Буча новини міста, Буча сайт » Прокуратура м. Ірпеня » Підсумки про пророблену роботу прокуратури міста Ірпеня за 2014 рік

Підсумки про пророблену роботу прокуратури міста Ірпеня за 2014 рік

Прокуратурою міста Ірпеня впродовж поточного року забезпечено належне виконання функцій, передбачених Конституцією України та Законом України «Про прокуратуру».

Зокрема, активно використовуються функції координації правоохоронних та контролюючих органів, з цих питань проведено 3 координаційні, 3 міжвідомчі наради, у тому числі з питань протидії корупції.
З початку року ініційовано 111 перевірок в порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів в органах влади та місцевого самоврядування, з них: 51 - у сфері нагляду за додержанням конституційних прав і свобод громадян (в тому числі 28 - у сфері охорони прав дітей), 16 - у сфері економічних відносин, 9 - у сфері охорони навколишнього природного середовища, 12 - у сфері земельних відносин, 5 - при виконанні рішень судів та інших органів, 3 - за результатами перевірок Закону України «Про звернення громадян».
Реагуючи на виявлені порушення, органам влади та місцевого самоврядування внесено 143 подання, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 149 посадових осіб, з яких 74 - органів державного контролю, державі повернуто понад 7,2 млн. грн. Розпочато 11 кримінальних проваджень в актуальних сферах, у тому числі про корупційні діяння, з питань захисту державної та комунальної власності, бюджету, охорони навколишнього природного середовища, а також при здійсненні державних закупівель та розпорядженні землями. За п’ятьма провадженнями цієї категорії обвинувальні акти стосовно винних вже направлено до суду, за рештою – розслідування триває.

Також у поточному році прокуратурою міста, враховуючи економічну ситуацію в країні активно здійснювалися заходи представницького характеру, спрямовані на наповнення місцевих бюджетів.
Так, до судів з початку року пред'явлено 107 позовів на загальну суму 31,1 млн. грн., в тому числі:
- про стягнення заборгованості з орендної плати за землю на 1 млн. грн. (решта заборгованості охоплена заходами представницького характеру органами місцевого самоврядування та податкової служби);
- про стягнення коштів за відновну вартість зелених насаджень на 4,4 млн. грн. Крім того, робота на вказаному напрямку триває, на стадії підготовки ще низка прокурорських позовів на суму понад півмільйона гривень);
- про стягнення заборгованості за договорами про залучення коштів замовників будівництва об’єктів архітектури на розвиток інженерно-транспортної інфраструктури на 1,95 млн. грн. Найближчим часом буде заявлено позови з цього ж напрямку на суму понад півтора мільйона гривень;
- про повернення громаді понад 21 га землі, вартістю 21,9 млн. грн.
Судами задоволено позовів на 18,8 млн. грн., із них до бюджету понад 10,2 млн. грн., реально виконано судових рішень на 8,1 млн. грн., в тому числі про стягнення 701 тис. грн. до бюджетів.

Результати роботи прокуратури міста у 2014 році з питань здійснення наглядової та представницької функції є найкращими за останні 5 років.
Вимагає покращення організація спільної діяльності з питань сплати пайової участі забудовників та нарахування та стягнення відновної вартості за зелені насадження. Це питання було предметом обговорення на міжвідомчій нараді, на виконання рішення якої вже налагоджено співпрацю між контролюючими органами та органами місцевого самоврядування.
Пріоритетним напрямком в роботі прокуратури міста є забезпечення нагляду за додержанням і застосуванням законів з питань земельних правовідносин.
Саме завдяки принципової позиції прокуратури міста та наполегливої праці її працівників у сфері нагляду за законністю прийнятих рішень радами, протягом 2014 року не прийнято жодного рішення про масове виділення землі в Ірпінському регіоні. Значних успіхів досягнуто у використанні прокуратурою правових механізмів задля повернення земель, право на які набуто через використання зацікавленими особами незаконних схем та оборудок, оформлення земель на «підставних осіб».

