Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Буддійські медитації – навчальна практика досягнення спокою

Буддійські медитації – навчальна практика досягнення спокою



Для проведення практики медитації в Бучу прибула група у складі монахів-буддистів з американського штату Арізона на чолі з шанованим ламою тібетського буддизму Гарченом Рінпоче. Офіційний старт навчання був даний увечері 22 жовтня, коли Його Превелебність ГАРЧЕН РІНПОЧЕ дав відкриту лекцію у Києві, в Будинку архітектора. А вранці того ж дня в Бучі, в приміщенні табору відпочинку, була проведена перша колективна медитація. Вся ж програма триватиме до 28 жовтня.

Розповідає пані Ольга, представниця київської групи буддистів, яка займається розселенням гостей навчальної практики:
На навчальну практику медитації прибули люди з Вінницької, Полтавської, Київської областей, а також зі Львова та Луцька. Також є учасники зі східних регіонів країни і Криму. Щодо закордонних гостей, то приймаємо буддистів з Росії, Білорусі, Естонії, Хорватії, Австрії, Іспанії та Німеччини. Всі учасники реєструвалися через Інтернет. Все це люди, які приїжджають практикувати буддизм, і вони є учнями ГАРЧЕНА РІНПОЧЕ. За дні проведення практики розраховуємо на прийом до 200 осіб – людей очікуємо дуже багато.
Лама уже вчетверте відвідує Україну, але в Бучі вчення проводяться вперше. Чому саме в цьому місті? Нам сподобався тутешній табір відпочинку» – тут є всі можливості для проведення подібних зустрічей, зокрема великий зал, куди можна запросити всіх охочих прослухати лекції.


Як ви обираєте місця для медитації? Чи є якісь особливості цього процесу?
– Насамперед, це має бути усамітнене місце. Звичайно, можна медитувати і в центрі Києва, але погодьтеся, що це буде не так зручно і приємно. У нас – велика група, тому і зупинили свій вибір саме на цьому бучанському закладі, що розташований серед природи – тут досить тихо і взагалі приємна атмосфера.

А чому саме колективна медитація? Адже прийнято вважати, що цей процес має проходити більш інтимно, в тиші й на самоті…
– Насправді, є дві причини. По-перше, вчитель такого сану і рангу не так часто приїжджає в нашу країну, тому варто використати будь-яку можливість, щоб зустрітися з Рінпоче. Власне, що й роблять люди, приїжджаючи звідусіль. Взагалі, титул РІНПОЧЕ означає «дорогоцінний вчитель». Тобто, не всі лами мають таку приставку до свого імені.
Насправді, в тібетському буддизмі є індивідуальні медитації, а є й колективні. Вважається, що коли люди збираються великими групами і роблять добрі побажання – миру, добра, любові – то це має велику силу. Тому досить часто тібетці влаштовують такі великі практики, лекції.

Звісно, Рінпоче радили не їхати в Україну, коли тут така складна політична ситуація, неспокій. Крім того, коли людина дивиться збоку, то їй не зрозуміло, де саме відбувається війна. Наприклад, людям, які живуть в Америці, здається, що в Київ також небезпечно їхати. Але Рінпоче сказав, що навпаки – саме в цей час варто приїхати і здійснити колективну практику, аби в такий спосіб допомогти Україні. І насправді багато буддистів зі всього світу передали нам спонсорську допомогу для організації цього спільного усамітнення – для того, щоб воно відбулося в Україні саме в цей час.
[media=http://youtu.be/W_xyWOh9K5o]

У ГАРЧЕНА РІНПОЧЕ – досить цікава біографія, свого він часу брав участь у тібетському повстанні проти китайців, коли ті захопили Тибет. Внаслідок цього двадцять років провів у китайських таборах – ув’язнений. Зараз він є громадянином США і проживає в Арізоні, де має великий буддійський центр. Але більшу частину часу він відвідує різні країни світу, подорожує.
Йому – 81 вік, але він виглядає значно молодше… Людина, яка багато практикує в медитації, має таку особливість – з’являється як зовнішня, так і внутрішня сила, краса. Уся ця практика та й взагалі все, чому навчає Гарчен Рінпоче – це доброта, співпереживання і любов до всіх живих істот. Це його головне послання. Він стверджує, що любов – це основа медитації. Особисто я вважаю його унікальною людиною, нам пощастило, що він сюди приїхав.
Ще один цікавий момент: тібетці вірять, що, коли в якійсь місцевості відбуваються подібні вчення, то це вважається великим благословенням для даної території, для міста в цілому.

