Буча новини міста, Буча сайт » Уваровський дім » у Ворзелі відсвяткували День визволення селища від німецько-фашистських окупантів

у Ворзелі відсвяткували День визволення селища від німецько-фашистських окупантів

Нові традиції: у Ворзелі відсвяткували День визволення селища від німецько-фашистських окупантів



Уперше День визволення Ворзеля відсвяткували минулого року, коли минуло 70 років від тієї знаменної події. Ідея започаткування свята виникла за результатами досліджень місцевих краєзнавців О.Г. Соколенка, Ю.Л. Мельничука та С.В. Соколенко. Протягом багатьох років вони вивчали діяльність ворзельського підпілля і під час архівних досліджень встановили, що селище визволили від фашистів місцеві підпільники, більшість з яких становили 15–17-ти річні підлітки. Вони й організували підпілля – самостійно, не чекаючи нічиїх вказівок та команд: просто не хотіли, щоб у нашій країні панували ворожі окупанти.

Діяльність Ворзельського підпілля та визволення Ворзеля


Підпільна антифашистська група почала діяти у Ворзелі з перших днів окупації (22 серпня 1941 р.). Її організаторами були ворзельські школярі, котрим тоді було по 14–16 років. Лише через півроку активної диверсійної діяльності до юних ворзельських патріотів було прикріплено відповідальних з підпільного райкому.

Екскурсія в музеї історії та культури «Уваровський дім»З часом кількість членів підпілля зросла до 30 осіб, причому більшість з них становили підлітки та юнацтво 15–18 років. Ідейним організатором та керівником усієї диверсійної та конспіративної роботи підпілля був Віктор Нацевич, якому у 1941 році було всього 14 років. Його накази виконували усі члени групи, навіть ті, котрим було вже за 50.

За час діяльності ворзельскі підпільники доправили у партизанські загони 60 осіб, 4 станкових кулемети, 8 автоматів, кілька десятків гвинтівок та пістолетів, велику кількість набоїв та гранат; підірвали 3 залізничних мости та 4 ешелони; загітували перехід до партизанів 11 поліцаїв разом з начальником поліції м. Ірпеня Литвином; вбили понад 200 фашистів; виконали багато диверсій – обриви зв’язку на залізниці, розклеювання листівок, саботаж серед населення та ін.

Почесна варта біля монументу загиблим воїнам у Ворзелі6 вересня 1943 року, за два місяці до приходу радянських військ, фашисти схопили й по-звірячому закатували членів ворзельського підпілля мати та дочку Марію та Ніну Білостоцьких, Івана Ситника та Петра Трегубова. Також були схоплені та страчені підпільники Олександр Горійчук та Олена Гурко – вчителі ворзельської школи. Решта підпільників поставили собі за мету помститися за закатованих товаришів.

У ніч з 5 на 6 листопада 1943 року 12 підпільників-підлітків та 10 мешканців Кичеєвого на чолі з Віктором Нацевичем напали на барак, в якому був розквартирований загін власівців кількістю 150–200 вояків. Саме вони здійснили 6 вересня жахливу страту підпільників.

Урок мужності та майстер-клас зі збирання-розбирання зброїНапіводягнені власівці побігли вулицями Ворзеля в бік Кичеєвого. За ними гналися підпільники. Власівці добігли до поодинокого будинку на полі неподалік кичеївського цвинтаря і зайняли оборону. Саме у цьому будинку два місяці тому вони катували Марію та Ніну Білостоцьких. Тут і відбувся бій, у якому підпільники знищили весь загін власівців, а семерих забрали у полон, перевели через лінію фронту, яка проходила вже неподалік Ворзеля, і здали командуванню 1-го Гвардійського окремого кавалерійського дивізіону 1-го Червонопрапорного корпусу ім. Г.І. Котовського. Підпільники також передали відомості про стан справ у селищах Ворзель, Кичеєво та селах Михайлівці-Рубежівці, Козинцях та Діброві-Ленінській і повернулися до Ворзеля. За звітом командира цього військового підрозділу І.Х. Остапенка «бойова група на чолі з Віктором Нацевичем дезорганізувала оборону німців, що дало можливість врятувати ці населені пункти, які повинні були бути повністю знищені власівцями під час відступу».

6 листопада 1943 року вищеназвані населені пункти були без бою зайняті радянськими військами. Таким чином, ворзельські підпільники-підлітки врятували населення Ворзеля, Кичеєво, Михайлівки-Рубежівки, Козинців та Діброви-Ленінської від повного знищення.

