Буча новини міста, Буча сайт » статті і публікації » статті » У травматолога: хвороби кисті руки

У травматолога: хвороби кисті руки

Досить часто наші, на перший погляд, безвинні дії призводять до тяжких наслідків – побутового травматизму. Це лише у класиці кіно можливий сценарій «Упав, прийшов до тями, гіпс». А в дійсності: страшенний біль і ви – на прийомі у травматолога.
Причому, протягом багатьох років «лідерство» утримують пошкодження кисті рук.
Як відновитися після тяжких травм і які нові способи лікування нам пропонує сучасна медицина – розповів ортопед-травматолог Ірпінської центральної міської лікарні Євген Репйов.

- Насправді, проблеми, пов’язані із кистю руки, можна поділити на дві групи. Це – травма, а також низка захворювань, які призводять до того, що людині необхідне хірургічне втручання. Тож, поговоримо про різні аспекти питання.

Гостра травма


Зараз літо і люди намагаються якомога більше переробити домашніх справ. Особливо чоловіки, які працюють з технікою та електроприладами. Але необачне господарювання може призвести до трагічних наслідків, каліцтва.
Як правило, до нас потрапляють люди після тяжких травм, пов’язаних з роботою за станками, болгарками, циркулярками - відтинаються або пошкоджуються сегменти пальців та частини кисті рук.

Частіше всього наслідками тяжкої травми є поєднання пошкоджень сухожилків, нервів,судин та кісток верхньої кінцівки.
Усі ці ситуації потребують ургентної допомоги, тобто в перші години після біди.
В залежності від виду травми підбирається спосіб лікування а деякі з них потребують поетапного лікування . В будь-якому випадку робиться обробка рани, видаляються мертві тканини та сторонні тіла (осколки металу, каміння, дерев’яні щепки тощо). Потім на пошкоджені тканини накладаються спеціальні шви, за потреби – ставляться спиці або апарати зовнішньої фіксації.

Після того, як рана загоїлася, можна приступати до наступного етапу лікування – реконструктивних операцій, спрямованих на відновлення довжини кінцівки. Зараз існує багато різних методик. Навіть практикується пересадка пальця з ноги або частини сухожилка з іншої кінцівки (адже сухожилля бувають поверхневі та глибокі).
Одне з природніх запитань від пацієнтів: чи можливо назад пришити кінцівку? Можливо, але це залежить від механізму травми. Наприклад, якщо відбулася гільйотинна ампутація (кінцівки відрубало сокирою) і збереглися рівні краї рани, минуло мало часу після ушкодження, то можна спробувати пришити пальці. Це тяжкий процес, але реальний. Якщо ж краї сильно порвані, тканини розім’яті, то про відновлення мова не йде.

«Закрита зона»


Часто зустрічаються закриті травми, коли поверхня шкіри цілісна, але проблема криється всередині тіла. Так, банальне забиття пальця може призвести до розриву сухожилля. Частіше із закритих пошкоджень зустрічаються розриви сухожилків розгиначів. Проявляється це у вигляді болю та згинанні нігтьової фаланги пальця. Наслідок - так званий молотоподібний палець. Він ніби й функціонує, але нігтьова фаланга провисає тим самим порушуючи функцію пальця.

Щоб виправити проблему, практикують відновлювальні операції – сухожилля зшивають і фіксують спицями.
Закриті переломи кінцівок: пальців, п’ясних кісток, зап’ястя. Якщо це є, то проблему складно не відчути. Для таких травм характерний сильний біль у кінцівці, набряк, а також порушення функції кисті – вона не згинається чи не розгинається, з’являється деформація.
Якщо немає ускладнень, то лікування відбувається за наступною схемою: за потреби робиться вправляння, накладається гіпс. Щоправда, іноді не обійтися без оперативного втручання, коли ставляться міні-пластини (щоб досягти стабільної фіксації перелому та швидкої реабілітації), спеціальні шурупи. Тобто, така методика у нашій клініці давно відпрацьована.


«Робимо» нову руку


хірург-травматолог Ірпінської центральної міської лікарні Євген РепйовІноді травми настільки тяжкі, що людина втрачає руку або її частину. Буде зайвим описувати до якого дискомфорту – фізичного і психологічного, це призводить.
Тому окрему нішу в медичній галузі займає протезування.
Протези бувають силіконовими, керамічними, а також металокерамічними, які користуються широкою популярністю. Найбільш якісні – іноземного виробництва, але, як правило, вони дорожчі.
Крім того, у пластичній хірургії є методики, спрямовані на відновлення кінчика фаланги пальця. Звісно, він не буде таким гарним, як справжній, але для когось – це також вихід із ситуації.

Ендопротезування


Стосовно нових методик, зараз набирає обертів ендопротезування суглобів: плечового, променевозап'ястного, а також пальців кисті та ін. Воно особливо актуальне, коли є руйнування власних суглобів, виникає больовий синдром.
Після такої операції об’єм рухів кінцівок відновлюється. Звичайно, не так, як у здорових, але все-таки людина може повноцінно жити і виконувати звичну для неї роботу, обслуговувати себе.
Наведу приклад. Один із наших пацієнтів – житель сільської місцевості, який тяжко фізично працює. Незначна травма спровокувала у нього сильний больовий синдром.
Консервативне лікування ефекту не дало, сильний больовий синдром зберігався.
Зрештою, зупинилися на ендопротезуванні. Хворого прооперували і почувається він добре. Тепер повернувся до звичного життя.
Приємно зазначити, що ми були одними з перших, хто застосовував подібні втручання.
Наприкінці минулого року в лікарні була проведена показова операція – майстер-клас. До нас приїжджали лікарі з усієї України, щоб перейняти досвід. На той час це було друге ендопротезування в Україні.

