Ірпінська ОДПІ інформує

Відбулося засідання Координаційної ради керівників органів податкових (фінансових) розслідувань країн світу

За словами першого заступника голови – начальник управління податкової міліції ДПС у Київській області генерал-майора податкової міліції В.І.Тесленка, багато доповідачів на Міжнародній конференції з питань побудови сучасної стратегії боротьби з податковими (фінансовими) злочинами, відзначили помітний внесок української податкової міліції в розвитку нових підходів щодо подолання криміналізації фінансової сфери. В результаті закордонні колеги зійшлися на думці, українська податкова міліція є для них найбільшим стратегічним партнером серед країн східної Європи.
Ця конференція проходила в кінці травня цього року у місті Ірпінь Київської області.

Продовжуючи співпрацю з фінансовими і податковими поліціями країн світу, 20-21 вересня 2012 року у м. Одесі відбулося XIV засідання Координаційної ради керівників органів податкових (фінансових) розслідувань держав-учасниць СНД та міжнародної конференції на тему «Спільні зусилля компетентних органів країн Східної та Західної Європи в боротьбі з фінансовими (податковими) злочинами».

Створення міжнародної системи обміну інформацією про податкові злочини стало одним з завдань засідання Координаційної ради керівників органів податкових (фінансових) розслідувань держав – учасниць СНД.

Прикладом спільних дій з протистояння економічній злочинності можна привести співпрацю податкової міліції Київської області з Інтерполом Російської Федерації, за результатами якої забезпечено екстрадицію обвинуваченого у вчиненні тяжких злочинів по ухиленню від сплати податків громадянина України «Б».

Громадянин «Б» створив на території України організовану групу, діяльність якої призвела до втрат бюджету у вигляді несплати податків в розмірі більше 400 млн. грн., після чого виїхав до Російської Федерації, де намагався отримати статус біженця, з метою уникнення покарання за скоєний злочин.
Верховним Судом Російської Федерації громадянину «Б» відмовлено в отриманні статусу біженця і прийнято рішення про передачу останнього в руки українського правосуддя.
Це в котре доводить, що податкова міліція України є ефективним державним інструментом для протистояння економічній злочинності.



Результати впровадження ризикоорієнтованої системи відбору платників податків на Київщині

Впровадження ризикоорієнтованої системи при проведенні перевірок, надало податковим органам можливість передбачати та упереджувати порушення податкового законодавства суб’єктами господарювання та реагувати на них належними діями, що дає позитивні результати. Про це повідомила 20 вересня на прес-конференції в. о. Голови ДПС у Київській області Ганна Ігнатенко.

Вона підкреслила, що протягом 8 місяців 2012 року проведено на 29% менше фактичних перевірок, ніж за відповідний період минулого року. При цьому скорочення проведення фактичних перевірок суб’єктів малого бізнесу ще суттєвіше: у поточному році таких суб’єктів перевірено у 7,5 разів менше, ніж у минулому році. Більшість фактичних перевірок проводиться за заявами громадян та інформацією від державних органів про наявність правопорушень на господарських об’єктах платників податків. При зменшенні кількості фактичних перевірок через підвищення якості відбору та якості їх проведення, донарахування збільшились на понад 26% у порівнянні з аналогічним періодом 2011 року, а сплата податків – на 22%.

При зменшенні кількості проведених планових документальних перевірок у 2 рази, донарахування податків збільшилися порівняно з минулорічним на 41%, а надходження грошових коштів до Державного бюджету за актами документальних перевірок – у 2 рази і склали майже 114 млн. грн.

Динаміка свідчить про реальне зменшення фіскального тиску з боку податкових органів на сумлінних платників податків шляхом зосередження уваги на діяльності тих суб’єктів, які прагнуть приховувати свої готівкові обороти та ухилятися від сплати податків у визначених законодавством України обсягах.
Податківцями Київщини виявлено 224 суб‘єкти господарської діяльності (СГД) групи ризику, які працювали без основних засобів та зареєстровані на підставних осіб або на втрачені документи. Таки платники сформували схемний податковий кредит СГД реального сектору економіки в сумі 269 млн. грн. Результатом відпрацювання таких СГД є документування вчинених нікчемних правочинів (нереальність здійснених операцій), які надіслані органам ДПС всієї України для відповідного реагування. Результатом відпрацювання тих, що зареєстровані на території Київської області є додаткові нарахування до бюджету 53 млн. грн., із яких вже надійшло до державного бюджету 16 млн. грн., решту очікуємо зібрати до кінця поточного року.

Також підприємствами реального сектору за рахунок добровільної відмови від схемного кредиту сплачено до бюджету понад 40 млн. грн., тобто, станом на сьогодні додатково в бюджет отримано майже 57 млн. грн.

Впровадження ризикоорієнтованої системи відбору платників податків позитивно позначилося і на загальних результатах роботи ДПС у Київській області. Так, за 8 місяців 2012 року податківці Київщини зібрали до бюджетів усіх рівнів майже 6 мільярдів гривень. За цей період відбулося збільшення надходжень в порівнянні з відповідним періодом 2011 року на 1,2 млрд. грн. або на 25 %.

