Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Резонансний злочин у Бучі

Резонансний злочин у Бучі

У минулі вихідні Бучу сколихнув резонансний злочин – вбивство молодої людини, яка охороняла точку продажу кавунів. І відразу інформаційний простір заполонили різні чутки і домисли. Зокрема, що злочин стався серед білого дня, на очах у багатьох свідків...
Що з того правда, а що фантазія, журналісти «БН» дізнавалися у правоохоронних органах.
Ми зустрілися під час оперативної робочої наради але, не зважаючи на брак часу, керівники відділів погодилися дати відповідь на наші запитання.
Тож, наші співрозмовники – начальник Ірпінського міського відділу міліції Юрій Скудар і начальник Бучанського відділу міліції Володимир Ридчик.

начальник Бучанського відділу міліції Володимир Ридчик та начальник Ірпінського міського відділу міліції Юрій Скудар під час оперативної наради- Розкажіть на загал, так що насправді сталося?
- 10 серпня о 8.45 годині до чергової частини Ірпінського міського відділу міліції від невідомої особи надійшло повідомлення, що у місті Бучі, біля АЗС «ТНК» по вул. Депутатській, 42, знаходиться труп невідомого чоловіка. Дане повідомлення було зареєстроване у відповідному журналі, а слідчим внесено відомості до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1, ст 115 Кримінального Кодексу України. Додаткова кваліфікація - навмисне вбивство. Під час проведення виїзду слідчо-оперативної групи встановлено, що загиблий – мешканець селища Гостомель, який там був зареєстрований і проживав.
Цей чоловік охороняв точку роздрібної торгівлі сезонними фруктами. Його смерть настала в період з 00.00 до 3.00 години внаслідок кульового поранення в голову. Постріл був здійснений з нарізної вогнепальної зброї калібру 5,6 мм. На даний час проводяться всі необхідні експертизи (балістичні, траселогічні), зроблені конкретні доручення.

- Чи були очевидці злочину?
- Поки що про таких невідомо. Наразі проводяться оперативно-слідчі заходи з метою встановлення особи, яка скоїла вбивство. Є декілька версій, але яких саме – не будемо розголошувати. Ретельно перевіряється кожна з них.
Зараз робиться все можливе, щоб злочин був розкритий.
Крім того, якщо є свідки цього резонансного злочину просимо звернутися до відділу міліції. Можливо, хтось проїжджав на автомобілі біля автозаправки по вул. Депутатській з 00.00 до 03.00 годин – також просимо звернутися за телефоном «102» до Ірпінського МВ. Навіть найменша і, на перший погляд, не надто важлива інформація може стати у нагоді.

- Вбитий коли-небудь притягувався до кримінальної відповідальності?
- Чоловік 1984 року народження. Він був раніше засуджений за крадіжку в Ірпені.

- Чи були викрадені якісь речі з місця злочину?
- Нічого не зникло. Телефон, гроші – залишилися на місці. Вбитий сидів у кріслі, а у вухах в нього були навушники. Тіло вранці виявила невідома особа. Швидше за все, з числа потенційних покупців фруктів.
Усю додаткову і необхідну інформацію буде повідомлено під час проведення розслідування.

- У засобах масової інформації з’явилося повідомлення, що за останній тиждень це непоодинокий злочин, який стався в Бучі. Нібито трохи раніше група підлітків побила доньку місцевого депутата. Чи підтверджуєте дану інформацію?
- Це – неправда. Такого факту зафіксовано не було і вся ця інформація вигадана.

- Також поширюється інформація про те, що на території однієї з бучанський шкіл велася торгівля наркотичними засобами…
- Жодного випадку продажу наркотиків у школах за останні три роки не було: ні в бучанській школі, ні в інших навчальних закладах регіону.
Разом із тим, у минулому місяці співробітниками бучанського відділу міліції було затримано 8 осіб за вживання і зберігання наркотичних засобів. У нас зараз ведеться тотальна боротьба з цим. Особливо враховуючи розуміння держави і суспільства, що наркозалежні – це хворі люди, які потребують соціальної допомоги. Ми працюємо над тим, щоб у подальшому унеможливити розповсюдження наркотиків. Тому регулярно спільно із співробітниками відділу боротьби з незаконним обігом наркотичних речовин і працівниками карного розшуку, проводимо перевірки та рейди з метою виявлення і фіксування злочинних фактів.

- Якщо скласти сумнівний «рейтинг» щодо розповсюдження наркотиків, то на якому місці в регіоні буде Буча?
- Більше за всіх ця біда торкнулася Ірпеня (за місяць до 30 зафіксованих фактів). Далі більш-менш «рівномірно» по всіх населених пунктах регіону. Як правило, наркотики «постачають» з різних міст. «У системі» переважно люди молодого віку – до 35 років, які часто у такий спосіб намагаються втекти від сурової дійсності. Зазвичай, вони схильні до скоєння крадіжок, адже потрібні гроші на придбання чергової «дози».
Є й ті, хто користується цим і будує на чужому горі власний бізнес - наркоторговці. З ними і ведемо головну боротьбу.
Якщо у громадян є будь-яка інформація, яку вони могли б повідомити стосовно зберігання і розповсюдження наркотичних речовин, прохання телефонувати за номером «102» до чергової частини Ірпінського міськвідділу внутрішніх справ.

