Буча новини міста, Буча сайт » Бучанська податкова інспекція » Публікації » Ірпінська ОДПІ консультує: Обчислення і сплата єдиного соціального внеску, порядок формування та звіт

Ірпінська ОДПІ консультує: Обчислення і сплата єдиного соціального внеску, порядок формування та звіт

Ірпінська ОДПІ провела черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

Нещодавно в Ірпінськой ОДПІ ГУ Міндоходів у Київській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Обчислення і сплата єдиного соціального внеску. Порядок формування та подання звіту».

Заступник начальника Ірпінської ОДПІ ГУ Міндоходів у Київській області Людмила Ступак відповідала платникам податків на численні питання . Зокрема нагадала, що при заповненні показника «Штатна чисельність працівників» звіту щодо нарахованного ЄСВ вважаеться встановлений на перше число звітного періоду роботодавцем склад працівників (персонал), з якими укладено трудовий договір (контракт) відповідно до затвердженого роботодавцем переліку посад (з урахуванням вакантних), де зазначено розмір окладу для конкретної посади.

Також відповіла, що за несплату, неповну чи несвоєчасну сплату суми внеску накладається штраф у розмірі 10% від цієї суми. Також нараховується пеня з розрахунку 0,1% за кожний день прострочення.

Пропонуємо вашій увазі відповіді на запитання, поставлені під час телефонної лінії.

1. При заповненні звіту щодо сум нарахованного ЄСВ,що вважити показником«штатна чисельність працівників» і як визначається показник «середньооблікова кількість штатних працівників» ?

Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ затверджено наказом Міндоходів України від 09.09.2013р. № 454.
Штатна чисельність працівників – це встановлений на перше число звітного періоду роботодавцем склад працівників (персонал), з якими укладено трудовий договір (контракт) відповідно до затвердженого роботодавцем переліку посад (з урахуванням вакантних), де зазначено розмір окладу для конкретної посади.
У таблиці 1 Додатка 4 показник ,,середньооблікова кількість штатних працівників” визначається платником відповідно до наказу Держкомстату України від 28.09.2005 №286, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.11.2005 за №1442/11722, у тому числі:
працівники, яким відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність (показник заповнюється відповідно до наказу Мінпраці від 10.02.2007 №42, зареєстрованого в Мін'юсті 13.02.2007 за №117/13384);
працівники, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (показник заповнюється відповідно до частини першої статті 14 Закону України від 05 липня 2012 року №5067 “Про зайнятість населення”, де визначено категорії громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню). Так, до категорій громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, належать:
1) один з батьків або особа, яка їх замінює і:
має на утриманні дітей віком до шести років;
виховує без одного з подружжя дитину віком до 14 років або дитину-інваліда;
утримує без одного з подружжя інваліда з дитинства (незалежно від віку) та/або інваліда I групи (незалежно від причини інвалідності);
2) діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, особи, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу;
3) особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування;
4) молодь, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби (протягом шести місяців після закінчення або припинення навчання чи служби) і яка вперше приймається на роботу;
5) особи, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” залишилося 10 і менше років;
6) інваліди, які не досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”;
7) особи, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу.


2. Хто сплачує ЄСВ і ПДФО із сум заробітної плати, виплаченої підприємством працівникам, залученим на військові збори? Як будуть відшкодовуватися ці податки військкоматами? Чи будуть військкомати відшкодовувати ЄСВ, нарахований на зарплату?

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон про ЄСВ) базою нарахування ЄСВ є заробітна плата за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітні плати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. у натуральній формі, що визначаються Законом України «Про оплату праці», та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. Їх склад деталізовано в Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженій наказом Державного комітету статистики України від

13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5). Тому суми середньої заробітної плати, які виплачуються особам, призваним на військові збори, є базою нарахування ЄСВ (і об’єктом оподаткування ПДФО — прим. ред.). Відшкодування військкоматами утриманого та нарахованого підприємством ЄСВ не передбачено (і ПДФО також — прим. ред.).

Чи вважається звіт з нарахованою сумою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, надісланий поштою поданим?
Звіт з нарахованою сумою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, надісланий поштою, не вважається поданим.
Наразі, звіт до контролюючих органів подається страхувальником або відповідальною особою страхувальника за місцем взяття їх на облік:
- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису відповідальних осіб у порядку, визначеному законодавством;
- на паперових носіях, завірених підписом керівника страхувальника та скріплених печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації;
- на паперових носіях, якщо у страхувальника кількість застрахованих осіб не більше п’яти.
Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ затверджено наказом Міндоходів України від 09.09.2013р. № 454.

