Буча новини міста, Буча сайт » Бучанська податкова інспекція » Публікації » Телефонна «зустріч» платників податків із заступником начальника Ірпінської ОДПІ

Телефонна «зустріч» платників податків із заступником начальника Ірпінської ОДПІ

7.08.2013 темою чергової телефонної «зустрічі» платників податків із заступником начальника Ірпінської об`єднаної Державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Київській області Людмилою Ступак були питання щодо розрахункових операцій з контрольною стрічкою в електронній формі.
До Вашої уваги перелік питань та відповідей, що найбільше цікавили суб’єктів господарювання.

Яким чином проводити розрахунки в машині-таксі (перевезення пасажирів) СГ на загальній системі оподаткування?
Відповідь: Згідно із п.1 ст.3 Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі - Закон) суб’єкти господарювання (далі - СГ), які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далі - РРО) з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.
Електронний таксометр - реєстратор розрахункових операцій, який додатково забезпечує попереднє програмування тарифів за проїзд та облік вартості наданих послуг з перевезень пасажирів (ст.2 Закону).
Таким чином, СГ, що перебувають на загальній системі оподаткування, у машинах-таксі при розрахунках з пасажирами готівкою повинні застосовувати належним чином зареєстровані РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.

Чи передбачено застосування РРО ФО, які здійснюють незалежну професійну діяльність?
Відповідь: Відповідно до преамбули Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (в редакції Закону України від 2 грудня 2010 року № 2756-IV, далі – Закон), дія Закону поширюється на усіх суб’єктів господарювання та їх господарські одиниці, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.
Встановлення норм щодо незастосування реєстраторів розрахункових операцій у інших законах, крім Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-IV (далі – ПКУ), не допускається.
При цьому, нормами ст. 178 ПКУ, якою визначено порядок оподаткування фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, не передбачено обов’язкового застосування реєстратора розрахункових операцій при здійсненні готівкових та/або безготівкових розрахунків такими платниками податку.
Враховуючи вищевикладене, фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, мають право не застосовувати реєстратори розрахункових операцій при здійсненні готівкових та/або безготівкових розрахунків.

При здійсненні яких операцій (не пов’язаних з реалізацією товарів) СПД має право не застосовувати РРО?
Відповідь: Надходження, безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна (включаючи основні засоби, нематеріальні активи, продукцію допоміжного та обслуговуючого виробництва), у тому числі погашення дебіторської заборгованості, заборгованості за позиками, безоплатно одержані кошти, відшкодування матеріальних збитків, внески до статутного капіталу, платежі за надане в лізинг (оренду) майно, роялті, дохід (проценти) від володіння корпоративними правами, повернення невикористаних підзвітних сум, інші надходження здійснюються без застосовування РРО, але з оформленням прибуткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою в установленому порядку.

Чи передбачено подання уточнюючого «Звіту про використання РРО та КОРО (РК)»?
Відповідь: Оскільки «Звіт про використання реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)» не відноситься до податкової звітності в розумінні норм податкового кодексу України, то подання уточнюючого Звіту чинним законодавством не передбачено.

Чи відноситься звітність, пов’язана із застосуванням РРО та розрахункових книжок, до податкової звітності згідно з нормами ПКУ?
Відповідь: Визначення та умови подання податкової звітності визначені у главі 2 розділу ІІ Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755 –VI (далі – ПКУ).
Відповідно до п.46.1 ст.46 ПКУ податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов’язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Згідно з п.46.6 ст.46 ПКУ вимоги статей 46 - 50 цього Кодексу не поширюються на декларування товарів (продукції), ввезених на митну територію України або вивезених з неї відповідно до митного законодавства України (крім випадків, визначених у цих статтях), а також на декларування відрахувань до соціальних фондів та інше інформаційне декларування, яке містить економічні відомості про суб’єктів оподаткування, що не стосуються обчислення податків.
Пунктом 7 статті 3 Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР ”Про застосування реєстраторів у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” із змінами та доповненнями, визначено зобов’язання подавати до органів державної податкової служби звітність, пов’язану із застосуванням реєстратора розрахункових операцій та розрахункових книжок, не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця у разі неподання звітності по дротових або бездротових каналах зв’язку.
Отже, оскільки звітність, пов’язана із застосуванням реєстратора розрахункових операцій та розрахункових книжок, не стосується податків (зборів), то така звітність не відноситься до податкової звітності.

