Буча новини міста, Буча сайт » Молодіжне слово » Чудові перетворення Діда Мороза

Чудові перетворення Діда Мороза

У знайомого нам з дитинства рожевощокого і сивобородого Діда Мороза багато родичів. У більшості європейських країн та Америці – це Санта Клаус, в Англії його називають Фазер Крістмас (Батько Різдво), а у Франції – Пер Ноель (Папа Ноель). Всі ці казкові, ліричні фігури мають спільного прабатька – єпископа Ніколаса, який жив у IV столітті в портовому місті Мир в Лікії, на території нинішньої Туреччини.
Чудові перетворення Діда Мороза


Боже, благослови дітей і ... «звірів»


Єпископ Ніколас проявив свою надзвичайну релігійність ще в дитячому віці. Як свідчить переказ, в перший же день свого життя, під час купання, він піднявся зі своєї купелі і прославив Господа. По середах і п’ятницях маленький Ніколас постив, відмовляючись від материнських грудей. У п’ятирічному віці майбутній святий почав вивчати теологію. Подорослішавши, він здійснює паломництво в Палестину, попередньо роздавши сірим і убогим усе своє майно.

«Санта Христиан» из Бурунди. В Африке Санта-Клаус обитает на горе Килиманджаро, это единственная гора на всем Африканском континенте, где постоянно лежит снегСвятість і відданість вірі, а також турбота про ближніх і співчуття чужому горю не могли залишитися непоміченими – Ніколаса обирають єпископом. За переказами, сам Ісус Христос і Діва Марія вручили йому Євангеліє і єпископське вбрання.
Найвідоміше діяння святого Ніколаса – порятунок трьох дівчат без приданого від ганебного заняття «блудом». Ця легенда народилася в IX столітті в Греції. У якогось бідного городянина не було приданого для своїх дочок, і жорстокосердий батько вже готовий був відправити їх на «заробітки», але святий Ніколас подарував кожній з них по мішечку золота, тим самим давши їм можливість уникнути гріха. Пізніше, в переказах, мішечки перетворилися на золоті яблука, які через димову трубу потрапили в дівочі панчохи, що сушилися біля вогнища. Звідси бере початок різдвяна традиція – вішати біля каміна, а через брак такого – на ялинку, шкарпетки, наповнені подарунками.

Дед Мороз на ГавайяхУ XII столітті в Північній Франції розповідали страшну історію про те, як якийсь власник заїжджого двору вбив трьох школярів, розрубав їх на частини і засолив в бочці разом зі свининою. Через сім років святий Ніколас розкриває цей страшний злочин і воскрешає убієнних (недарма в Україні та Росії цього святого називають Миколаєм Чудотворцем), а злочинця прощає і наставляє на путь праведний. З тих пір святий Ніколас стає покровителем дітей.

Крім цього, святий Ніколас – заступник і покровитель моряків і рибалок, торговців і ... злодіїв...
привычный Дедушка МорозПомер святий праведник близько 1600 років тому і був похований на острові в Середземному морі. Його могила стала центром ранньохристиянського паломництва. Уже в наш час на острові, що доводить особливу святість цього місця, знайдені руїни п’яти храмів IV-VI століть, близько сорока інших культових споруд, а також безліч християнських могил. Поховання святого Ніколаса знаходилося в церкві, висіченій у скелі на найвищій вершині острова, який в середні віки, як запевняють американські дослідники, називався островом Святого Ніколаса. Традиційна ж турецька назва – Джем-адас, що значить Острів Моряків, а адже Ніколас, як ми пам’ятаємо, був покровителем морського співтовариства. Пізніше останки святого були перенесені на материк, а в 1087 році – в італійське місто Барі.

Санта Клаус из АвстралииЯк чудотворець і проповідник, єпископ Ніколас після своєї смерті став одним з найбільш шанованих святих християнської церкви: з Південної Італії його культ поступово поширився на Західну і Північну Європу. У Голландії святого Ніколаса, що приносить людям радість і надію і завжди поспішає на допомогу нужденним, особливо в різдвяну або новорічну ніч, стали називати Sinta Klaas, а в колоніальному Новому Амстердамі, пізніше перейменованому в Нью-Йорк, він став зватися Санта Клаусом (Santa Claus).

Ой, Мороз, Мороз, не морозь мене...


Голландский Синдеркалас,он приплывает в Амстердам на корабле,но сам он подарки не раздает. У него есть помошники — мавры.Зовсім інакше складалася доля «різдвяного діда» в Росії. Все почалося в давні язичницькі часи, коли на Русі панував Перун, а весь божественний анклав становили боги, які уособлюють сліпі і часто суворі й невблаганні природні стихії.

Зими на Русі здавна були холодними, морозними і легковажними, снігу навалювало стільки, що ні пройти, ні проїхати... І варто було чоловікові затриматися в дорозі, як тут же налітали Тріскун і Студинець і в смерть морозили запізнілого, втомленого подорожнього. Злі вони були, аж жах. Поступово ці два братика-душогуба трансформувалися в образ Мороза. Він же із завидною завзятістю і послідовністю продовжував традиції Тріскуна і Студенця – морозив «по-чорному».