4. Я приватний підприємець — платник єдиного податку другої групи. У пп. 295.1 ПКУ визначено, що ЄСВ оплачуєтьсядо 20 числа поточного місяця включно. Я сплачую кожен місяць 20 або 19 числа, залежно від вихідних днів. У податковій інспекції мені повідомили, що на мене наклали штрафні санкції за три місяці, оскільки кошти на сплату єдиного внеску зараховувалися 21 числа. До кого звертатись, щоб переглянули ці штрафи та пеню?

Порядок нарахування, обчислення та сплати ЄСВ визначає Закон про ЄСВ, порядок адміністрування — Податковий кодекс України. Відповідно до п. 4.2 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 р. № 455, нараховані за календарний місяць суми ЄСВ сплачуються платниками не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця незалежно від виплати заробітної плати та інших видів виплат, на суми яких він нараховується.
Якщо строки сплати ЄСВ порушені з вини банку, платнику слід оскаржити рішення органу доходів і зборів про накладення штрафних санкцій в адміністративному чи судовому порядку, надавши докази, які свідчать про порушення строків сплати коштів із вини фінансових установ (платіжні доручення з відмітками банку, виписки банку тощо).

5. Я — фізична особа – підприємець на спрощеній системі оподаткування. Чи маю я сплачувати ЄСВ із суми допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з вагітністю тапологами?

Ні, сплачувати ЄСВ у такому випадку не потрібно. Відповідно до абзацу сьомого п. 1 частини першої ст. 4 Закону про ЄСВ платниками ЄСВ є підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, військові частини й органи, які виплачують грошове забезпечення, допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, допомогу або компенсацію на підставі законодавства, на користь осіб, зазначених у п. 9–14 цієї частини.

6. Яка відповідальність за несплату, неповну чи несвоєчасну сплату суми нарахованного ЄСВ?

За несплату, неповну чи несвоєчасну сплату суми внеску накладається штраф у розмірі 10% від цієї суми. Також нараховується пеня з розрахунку 0,1% за кожний день прострочення.
Порушники несуть і адміністративну відповідальність. Неподання, несвоєчасне або подання не за встановленою формою звітності щодо єдиного внеску тягне за собою накладення штрафу від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімальних доходів громадян (340 – 510 грн.). За повторне вчинення таких дій особою на протязі року, яку протягом року піддали адміністративному стягненню застосовується санкція – від тридцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 – 680 грн.).
Пеню та штрафи слід сплатити протягом десяти робочих днів після надходження відповідного рішення.
0 0

ОДПІ Інтернет конференція
 Інші новини по темі:
Ірпінська ОДПІ інформує

Ірпінська ОДПІ інформує

Повідомлення!
Податкова: Щодо обчислення та сплати ЄСВ

Податкова: Щодо обчислення та сплати ЄСВ

Публікації
Семінар для платників податків

Семінар для платників податків

Публікації
До уваги платників єдиного соціального внеску (список боржників)

До уваги платників єдиного соціального внеску (список боржників)

Публікації
Податкова нагадує про своєчасну сплату соціальних внесків

Податкова нагадує про своєчасну сплату соціальних внесків

Публікації
Ірпінська ОДПІ: Засідання «круглого столу» на тему адміністрування єдиного соціального внеску

Ірпінська ОДПІ: Засідання «круглого столу» на тему адміністрування єдиного соціального внеску

Публікації
Ірпінська ОДПІ: Легалізація зарплати - резерв наповнення бюджету

Ірпінська ОДПІ: Легалізація зарплати - резерв наповнення бюджету

Публікації
Податкова: Новації в законодавство про ЕСВ

Податкова: Новації в законодавство про ЕСВ

Публікації
Ірпінська ОДПІ  повідомляє

Ірпінська ОДПІ повідомляє

Публікації
Платники Ірпінської ОДПІ сплатили майже 626 млн. грн. єдиного соціального внеску

Платники Ірпінської ОДПІ сплатили майже 626 млн. грн. єдиного соціального внеску

Публікації
Зустріч з підприємцями Ірпінського регіону

Зустріч з підприємцями Ірпінського регіону

Публікації
Розгляд запитів про надання публічної інформації в Ірпінській ОДПІ ГУ Міндоходів у Київській області

Розгляд запитів про надання публічної інформації в Ірпінській ОДПІ ГУ Міндоходів у Київській області

Публікації
Податкова: Актуальні питання щодо надання адміністративних послуг у центрі обслуговування платників

Податкова: Актуальні питання щодо надання адміністративних послуг у центрі обслуговування платників

Публікації
Податкова: Новації до законодавства про ЕСВ

Податкова: Новації до законодавства про ЕСВ

Публікації
Фізичні особи-підприємці можуть чекати на спрощення подання звітності

Фізичні особи-підприємці можуть чекати на спрощення подання звітності

Публікації
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.