Чи не вплинули на приїзд Гарчена Рінпоче вибори, які саме проводилися зараз в Україні?
– Коли минулого разу, а це було в травні, до нас приїжджав молодий учень Гарчена, то в країні також проходили вибори – президентські. І ось знову вибори. Та це просто збіг, бо візит був запланований дуже давно – задовго то того, коли визначилися з необхідністю і точною датою виборів. Тож, може це гарний знак для України…

Як на таких зустрічах долаються культурні відмінності між людьми?
– Наприклад, з різними мовами ми справляємося за допомогою досвідчених перекладачів, які самі практикують буддизм, тому знають, про що йде мова, можуть адекватно донести суть. А з відмінностями у культурі – спільними інтересами та метою. Рінпоче є майстром такого рівня, який може доносити інформацію для всіх. Але він формулює думки таким чином, що кожен їх розуміє на своєму рівні.

Чи можна розраховувати на те, що через кілька днів зустрічі не виникатиме якихось непорозумінь?
– Бувають різні обставини – те, що в буддизмі називають кармою, причинно-наслідковим зв’язком. І ці обставини не завжди складаються приємно, але від нас залежить, в якому стані ми тримаємо свою свідомість і реагуємо на щось емоційно, чи ми можемо спокійно вирішити будь-які проблеми. Багато хто вважає, що буддисти – дуже спокійні люди, позбавлені емоцій. Це – неправда: всі люди однакові, й емоції, почуття є невід’ємною складовою нашого існування, але хтось вміє з ними працювати, а хтось – виплескує назовні.

Що дає сили долати негативні емоції, зокрема страху?
– Можу відповісти словами Рінпоче, який каже, що основою страждання є бажання власного щастя тільки для себе. А основою щастя, свободи від страху і страждання є бажання щастя для інших. І що менше людина думає тільки про себе, то легше вона переживає життєві труднощі.

Яка істина об’єднує буддистів?
– У буддизмі вважається, що всі істоти прагнуть щастя – і це те, що всіх нас об’єднує. Вчення Будди – чотири шляхетні істини, якраз стосувалися того, що всі хочуть щастя, що в житті є багато страждання і є шлях, який дозволяє від нього звільнитися.

Чи є окреме вчення для молодих і старших, жінок і чоловіків?
– Немає градації, що хтось є більш спроможним до духовного розвитку. Прямого поділу релігії для чоловіків і жінок немає, але вважається, що Будда дав 84 тисячі різних методів та вчень для того, щоб всі істоти з різними психологічними, емоційними, фізіологічними особливостями мали змогу досягти просвітлення. Тож, кожен може щось знайти, обрати для себе.

Просвітлення – це істина чи розум?
– Це стан свідомості, який повністю вільний від власного «его» людини та осягнув єдність мудрості й співпереживання.

Що заважає в житті більш за все?
– Думаю, що буддисту в житті заважає те ж саме, що й представникам інших релігій і вірувань.

А коли буддист просвітлюється, чи не веде це до духовної гордості чи, може, навпаки – жаху?
– У людей може бути різний досвід, але саме тому вони й намагаються отримати настанови від спеціалізованого майстра. Він дасть поради, які вбережуть людину від певних крайнощів.

Як стан просвітлення, блаженства відокремити від байдужості до того, що відбувається навколо – політичної, соціальної сторони життя?
– В усьому краще мати баланс у своєму відношенні до життя. Але, насправді, серед буддистів в Україні є дуже багато політично, соціально активних громадян і ніякого протиріччя тут немає. Головне у житті – поводитися адекватно до умов, в яких ти живеш. І якщо все відбувається мирно, і є можливість, то можна усамітнитися, медитувати, слідкувати за своїм розумом. Та, якщо виникає ситуація, яка вимагає активності, то це не суперечить вченню Будди. Буддизм сам по собі не веде людей до пасивності, навпаки – мова йде про співпереживання з іншими.

Чи є якісь особливості в їжі?
– Їжа рослинна, без жирів. Уникаємо гострих приправ. Навіть, якщо хтось в групі не сприймає часнику і цибулі, то й їх виключаємо з раціону їдальні.


В приватній бесіді лама ГАРЧЕН РІНПОЧЕ поділився про особливості свого навчання в буддійському храмі та на виїзних практиках медитації.
Перш за все, навчання не обмежується пошуками користі тільки однієї релігійної групи, але спрямоване на користь всього світу. В усіх країнах навчається те, що послужить на користь народам. Адже центр навчання – це зародження любові та співчуття, прагнення миру та добра для всіх людей і всього живого. Також важливим є досягнення вседостатності, потішання, внутрішньої вдоволеності, люблячого співчуття тощо. Коли через практику медитації буддисти молять про втілення цих речей, в їхньому житті настає умиротворення, щезають негативні емоції, і кожен стає здатним ставитися один до одного з любов’ю та справжньою турботою про благо інших. Тому менталітет заздрості та злоби – відступає. Вступом до навчання служить пізнання справжніх причин страждання і справжніх причин щастя. Пізнавши ці причини, людина буде створювати власні обставини для досягнення щастя. Людина уникатиме того, що причиняє майбутні страждання, але створюватиме те, що веде до майбутнього щастя. Нерозуміння причин страждання і щастя веде у безвихідь. Розуміння причин зміцняє і дає сили встояти.

