Буча новини міста, Буча сайт » Прокуратура м. Ірпеня » Додержання земельного законодавства – приорітет у роботі прокуратури міста ірпеня

Додержання земельного законодавства – приорітет у роботі прокуратури міста ірпеня

Прокуратура міста Ірпеня вживає вичерпні заходи для забезпечення законності у сфері земельних правовідносин.

За результатами перевірок у поточному році розпочато 1 кримінальне провадження, внесено подання про усунення порушень закону, за розглядом якого до відповідальності притягнуто посадову особу управління Держземагенства у м. Ірпені.

В інтересах держави пред’явлено 13 позовів на суму понад 16 млн. грн. про повернення 28 га землі. Судами задоволено 6 позовів на суму 559 тис. грн. Реально виконано 6 рішень судів про повернення земель вартістю 1,7 млн. грн.
Зокрема, перевірено законність відведення Ірпінською міською радою земельної ділянки площею 3,5 га, по вулиці Ново-Оскольській в м. Ірпені, на якій знаходяться багаторічні насадження – «Чорний гай» для будівництва та обслуговування житлових будинків. Установлено, що земельні ділянки виділялись на підставних осіб, яким взагалі не було невідомо про те, що у їх власності перебували земельні ділянки, та навіть не відомо про процедуру отримання земельних ділянок у власність. За такими фактами розслідується кримінальне провадження за ч. 1 ст. 366 КК України, яке перебуває у провадженні СВ Ірпінського міськвідділу міліції.

У червні поточного року прокуратурою міста заявлено позов про розірвання договору оренди та повернення до територіальної громади земельної ділянки у місті Буча, площею 17 га, вартістю понад 4 млн. грн., через систематичну несплату ТОВ «Укржитлокомплект» орендної плати за землю. Борг товариства сягнув 1 млн. грн.
Прокуратурою міста перевірено законність виділення Бучанською міськрадою земель у 2002 році по вул. Рози Люксембург, площею понад 14 га (Бучанське межигір’я).

Як встановлено, ця ділянка відносилася до земель лісового фонду та знаходилася поза межами населеного пункту м. Буча. До того ж рішення Бучанською радою приймалося за відсутності затвердженого генерального плану населеного пункту, місцевих правил забудови та схеми планування територій.
Крім того, протягом 2010-2011 років Бучанська міська рада незаконно розпорядилася земельними ділянками, вартістю понад 18 млн. грн., вказаного масиву на користь громадян. Цікаво, що у подальшому право власності на ці землі за договорами купівлі-продажу перейшло до однієї особи.

За підготовленими прокуратурою міста Ірпеня матеріалами прокуратурою Київської області 23.06.2014 заявлено позов в інтересах Кабінету Міністрів України, КП «Бучанське управління житлово-комунального господарства Бучанської міської ради» до Бучанської міської ради та теперішнього власника земельної ділянки про скасування рішень Бучанської міської ради 2002, 2010-2011 років, рішення про державну реєстрацію прав власності, витребування земельної ділянки на користь держави в особі Кабінету Міністрів України.
Результативно проведено перевірку законності передачі у власність 501 громадянину земельних ділянок, так званого «Біличанського лісу». Прокуратурою міста до Ірпінського міського суду заявлено 501 позов про скасування рішень Коцюбинської селищної ради, визнання недійсними державних актів на право власності на земельні ділянки. За розглядом позовів прокурора судом їх частково задоволено, державі повернуто 72 га.

Крім цього, 03.07.2014 прокуратурою міста Ірпеня зареєстровано кримінальне провадження за фактом службової недбалості службовими особами управління Держкомзему у м. Ірпені за ознаками злочину передбаченого ч. 3 ст. 367 КК України. У кримінальному провадженні прокурором надано вказівки, досудове розслідування триває.
До господарського суду Київської області заявлено 2 позови прокурора міста Ірпеня в інтересах Ірпінської міської ради до ВАТ «СпецРБТ» про визнання незаконним рішення, договору купівлі-продажу та повернення земельної ділянки на суму 350 тис. грн. та про скасування рішень ради та визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок, що перебувають в оренді ПП «СФЕРА-2012» (вартість земельних ділянок 1, 2 млн. грн.).

