Профілактичні заходи, завдяки яким можна уникнути харчового отруєння, є досить простими та потребують тільки відповідального відношення до власного здоров'я. Мінімізувати ризик харчових отруєнь, знизити тяжкість і небезпеку наслідків захворювання допоможуть дотримання правил особистої та загальної санітарної гігієни.
На обліку в Ірпінському міжрайонному управлінні Головного управління Держсанепідслужби у Київській області знаходиться 135 харчових об’єктів, що функціонують в м. Буча, із них 94 обєкти торгівлі та 41 об’єкт громадського харчування.
В м. Буча в поточному 2015 році захворюваність на гастро ентероколіти знаходиться на рівні минулого року, було зареєстровано – 22 випадки , інтенсивний показник складає 41,6 на 100 тис. населення.
В 2014 році за цей же період було зареєстровано 22 випадки , інтенсивний показник складає 41,1 на 100 тис. населення.
В порівнянні з м. Ірпінь та селищах за 5 місяців 2015 року захворюваність на гастро ентероколіти – 40 випадків показник 75,5 на 100 тис. населення, в 2014 році – 41 випадок показник 80,3 на 100 тис. населення.
В 2015 році за поточний період зменшилась захворюваність на сальмонельоз в .м. Буча за 2015 рік – 0 випадків, 2014 рік – 3 випадки показник на 100 тис. населення 5,8.
По м. Ірпінь та селищах за 2015 рік – випадки сальмонельозу не реєструвалися, в порівнянні з 2014 роком поточного періоду - 7 випадків показник 13,7 на 100 тис. населення..
За підсумками моніторингу інфекційної захворюваності по Україні цього року відзначається зростання захворюваності гострими кишковими інфекціями в цілому по Україні в порівнянні з таким же періодом минулого року на 1,2%. Даний факт пов'язаний з вживанням неякісних харчових продуктів, що були придбані в торгівельній мережі та на ринках або виготовлялись в домашніх умовах з порушенням санітарних вимог. Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають під час проведення масових заходів. Основною причиною спалахів кишкових інфекцій є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів без належних температурних умов.
Лише в травні місяці по Україні були зареєстровані спалахи кишкових інфекцій в Чернігівській, Херсонській, Львівській областях, м.Чернігів, внаслідок чого постраждало 124 чол, з них 6 дітей. Найбільший спалах в м.Чернігів, де постраждалих 66 чоловік, з яких 34 захворіли на сальмонельоз. Причиною захворювання було вживання майонезу «Провансаль люкс 35%», виготовленого ПП «Бест» м.Бровари.
В травні місяці 2015р. в м.Ірпінь був зареєстрований випадок ботулізму. Хвора К. 1970р. народження вживала вялену рибу, яку придбала в магазині м.Ірпінь, вул.Соборна 42 –б. Останній раз випадок ботулізму реєструвався в 1997р., де вживалась мясна продукція домашнього виготовлення.
В зв’язку із змінами в діючих Законах України на 2015р. заборонено проведення будь яких перевірок зі сторони органів Держсанепідслужби за дотриманням вимог санітарного законодавства на харчових об’єктах, збільшилась кількість звернень та скарг від громадян міста щодо реалізації харчових продуктів з вичерпним терміном реалізації, реалізацію продукції без супровідних документів, що гарантують їх якість та безпеку. Особливо часто скарги від громадян поступають на магазини ТОВ «ЕКО» та ТОВ «Симпатик».
Враховуючи неможливість проведення самостійних перевірок спеціалістами Держсанепідслужби - необхідно створення комісії при Бучанському міськвиконкомі з залученням фахівців Ірпінського міжрайонного управління Головного управління Держсанепідслужби у Київській області щодо організації перевірок об’єктів підвищеного ризику (ринків, супермаркетів, об’єктів громадського харчування) з питань благоустрою, дотримання правил торгівлі.