Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Напередодні навчального року

Напередодні навчального року

За кілька днів розпочнеться новий навчальний рік з усіма радощами і турботами, які він несе педагогам, батькам і, звісно ж, самим учням. Передбачається, що цього вересня за парти сядуть щонайменше 4020 школярів, а до дитсадків прийдуть 1620 вихованців. Ці цифри суттєво перевищують минулорічні показники. Добре, що дітей в молодому місті стає все більше, але разом з тим виникають прогнозовані проблеми: переповнені класи і групи. Як вирішуватимуть дану проблему освітяни та яких змін слід чекати під час навчального процесу – запитували у начальника Бучанського відділу освіти Олега Цимбала.

- Олеже Івановичу, наскільки школи міста підготовлені до нового навчального року?
- Вони повністю відповідають усім вимогам: для цього плідно попрацювали влітку і, звісно, є великі напрацювання попередніх років. Так, спеціально створена комісія днями об’їхала всі дитячі садки і школи міста. Зауважень до них немає – заклади готові технічно, створені всі умови для успішного розвитку і навчання дитини.
Зараз практично добираємо останні вакансії, тож не повинно бути проблем і з кадровим забезпеченням.

- Наболіле роками питання – це переповнення шкіл і садочків в Бучі. Які кроки робите для його вирішення?
- Ситуація з наповненістю навчальних закладів справді досить напружена. Наприклад, у порівнянні з минулим роком у Бучі навчатиметься на 400 дітей більше. Загалом, сьогодні за парти сядуть 4020 школярів. У зв’язку з цим відкриваємо додаткові класи у школі №4 – сім паралелей для першокласників. На жаль, як і раніше, діти навчатимуться у дві зміни. Загалом у стінах закладу перебуватиме 1470 дітей. Крім того, три класи учнів школи №1 також відвідуватимуть навчання у дві зміни.
А в школі №5 цього року буде відкрито ще одна паралель четвертого класу, але працюватиме цей заклад в одну зміну.
Крім того, розробляється проект на добудову школи №5, що дасть змогу розширити навчальний корпус. Також передбачається будівництво ще одного дитячого садочка, але конкретної інформації про це будівництво ми не отримували.

- У зв’язку з економією газу взимку столичні школи переходять на шестиденний режим навчання. А як буде у Бучі?
- На цю тему говорили із заступником Бучанського міського голови Ларисою Матюшенко, і вирішили не відступати від звичного режиму 5-денного навчання. Тож, поки що працюємо штатно. А якщо під час навчального процесу виникатимуть непередбачувані обставини, тоді й будемо реагувати.

- Але діти мерзнути не будуть?
- Цього не допустимо. Після реконструкції котелень школи №2 і №5 вже переведені на альтернативне опалення (на дрова).
Крім того, існує програма про переведенню на альтернативний обігрів ще низки шкіл і дитсадків. Наскільки вона буде виконаною – не відомо, бо немає остаточного рішення. Проте, технічно це можливо зробити.

- Чи виправдовує себе нововведення – електрона реєстрація дітей до садочків?
- 1 жовтня буде рік, як існує електрона черга реєстрації до дитячих садочків. Суть в тому, що раніше батьки записували дітей «паперово», іноді відразу у три-чотири садочки, мотивуючи це тим, що кудись – та й швидше потраплять. Електронна черга передбачає запис лише в один дошкільний навчальний заклад. Малюків реєструють або завідуючі дитячими садками, або спеціаліст у відділі освіти. А переглянути своє місце в черзі батьки можуть через мережу Інтернет.

- На початку літа було офіційно відкрито новий дитсадок у Бучі. Чи функціонує він на практиці?
- Садочок №6 «Яблунька» почне повноцінно працювати вже з 1 вересня: там практично закінченні всі ремонтні роботи. Виділено фінансування на три групи (поки що там виховуватиметься 60 діток), а якщо протягом навчального року надійде фінансовий ресурс, то відкриємо всі сім груп.

- До Бучі переїхало чимало переселенців зі сходу країни, і майже в кожної родини – діти. Яка кількість юних українців буде навчатися і виховуватися в наших закладах?
- До Бучанського відділу освіти звернулися батьки дітей, 84 з яких треба влаштувати в школу і понад 40 діток – у дитячий садочок (станом на 20 серпня поточного року). Але ці цифри - не остаточні, можливо, буде й більше. Ми не робимо акцент на тому, що вони приїжджі, тому всіх учнів «розбиваємо» по різних класах. Тож, психологічна адаптація цих дітей, сподіваємося, не знадобиться.