Приділяється багато уваги додержання земельного законодавства на території парків Ірпінського регіону.
Так, прокуратурою міста перевірені рішення Ірпінської міської ради 2011 року про передачу у власність громадянам земельних ділянок по вул. Героїв, Натана Рибака та Ломоносова. Встановлено, що всупереч Земельного кодексу України деякі земельні ділянки відведено за рахунок частини скверу загиблим воїнам 1941-1945 р.р. по вул. Героїв - Н. Рибака-Ломоносова. Незаконні рішення радою скасовано за результатами розгляду протестів прокуратури міста.

За втручанням прокуратури міста скасовані рішення Ірпінської міської ради 2009 року, якими затверджено проекти землеустрою щодо відведення у постійне користування земель рекреаційного призначення Ірпінському ВУКГ, а саме парк культури та відпочинку по вул. Жовтнева – вул. Н.Рибака площею 3 га, гідропарк в районі заплави р. Бучанка по вул. Гостомельське шосе площею 3, 5 га, сквер в районі військового шпиталю по вул. 11-та Лінія площею 0, 9673 га, сквер дитячий по вул. Ломоносова площею 0, 3720 га, парк культури та відпочинку «Лісовий» по вул. К. Маркса – вул. Лісова площею 4, 1035 га, сквер дитячий по вул. Котляревського площею 1 га, парк культури та відпочинку «Перемога» по вул. ІІІ-Інтернаціоналу – вул. К. Маркса площею 6, 5866 га, сквер загиблим воїнам в 1941-1945 р.р. по вул. Героїв – вул. 6-та Лінія площею 0,4851 га.

Також скасовано рішення Ірпінської міської ради 2011 року, яким ті ж земельні ділянки віднесено до земель житлової та громадської забудови, площею 20,0145 га.
Крім того, прокуратурою міста у 2012 році до Ірпінського міського суду заявлено позов в інтересах Кабінету міністрів України, Головного управління Держкомзему в Київській області до Ірпінської міської ради про скасування рішень Ірпінської міської ради 2011 року, якими затверджено проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок, визнання недійсними та скасування 22 державних актів на земельні ділянки надані у власність громадянам за рахунок земель парку культури та відпочинку площею 3 га в м. Ірпінь по вул. Жовтнева – вул. Н.Рибака.

Рішенням Ірпінського міського суду від 12.09.2013 позов прокурора задоволено. В подальшому апеляційним судом Київської області рішення Ірпінського міського суду скасовано. На даний час за ініціативою прокурора справа розглядається у суді касаційної інстанції.
Прокуратурою міста до Ірпінського міського суду заявлено позов в інтересах Кабінету міністрів України, Головного управління Держкомзему в Київській області до Ірпінської міської ради та 6 громадян про скасування рішень Ірпінської міської ради, якими затверджено проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок та про визнання недійсними та скасування державних актів на земельні ділянки надані у власність громадянам за рахунок земель скверу в районі військового шпиталю в м. Ірпінь по вул. Б. Хмельницького 66, вул. Жовтнева 108-є, вул. Б. Хмельницького 56.

Рішенням Ірпінського міського суду від 16.07.2013, залишеного без змін ухвалою апеляційного суду Київської області та ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ – вказаний позов прокурора міста Ірпеня задоволено. У липні цього року рішення суду реально виконано, а земля повернена у власність територіальної громади м. Ірпеня.
Прокуратурою міста Ірпеня до Ірпінського міського суду заявлено позов в інтересах Кабінету міністрів України, Головного управління Держкомзему в Київській області до Ірпінської міської ради та 17 громадян про скасування рішень Ірпінської міської ради, якими затверджено проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок та про визнання недійсними та скасування 17 державних актів на земельні ділянки надані у власність громадянам за рахунок земель парку культури та відпочинку «Лісовий» (вул. Лісова), загальною площею 4,1 га.

