Буча новини міста, Буча сайт » статті і публікації » статті » 31 травня: Всесвітній день без тютюну

31 травня: Всесвітній день без тютюну

Паління цигарок – одна з найшкідливіших звичок, що негативно впливає на здоров’я не тільки самих курців, але й оточуючих. Зараз вона перетворилася в епідемію, що поширюється не тільки серед чоловіків, жінок, а й серед підлітків і дітей.

Сьогодні паління – загальнонаціональна проблема. І хоч державою ведеться боротьба з палінням, а тютюнові фабрики з кожної пачки попереджають про шкоду тютюну, кількість людей, які палять не зменшується. Кожні шість секунд тютюн забирає одне життя. Щорічно куріння цигарок стає причиною смерті близько 5,4 мільйонів людей. Якщо не почати рішучих заходів, то до 2030 року ця цифра виросте до восьми мільйонів. В 21 сторіччі від тютюну може вмерти майже мільярд людей, що не зуміли побороти свою пристрасть до цигарок.

Починаючи з 2003 року в Україні за ініціативи Уряду, Міністерства охорони здоров'я, громадськості відбулась низка антитютюнових заходів, спрямованих на заборону куріння, його негативний вплив на здоров'я курців та його оточуючих саме на законодавчому рівні. Зокрема, з 16 вересня 2012 року в Україні заборонено майже всі форми реклами тютюну, з 4 жовтня 2012 року усі упаковки для тютюнових виробів в Україні виготовляються з фотоілюстраціями із зображеннями хвороб, викликаних курінням, з листопада поточного року діє повна заборона куріння в громадських місцях, з 16 грудня 2012 року набув чинності закон, який, зокрема, повністю забороняє куріння не лише у приміщеннях, але і на території закладів охорони здоров'я.

Так з 2006 року Україна ратифікувала Рамкову конвенцію Всесвітньої організації охорони здоров’я з боротьби з тютюном і, тим самим, взяла на себе зобов'язання виконати низку заходів, які визнані ВООЗ найбільш дієвими методами боротьби з тютюнокурінням і протидії його поширеності.

До таких заходів належать:
- повна заборона реклами тютюнових виробів, у тому числі промоакцій, спонсорства концертів, спортивних змагань або будь-яких інших масових заходів;
- заборона куріння у громадських місцях;
- підвищення акцизних зборів на тютюнові вибори;
- введення обов'язкового нанесення на упаковки тютюнових виробів попереджувальних надписів, які мають містити графічні зображення хвороб, викликаних тютюном, і повинні займати не менш як 50% пачки сигарет.

ВПЛИВ КУРІННЯ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ
Тютюн - однолітня рослина сімейства пасльонових. Для отримання курильного тютюну його листя піддають спеціальній обробці, що складається з таких процесів, як сортування, в'ялення, ферментація, сушіння, подрібнення. Однією з властивостей тютюну є наявність у ньому особливої токсичної речовини - нікотину.
У процесі викурювання цигарки або сигарети відбувається згорання тютюну й паперу при високій температурі. Дим, що втягується курцем, містить величезну кількість шкідливих речовин: нікотин, окис вуглецю, сліди синильної кислоти й ін.

Багато людей не знає і сотої частки шкідливих ефектів тютюнового диму. Зазвичай знання про шкоду куріння обмежуються можливістю розвитку рака. Кожен знає хоч одну людину, яка, викурюючи по 40 сигарет на день, дожила до вісімдесяти років. Це насправді так. Однак на одну людину, стійку до впливу отрути сигарет, припадає 1000 чоловік, які чутливі до дії цієї отрути. З якої сторони не дивись на цю проблему, все одно сигарети високо токсичні. І мало хто із нас наділений природою так, щоб курити і не отримати при цьому яку-небудь хворобу - легку або смертельну.

Сигаретний дим містить біля трьох тисяч відомих нам складових елементів. Ми не маємо уяви про дію на організм багатьох із цих речовин. Однак добре відомо, що 16 із них можуть викликати рак.