- Наприкінці минулого навчального року виникали непорозуміння із харчуванням дітей, зокрема відшкодуванням коштів батькам. А як буде тепер?
- Хто з батьків звертався і брав у школі відповідні довідки, їм виплачувалася компенсація у розмірі 200-250 грн. за харчування дітей по чорнобильській програмі (через управління праці і соцзахисту населення). Це доводилося до відома батьків класними керівниками, адміністрацією закладу. Але ситуація така, що багато дорослих проігнорувала дане питання.
Ситуація нібито стабілізувалася, тому розраховуємо, що перебоїв з оплатою харчування дітям, які мають чорнобильські посвідчення, більше не виникатиме.
Сподіваємося, що і в цьому році тендер на харчування дітей виграє місцеве підприємство «Продсервіс», а це гарантія того, що діти отримуватимуть якісні та смачні обіди.

- На останок розмови: економічна ситуація в країні «не обіцяє» повноцінного фінансування закладів освіти. Чи працюватимуть при школах міста благодійні фонди?
- Сьогодні всі благодійні батьківські фонди оформленні юридично – причому, в усіх навчальних закладах. Тобто, є наглядові ради батьків, голови фондів, які мають відповідні печатки і ведуть необхідну документацію. Діятимуть вони по вже відпрацьованій і налагодженій схемі на кшталт школи №4 і Бучанської української гімназії. Тож, спекуляцій на темі здачі грошей у школах більше не повинно виникати.

Довідка
Протягом літнього періоду у школах і дитсадках Бучі проводилися поточні ремонти. Зокрема, щоб оновити класи загальноосвітніх навчальних закладів було залучено 501073,75 грн. позабюджетних коштів. На ремонти дитсадків витратили 799176 грн. бюджетних коштів і 568843 грн. – позабюджетних. А на утримання Бучанського центру позашкільної роботи «пішло» позабюджетних 1200 грн.

Місто «росте», а разом з ним зростає і кількість дітей, які йдуть перший раз у перший клас. Якщо робити порівняльний аналіз за роками, то вимальовується наступна ситуація: у 2009-2010 н.р. у нас було 12 перших класів в яких навчалося 268 дітей, а в 2010-2011 н.р. – вже 283 дитини. У 2011-2012 н.р. на один клас стало більше, а загальна кількість учнів сягнула 326 дітей. Ще через рік мали 15 перших класів і 387 школярів. У минулому році в загальноосвітніх закладах Бучі навчалося 478 першокласників (загалом – 18 класів). За даними станом на 19 серпня, у 2014-2015 н.р. буде 19 перших класів в яких здобуватимуть знання 537 дітей.
За цей же період загальна кількість школярів збільшилася від 2293 учнів у 2009-2010 н.р. до 4020 учнів у 2014-2015 н.р. (дані станом на 19 серпня 2014 року).

За віковою наповнюваністю класів, найбільше в Бучі навчатиметься першокласників – 537 дітей (з них 195 у школі №4); другокласників – 496 дітей і третьокласників – 486 учнів. А найменша кількість школярів серед наших старшокласників: 159 учнів у 10-х класах і 153 учні в 11-х класах.

Щодо дитячих садочків, то освітяни наводять такі цифри: при нормі у 938 дітей (саме на таку кількість розраховані садочки Бучі) у цьому році вони прийматимуть 1620 маленьких жителів міста.



Спеціально для www.bucha.com.ua
6 -4

Андрій БЕЛЯКОВ, Людмила ГЛАДСЬКА 
 Інші новини по темі:
Буча: Графік навчання залишиться незмінним

Буча: Графік навчання залишиться незмінним

відділ освіти
Школярам скоротили канікули

Школярам скоротили канікули

Буча та регіон
Серпнева конференція освітян

Серпнева конференція освітян

Бучанські новини
День знань у Бучі

День знань у Бучі

Бучанські новини
Як освітяни готувалися до нового навчального року

Як освітяни готувалися до нового навчального року

Бучанські новини
Буча : Становлення якісної освіти

Буча : Становлення якісної освіти

Бучанські новини
Освіта Бучі на шляху реформ, ініціатив та інновацій

Освіта Бучі на шляху реформ, ініціатив та інновацій

відділ освіти
Педіатрія: До школи – через чергу

Педіатрія: До школи – через чергу

Бучанські новини
Оновлення бучанської освіти

Оновлення бучанської освіти

Бучанські новини
ДПА у 4 та 9 класах скасовано.  ЗНО обовязково проведуть

ДПА у 4 та 9 класах скасовано. ЗНО обовязково проведуть

Суспільство
У Бучі будуються нові заклади освіти

У Бучі будуються нові заклади освіти

Буча та регіон
До нового навчального року готові!

До нового навчального року готові!

Буча та регіон
У Бучанській ОТГ завершується навчання у школах. Про режим роботи дитсадків влітку

У Бучанській ОТГ завершується навчання у школах. Про режим роботи дитсадків влітку

Буча та регіон
Освітня матеріально-технічна база у Бучі на високому рівні

Освітня матеріально-технічна база у Бучі на високому рівні

Бучанські новини
Мета Бучанської освіти -  виховати сучасну і багатогранну особистість

Мета Бучанської освіти - виховати сучасну і багатогранну особистість

Бучанські новини
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.