Чи необхідно подавати інформацію про обсяг розрахункових операцій та копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків по дротових або бездротових каналах зв’язку?
Відповідь: Відповідно до абз. другого п.7 ст.3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон) суб’єкти господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, або електронні контрольно-касові реєстратори, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді, повинні подавати до органів державної податкової служби по дротових або бездротових каналах зв’язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам’яті реєстраторів розрахункових операцій або в пам’яті модемів, які до них приєднанні.
Суб’єкти господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді, за виключенням електронних контрольно-касових реєстраторів, повинні подавати до органів державної податкової служби по дротових або бездротових каналах зв’язку інформацію про обсяг розрахункових операцій, виконаних в готівковій та/або в безготівковій формі, або про обсяг операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, яка міститься в їх фіскальній пам’яті (абз. третій п.7 ст.3 Закону).
Згідно з п.9 р.II «Прикінцеві положення» Закону до 1 січня 2013 року виконання вимог, установлених абз. другим і третім п.7 ст.3 Закону, здійснюється суб’єктами господарювання на добровільних засадах.

Чи необхідно СГ, якщо вони не подають до органів ДПС по дротових або бездротових каналах зв’язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, подавати Звіт про використання реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій за формою № 3ВР-1 та роздруковувати фіскальні звітні чеки?
Відповідь: Суб’єкти господарювання, які не подають до органів ДПС по дротових або бездротових каналах зв’язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, зобов’язані подавати до органів ДПС Звіт про використання реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій за формою № 3ВР-1 та роздруковувати фіскальні звітні чеки.

Чи потрібно подавати до податкового органу звітність по РК, зареєстрованим на РРО, які використовувались у період виходу з ладу РРО або в разі тимчасового відключення електроенергії?
Відповідь: У разі використання розрахункової книжки на період виходу з ладу РРО або в разі тимчасового відключення електроенергії звітність подається у складі , передбаченому для РРО . Звітність, пов’язана із застосування РРО надається у складі „Звіту про використання реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)” за формою № 3ВР-1, а при наданні звіту за останній місяць календарного року - з поданням додатково періодичних звітів за минулий календарний рік, надрукованих на кожному РРО. Звітність пов’язана з використання РК, подається у складі Звіту і Довідки про використання розрахункових книжок. Якщо є зареєстровані РРО та книги обліку розрахункових операцій, то відомості про суми розрахунків по РРО та книгам обліку розрахункових операцій можна відобразити у одному Звіті.
Інформаційно-комунікаційний сектор Ірпінської ОДПІ ГУ Міндоходів в Київській області 
інтернет-конференція
 Інші новини по темі:
Податкова: Новації у застосуванні РРО

Податкова: Новації у застосуванні РРО

Публікації
Податкова: Умови продажу алкоголю на розлив

Податкова: Умови продажу алкоголю на розлив

законодавтство
Податкова:  Про РРО з контрольною стрічкою в друкованому вигляді

Податкова: Про РРО з контрольною стрічкою в друкованому вигляді

Публікації
Ірпінська ОДПІ інформує

Ірпінська ОДПІ інформує

Публікації
Юридична консультація: Продовження відрядження

Юридична консультація: Продовження відрядження

законодавтство
Податкова: До уваги користувачів РРО

Податкова: До уваги користувачів РРО

Публікації
Платники вже мають змогу оцінити переваги подання РРО-звітності в електронному вигляді

Платники вже мають змогу оцінити переваги подання РРО-звітності в електронному вигляді

Публікації
Про РРО - в телефонному режимі

Про РРО - в телефонному режимі

Публікації
Податкова: РРО - затверджено нові порядки реєстрації та застосування

Податкова: РРО - затверджено нові порядки реєстрації та застосування

Публікації
Ірпінська ОДПІ повідомляє

Ірпінська ОДПІ повідомляє

Повідомлення!
Податкова: Торгівля на ринках і побутові послуги не потребуватимуть РРО

Податкова: Торгівля на ринках і побутові послуги не потребуватимуть РРО

Публікації
В Ірпінській ОДПІ проведено семінар для користувачів РРО

В Ірпінській ОДПІ проведено семінар для користувачів РРО

Публікації
ОДПІ інформує: Порядок ведення обліку виручки у приватних підприємців

ОДПІ інформує: Порядок ведення обліку виручки у приватних підприємців

Публікації
РРО: як визначити обсяг доходу «єдиннику»

РРО: як визначити обсяг доходу «єдиннику»

Публікації
Ірпінська ОДПІ дбає про обізнаність платників податків Ірпінського регіону

Ірпінська ОДПІ дбає про обізнаність платників податків Ірпінського регіону

Публікації
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.