Найбільш небезпечним для здоров'я є нікотин, який викликає сильну залежність. Проникаючи з димом у дихальні шляхи й легені, він швидко всмоктується через слизові оболонки. Відомості про те, що крапля чистого нікотину здатна вбити коня, не є перебільшенням. Картину гострого отруєння нікотином можна бачити в курців-початківців. Дуже образно вона описана Л. М. Толстим у його повісті "Юність": "Запах тютюну був приємний, але в роті було гірко і подих перехоплювало. Однак скріпивши серце, я досить довго втягував у себе дим, пробував пускати кільця і затягуватися. Незабаром кімната вся наповнилася блакитнуватими хмарами диму, трубка почала хрипіти, гарячий тютюн підстрибував, а в роті я відчув гіркоту й у голові маленьке запаморочення. Я хотів уже перестати і тільки подивитися з трубкою в дзеркало, як, на моє здивування, захитався на ногах, кімната пішла обертом, і, глянувши в дзеркало, до якого я з натугою підійшов, я побачив, що обличчя моє було бліде, як полотно. Ледь я встиг упасти на диван, як відчув таку нудоту і таку слабкість, що уявив собі, що трубка для мене смертельна, мені здалося, що я вмираю. Я серйозно злякався... і зі страшним головним болем, розслаблений довго лежав на дивані..."

При постійному курінні стійкість до нікотину в людини поступово підвищується, що обумовлює потребу збільшувати щоденну дозу сигарет. У випадку припинення надходження в організм нікотину в курця розвиваються явища абстиненції, тобто тяжкі фізичні й психічні розлади, що знімаються або полегшуються після прийому чергової дози нікотину.

Уже через кілька тижнів з моменту початку куріння більшість людей зауважує, що їхній нервовій системі необхідний нікотин для підтримки гарного самопочуття. Крім цієї основної причини звикання до сигарет варто відзначити, що тютюн, будучи рослиною, містить велику кількість різних сполук, що використовуються організмом людини, наприклад нікель і кобальт. Отже, при спробі кинути курити не тільки нервова система відчуває недостачу чого-небудь, але й організм також може відчути дефіцит, тому що речовини, які адсорбуються через легені, швидко проникають в організм і через короткий час задовольняють потреби без залучення в цей процес кишечника. Іншими словами, отримуючи необхідні речовини через легені, кишечнику не потрібно вже настільки напружено працювати, і він припиняє хімічні процеси. Тому якщо ви кидаєте курити, то може послідкувати період затримки в кілька днів, перш ніж кишечник знову почне абсорбувати необхідні речовини. Цей фактор необхідно враховувати при наданні допомоги в боротьбі з курінням.

Напевно, не варто роз'яснювати спопеляючий вплив тютюну на легені. Частим наслідком хронічного отруєння нікотином є "бронхіт курця", що поступово приводить до розвитку емфіземи легень. Вона характеризується утрудненням дихання, стійкою задишкою, слабкістю, різким погіршенням працездатності.

Нікотин є, крім того, сильною серцевою й судинною отрутою. Куряща людина і не відає, що тільки від однієї сигарети биття його серця частішає на 18-20 ударів за хвилину. Кількість серцевих скорочень за добу в курящих більша на 15-20 тисяч. Зрозуміло, це не може не позначитися на стані серцевого м'яза. Курці, не розлучаючись із сигаретою, змушують своє серце працювати "на знос". Під впливом нікотину відбуваються звуження кровоносних судин і зміни в їхніх стінках, що сприяє розвитку атеросклерозу.
Систематичне куріння є однією з основних причин захворювання кровоносних судин - облітеруючого ендартеріїту артерій гомілки і ступні (ця хвороба проявляється переміжною кульгавістю). Звуження (облітерація) судин, що настає в наслідку посиленого розростання їхньої внутрішньої оболонки, призводить до того, що віддалені від серця ділянки тіла, і, насамперед нижні кінцівки, починають погано забезпечуватися кров'ю, що в наслідку може привести до гангрени.

Нижче перераховані інші стани, розвиток яких може бути пов'язаний з курінням:
• синусіти (запалення носових пазух);
• аносмія (нездатність розрізняти запахи);
• отити (запалення внутрішнього вуха);
• втрата смаку;
• порушення зору (тютюнова амбліопія);
• катаральні явища;
• рецидивуючий кашель і часті простудні захворювання;
• кон'юнктивіти (запалення слизової очей);
• погана шкіра обличчя;
• руйнування зубів і ясен;
• ларингіти, фарингіти, часті ангіни;
• стенокардія;
• інсульти;
• виразки стравоходу, шлунка, кишечника та виразковий коліт;
• порушення менструального циклу, безплідність.

Цей перелік не є вичерпний, але найнебезпечнішим захворюванням є рак.

Рак - не найчастіше захворювання, яке викликається курінням. Однак безсумнівним є те, що куріння підвищує ризик розвитку рака чи безпосередньо викликає рак порожнини рота, язика, глотки, гортані, бронхіального дерева, легенів, стравоходу, шлунка, сечового міхура, шкіри й яєчників.

Варто нагадати, що розвиток легень припиняється лише після двадцяти років. Куріння до цього віку порушує формування легеневої тканини. Тому чим раніше почати курити, тим гірший прогноз.

