішення про скорочення чисельності та штату підприємством має бути мотивованим, оскільки в разі оскарження працівником свого звільнення на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП України підприємство в суді зобов'язане буде довести правомірність свої дій.

Також необхідно звернути увагу на положення ч. 1 ст. 43 КЗпП України, згідно якого розірвання трудового договору на підставі, передбаченій п. 1 ст. 40 КЗпП України, може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника) первинної профспілкової організації, членом якої є працівник. Таким чином, якщо на підприємстві створена профспілка і працівник є його членом, то необхідно отримати згоду профспілки на звільнення такого працівника з дотриманням процедури, передбаченої ст. 43 КЗпП України.

Також необхідно враховувати положення ч. 3 ст. 40 КЗпП України, згідно з якою не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності (крім звільнення за пунктом 5 цієї статті), а також у період перебування працівника у відпустці. Це правило не поширюється на випадок повної ліквідації підприємства, установи, організації. Таким чином, якщо працівник не з'явився на роботу в останній робочий день, то звільнити його у цей день можна, оскільки в разі наявності у нього листа непрацездатності його відновлять на роботі в судовому порядку.

Про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці. Чинне законодавство не передбачає виключення із строку попередження працівника про майбутнє звільнення (не менше ніж за 2 місяці) часу знаходження його у відпустці або тимчасової непрацездатності. Як зазначено в абз. 6 п. 19 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів», при недотриманні строку попередження працівника про звільнення, якщо він не підлягає поновленню на роботі з інших підстав, суд змінює дату його звільнення, зарахувавши строк попередження, протягом якого він працював.

Згідно ст. 44 КЗпП України, при припиненні трудового договору з підстави, зазначеної у п. 1 ст. 40 КЗпП України, працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку (середній місячний заробіток обчислюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р № 100).

Також необхідно звернути увагу, що відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 20 і п. 1 ч. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», у разі звільнення осіб, віднесених до 1 і 2 категорій громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, у зв'язку зі скороченням чисельності або штату працівників їм виплачується допомога в розмірі трикратної середньомісячної заробітної плати, крім вихідної допомоги, передбаченої ст. 44 КЗпП України.

Слід пам'ятати, що згідно з ч. 1, ч. 2 ст. 47 КЗпП України, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок. У разі звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу він зобов'язаний також у день звільнення видати йому копію наказу про звільнення з роботи. В інших випадках звільнення копія наказу видається на вимогу працівника.

Також підприємство в день звільнення зобов'язане виплатити працівникові заробітну плату за відпрацьований період, грошову компенсацію за всі невикористані дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки для працівників, які мають дітей або повнолітньої дитини - інваліда з дитинства підгрупи А I групи, на підставі ч. 1 ст. 83 КЗпП України та ч. 1 ст. 24 Закону України «Про відпустки».

Крім того, при звільненні працівників у зв'язку зі скороченням необхідно враховувати ряд вимог чинного трудового законодавства України.

По-перше, вимоги ст. ст. 184, 1861 КЗпП України, в яких закріплені категорії працівників, з якими не можуть бути розірвані трудові відносини з ініціативи роботодавця, в тому числі і у зв'язку зі скороченням чисельності та штату.

Так згідно з ч. 3 ст. 184 КЗпП України, звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років - за наявності медичного висновку), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням.

Згідно положень ст. 1861 КЗпП України, аналогічні гарантії поширюються також на батьків, які виховують дітей без матері (у тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також на опікунів (піклувальників), прийомних батьків.

Таким чином, в першу чергу необхідно з'ясувати які з працівників, яких підприємство планує звільнити, належать до вищевказаних категорій.

По-друге, вимоги ст. 42 КЗпП України, в якій передбачено переважне право на залишення на роботі при вивільненні працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці.

Згідно з ч. 1 ст. 42 КЗпП України, при скороченні чисельності або штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

Згідно з ч. 2 ст. 42 КЗпП України, при рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається:

- сімейним — при наявності двох і більше утриманців;
- особам, в сім'ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком;
- працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації;
- працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах без відриву від виробництва;
- учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
- авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій;
- працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання;
- особам з числа депортованих з України протягом п'яти років з часу повернення на постійне місце проживання в Україну;
- працівникам з числа колишніх військовослужбовців строкової служби та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, — протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.