- Зараз на слуху і раптове зникнення екс-ректора Національного університету ДПС Петра Мельника. Чи погоджуєтеся з тим, що вирішальним фактором у його втечі слугувала недбалість з боку правоохоронних органів?
- По-перше, на нього не відразу вдягли браслет для стеження, бо подібних засобів не було на озброєнні міліції в Київській області. А потім почалося наступне. Апаратура, яка все це відслідковує, знаходиться в черговій частині Києво-Святошинського району (м. Боярка).
Але враховуючи те, що наш зв’язок залишає бажати кращого, почалися збої в системі: то є сигнал, то його немає. Як з’ясувалося, зв’язок пропадав неодноразово. І кожного разу черговий відразу телефонував і перевіряв, чи людина знаходиться на місці. Тому сказати, що міліція втратила пильність – також не зовсім вірно. Крім того, підозрюваному дозволялося відвідувати певні місця (лікарню, суд) і конвою за ним не було. Це також відіграло певну роль.
І коли зв’язок в черговий раз пропав на мить, то черговий, який звик до таких «перебоїв», вирішив, що і цього разу все гаразд. Але наступного дня, коли дільничний пішов перевіряти за місцем проживання (це входило у його обов’язки), то нікого там не застав. Тоді й почали бити тривогу. У будинку знайшли залишений телефон і застібнутий браслет, який лежав на підвіконні…

- Маючи такий невтішний досвід, чи варто взагалі застосовувати цю систему утримання під наглядом?
- Звісно, для правоохоронців легше, якщо підозрюваний буде перебувати у СІЗО – під наглядом самої охорони. Але для самої людини це, звісно, гірше. Тому складно щось сказати однозначно.
Система нова, а отже – ще не зовсім досконала.

- Назвіть найбільш резонансні злочини, які сталися з початку року?
- Це чотири випадки вбивства у місті Ірпені. Всі вони сталися на побутовому підгрунтті, зокрема під час вживання спиртних напоїв. Це конфлікти і в родині, і між сусідами. При цьому, замах на життя робився за допомогою «підручних» засобів – так би мовити в момент гніву, якогось афекту. Ці злочини розкрито.

- Які ще злочини були розкриті протягом останнього періоду?
- Переважно це крадіжки – як квартирні, так і майна з авто, велосипедів. При чому, останні набули масового характеру. Це пов’язано не з тим, що злочинці вирішили вести здоровий спосіб життя. Причина – майно часто залишають без нагляду біля під’їздів будинків та магазинів і його легше поцупити. Тому громадяни також повинні бути пильними.

- Як почали ставитися жителі регіону до співробітників міліції після врадіївських подій?
- У кожній професії є як позитивні, так і негативні випадки. Відповідно є порядні люди – професіонали, які несуть користь, а є зовсім протилежні особистості. Від останніх керівництво намагається позбуватися: їм не місце в лавах міліції. Проте, не стали б людський фактор переносити на професію в цілому.
Але щодо конкретного випадку, то такі факти дійсно недопустимі. У зв’язку з цим в Ірпінському міському відділі міліції також проводилася службова перевірка. І деякі недобросовісні співробітники були звільненні чи переведені на інші посади.

- За підсумками роботи міліції за перше півріччя, які результати маємо?
- За показниками розкриття знаходимося «у золотій середині». Звичайно, є проблеми. Зокрема «біч» в регіоні – це квартирні крадіжки. Намагаємося з ними боротися, а також закликаємо до співпраці свідоме населення. Якщо у них є потрібна інформація – просимо її повідомляти. А також, за можливості, захистити власне житло – ставити надійні замки, решітки, сигналізації тощо.


Спілкувалися Володимир ЕННАНОВ, Людмила ГЛАДСЬКА
газета: "Бучанські новини" №31 від 16 серпня 2013 року
 Інші новини по темі:
Про трагічний випадок у місті Буча

Про трагічний випадок у місті Буча

Буча та регіон
У Бучі скоєно злочин

У Бучі скоєно злочин

Буча та регіон
У Бучі побили гральні автомати

У Бучі побили гральні автомати

Буча та регіон
В Іванківському районі затримали підозрюваного у вбивстві

В Іванківському районі затримали підозрюваного у вбивстві

статті
Керівництво Ірпінського міського відділу внутрішніх справ звертається до жителів Ірпінського регіону

Керівництво Ірпінського міського відділу внутрішніх справ звертається до жителів Ірпінського регіону

Бучанські новини
Невідомий пристрій, схожий на вибухівку, знешкоджено, підозрювані особи затримані

Невідомий пристрій, схожий на вибухівку, знешкоджено, підозрювані особи затримані

Бучанські новини
У перспективі - Бучанський міский відділ мілції

У перспективі - Бучанський міский відділ мілції

Бучанські новини
Розмови про маніяка - не відповідають дійсності!

Розмови про маніяка - не відповідають дійсності!

Ірпінський вісник
Прокуратура міста Ірпеня: Про неправдиве повідомлення про замінування санаторію «Україна»

Прокуратура міста Ірпеня: Про неправдиве повідомлення про замінування санаторію «Україна»

Прокуратура м. Ірпеня
Робота Бучанського відділу міліції..

Робота Бучанського відділу міліції..

Бучанські новини
Випив, закурив - штраф!

Випив, закурив - штраф!

Ірпінський вісник
Грабіжники закатували і жорстоко вбили двох відставних офіцерів

Грабіжники закатували і жорстоко вбили двох відставних офіцерів

Буча та регіон
Прокуратура інформує

Прокуратура інформує

Прокуратура м. Ірпеня
З власної вини двічі покараний!

З власної вини двічі покараний!

Бучанські новини
Бійка в центрі Ірпеня закінчилася поножовщиною

Бійка в центрі Ірпеня закінчилася поножовщиною

Буча та регіон
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.