Пасивні курці (вдихаючі сигаретний дим при курінні інших) піддаються такому ж ризику, якщо вони чутливі до впливу тютюну.

СПОСОБИ ПОЗБАВЛЕННЯ ВІД КУРІННЯ

Як правило, людина, яка не позбавлена волі і вирішила остаточно розлучитися з курінням, здатна упоратися з цим завданням самостійно, без звернення до лікарів.

Існують два способи відмови від куріння. Перший полягає в раптовому, одномоментному припиненні куріння. У таких випадках краще використовувати для цього період, не пов'язаний з підвищеним нервовим напруженням: дні відпочинку, подорожей, перебування в лікувальних закладах. Тяжко переносяться лише перші дві - три доби. Потім явища абстиненції проходять, повертається гарне самопочуття, підвищується настрій, людина відчуває приплив сил і бадьорості.

Інший спосіб полягає в поступовому відвиканні від тютюну, у послідовному зниженні денної дози сигарет, що викурюються, це допомагає уникнути абстиненції і пов'язаних із нею неприємних відчуттів.

РЕКОМЕНДАЦІЇ
• Не куріть;
• Уникайте знаходження поруч із курцями;
• Якщо Ви курите, не куріть у приміщенні;
• Не куріть на порожній шлунок, ранком натще;
• Намагайтеся скоротити кількість сигарет, що викурюються;
• Не докурюйте сигарету до кінця, викидайте її відразу ж, як тільки задовольните потяг;
• Не куріть у місцях, де живуть або граються діти, чи поруч з ними;
• Не куріть на очах у дітей - вони будуть наслідувати вас.

Якщо Ви хочете покинути курити:
• Визначить для себе, що ви хочете: "кинути" курити чи "захотіти кинути" курити. Якщо ви дійсно хочете кинути цю звичку, то спочатку зверніться до психотерапевта;
• Приймайте підвищену кількість мультимінералів, вітамінів і мікроелементів щонайменше 6 тижнів;
• Дотримуйтесь дієти по очищенню організму від токсичних речовин;
• З книг або у кваліфікованого лікаря-гомеопата визначте необхідний вам препарат і приймайте його протягом місяця;
• Виконуйте вправи з аеробіки 2-3 рази на день протягом 10-15 хвилин;
• Якщо відчуваються труднощі при ходьбі, пройдіть курс масажу у фахівця;
• Фахівці з акупунктури можуть призначити вам курс лікування;
• По можливості уникайте нікотинопоповнюючих замінників;
• При явищах абстиненції (коливання кров'яного тиску, посилене серцебиття, розлади сну, апетиту, підвищеної втомлюваності та ін.) звертайтеся до лікаря нарколога або терапевта.

Бажаю Вам міцного здоров’я.

Л.О. Дяченко, лікар-терапевт
дільничний Бучанської міської поліклініки










.
4 -2

Дяченко Леся Олександрівна 
медицина, Леся Дяченко
 Інші новини по темі:
31 травня - Всесвітній день без тютюну

31 травня - Всесвітній день без тютюну

статті і публікації
31 травня – Всесвітній день без тютюну

31 травня – Всесвітній день без тютюну

статті
МОЗ України: Проект Закону для посилення боротьби з курінням

МОЗ України: Проект Закону для посилення боротьби з курінням

Суспільство
"Легені- територія життя"

"Легені- територія життя"

Буча та регіон
Адмінвідповідальність за паління

Адмінвідповідальність за паління

законодавтство
Випив, закурив - штраф!

Випив, закурив - штраф!

Ірпінський вісник
Ірпінська ОДПІ повідомляє

Ірпінська ОДПІ повідомляє

Повідомлення!
Українська молодь відмовляється від алкоголю та паління

Українська молодь відмовляється від алкоголю та паління

спортивні новини
Туберкульоз: від боротьби до повного викорінення

Туберкульоз: від боротьби до повного викорінення

Бучанські новини
20 жовтня - Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

20 жовтня - Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

статті і публікації
31 травня, Ірпінь: Цукерка за цигарку!

31 травня, Ірпінь: Цукерка за цигарку!

Ірпінський вісник
«Молодь обирає здоров'я!»

«Молодь обирає здоров'я!»

Буча та регіон
9 травня - Всесвітній день боротьби з артериальною гіпертензією

9 травня - Всесвітній день боротьби з артериальною гіпертензією

статті і публікації
Податкова: 1 липня підвищаться ставки акцизного податку

Податкова: 1 липня підвищаться ставки акцизного податку

Публікації
З 2018 року лікарні звітуватимуть про благодійні внески

З 2018 року лікарні звітуватимуть про благодійні внески

Суспільство
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.