Та не лише нещасні випадки кладуть людей на лікарняні ліжка. На жаль, ще є довготривалі захворювання, які призводять до порушення функцій кисті. Поговоримо про найпоширеніші з них.

Контрактура дюпюітрена


Для далекої від медицини людини цей вислів звучить досить загадково. Насправді, хвороба не з приємних. Її особливість – поступове «замкнення» пальців рук і втрата працездатності.
По науковому це – фіброз долонного апоневрозу, його переродження і втрата еластичності.
Більше цим недугом страждають чоловіки через тяжку фізичну працю.
На щастя, існують операції, спрямовані на відтинання апоневрозу і відновлення функції кінцівки. Але результат залежить від ступеню захворюваності. Чим швидше людина звернеться за допомогою, тим ефективнішою вона буде. Адже на останніх стадіях повністю виправити ситуацію вже не вдається.
Перші симптоми: порушується згинання пальців (погано згинаються або розгинаються), з’являються ущільнення на кисті, при пальпації відчуваються гулі. Якщо це є – потрібно звернутися до фахівця. Саме по собі це захворювання не проходить.
Але часто громадяни йдуть до лікаря лише тоді, коли з’являється гострий біль. А те, що вони терплять дискомфорт, суглоб чи кінцівка поступово деформується і стають кривими – їх до певного часу влаштовує. Так не повинно бути, вже час переосмислити ставлення до свого здоров’я.

Хвороба кістки


Остеомієліт — інфекційне запальне захворювання кісткової тканини яке зазвичай зумовлене певними бактеріями.
Може виникнути внаслідок відкритих пошкоджень, коли порушується цілісність шкіри, м'язів, надкісниці (травматичний остеомієліт), або гематогенним шляхом з віддалених запальних вогнищ (гематогенний остеомієліт).
Вас повинні насторожити: висока температура та поява болю в одній із кінцівок невизначеної локалізації.
У м'яких тканинах ураженої кістки швидко наростає набряк, він може досягати значних розмірів; шкіра напружена.
Спостерігаються симптоми інтоксикації: головний біль, нездужання, біль по всьому тілу, втрата апетиту, спрага.
У запущених випадках, коли процес вже не піддається лікуванню, призводить до ампутації кінцівки. Тому при перших симптомах важливо вчасно звернутися до лікаря.

Новоутворення


Ліпоми, фіброми (пухлини сполучної тканини), гігроми (починаються із суглобів чи сухожиль) кисті – це окрема група захворювань, доброякісні пухлини.
Їх запросто можна побачити візуально у вигляді випуклостей, гуль тощо. Зазвичай, їх «забирають» хірургічним шляхом і функція кисті повністю відновлюється.
Рідше, але, на жаль, все-таки трапляються злоякісні захворювання кисті – як пухлини кісток, так і м’яких тканин. Тому якщо з’явилося якесь ущільнення, утворення, «кульки», які заважають функції пальців кисті, спричиняють дискомфорт чи біль – краще звернутися за консультацією до спеціаліста. У найгіршому випадку знадобиться тривалий, непростий і комбінований курс лікування.

Зараз хірургія кисті передбачає тенденцію максимального збереження довжини кінцівок, а отже – і її функції. Тому коли мова йде про гострі травми – без перебільшення боремося за кожен сантиметр і міліметр пальця. Але одна з головних умов досягнення гарного результату – своєчасне лікування. Тож, дбайливо ставтеся до себе і свого здоров’я!
17.5 -10.5

Людмила Гладська, спеціально для 
медицина
 Інші новини по темі:
"Пацієнт, його здоров’я — у нас на першому місці"

"Пацієнт, його здоров’я — у нас на першому місці"

Ірпінський вісник
Медицина: Тазові пролапси - діагностика, лікування, профілактика

Медицина: Тазові пролапси - діагностика, лікування, профілактика

статті
Міський фонтан - не для купання

Міський фонтан - не для купання

Бучанські новини
Консультація хірурга: Боремося із зайвою вагою

Консультація хірурга: Боремося із зайвою вагою

статті
Консультація хірурга: Варикоз – лікування обов’язкове!

Консультація хірурга: Варикоз – лікування обов’язкове!

статті
Першого хворого на COVID-19 прийняли на лікування в міську лікарню (в Бучі)

Першого хворого на COVID-19 прийняли на лікування в міську лікарню (в Бучі)

Буча та регіон
Консультує хірург: Що треба знати про апендицит

Консультує хірург: Що треба знати про апендицит

статті
Як вберегтися від грипу

Як вберегтися від грипу

Буча та регіон
Герніопластика: сучасні методи лікування гриж

Герніопластика: сучасні методи лікування гриж

статті
«Непідйомний камінь» або чому треба боротися із жовчнокам’яною хворобою

«Непідйомний камінь» або чому треба боротися із жовчнокам’яною хворобою

статті
Лікарська таємниця під час пандемії

Лікарська таємниця під час пандемії

Суспільство
ДСНС: Стихійно припарковані автівки блокують проїзд пожежно-рятувальної техніки

ДСНС: Стихійно припарковані автівки блокують проїзд пожежно-рятувальної техніки

Суспільство
Консультація лікаря: Від здорового кишечнику залежить стан організму

Консультація лікаря: Від здорового кишечнику залежить стан організму

статті
ДСНС попереджає – обережно ожеледиця!

ДСНС попереджає – обережно ожеледиця!

Суспільство
Про маршрути і нові маршрутки

Про маршрути і нові маршрутки

транспорт
Коментарів: 1
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
freeads
  • freeads (0)
  • Гостi
  • 5 серпня 2013 00:10
Дякую за цінну консультацію треба цінити Здоров'я.

0