Активною є боротьба за Біличанський ліс, частина якого є Національним парком. Місцевим судом задоволені всі прокурорські позови про незаконність виділення Коцюбинською селищною радою в 2008 році земельних ділянок п’ятистам громадянам загальною площею 72 га. Більшість судових рішень вже набрало законної сили, частина з них ще розглядається в апеляційному та касаційному порядках. На виконання рішень судів органами реєстрації вже скасовано значну кількість державних актів на земельні ділянки, у державну власність повернуто понад 6 га земель, вартістю 2,4 млн. грн. Скасовано реєстрацію шести незаконно створених житлово-будівельних кооперативів, які утворено задля незаконного безоплатного отримання земельних ділянок. Робота у цьому напрямку триває.

Після революції гідності актуальним стало питання повернення державі та громаді незаконно награбованих попередньою владою земель.
Так, прокуратурою міста встановлено факт незаконного виділення земельних ділянок громадянам на землях Бучанського межигір’я. Відповідні матеріали направленні до прокуратури Київської області та останньою заявлено позов в інтересах Кабінету Міністрів України, який 17.10.2014 задоволено Ірпінським міським судом. Державі повернуто понад 14 га лісових земель, вартістю понад 18 млн. грн. Допущені порушення при розпорядженні цими землями є предметом дослідження у кримінальному провадженні, зареєстрованому прокуратурою міста Ірпеня.

Викрито суттєві порушення в діяльності Ірпінської ради при розпорядженні у 2008 році землями, загальною площею 8,3 га, вартістю понад 10 млн. грн., на яких, у тому числі, розташований Курган загиблим воїнам. Тоді землі фактично надані кооперативу, до складу якого офіційно входило лише три особи. Така безоплатна передача земель суперечила вимогам законодавства. Задля відновлення законності прокуратурою міста заявлено три позови, один з яких вже задоволено. Розгляд решти триває.
Пред’явленням 12 позовів прокуратура міста оспорює законність рішень Ірпінської міськради 2009 року, якими виділено земельні ділянки загальною площею 7,74 га (в районі вулиць К.Маркса та Свердлова) та в подальшому перепродано ТОВ «Ольвія Консалтинг груп» . Повноважень на розпорядження такими землями Ірпінська міськрада не мала. Судовий розгляд справ триває. За ініціативою прокуратури судами частково накладено арешти на земельні ділянки.

Не залишено поза уваги питання збереження для громади Ірпеня заповітних паркових зон. Протягом 2014 року судами прийнято ряд рішень про повернення громаді 3 парків в місті Ірпені, в тому числі парк культури «Жовтневий» та інші, загальною площею понад 5 га.

Забезпечено належне здійснення нагляду за додержанням законів правоохоронними органами при проведенні оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування.
Завдяки активному використанню повноваження прокурорів із здійснення процесуального керівництва значно підвищено рівень розкриття кримінальних правопорушень, якість та ефективність роботи слідчих Ірпінського МВ. У багатьох кримінальних провадженнях прокурори самостійно виконують слідчі та інші процесуальні дії.
У кримінальних провадженнях надано понад 580 вказівок, скасовано 132 незаконні постанови слідчих про закриття проваджень, за прокурорським реагуванням до відповідальності притягнуто 26 працівників міліції.
Впродовж поточного року до суду направлено 190 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях. Розслідувано низку актуальних кримінальних проваджень.
Так, з обвинувальним актом до суду скеровано кримінальне провадження щодо керівника підприємства забудовника злочинними діями якого спричинено матеріальну шкоду 24 потерпілим, які інвестували кошти у будівництво на загальну суму 4,7 млн. грн. за ч. ч. 2, 3, 4 ст. 190, ч. ч. 1, 2 ст. 364-1 КК України.