За словами Ганни Ігнатенко, кінцевою метою діяльності податкової служби є не покарання винних у несплаті податків, а попередження вчинення таких правопорушень, і головне – забезпечення подальшого збільшення добровільного декларування та сплати до бюджету всіх сум податків.


Конструктивний діалог податківців Київщини з платниками податків

Тіньова заробітна плата загрожує економічній безпеці нашої Держави, - саме на цьому було наголошено при проведенні засідання “круглого столу”, в. о. голови ДПС у Київській області Ганною Ігнатенко.

Під час конструктивної розмови з керівниками підприємств обговорювалися проблемні питання, які заважають підприємствам виплачувати достойну заробітну плату всім своїм працівникам.

Директори підприємств наголошували на тому, що "конвертна заробітна плата" породжує не рівні конкурентні умови ведення бізнесу, а великі нарахування на фонд оплати праці не дозволяють підвищувати заробітну плату. Представники підприємств, яким вдалося останнім часом підвищити рівень заробітної плати до середньогалузевого, ділилися своїм досвідом.

Податківці звертали увагу підприємців на неприпустимість виплати заробітної плати у «конвертах» та використання праці громадян без належного оформлення трудових відносин, а також повідомили про ту роботу, яка проводиться податковою службою Київської області для виявлення та упередження таких випадків.

Так, з початку року виявлено 102 суб’єкти господарювання, які виплачували заробітну плату «у конвертах» та використовували працю 1757 неоформлених належним чином працівників. За результатами вжитих контрольно – перевірочних заходів до бюджету додатково надійшло більше 3,5 млн. гривень. Заслухано 427 СГД – фізичних осіб та 1405 юридичних осіб щодо підвищення рівня виплати заробітної плати. Внаслідок вжитих заходів до бюджету додатково надійшло 4,1 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб.

В цілому, податку на доходи фізичних осіб, який є бюджетоутворюючим для місцевих бюджетів, за 8 місяців надійшло 1,8 млрд.грн., що більше минулорічного на 15%.

Наймані працівники не завжди розуміють, що погоджуючись на “тіньову” заробітну плату, вони позбавляють себе конституційного захисту сьогодні й можливості отримання достойної пенсії у майбутньому.

Розуміючи, в чому корінь проблеми заробітної плати «в конвертах», ДПС України, як суб‘єкт законодавчої ініціативи підготувала пакет законопроектів, спрямованих на легалізацію заробітної плати, про це представникам підприємств повідомила Ганна Ігнатенко. Підприємці охоче підтримали ініціативи ДПС України.

Підсумовуючи результати проведення круглого столу, в. о. голови ДПС у Київській області наголосила: “Давайте не забувати, що підтримувати соціальну сферу потрібно вже сьогодні, також як дбати і про пенсії, тому потрібно не чекати змін у законодавстві, а знаходити можливості для підвищення заробітної плати вже сьогодні дотримуючись діючого законодавства”.
 Інші новини по темі:
Ірпінська ОДПІ інформує

Ірпінська ОДПІ інформує

Повідомлення!
Увага! Інтернет-конференція Голови ДПС у Київській області Олега Нізенка

Увага! Інтернет-конференція Голови ДПС у Київській області Олега Нізенка

Повідомлення!
Дітям та молоді особлива увага

Дітям та молоді особлива увага

Бучанські новини
Ірпінська ОДПІ: Засідання «круглого столу» на тему адміністрування єдиного соціального внеску

Ірпінська ОДПІ: Засідання «круглого столу» на тему адміністрування єдиного соціального внеску

Публікації
Податкові органи Київщини в умовах переходу від фіскального органу до сервісної служби

Податкові органи Київщини в умовах переходу від фіскального органу до сервісної служби

Публікації
До уваги мешканців Ірпінського регіону, які декларують свої доходи

До уваги мешканців Ірпінського регіону, які декларують свої доходи

Публікації
Податкова: Про декларації суб’єктів декларування

Податкова: Про декларації суб’єктів декларування

Публікації
До відома громадян

До відома громадян

Публікації
Внесено зміни до податкової звітності з податку на додану вартість

Внесено зміни до податкової звітності з податку на додану вартість

Публікації
Зустріч з підприємцями Ірпінського регіону

Зустріч з підприємцями Ірпінського регіону

Публікації
В Ірпінській ОДПІ відбулася зустріч з ветеранами податкової служби

В Ірпінській ОДПІ відбулася зустріч з ветеранами податкової служби

Публікації
Інтернет-конференція заступника голови ДПС у Київській області

Інтернет-конференція заступника голови ДПС у Київській області

Публікації
Інтернет-конференція заступника голови ДПС у Київській області

Інтернет-конференція заступника голови ДПС у Київській області

Публікації
Ірпінська ОДПІ: Показники збору до Державного бюджету

Ірпінська ОДПІ: Показники збору до Державного бюджету

Публікації
Інтернет-конференція заступника голови ДПС у Київській област

Інтернет-конференція заступника голови ДПС у Київській област

Повідомлення!
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.