Одразу після визволення селища члени підпільної організації Мороз Ю.І. та Терехов В.Ю. пішли до лав діючої армії і полягли у боях з фашистами, а багато інших членів ворзельського підпілля, які були молодші за віком, стали бійцями ворзельського загону винищувального батальйону громадського порядку Києво-Святошинського РВ МВС (ком. В. Нацевич). Вони знешкодили 40 зрадників, дезертирів та фашистських диверсантів.

У 1945 році ворзельських підпільників було нагороджено:
медаллю «За відвагу» – Білостоцька Н.О. (посмертно), Горак В.В., Горійчук О.В. (посмертно), Гурко О.С. (посмертно), Копачевський Е.І., Ситник І.С. (посмертно);
медаллю «За бойові заслуги» – Анохіна М.І., Зубко О.С., Левандовський І.І., Махова М.О., Мороз Ю.І., Находов Ф.В., Терехов Ю.Ю. (посмертно), Терехов В.Ю.

Велопробіг на честь визволителів селища – ворзельських підпільників


На старті велопробігуУ вихідний день 8 листопада о 10.30 ворзельські школярі та дорослі зібралися біля монументу на честь заснування Ворзеля для участі у велопробігу, присвяченому визволенню селища. Голова ГО «Молодіжний рух Ворзеля» Олександр Коваленко допоміг прикрасити велосипеди державними прапорами України. Заступник селищного голови Кузьменко В.В. привітав учасників велопробігу, подякував їм, що, покинувши свої справи, зібралися для вшанування подвигу своїх односельців. Зберігач фондів-кервник Ворзельського музею історії та культури «Уваровський дім» Олександр Соколенко (автор книги про діяльність Ворзельського підпілля та один з ініціаторів свята) розповів присутнім про основні події визволення Ворзеля, показав місцезнаходження бараку з власівцями, на який напали підпільники і пояснив, що на вшанування пам’яті про визволителів-підпільників велопробіг буде проведено саме за маршрутом вигнання фашистів з селища. На чолі з О.М. Коваленком велосипедисти та колона автомобілів вирушили в путь.

У ході велопробігу було зроблено зупинки біля пам’ятника на місці колишнього будинку Білостоцьких, спаленого власівцями під час подій 1943 року, та на кичеєвському цвинтарі біля могил підпільників та братської могили захисників селища. О.Г. Соколенко розповідав присутнім про визволення селища, показав місця, де знаходився будинок Білостоцьких, де відбулася страта підпільників та де саме відбувся бій, у якому були знищені власівці. Щоразу біля пам’ятників ставали у почесну варту реконструктори у формі часів війни. Це були бійці пошукового загону ім. отамана Орлика (командир В.Г. Коротя) та пошукового загону Всеукраїнського фонду пошуку «Пам’ять» (командир О.П. Тарасюк). Після покладання квітів пошуківці із раритетної зброї часів війни давали урочистий салют на честь визволителів Ворзеля. Для учасників велопробігу це стало приємною несподіванкою, і, напевне, надовго залишиться у пам’яті.

Фінішував велопробіг біля монументу загиблим воїнам у Ворзелі. Там також відбулося урочисте покладання квітів та урочистий салют на честь визволителів селища. Дуже приємно, що на маршруті слідування мешканці Ворзеля виходили до своїх воріт і вітали учасників велопробігу.
А на майданчику біля ЦК «Уваровський дім» вже зібралися численні мешканці селища, відпочиваючі та гості. Для них організували патріотично-виховні заходи та благодійний ярмарок для збору коштів для постраждалих у зоні АТО та їхніх сімей.

Урочистий патріотично-виховний захід


Виставка дитячих малюнків та саморобокВідкрив урочисту частину зберігач фондів-кервник музею історії та культури «Уваровський дім» О.Г. Соколенко, який привітав присутніх та розповів про перебіг подій під час визволення Ворзеля та про щойно проведений велопробіг.

Перед присутніми виступив Ворзельський селищний голова Олександр Пилипович Венгрик. Він, зокрема, зауважив на великій значимості визволення селища самими його мешканцями, зазначивши, що це винятковий приклад виявлення патріотизму та любові до своєї Батьківщини та вручив почесні грамоти з нагоди 71-ї річниці визволення Ворзеля від німецько-фашистських окупантів: учаснику бою за визволення Ворзеля Володимиру Терехову; Ірпініському спеціалізованому пошуковому загону ім. отамана Орлика та його командиру Володимиру Короті – за пошукову діяльність та за популяризацію діяльності Ворзельської підпільної організації; кінорежисеру Світлані Соколенко – за створення документальних фільмів про діяльність Ворзельського підпілля «Ми тремтіли за цю землю…» та «Останній герой», а також за створення трисерійного документального фільму-спогаду «Переможці» – про ворзельців-ветеранів Великої Вітчизняної війни; генералу отаману Приірпінського козацького полку Юрію Мельничуку – за активну громадську позицію та діяльність у галузі виховання молоді у дусі патріотизму та любові до Вітчизни та за активну допомогу у освітньо-патріотичній роботі.