Настанови Гарчена Рінпоче про війну і мир


В цілому світі існують ситуації, коли спалахують війни і воєнні дії. В деяких випадках війна необхідна для того, щоб захиститися самим, захистити людей певної місцевості або розчистити для людей шлях звільнення від труднощів і страждань. Тобто, війна подекуди буває необхідним засобом покращання для людей певного краю та щоб захистити їх. Іншими словами, в деяких випадках війна – це необхідність. Та бувають випадки, коли війна основана на егоїстичних амбіціях, заздрощах, конкуренції або крайній зухвалості. В такому випадку, війна несе тільки шкоду, приносячи силові змагання і негаразди для людей. Тому важливо, щоб люди всіх країн мали любов і приязнь один до одного та об’єднувалися відношеннями любові й поваги.

Побажання Гарчена Рінпоче для України і Бучі


В загальному для українців лама побажав культивувати в собі відкрите і заспокоєне ставлення, особливо наполягаючи на любові та співчутті. Важливо збагнути, наскільки цінними є любов і співчуття. Якщо людина має ці якості, то розум стає заспокоєним і врівноваженим, і природним результатом цього буде щастя. Тоді всі справи підуть більш рівно, і людина принесе користь собі, а також іншим. З іншого боку, якщо хтось має спонукання від егоїзму, зосередженості на собі та гніву, тоді він матиме більше труднощів в роботі, будь-яких своїх справах. Така людина принесе сум і шкоду іншим. Більше того, той, хто зберігає в собі егоїзм і гнів, принесе сум і шкоду сам собі. Навіть опинившись у нинішніх важких обставинах і живучи серед страждань, людина, яка пізнала істинні причини страждань і радості, встоїть перед випробуваннями долі. Слід йти шляхом очищення від минулого зла заради майбутнього щастя, а також уникати створення нових причин для страждання. Піднімаючись над болісними обставинами, людина набуває чесноти.
9 -6

Микола Дем`янов, спеціально для www.bucha.com.ua 
Гарчен Ринпоче, Зелена Буча
 Інші новини по темі:
Посвята Ваджрапані в Бучі. Вперше в Україні

Посвята Ваджрапані в Бучі. Вперше в Україні

Буча та регіон
Єврокубкова зона — на Київщині

Єврокубкова зона — на Київщині

Буча та регіон
Уряд затвердив перспективний план формування територій громад Київської області

Уряд затвердив перспективний план формування територій громад Київської області

законодавтство
Подієві підсумки року

Подієві підсумки року

Буча та регіон
6-8 липня, Немішаєве: Театральний Фестиваль Osten-Sacken 2018

6-8 липня, Немішаєве: Театральний Фестиваль Osten-Sacken 2018

Буча та регіон
Соцзахист населення: Допомагаємо – чим можемо...

Соцзахист населення: Допомагаємо – чим можемо...

Управління соціальної політики
Всеукраїнський весняний крос - Бучанці на почесному 4-му місці

Всеукраїнський весняний крос - Бучанці на почесному 4-му місці

спортивні новини
У Бучі NIKON проведе заняття по навчальній програмі

У Бучі NIKON проведе заняття по навчальній програмі

Буча та регіон
Всеукраїнський відбірний турнір VIII Кубку регіонів УЄФА з футболу 2012/13 у Київській області

Всеукраїнський відбірний турнір VIII Кубку регіонів УЄФА з футболу 2012/13 у Київській області

Буча та регіон
Команда Австрії виграла VII Чемпіонат світу з футболу української діаспори

Команда Австрії виграла VII Чемпіонат світу з футболу української діаспори

Буча та регіон
У Києві відкрили перший в СНД пам’ятник Михайлу Булгакову

У Києві відкрили перший в СНД пам’ятник Михайлу Булгакову

Суспільство
Буча: Людину, що впала на коліїї, врятували за мить до прибуття потяга

Буча: Людину, що впала на коліїї, врятували за мить до прибуття потяга

Бучанські новини
28 січня сесії Бучанської міської ради Ворзельську амбулаторію прийняли в склад Бучанської ОТГ

28 січня сесії Бучанської міської ради Ворзельську амбулаторію прийняли в склад Бучанської ОТГ

Буча та регіон
Міні-Королевою країни 2018 стала маленька красуня з Макарова

Міні-Королевою країни 2018 стала маленька красуня з Макарова

Буча та регіон
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.