Белорусский Дзэд МарозПравда, з ним уже можна було домовитися за допомогою спеціального заклинання і жертвопринесення. Причому Мороз був не надто вимогливий і розбірливий: ложки кисілю було достатньо, щоб приборкати його крутий норов. Обряд «закляття» Мороза – це, по суті, данина духам, яких на Русі називали «дідами». Ось вам і Дід Мороз.

Этот очень похож на нашего Деда Мороза, но его зовут Баббо Натале и он родом из Италии.У російських народних казках можна зустріти мудрого дідка Морозко, який жив у крижаній хатинці в лісовій глушині. Він завжди обдаровував своїх гостей – кожній сестрі по сережці – кого золотом, а кого золою. І був він при цьому справедливий – всякий отримував те, що заслужив. Так от, цей самий Морозко, він же і Дід Мороз, насправді був не ким іншим, як ... Аїдом, владикою Царства Мертвих, або в більш пізньому варіанті грецької міфології – святим Петром, служителем Чистилища, що стоять біля врат, що ведуть в Рай або в Пекло. Кожному воздається по заслугах...

До ХХ століття Морозко придбав всі риси сучасного Діда Мороза: розсудливим, добрішим, і він навіть здобув подружку, за офіційною версією, онучку – чарівну красуню – Снігуроньку...

Дволикий ... дідусь


Пер Ноэль - прямиком из Франции.Традиционно Пер Ноэль, подезжает к дому на ослике в деревянных башмаках и с большой корзиной подарков, в дом он пробирается через дымоход, раскладывает рождественские подарки в обувь,специально оставленную у камина.У інших слов’янських народів Діди Морози були теж іншими. В Україні, наприклад, це все той же християнський святий Миколай (Микола) Чудотворець. Були Морози – чудо-богатирі, ковалі-молотобійці, були плюгавенькі старигани, які тільки й знали, що носитися по полях та наганяти моторошну холоднечу і холод. У південних слов’ян було два Діда – Бодняк, бородатий дідуган, символ старого року, і Божич, юний красень, що ототожнює рік новий. Божич протягом року мужнів, старився, поступово перетворюючись на Бодняка, і його, в образі різдвяного поліна, спалювали на вогнищі в новорічну ніч. Sic transit gloria mundi – так проходить земна слава...

Синтаклаас, или Синтерклаас — Николай Чудотворец,он обитает в Нидерландах и Бельгии.У деяких країнах Сходу теж існувало відразу кілька «Морозів». У Вірменії їх було два, і обидва – добрі! Аманор і Ванатур був власне Новим роком, а Валатур давав притулок подорожнім та учасникам святкування.
Китайці теж мали два символи наступаючого року, які явно відображали психологію жителя Азії. Чи Бін – лютий і безжальний упир, який приймає жертвопринесення в свою честь, уживався з добреньким і поступливим Цзібо-Ваном – символом домашнього вогнища, який, втім, не гидував при нагоді (так говорять легенди) донести імператору на його підданих і своїх же сусідів. Що ж, Схід, як відомо, – справа тонка...

Даиди на Ноллаиг – ирландский Дед Мороз.Однак повернемося до «західного» Санта-Клауса, який став нам звичним. Ми знаємо, як він зазвичай виглядає: симпатичний дідусь з акуратною білою бородою, в червоній шубі-дублянці, з мішком подарунків. Звичайно, його облачення відрізняється від шат єпископа Ніколаса. Таким Мороз-Клаус представлений перед публікою в 1847 році на малюнку художника Маріуса фон Швіндт. «Пан Зима» – так автор назвав свого «Діда» Клауса, зображений поспішаючим у своїх невідкладних справах з маленькою ялинкою на плечі. Вгодований і самовпевнений американець Санта – теж плід уяви. Його придумав в 1863 році карикатурист Томас Неш.
Одним словом, Дід Мороз багатоликий, як і годиться доброму чарівникові. І ми завжди із завмиранням серця чекаємо на його прихід, хоча й знаємо, що це всього лише красива добра казка... Але ж чудеса ще трапляються?..

Адреси Санта-Клауса


А на Кипре Деда Мороза вообще зовут Василием.Щороку в Різдво бородатий добряк Санта-Клаус (він же Дід Мороз) на оленячої упряжці прибуває в будинки європейців, американців, австралійців, японців з таємничого і засніженого світу – звідкись з Півночі, де лише холодне мовчання крижаних гір та білі ведмеді сусідять з його відокремленим житлом... Але це лише наша омана – будинок Санта-Клауса круглий рік наповнений гостями, сміхом і веселощами. Та й самих притулків у лукавого старого-бешкетника не один, а цілих чотири! І вже якщо ми відкрили цю маленьку таємницю Санта-Клауса, давайте вирушимо до нього в гості. Не відкладаючи. Прямо зараз...