Виставки народних умільцівУпродовж заходу також виступили: депутат Київської облради Наталія Семко (вона зробила для селища подарунок – великий казан для приготування козацького кулішу); онука підпільниці Марії Білостоцької – Ольга Білостоцька; заступник голови Ірпінської спілки ветеранів Афганістану – воїнів-інтернаціоналістів Костянтин Кукушкін; почесний гість свята, віце-президент української секції Європейського Форуму Миру професор Віль Ромащенко та Голова ради ГО «Київське військово-історичне товариство» Олександр Чудновець, який вручив грамоти та подяки пошуківцям, а також нагородив медаллю «За особистий внесок у збереження пам’яток історії» Володимира Юхимовича Терехова – члена ворзельського підпілля, учасника славетного бою за визволення селища.

На завершення урочистої частини з низкою патріотичних пісень виступив Ворзельський ансамбль української пісні «Перевесло» (художній керівник Вадим Зеленюк, концертмейстер Володимир Король, ведуча Ольга Файнікова).

Борщ та козацький куліш варили на вогні у величезних казанах (в центрі – депутат Київської облради Наталія Семко, яка подарувала селищу казан для кулішу)Після урочистої частини бійці пошукових загонів провели урок мужності та майстер-клас зі збирання-розбирання зброї, розповівши про однострої, озброєння та солдатський побут часів Великої Вітчизняної війни. О.Г. Соколенко провів екскурсію в музеї історії Ворзельського підпілля.
Упродовж патріотично-виховного заходу на сцені виконували патріотичні пісні артисти музичної групи ветеранів Афганістану «Перевал» (м. Ірпінь), які прибули до Ворзеля на запрошення голови СЕП «Союз. Чорнобиль. Україна» Руслана Агасанова.
А на завершення патріотично-виховного заходу відбувся перегляд та обговорення документальних фільмів режисера Світлани Соколенко «Ми тремтіли за цю землю…» про ворзельську підпільницю Валентину Філіповську та «Переможці» – про ворзельських ветеранів Великої Вітчизняної.
Усіх учасників велопробігу та патріотично-виховних заходів чекав сюрприз – їх пригостили смачнющим козацьким кулішем.

Благодійний ярмарок та концерт для збору коштів постраждалим у зоні АТО


На благодійному ярмаркуУ благодійному ярмарку взяли участь ворзельські підприємці та прості жителі, які виставили на продаж вироблені власними руками пироги, піцу та різноманітні саморобки. Гостей пригощали українським бощем, глінтвейном та козацьким кулішем, які готували на вогні у величезних казанах. Частину коштів з виручки, а деякі й усю виручку, передали для постраждалих в зоні АТО. Ярмарок та інші благодійні заходи було організовано за ініціативи ворзельського депутата Валентини Хрокало, місцевої жительки Тетяни Безсонової та Голови ГО «Молодіжний рух Ворзеля», директора ЦК «Уваровський дім» Олександра Коваленка.

Пошуківці у формі часів війни дають салют біля братської могили на Кичеївському цвинтаріВзяли участь у ярмарку також і ворзельські майстри: були організовані благодійні виставки-продажі художнього декупажу (Кушнаренко Л.Б.); виробів з бісеру (Троян Т.О.); печворку (Христюк М.П.); газетної соломки (Шевченко А.В.); мотанки (Кірова Л.П.); орігамі, стрічкової вишивки, м’якої іграшки (Берещук Т.П.); розпису по дереву (Салтикова О.В.); вишивки (Кирилишина І.В.); м’якої іграшки (Скляренко С.А.) та виробів з порцеляни (Кохно О.М.). Організатором виставок виступила завідуюча Ворзельської бібліотеки ім. Д. Бедзика Наталія Євтищенко. Працівники бібліотеки також провели тематичну виставку книжок.
Малюнки для бійців АТО намалювали й виставили по периметру усього майданчика учні Ворзельської ЗОШ №5, вихованці ворзельських дитсадків, Будинку дитини, а також вихованці дитсадочку «Червона шапочка» з с. Михайлівка-Рубежівка.