Згідно абз. 2 ч. 1 ст. 20 і п. 1 ч. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», у разі звільнення у зв'язку зі скороченням чисельності або штату працівників особи, віднесені до 1 та 2 категорій громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, також мають переважне право на залишення на роботі.
Таким чином, приймаючи рішення про скорочення кожного конкретного працівника, необхідно розглядати можливість наявності у нього переважного права на залишення на роботі.

По-третє, згідно з ч. 2 ст. 40 КЗпП України, звільнення у зв'язку зі скороченням чисельності або штату працівників допускається, якщо неможливо перевести працівника за його згодою на іншу роботу.

Згідно з ч. 3 ст. 492 КЗпП України, одночасно з попередженням про звільнення у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці власник або уповноважений ним орган пропонує працівникові іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації.

Таким чином, якщо на підприємстві є вакантні посади за професією чи спеціальністю працівників, які підлягають скорочення, то підприємство зобов'язане запропонувати працівникові таку посаду і тільки після його відмови звільнити у зв'язку зі скороченням чисельності та штату.

По-четверте, вимога ч. 1 ст. 421 КЗпП України на переважне право на укладення трудового договору у разі поворотного прийняття на роботу протягом року після припинення трудового договору.

Згідно з ч. 1 ст. 421 КЗпП України, працівник, з яким розірвано трудовий договір з підстав, передбачених пунктом 1 статті 40 КЗпП України (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації), протягом одного року має право на укладення трудового договору у разі поворотного прийняття на роботу, якщо власник або уповноважений ним орган здійснює прийом на роботу працівників аналогічної кваліфікації.

Таким чином, якщо підприємство протягом року після припинення трудових відносин з працівником на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП України відкриє вакансію і проводитиме прийом на роботу працівників аналогічної кваліфікації, то звільнені працівники матимуть переважне право на укладення трудового договору з підприємством на таку новою вакансію.
0 0

Шляховська Ірина, юрист ЮК «Правовий Альянс», legalalliance.com.ua 
законодавство, юрконсультація
 Інші новини по темі:
Підприємець не зобов'язаний вести облік трудових книжок

Підприємець не зобов'язаний вести облік трудових книжок

законодавтство
Податкова: Допомога по частковому безробіттю на період карантину

Податкова: Допомога по частковому безробіттю на період карантину

Публікації
Податкова роз`яснює про прийняття працівників на роботу

Податкова роз`яснює про прийняття працівників на роботу

Публікації
Податкова: Як виявлятимуть неоформлених працівників

Податкова: Як виявлятимуть неоформлених працівників

Буча та регіон
Від юристів: Робота у приватного підприємця

Від юристів: Робота у приватного підприємця

статті
Роботодавці повинні повідомляти органи ДФС про прийняття найманих працівників на роботу

Роботодавці повинні повідомляти органи ДФС про прийняття найманих працівників на роботу

Публікації
Студенти стаціонару можуть працювати на умовах повного робочого дня

Студенти стаціонару можуть працювати на умовах повного робочого дня

законодавтство
Юридична консультація: Оскарження дій БТІ

Юридична консультація: Оскарження дій БТІ

законодавтство
Податкова: Як оформити трудові відносини з найманим працівником?

Податкова: Як оформити трудові відносини з найманим працівником?

Публікації
Порядок створення та легізіції професійних спілок та їх об`єнань

Порядок створення та легізіції професійних спілок та їх об`єнань

міська юстиція
Анулювання Свідоцтва платника єдиного податку

Анулювання Свідоцтва платника єдиного податку

Публікації
Поради адвотака

Поради адвотака

законодавтство
Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2010 рік

Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2010 рік

статті
Податкова роз'яснює як повідомити про прийняття працівника на роботу

Податкова роз'яснює як повідомити про прийняття працівника на роботу

Публікації
Причини для зняття з квартирного обліку громадян

Причини для зняття з квартирного обліку громадян

законодавтство
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.