Рішенням Ірпінського міського суду позовні вимоги прокурора міста Ірпеня задоволені. В подальшому апеляційним судом Київської області скасовано рішення Ірпінського міського суду. Не погоджуючись з вказаним рішенням, прокуратурою області внесено касаційну скаргу, яку було задоволено, а справу направлено на новий розгляд до апеляційного суду Київської області. Розгляд справи триває.
Рішеннями Ірпінської міської ради від 18.07.11 та від 27.10.11 громадянам надано земельні ділянки площами по вул. Котляревського № 34-н, -л, -м, -к, -п, -з, -р за рахунок частини скверу дитячого по вул. Котляревського, загальною площею 1 га. Враховуючи, що державні акти вказаним громадянам не видавались, прокуратурою міста Ірпеня внесено 7 протестів на зазначені рішення Ірпінської міської ради, які розглянуто та задоволено, незаконні рішення скасовано.

Також, до суду подано позов прокурора міста Ірпеня до Ірпінської міської ради про скасування рішення міської ради, державних актів на право власності на земельні ділянки (Зелений гай) на суму 2, 5 млн. грн.

Підсумовуючи вищевикладене, прокуратура міста Ірпеня і на далі стоятиме на захисті інтересів громадян Ірпінського регіону та міста Буча з питань додержання вимог земельного законодавства.
0 0

 Інші новини по темі:
Підсумки про пророблену роботу прокуратури міста Ірпеня за 2014 рік

Підсумки про пророблену роботу прокуратури міста Ірпеня за 2014 рік

Прокуратура м. Ірпеня
Звіт прокуратури міста перед громадою Ірпінського регіону та м. Буча

Звіт прокуратури міста перед громадою Ірпінського регіону та м. Буча

Прокуратура м. Ірпеня
Прокуратура стоїть на варті законності у сфері земельних відносин

Прокуратура стоїть на варті законності у сфері земельних відносин

Прокуратура м. Ірпеня
Прокуратура міста Ірпеня: «Бучанське межигір’я»

Прокуратура міста Ірпеня: «Бучанське межигір’я»

Прокуратура м. Ірпеня
Прокуратура міста Ірпеня: Про боротьбу за землі рекреаційного призначення

Прокуратура міста Ірпеня: Про боротьбу за землі рекреаційного призначення

Прокуратура м. Ірпеня
Прокуратура: Ірпінські парки будуть врятовані

Прокуратура: Ірпінські парки будуть врятовані

Прокуратура м. Ірпеня
Прокуратура: Боротьба з незаконним відчуженням землі в Ірпені

Прокуратура: Боротьба з незаконним відчуженням землі в Ірпені

Прокуратура м. Ірпеня
Прокуратурою міста Ірпеня проведено чергові перевірки

Прокуратурою міста Ірпеня проведено чергові перевірки

Прокуратура м. Ірпеня
Прокуратура: Щодо повернення державі земельної ділянки лісового фонду табору «Зоркий» в м. Ірпінь

Прокуратура: Щодо повернення державі земельної ділянки лісового фонду табору «Зоркий» в м. Ірпінь

Прокуратура м. Ірпеня
Прокуратура Київської області про повернення незаконно переданих лісових земель у м. Буча

Прокуратура Київської області про повернення незаконно переданих лісових земель у м. Буча

Прокуратура м. Ірпеня
Прокуратура через суд розірвала договір оренди земельної ділянки

Прокуратура через суд розірвала договір оренди земельної ділянки

Прокуратура м. Ірпеня
Гостомель: В державну власність повернуто 2 га лісу

Гостомель: В державну власність повернуто 2 га лісу

Прокуратура м. Ірпеня
Прокуратура: Землі містечка «Канадське село»  повертають у власність держави

Прокуратура: Землі містечка «Канадське село» повертають у власність держави

Публікації
Природні ресурси на межі вичерпання

Природні ресурси на межі вичерпання

Прокуратура м. Ірпеня
Прокуратура: В Ірпені повернуть 15Га у державну власність

Прокуратура: В Ірпені повернуть 15Га у державну власність

Суспільство
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.