На великому прапорі 3х5м., який прикрашав сцену, усі бажаючі могли написати привітання, побажання та слова підтримки для солдатів та постраждалих в зоні АТО, щоб потім передати його на схід.
Значним підсиленням благодійних заходів став благодійний аукціон виробів, які надали на продаж ворзельські жителі (його провів О.М. Коваленко).
На завершення свята відбувся святковий концерт, у якому взяли участь: лауреат міжнародних конкурсів поет, композитор Василь Радченко; поет, автор і виконавець Світлана Островська; поетеса Юлія Хандожинська та поет, композитор та продюсер з Італії Джані Девіс (автор пісень Робертіно Лоретті), який просто підкорив усіх присутніх майстерним виконанням всесвітньо відомих італійських хітів (організатор та ведуча концерту поетеса Алла Тимошенко).

Організатори свята та кошти для постраждали в зоні АТО, зібрані під час благодійних заходівНасамкінець назвемо організаторів свята. Ними виступили: Ворзельська селищна рада; Ворзельський музей історії та культури «Уваровський дім»; ГО «Молодіжний рух Ворзеля»; спеціалізована пошукова група ім. отамана Орлика (м. Ірпінь); Всеукраїнський фонд пошуку «Пам'ять»; СЕП «Союз. Чорнобиль. Україна»; Депутат Київської облради Семко Н.Г.; Депутат Ворзельської селищної ради Хрокало В.О.; Український державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді МОН України; МГО «Українське козацтво»; Комісія у справах колишніх партизанів при Верховній раді України; Національна спілка краєзнавців України (Київська обласна організація).

Загальне враження від проведених заходів на честь визволення Ворзеля у всіх склалося дуже позитивне. Свято по-справжньому вдалося і вже стало новою ворзельською традицію – щорічно 6 листопада святкувати дуже важливий для усіх жителів Ворзеля день – День визволення Ворзеля від німецько-фашистських загарбників. Варто зауважити, що це свято є справжнім народним святом, адже його організували й провели жителі селища. Щоб вшанувати пам’ять своїх визволителів та рятівників – ворзельських підпільників! Які своїм життям та власним прикладом довели, що любов та патріотизм до рідної землі - є головним у житті кожної людини!
3 -2

О. Г. Соколенко, зберігач фондів – керівник Ворзельського музею історії та культури «Уваровський дім» 
 Інші новини по темі:
Велопробіг за маршрутом вигнання фашистів

Велопробіг за маршрутом вигнання фашистів

Буча та регіон
У Ворзелі вперше відсвяткували День визволення селища від німецько-фашистських окупантів

У Ворзелі вперше відсвяткували День визволення селища від німецько-фашистських окупантів

Уваровський дім
У Ворзелі відбулися зустрічі з творчою групою фільму «Останній герой»

У Ворзелі відбулися зустрічі з творчою групою фільму «Останній герой»

Уваровський дім
У Ворзелі відбудеться реконструкція військових подій часів Другої світової війни

У Ворзелі відбудеться реконструкція військових подій часів Другої світової війни

Уваровський дім
Фотофакт: 6 листопада в Ворзелі стріляли...

Фотофакт: 6 листопада в Ворзелі стріляли...

Буча та регіон
Ворзельські "Молодогвардійці"

Ворзельські "Молодогвардійці"

Буча та регіон
В «Уваровському домі» вшанували пам’ять про партизанів

В «Уваровському домі» вшанували пам’ять про партизанів

Уваровський дім
22 лютого, Ворзель: До 70-річчя визволення України

22 лютого, Ворзель: До 70-річчя визволення України

Уваровський дім
Відкриття Меморіалу Слави в селищі Гостомель

Відкриття Меморіалу Слави в селищі Гостомель

Буча та регіон
Бучанський дзюдоїст зайняв 2 мсце у Всеукраїнському турнірі

Бучанський дзюдоїст зайняв 2 мсце у Всеукраїнському турнірі

спортивні новини
Історична пам'ять: Куля душі не вбиває...

Історична пам'ять: Куля душі не вбиває...

Бучанські новини
Урочисте вшанування пам’яті за загиблими у визволенні Київської області від нацистів

Урочисте вшанування пам’яті за загиблими у визволенні Київської області від нацистів

Бучанські новини
Вони тремтіли за свою землю…

Вони тремтіли за свою землю…

Уваровський дім
Данина шани

Данина шани

Управління соціальної політики
Вшанували пам'ять героїв

Вшанували пам'ять героїв

Буча та регіон
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.