Этот молодец - аналог Деда Мороза: у карел его зовут Паккайне (Морозец)Отже, перше житло Санта-Клауса на нашому маршруті – в Гренландії. Якщо ви хочете відвідати цю «білу безмовність», то потрібно серйозно і ґрунтовно підготуватися і, може, навіть взяти уроки у знаменитого польського мандрівника Яцека Палкевич в його знаменитій «Школі виживання». У всякому разі, з дітьми в Гренландію НЕ зовсім і поїдеш: холод, вітер, мороз. Це основні перешкоди для відвідувачів, і тому лише 15 тисяч осіб на рік приймає тут Санта-Клаус.

Наступна точка нашої подорожі по слідах бородатого добряка – Норвегія. «Різдвяний дім» європейського Дідуся Мороза розташований в містечку Дрібок на південь від Осло. Домоправителями у Санта-Клауса тут служать Вілем і Ева Юхонсен, які стали добрими господарями для 250 тисяч відвідувачів, основну масу яких складають... японці. Шляхи Санта-Клауса несповідимі...
З Норвегії – за помахом чарівної палички (яке ж Різдво без казки!) – Перенесемося до Швеції, в «Santa World».



Ямал Ири. Монгольский Дед Мороз похож на пастуха.Цей чудовий світ дитячих фантазій з’явився в 1984 році біля містечка Моря в центральній частині країни. Щорічно цей парк атракціонів приймає 150 тисяч гостей з усього світу. «Santa World» – це, як стверджують, найбільший в Європі дерев’яний будинок, в якому розміщена майстерня Санта-Клауса, а також безліч атракціонів: шоу лісових ельфів, катання на лижах, гра в гольф на майданчику Санта-Клауса, купання в басейні Санта-Клауса і багато-багато іншого...


Эхээ Дьыл или Чисхан — этот Дед Мороз живет в Якутии.А ось, нарешті, і Фінляндія... Ми вирушаємо за Полярне коло до Лапландії, в містечко Рованіемі. Тут нас чекає в гості «Santa Claus Village», тихе спокійне місце, куди щорічно приїжджають... 500 тисяч туристів. Селище Санта-Клауса входить в так званий Арктичний центр, створений в 1985 році для залучення відвідувачів у фінську Лапландію. Як кажуть: краще один раз побачити... Санта-Клаус чекає на вас...


P.S.
До речі, якби Санта-Клаус захотів у Різдвяну ніч провідати всі 91,8 мільйона християнських сімей, що проживають на земній кулі, то йому довелося б пересуватися зі швидкістю 1046 кілометрів на секунду. Новорічні подарунки потягнули б на 321 000 тон, а зрушити з місця уявні сані з подарунками змогли б 214 тисяч оленів. Ці підрахунки зробили, використовуючи комп’ютери, студенти Массачусетського технологічного інституту в США.
0 0

Сергій КУЛІДА 
 Інші новини по темі:
Пропозиції від Діда Мороза! 2017рік

Пропозиції від Діда Мороза! 2017рік

Каталог підприємств
Дід Мороз оселився в Бучі

Дід Мороз оселився в Бучі

Бучанські новини
Творча майстерня у «Хатині Діда Мороза»

Творча майстерня у «Хатині Діда Мороза»

відділ освіти
Казковий дарунок: У Бучі офіційно відчинила свої двері Резиденція Діда Мороза

Казковий дарунок: У Бучі офіційно відчинила свої двері Резиденція Діда Мороза

Буча та регіон
Традиції різдва в Україні

Традиції різдва в Україні

статті
Дід Мороз зачинив Резиденцію в Бучі і запросив на Гранд-ялинку

Дід Мороз зачинив Резиденцію в Бучі і запросив на Гранд-ялинку

Буча та регіон
Оздоровлення дітей та молоді

Оздоровлення дітей та молоді

Бучанські новини
Найцікавіші святкові події столиці

Найцікавіші святкові події столиці

Суспільство
78-річний чоловік пройшов обряд хрещення в ополонці

78-річний чоловік пройшов обряд хрещення в ополонці

Буча та регіон
Напиши листа зі своїм бажанням Діду Морозу!

Напиши листа зі своїм бажанням Діду Морозу!

Буча та регіон
Свято Архістратига Михаїла

Свято Архістратига Михаїла

новини церкви
"Мотокрос європейських націй"

"Мотокрос європейських націй"

спортивні новини
День вшанування пам’яті святих апостолів Петра і Павла

День вшанування пам’яті святих апостолів Петра і Павла

новини церкви
«Кампа» вітає своїх вихованців з Новим роком!

«Кампа» вітає своїх вихованців з Новим роком!

Буча та регіон
Пропозиції від Діда Мороза! 2017рік

Пропозиції від Діда Мороза! 2017рік

Каталог підприємств
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.