На розгляді в суді перебуває кримінальне провадження стосовно керівника підприємства ТОВ «УБМ-П» за фактом невиплати заробітної плати «ТОВ УБМ-П» на загальну суму 6,7 млн. грн. за ч. 1 ст. 175 КК України.
Закінчено розслідування у кримінальному провадженні стосовно службовців ВП «НДГ Ворзель» за ч. 2 ст. 191, ч. 2 ст. 367 КК України за фактами спричинення збитків державі у сумі 7,2 млн. грн. внаслідок порушення вимог природокористування.

Триває розслідування у актуальних провадженнях. Зокрема, розслідується провадження за ст. 367 ч. 2 КК України стосовно службових осіб Відділу земельних ресурсів у місті Ірпені Київської області, які неналежно виконуючи свої службові обов’язки, всупереч вимогам закону, впродовж 2008 року погодили висновки щодо можливості відведення громадянам 501 земельних ділянок, загальною площею 72 га, розташованих поза межами смт Коцюбинське, Київської області у Біличанському лісі. Слід зазначити, що висновки про протиправність дій службовців Відділу підтверджено судовими рішеннями, які набрали чинності, за позовами прокурора міста Ірпеня. Завершити досудове розслідування цього провадження планується найближчим часом.

Окремо слід подякувати за сприяння у виявленні вказаних порушень та реагуванні на них громадським активістам Ірпінського регіону та м. Бучі, журналістам, засобам масової інформації, у тому числі відомим центральним телеканалам, Інтернет видання. Сподіваємось на подальшу плідну співпрацю.
Підсумовуючи результати роботи прокуратури міста зазначимо, що прокуратура міста Ірпеня і надалі виконуватиме покладені на неї функції в встановленому законом порядку.
0 0

М. Пацкан, прокурор міста Ірпеня 
 Інші новини по темі:
Звіт прокуратури міста перед громадою Ірпінського регіону та м. Буча

Звіт прокуратури міста перед громадою Ірпінського регіону та м. Буча

Прокуратура м. Ірпеня
Прокуратура: Виявлено кримінально-карані порушення при проведенні тендерів

Прокуратура: Виявлено кримінально-карані порушення при проведенні тендерів

Прокуратура м. Ірпеня
Робота прокуратури зі зверненнями громадян

Робота прокуратури зі зверненнями громадян

Прокуратура м. Ірпеня
«Питання додержання прав громадян на звернення залишаються в регіоні проблемними»

«Питання додержання прав громадян на звернення залишаються в регіоні проблемними»

Буча та регіон
Прокуратура стоїть на варті законності у сфері земельних відносин

Прокуратура стоїть на варті законності у сфері земельних відносин

Прокуратура м. Ірпеня
Розгляд звернень громадян прокуратурою

Розгляд звернень громадян прокуратурою

Прокуратура м. Ірпеня
Захист прокуратурою інтересів держави та громадян у сфері земельних відносин

Захист прокуратурою інтересів держави та громадян у сфері земельних відносин

Прокуратура м. Ірпеня
Ірпінською прокуратурою проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів

Ірпінською прокуратурою проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів

Прокуратура м. Ірпеня
Суттєві зміни в діяльності органів прокуратури у зв’язку з прийняттям Закону України «Про прокуратуру»

Суттєві зміни в діяльності органів прокуратури у зв’язку з прийняттям Закону України «Про прокуратуру»

Прокуратура м. Ірпеня
З якими питаннями йдуть до прокурора?

З якими питаннями йдуть до прокурора?

Буча та регіон
Прокурор міста Ірпеня провів координаційну нараду керівників правоохоронних органів

Прокурор міста Ірпеня провів координаційну нараду керівників правоохоронних органів

Прокуратура м. Ірпеня
Ірпінь: Утворено Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Ірпінь: Утворено Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Буча та регіон
Зміни в системі органів прокуратури України

Зміни в системі органів прокуратури України

Прокуратура м. Ірпеня
Прокуратурою міста Ірпеня завершено чергову перевірку

Прокуратурою міста Ірпеня завершено чергову перевірку

Прокуратура м. Ірпеня
Природні ресурси на межі вичерпання

Природні ресурси на межі вичерпання

Прокуратура м. Ірпеня
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.